16.6.2024 | Svátek má Zbyněk


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Mořské dary nebo - chcete-li - potvory

Tak jsem hubnutí zase odložila! Prozaický důvod: nedaleko kanceláře a mého přebývání otevřel jakýsi šikmooký spoluobčan nový krámek, v pořadí na pár blocích této ulice už asi desátý, a to s potravinami.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
LFSH 22.6.2007 12:02

Re: Smankote

Paella je výborná, měli jsme jí v pondělí k večeři a povedla se tak, že jí jedla i moje matka.

alimo 22.6.2007 8:53

Karolíno

tak já to teda vyzkouším !!!! Sice do toho obchodků to mám poněkud z ruky (cca 120 km:-D), nicméně zapisuju a až se někdy budu pohybovat poblíž, tak určitě zajdu. Ale i tak - ty to tak nádherně popisuješ, že i když jsem tvrdila, že tohle teda nemusím, tak mně nedá do nevyzkoušet. Přednosta je pro "každou špatnost", když se to týká jídla, takže se poohlédnu a pak dám vědět. Jo - a dík za inspiraciR^V

YGA 22.6.2007 8:27

Tak dnešní mlsotník

jde mimo mě - teda, ráda si o těch potvůrkách přečtu, ale mít to nemusím - zato můj milovaný toto miluje. Ale na dovči si každoročně dávám smažené kalamáry? (takové kroužky v trojobalu), krevetky (jenom na oleji opražené a posypané petrželkou - mňam mňam - ty jsou obvzlášť návykové - jako buráky ;-D) a hlavně nějakou tu mořsku rybičku. Jéžiš, jak já se těším - přesně za týden v tuto dobu budu drandit (doufám - nebo jestli budou zase štrůdly, manža vyhrožuje, že se obracíme a vracíme se nachhauze ;-() směrem jih a cílem je móře moříčko.

dalmatin 22.6.2007 11:04

Re: Tak dnešní mlsotník

Pozdravuj tam. Ach jo!

YGA 22.6.2007 13:26

Milá dalmatin

- budu, až tam přijedu, stoupnu si na molo a budu vyřvávat - ahoj dalmatinské moře, pozdravuje tě milá dalmatin z čech - jsem zvědavá na domorodé dalmatince, jak se budou tvářit. ;-D;-D

dalmatin 22.6.2007 15:17

Re: Milá dalmatin

R^ JO!!

Karolína 22.6.2007 8:22

Obchůdek

Tak, myslela jsem, že nejdřív dojdu do toho obchodu a řeknu, že až mu tam naběhnou davy, tak provize z každého prodaného kila je moje!!! Nejlépe v podobě naturálií! Nicméně, budu hodná a nikam nepůjdu!

Obchůdek je na Sokolovské ulici, když se jede z centra okolo hotelu Olympic dále na Palmovku a přes Balabenku směrem k Vysočanské poliklinice. Hned za Balabenkou je vpravo parčík, pak semafor, rohový obchod kancelářským nábytkem - Říha a hned za ním je tento obchod. Pak následuje Čs. spořitelna. POZOR: velký nábytek Říha je taky naproti! Tak aby Vás to nemátlo. Minule jsem tam poslala svého souseda z chalupy a ten se u toho velkého nábytku rozplakal, že tam žádný jiný obchod není, ale před tím se smál, že jako ženská neumím pravá/levá - seno/sláma!

Takže: Sokolovská za Balabenkou, vpravo ve směru jízdy ven z Prahy hned za parčíkem.

Užijte si to.

Tečka 22.6.2007 8:42

Re: Obchůdek

Páááááni,(dámy), já to nám u nosu a nevím o tom!!

Když zrušili tu trafiku, co tam byla před tím, tak jsem byla docela naštvaná, protože jsem tam chodila pro roční kupon na MHD, ale že se místo toho objevil takový poklad, no toto...

Karolína 22.6.2007 12:23

Re: Re: Obchůdek

No, já to taky nevěděla! Zlatá alergie, kýchání a náhlá potřeba papírových kapesníků, jinak jsem umřela nepoučena a bez dobrot!

WWW 22.6.2007 8:14

Fruits de mer

takovy maji frantici nazev pro morske potvory.  "Ovoce more" !

Zcela nezistne se podelim o bolestnou zkusenost. Mam ty potvory rad. V restauracich u more ve Francii, je umi podavat nadherne naaranzovane.Nejsem zadny velky cestovatel, ale neumeji to tak a ni v sousednim Spanelsku ci Itali. Prinesou vam nadherny kos a tam ,mezi morskyma rostlinama je to pekne vsechno rozlozene . Nebo je to mala morska barka. na veslech zavesene morske fazolky, vevnitr pekne rozlozene ustrice, morsti jezci atd. , No proste nadhera.

