16.5.2024 | Svátek má Přemysl


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Mašinky

V jednom článku, který ovšem byl rozcestníkem, jsem psala také o mašinkách. O těch opravdových, které jezdí po kolejích a vozí výletníky i cestovatele do jejich cílových stanic a zastávek.Ale není mašinka jako mašinka. V kuchyni přece máme taky mašinky!

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
baty 13.10.2007 10:04

Re: Re: nemám ani standard

já takýýýýýýý!

zana 13.10.2007 10:39

Re: nemám ani standard

Tak : myčku (ale nádobí myje přenosta, takže to mě moc neživí;-P;-D a raději bych tu na okna!!), mikrovlnku - spíš na rozmrazování a ohřívání, na vaření néé, topinkovač + toastovač (oba měli období, kdy se nezastavili, teď už nebyli na výletě z almary ani nepamatuju:-P), ruční mixér/šlehač/hnětač - ten jo, to mám ráda a výrobu těsta rukou nenávidím, konvici na čaj denně a mám zaděláno na ten malinkej překapávač na kafe (taky asi nepůjde moc často).

Rpuť 13.10.2007 9:18

Když jsme už u těch mixerů -

mám ještě minimixer (a to hned u ruky)- na sekání cibule, papriky, oříšků, škvarků a všech možných ingrediencí do omáček, pomazánek atp, není nic lepšího a opravdu to práci urychlí, zvlášť, je-li ingrediencí víc a všechno se to dá rozsekat najednou.

YGA 13.10.2007 8:31

Ad v ruce či strojem

tak já mám v kuchyni pět mašinek - topinkovač a toustovač (a dost je využívá hlavně dcera), ruční mixer včetně šlehač a klasika mixer (bohužel oboje je momentálně už nepoužitelné, protože jsou pokažené, ale před jejich zánikem jsem je taky používala - min. jednou týdně) a překapávač (ten leží v šuplíku už drahně let a nepřekapáváme - hlavně proto, že jsme přešli na čaj ;-D).

Co se týká strouhání brambor na bramboráky - já jsem častěji využívala strouhání v mixeru - má takové šikovné struhadlo s dírkama akorát ;-D (teď, co je hyn, musím holt používat struhadélko ruční :-(). Taky je výborné na mrkvový salát - je to jedna dvě a ručky zůstanou celé.

Připojuji se k blahopřání pro Renaty - ať už jsou s "e" či bez něj. Všechno nejlepší VVV

Zuzka 13.10.2007 8:15

I u nás záleží na množství

Navíc na správné sejkory nemá být brambora na nudličky, ale na takovou spíš kašičku, takže na klasickém struhadle na té druhé velké ploše. Lépe ručně, ale když se peče pro tři rodiny ze dvou kbelíků brambor, oceníte i stroj, hlavně pokud má příslušné struhadlo.;-)

Samozřejmě všem Renatám k svátku přeju jen to nejlepší.V

Jakub S. 13.10.2007 16:58

-správné co - ?!

A to je čo také?

veram 13.10.2007 17:33

Re: -správné co - ?!

Sejkory - varianta bramboráku. Recept třeba tady . A ještě jednou zdravím Renatu. Vidělas kočičí oko? Dávala jsem to na sousedním povídání

RenataE 13.10.2007 18:40

Re: Re: -správné co - ?!

Viděla, je krásné. Akorát mě u toho začaly napadat myšlenky, jak asi vypadají oči zúčastněných po Brnění a tak, tak jsem tam radši nic nepsala;-D

Jakub S. 13.10.2007 20:46

Aha! Díky - vlastně bramborové placky na plátu na kamnech.

Fallowa 13.10.2007 7:34

Dobrý den všem!

Hlásím se na stranu ručně strouhaných brambor,protože po skončení práce umyju jen ruce a struhadlo.Pokud bych dělala bramborák i pro návštěvu,tak jen příbuzenskou,která mi s tím pomůže:-).

Renatě E. i všem Renatám přeju všechno nejlepší k svátku,ostatním Zvířetníkům hezký víkend!V

evva 13.10.2007 7:44

Re: Dobrý den všem!

mám úplně stejný názor - radši jakkoliv dlouho strouhám ručně, než skládám, rozebírám a myju to, co by mi umožnilo  nastrouhat hned.

Všem Renatám - všechno nejlepší!!

Rpuť 13.10.2007 5:46

Samozřejmě je to o množství, ale i já raději ručně!

