29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Mandlové placičky z ovesných vloček bez mouky

Jednoduché a velice dobré sušenky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Matyášová 10.1.2022 12:30

letos bída, 6 koňader,2 brhlici, moji holubi 8 a 2 hrdlice...

A. Lex 8.1.2022 16:06

Maričko, tvoje vločkové placičky, jednoduché, rychlé a móc dobré dělávám. Tyhle musïm také zkusit.

Z. Hanča 7.1.2022 22:33

Sud vypadá v interiéru dobře - a je hezké, že vám oba tak dlouho sloužily. Je to rozhodně dar umět využít věci, které už zdánlivě dosloužily.

M. Crossette 7.1.2022 19:41

Hančo, vyzkoušej, je to snadné a rychlé.

A děkuji za pochvalu, no už je to pěknou řádku let zpět :-)

Ale ještě přidám k té fotce. Velký sud vzadu, byl jeden ze dvou, které jsme koupili v Illinois v r. 1977 ( kde jsme také Kotě našli). Tenkrát jich z nějaké pálirny na whiskey (už nevím které) přvezli haldu na náměstí a prodávali jeden za $3. Měli jsme tenkrát pick-up, tak jsme koupili dva, manžel se jimi nadchnul. Prý se sudy mohou znovu "vysířit" a použít jen několikrát. pak se jich zbavují. Jasně musely být jen krátce prázdné :-) Uprostřed sudu byl veliký špunt a když se po jeho vyndání čuchlo dovnitř, vůně whiskey byla pomalu "na opití". Tak jsme je první rok měli na balkóně, a stály na nich květináče. To aby trochu vyvětraly, protože uvnitř bytu by nás z té vůně asi brzy bolela hlava. Stěhovali se s námi mnohokrát a stěhováci si skoro vždycky neodpustili poznámku, zda jsem jejich obsah sami vypili (no my za tahle stěhování neplatili, tak nebyl důvod se sudů zbyvit). Sloužily nám různě - na téhle fotce jeden jako "barový pultík" , na druhém sudu častostála TV. Posledních pár let v Něm. stály oba venku na kryté verandě a na jednom měla Kotě svůj proutěný košík, po zahradě koukala s rozhledem:-). Vrátily se s námi dokonce až sem a protože už dost ztratily svůj "lesk", sloužily venku zase jako podstavce na květináče. Zdejší počasí (vlhko) je brzy dorazilo, prkna se uvolňovala v obručích a nakonec jsme je vyhodili. I takový osud prožijí dva sudy od whiskey :-)

Z. Hanča 7.1.2022 19:02

Mám ráda rychlovky, takže placičky jsou mi sympatické a věřím, že jsou i chutné. Někdy vyzkouším.

Pekla jsem včera banánové muffiny, MLP si totiž posteskl, že mu došly oblíbené linecké rohlíčky, a vánoční cukroví jsme už snědli. Aspoň jsem zlikvidovala 2 postarší banány.

Kotě vypadá, že umí opravdu vybraně stolovat - no kočky se u jídla každopádně chovají decentněji než psi :-). A Tobě to, Maričko, moc slušelo!

Z. Yga 7.1.2022 18:14

Díky za vysvětlení - jedna má praneteř je alergická na lepek a tak se musím ségry zeptat, co vlastně může a co ne. V

Z. Jenny 7.1.2022 17:01

Sím Tě a dejte potom vědět, jo?!

M. Crossette 7.1.2022 16:58

Držím Najtíkovi palce a doufám, že jeho sjezd nebyl moc bolestivý.

Z. Jenny 7.1.2022 16:58

Milá Vave,pana souseda jsem neznala ale i tak to člověka vždycky zaskočí a sevře hrdlo.:-/

M. Crossette 7.1.2022 16:57

To je smutná zpráva o smrti souseda

Z. Jajka 7.1.2022 16:56

Víš co? Zkusíme ho vynechat. Když se tam dává ušlehaný sníh, mohlo by to stačit.