Bylo to na dovolene, kratce po emigraci . Svet mi lezel u nohou v te male pekne restauraci v pristavu. Dal jsem si cely ten kos. Vsechno zblajznul a zapil lahvi chlazeneho rose. V noci se muj zaludek vycepovany segedynem a veprovym na pepri ze zavodni kuchyne vzbouril. Jen tak tak jsem dobehnul na plaz, abych nerusil ostatni. Od pulnoci do treti rano jsem vracel mori jeho dary, jeho ovoce, v podobe bramboroveho salatu.Pristi rok jsem si to ja blbec zopakoval. Na plaz uz jsem nedobehl, zustal jsem viset v huste nasazenych rododendronech.Pro zacatecnika, stredoevropana doporucuji nasledujici postup. Ochutnavat z kraje jednotlive. Zacnete krevetama, pak ustrice, musle,  morske sneky. Kazdy den neco, ale jen jedno. Tak bezpecne vyloucite to, co vam nesedi. Kdyz uz udelate stejnou chybu jako ja, pockejte po problite noci, az se zaludek uklidni.

Pak, az budete v naproste pohode, Vratte se znova k tomu kosi "Fruits de mer" Probirejte to postupne. Copak jsem to jedl ?! Ustrice . Musle, sneky. Pomalu postupujte. U ceho se vam najednou znova zvedne zaludek, to vam nesedelo.

Dobrou chut !

YGA 22.6.2007 8:33

Re: Fruits de mer

WWW - už jsem ti řekla, že tě miluju?! Jenom na okraj - víš, že se dary nevrací! Na druhou stranu - myslím, že v moři se ten salát daleko lépe ztratil než v těch rododendronech.

alimo 22.6.2007 8:56

Re: Fruits de mer

Hezký den WWW, rada veskrze užitečná a psána životem :-)).

terra 22.6.2007 10:26

Re: Re: Fruits de mer

Milé WWWéčko, právě jsi barvitě popsal osobní zkušenost s jedním jedem (jo, jedem, je jako toxin živočišného původu uváděn i v toxikologických učebnicích), přítomným v některých mušlích. Obyvatelé pobřeží si na něj zvykají odmala a potíže obvykle nemají, ale jako Ty dopadlo mnoho středozemců při prvním setkání např. se slávkami (např. i jedna z dobrých přítelkyň mé ženy). Uvádí se, že skladováním a mrazením se jeho účinky oslabují, takže většinou si tohle našinec suchozemec přivodí v příslušné zemi konzumací čerstvých plodů moře. Zvášť když je zapije vínem (zesiluje účinky jedu). Ale nic si z toho nedělej, mně je zle i po těch dovezených mražených... a  bez vína.  Narozdíl od šneků - ti jsou především "těžcí do žaludku"... Krásný den pod Alpy.

LFSH 22.6.2007 11:57

Re: Re: Re: Fruits de mer

Já mám podobné následky po kuřecím mase.

Heduš 22.6.2007 19:11

Re: Re: Re: Fruits de mer

terro!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

tak konečně vím, proč jsem tuhle v Kostarice málem vypustila duši;-P miluji mořské plody, tak jsem si někde v pralese u oceánu dala špagety se sea food. Bylo jich tam fakt moc a úplně nahoře seděl velkej krab8-o Strašlivější 3 dny si nepamatuji. Bylo to horší než těžká salmonela, kterou jsem kdysi měla. A já je zapila lahví červného vína!!! (napůl s přítelem). Než jsem byla schopná pozřít A UDRŽET jeden jediný Endiaron, tak to trvalo cca 1,5 dne.  Mysleli jsme, že se budeme muset vrátit domů dřív....

Opravdu děkuji za osvětu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Fallowa 22.6.2007 10:37

Re: Fruits de mer

Milý WWW - tedy,ne že bych se smála Tobě,ale chechtám se tu jako blázen - umíš nádherně popsat i nepříjemné zážitky :o))))!No,já bych asi dopadla stejně - neměla jsem k tomu daleko před asi pěti lety,kdy jsem byla na nóbl firemní večeři (firma byla švédská) a dostali jsme obrovský talíř plný mořských potvor; koukalo na mně z talíře několik očí a některé ty potvory vypadaly,že mi z toho talíře utečou.Poté,co se mi zdálo,že na mně jedno oko mrklo,jsem lítostivě prohlásila,že jsem na mořské živočichy alergická a byla mi přinesena studená obložená mísa se známými potravinami - šunka,sýr,vejce natvrdo,okurky,nakládané žampiony,prostě pohoda.

dalmatin 22.6.2007 10:58

Re: Fruits de mer

Jo, to znám. Bohužel nemůžu tuňáka, protože jsem dopadla podobně po salátu s tuňákem. Už je to asi tři roky a ještě jsem nesebrala odvahu.

possum 22.6.2007 16:25

Teda lidi, ja vam zavidim!