Následné rozebírání, čištění a opětné skládání přístroje mě připadá zbytečně časově náročné, leč....i vyjímky se najdou: tyčový mixer - prostě tou kvrdlačkou tak rychlre vrtět nedokážu a cucky nerada, normální mixer na Blesanovu večeři, protože jinak mi ty kousky ten rošťák vyžere a rejži nechá, a můj favorit - el. pekáček eta. Vždycky mi bylo divné, že i řízky v něm upečené jsou tak nějak lepší a pochopila jsem až při výrobě leča, kdy potřebovala jsem osmahnout cibulku. Normálně nutno míchat, že aby osmahnutí bylo rovnoměrné, jenže v pekáčku působí další fyzikální síly - nejspíš elektromagnetické pole - co taky jiného, že;-) Na rozdíl od Remosky, má pekáček topné těleso vespod - tiše jsem žasla, když jsem viděla, jak se kousíčky cibulky zcela rovnoměrně samy rozložily po celé ploše, jedna osmahnutá stejně jako druhá8-o A krom toho, pekáček je litina - a není lepšího nádobí na smažení a pečení, než je litina - jak to drží pěkně teplo, jak se výpek pěkně smíchá s omáčkou a "nepřicmrdne se", jak snadno se to pak myje!;-)

Štětinka 13.10.2007 13:33

Re: Samozřejmě je to o množství, ale i já raději ručně!

No, taky patříme ke středně vybaveným domácnostem. Ale nedám dopustit na sušičku. R^Jede od třešní až po nynější houby. Fakty supr vymakanost, když bydlíte v baráku,kde za podzimních plískanic navlhává i sůl ve slánce. Taky na robota a ručního mixéra nedám dopustit. Ještě bych toužila po něčem, co namele maso, ale to je asi otázka daleké budoucnosti.:-/

Ten el. pekáček mám asi taky, teda už je mu asi 10 let a je to paráda i třeba na rýžovej nákyp. Jen pro nás už poněkud malej;-)

Rpuť 13.10.2007 5:23

Všem Renátám všechno nejlepší!

I s kytičkou: >>>>>((:-)))<<<<<

jiný Honza 13.10.2007 0:10

No, já hlasuji pro stroj

Kdybys měla doma takovou bandu hladovců jako já (včetně mé maličkosti), tak bys to viděla jinak - pod 2 kila brambor nejdem nikdy, rekord je 5 kilo (to tady byla návštěva).

RenataE 13.10.2007 0:40

Re: No, já hlasuji pro stroj

Struhadlo a nikdy jinak, dvě kila jsou standard (když už se s tím patlám, tak to musí stát za to), strouhají všichni, kdo ještě mají prsty. Kapka bílkoviny neškodí:-)

jiný Honza 13.10.2007 9:30

Re: Re: No, já hlasuji pro stroj

Tak to by u nás nešlo - prcci jsou ještě malí. Řešíme to tak, že já brambory oškrábu a v robotu nastrouhám (vždycky bojujem - já mám rád struhadlo okurkové, MLP mrkvové) a pak vše smíchám, nádobí dám do myčky a předám žezlo MLP. Jdu sbírat jabka, ať má MLP z čeho péct. A já dělat křížaly, zatím máme jen asi 1,5 kg.

jiný Honza 13.10.2007 9:31

Re: Re: Re: No, já hlasuji pro stroj

Jo a vše nej k svátku tobě i ostatním Renatám!

zana 13.10.2007 10:45

Re: Re: Re: No, já hlasuji pro stroj

U nás se strouhá ručně na dvou různých (teda průměr a tvar dírek) struhadlech!:-)

zana 13.10.2007 10:57

Re: Re: Re: No, já hlasuji pro stroj

jé, já chci taky kšížaly!!

RenataE 13.10.2007 11:05

Re: Re: Re: Re: No, já hlasuji pro stroj

Taky bych chtěla, ale jaksi mi odpadl zdroj jablek. Zajímavé je, že ty kupované křížaly nejsou dobré. Vůbec nechutnají jako křížaly, asi je to druhem jablek. My jsme na křížaly vždycky zpracovávali jablka, která nejsou moc dobrá k přímé konzumaci, ale sušená jsou vynikající.

zana 13.10.2007 11:09

Re: Re: Re: Re: Re: No, já hlasuji pro stroj

no právě - chce to kyselý padavky...

Užívej si toR^VV

jiný Honza 13.10.2007 11:49

Re: Re: Re: Re: Re: Re: No, já hlasuji pro stroj

Z padaných dělám taky, ale jabka máme polosladká a děsně šťavnatá. Včera jsme zavařovali. Ze 2 kýblů jablek (oválných - na 15kg) bylo 9 flašek nastrouhaných a 4 litry moštu. Jdu vyrábět škrabadlo pro kočky.