M. Crossette 7.1.2022 16:56

Děkuji za komentáře, je mi jasné, že tohle není doba na "další" sušenky, ale třeba přijdou vhod později. My také stále ještě dojídáme vánoční, které se ale všechny tááák krásně rozležely, že se jimi po večeři velmi nezdravě ládujeme (bodejď by né, když pixla jich leží u nosu na stole a já doplňuji). Zda je tohle přímo bezlepkový recept jsem si jistá nebyla, ale prý se dají koupit i bezlepkové vločky (řekla mi kamarádka na našem perníčkování, kam jsem tyhle sušenky vzala), tedy něco co níže napsala Lika.

Tečko jsem ráda, že ANZAC biscuits zaujaly a vyzkoušej i tyhle, nebudeš zklamaná. Ano ANZAC bisc. a americké "oatmeal cookies" jsou si hodně podobné. Oboje jsem jeden čas pekla, ty americké častěji, pak přišla pauza. A potom jsem začali am.oatmeal nebo podobné sušenky kupovat jako denní úplatek pro Trixie a přestala jsem je péct úplně, kupovat je bylo snažší. Trixie už není, ale jak jsem teď objevila tenhle něm. recept, budu je určitě péci častěji. Podle mého jsou lepší, než ty americké. Už proto, že jsou křehčí a vláčnější. V obou už zmíněných je dost mouky a další přísady - syrup, kokos, hrubě sekané ořechy, rozinky. To vše sice dělá sušenky moc dobré, ale jsou i hodně syté a takové "těžší". V těhle jsou mandle (nebo ořechy) mleté a tak jsou opravdu "měkkoučké, křehoučké" (jak skřehotala čarodějnice);-D

Matyldo já přesně nevím, proč je v receptu prdopeč (když tam navíc není mouka "na zdvihnutí"), ale nevidím důvod, proč by nešly upéci klidně bez. Kotě stolovala vzorně a protože všechny náše návštěvy měly zvířata rádi, její přisednutí ke stolu nikomu nevadilo, ba naopak. A často bývala u stolu jako první - jakmile jsem přinesla z kuchyně její židličku a postavila ke stolu, vyhupsla na ní, způsobně seděla a čekala až zasednou ostatní a dostane svoji porci (kupodivu na stůl nelezla).

L. Blaza 7.1.2022 16:55

Chystáme se sčítat zítra. A foukám pesovi na bolístku!

L. Blaza 7.1.2022 16:54

Jé! To vyzkouším, díky Maričko! :)

Z. Xerxová 7.1.2022 16:48

sčítali jste pipiny ?? Já ano - a nic moc. Asi počasím. Uvidím, co zítra a v neděli.

Pes má domácí vězení - neb dneska schody sešel řekněme nestandardně (spíš je sjel) a od té doby chodí lehce šišatě. Takže vlastně nevadí, že mám zítra dálkaře...

A. Zemanová 7.1.2022 16:32

Jo, ještě jsem zapomněla napsat, že takhle s námi sedávala Píďa u štědrovečerní večeře. Měla sice jen oloupaný řízek a salátu jen žďabec, ale vychutnávala si to převelice. :-)

Ten soused, o kterém jsem včera psala, ještě včera večer zemřel.

Z. Matylda 7.1.2022 15:01

Vypadají dobře, ale Mušketár nemůže prdopeč. Tak smůla...