Ja muzu sezrat cokoliv a blbe me nikdy neni. Taky je to videt. :-(

meleva 22.6.2007 8:11

Jéžiš, Karolíno, kde bydlíš ???

Prosím, tě, upřesni adresu toho obchodu, ať tam mohu také zaběhnout, jsem ochotná si udělat i malý výlet, pokud to bude o kousek dál od mého bydliště, kvůli takovým dobrůtkám to stojí za to. A proč myslíš, že to není dietní, já myslela, že ryby a mořské potvory jsou (alespoň si tak zdůvodňuji jejich konzumaci "v množství větším než malém".

Karolína 22.6.2007 8:26

Re: Jéžiš, Karolíno, kde bydlíš ???

No, já naopak myslím, že to JE dietní. Ale dietní NEBYLO to, co jsem musela zkonzumovat z těch dvou šuplíků mrazáku, aby se mi tam ty dary vešly!!!

Kromě toho, ty omáčky jsou trochu méně dietní, ale když se to skloubí dohromady................

Medvídek 22.6.2007 8:09

:o)

Když jsem dlel u moře, mušle byly výborné, to jsem si baštil. Ale kouskama chobotnic jsem krmil kočku.

zana 22.6.2007 7:18

Páni, Karolíno

já se snad ty potvory díky tobě naučím dělat;-D;-D. Já to totiž ráda, ale neumím připravit, resp. jsem líná si někde shánět recept... teď už se není na co vymlouvat. A vypadají moc lákavěR^.

Romana 22.6.2007 7:52

Re: Páni, Karolíno

se přilípnu k Zaně, jelikož to  vyjadřuje přesně moje pocity... , ráda to mám, avšak neumím, nemám recepty, jsem na plotnu levá ;-D (to už je jen o mě, Zano :-P)  Jo, a taky mám obavu, že by to moji  chlapínci milený nejedli a patlat se s tím jen pro sebe... až tak ráda se nemám ;-D

Karolíno, poslala jsem ti ten mejlík... já jen, jestli ti to došlo?

Karolína 22.6.2007 8:12

Re: Re: Páni, Karolíno

Nevím, ještě jsem nebyla ve svém počítači, přišla jsem teď do kanceláře a včera jsem dopoledne odjížděla za obchody. Hned jak přečtu, ozvu se!

Xerxová 22.6.2007 6:58

dám přečíst své polovičce...

...ten totiž tohle všechno může a umí si to připravit. Já se přiznám, že neee. Ale spíš proto, že jsem hrozný konzervativec v jídle a nerada se pouštím do neznámého... Z mořských věcí já nejraději pořádnou rybičku (třeba tuňáček) či parybičku

terra 22.6.2007 10:02

Re: dám přečíst své polovičce...

Vítej do klubu konzervativných jazyků, Xerxová:-D

Rpuť 22.6.2007 5:12

Tohle? Mně? Po ránu?

Auuuuuuuuuuuu. Mńam, mlask, blíz, ňaňamńamńam.....:-P

Zuzka 22.6.2007 9:19

Re: Tohle? Mně? Po ránu?

Moje řeč. :-D

Hana Williamson 22.6.2007 3:26

Vyborny!!!

Krom receptu samych se mi moc libi, ze zduraznujes, jak dulezity je tyhle potvurky neprevarit. Hodne lidi tu chybu dela a je to pak opravdu jak guma - i ty krevetky.

jeste mam drobny komentar k tem smazenym sepiim v kokosovem mleku. At uz je obal jakykoli, ja na namaceni rada pouzivam podmasli - osvedcena jizanska tradice, vcetne smazeneho kurete. Jednak to podmasli to nejak zmekci, stane se to "tender", coz u tech sepii neni k zahozeni. Ale musi  v tom sedet nejaky cas - hodinku aspon. A pak tim, ze to je takovy husty lepkavy, tak ten obal na tom lip drzi. 

Karolína 22.6.2007 8:14

Re: Vyborny!!!

To je fakt, podmáslí je skvělé, používám i bílý jogurt. Koření - bylinky nejlépe, rozmatlané v bílém jogurtu a do toho na 2 dny naložené masíčko, pak pohozené lehce na rošt na ohníček, to je vám taková paráda!!!!! Neotírám, jen to tak i s tím jogurtem hodím na ten rošt a ogriluji. Chutná to báječně.