Z. Jenny 7.1.2022 15:00

R^:-)[>-]

Z. Tečka 7.1.2022 14:29

Maričko, tenhle Tvůj recept mi připomíná ANZAC sušenky, který mě zaujal natolik, že jsem i ovesné vločky zakoupila. Je také variabilní, lze tam přidávat čokoládu, rozinky, oříšky, nebo kandované ovoce. Tak Tvůj recept mě nadchnul natolik, že se do nich pustím. Ale později; dosttala jsem plnou krabici (po medovníku) vánočního cukroví, které je sice moc dobré, ale budu ho jíst ještě asi v březnu. Na víkend jsem si koupila měkký tvaroh a vrhnu se na mé oblíbené slané. Jen budu muset kvůli ceně másla slevit. Buď Hera, nebo půl na půl. Ale Tvoje sušenky určitě přijdou na radu. Hnědý cukr mám, jen ho tam asi nedám tolik.

Jo, a vzorně stolující Kotě mi připomělo slepého kocourka Amadea z útulku Pozkočka, který taky uměl takhle stolovat. Bylo mi ho moc líto, protože moc chtěl aspoň trošku užívat života venku, což v Praze nešlo. Uvažovala jsem tehdy, jestli bych mu dokázla poskytnout takový servis, jaký slepý kocourek potřebovat. Ale nevyšlo to.

Š. Matyášová 7.1.2022 13:39

no, oves je svým způsobem bezlepkovej, ale obsahuje AVENIN a ten některým celiatikům vadí.. kolegyně z práce má oba syny celiatiky,tak mi to vysvětlovala....

Š. Matyášová 7.1.2022 13:37

Kotě byla kus kočky.... a Ty taky a pořád jsi ....;-)

Z. Lika 7.1.2022 10:54

No, já jak peču málo, tak to nemám v paži, takže začnu proces a pak si vzpomenu, že jsem měla použít "dřífnešovu" metodu ;-D

Z. Lika 7.1.2022 10:53

Jé, Zano, tak šťastnou cestu modrým botkám!

Z. Lika 7.1.2022 10:52

Ygo, lepek je bílkovina, kterou obsahuje každé obilí. Vtip je v tom, že u každého obilí jde o trochu jiný druh bílkovin. Takže kdo nesnáší pšeničný lepek, může dobře snášet ovesný, žitný atd. Bezlepkáři budou vědět přesněji.

Z. Yga 7.1.2022 10:26

To máte dneska krásné počasí na toulání (teda aspoň u nás slunce žblunce a je na nule). Tož foť a piš! :-)

T. Zana 7.1.2022 10:00

Do Brd, do Čenkova. Mají tam slaměný betlém v životní velikosti :-)

A. Zemanová 7.1.2022 9:44

Jejda, děkuju za připomenutí a za osvědčený recept. Když jsem po přestěhování získala téměř pravidelně pečící troubu, nadšeně jsem vytvářela i sušenky - máslové, ovesné i jiné. Ty ovesné mi chutnaly nejvíc. Tak je zase zkusím, až se tedy trochu zbavíme vánočního cukroví, které na nás jaksi uvízlo a zaoblilo nás. :-)

Přeju všem krásný den. U nás začal mrazivě, V šest ráno bylo -4,1 stupně, to mě vzbudily kočky, že mají hlad. Při druhém proloupnutí oka před devátou (ano, s pletení na panenku se jaksi protáhlo) bylo dokonce -5 stupňů, brrr! Částečně se mi povedlo rozmrazit pítko, teď ho jdu ještě dorozmrazit.

Z. Yga 7.1.2022 9:37

A kam se jede?! :-)

A. Zemanová 7.1.2022 9:35

Taky to tak dělám. Strčím ho do lednice, než spatlám dohromady všechno ostatní. "Sníh počká", říkám si vždycky. Hrozí ovšem nebezpečí, že se tam načeká. Už se mi ne jednou stalo, že jsem ho tam objevila až ve chvíli, kdy to bylo v troubě, doslova. ... Že by odtud to přísloví pocházelo, chicht?

T. Zana 7.1.2022 9:32

Pardon, sáhla jsem vedle - píšu tradičně z mobilu ve vlaku. Tak znova:

Maričko, díky, fajn fotky, včetně té vzpomínkové s Kotětem.