18.5.2024 | Svátek má Nataša


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Letní koláč (ne)kynutý

Další moje pokusy

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Inka 21.7.2017 8:05

Re: Jéje koláč!

Ygo, ruční mletí je to nejlepší. y máme stařičký mlýnek. Loni jsme měli 8 kg rybízu, dělala jsem to po dvou kilech, Bimbo si pěkně zaposiloval, ale i odpočinul. Letos jsme sjeli jen 2 kg šťávy a myslím, že bude dost i pro kamarády. Já strašně ráda mřížkový koláč s rybízovou marmeládou, takže ho spotřebuju docela dost. Dobré je, že sousedi a kamarádi přijímají dary ve formě " něco ke kávě ", takže si mohu upéct koláč, nechat doma ke kávě a zbytek roznosit

Z. Yga 21.7.2017 7:46

Jéje koláč!

Tak já dělám nejraději kynutý - to se rozpustí kvasnice s cukrem (asi lžička?), dá vajíčko a rozkvedlá. Pak hladká mouka se špetkou až dvěma soli (kynuté nesolené těsto je nejedlé - vyzkoušeno na velikonočním věnci) a mléko - mouky a mlíka přiměřeně, přiměřeně - nikdy jsem to neměřila, obou asi necelý hrnek. Těsto musí být viditelně řidší než na knedle, ale zase hustější než na lívance. Nechám vykynou, drbnu na vyložený plech, rozprostřu do tenka, dám ovoce - preferuju meruňky nebo trnky, podle toho, co je - a posýpátko a peču. Zajímavé je, že mi nevadí horko od trouby, ve které se peče buchta (zato maso v lítě peču zásadně v prádelce).

Poznámka - včera jsem odšťavnila půl kýble rybízu na marmeládu a dnes budu vařit. Dotaz - čím odšťavňujete? Já roky používala takový ruský preparát, co vypadá jak masový strojek. Odsťavní dobře, ale je to strašná práce. Včera jsem vyzkoušela "zděděný" odšťavňovač a řeknu vám, je to na prd (asi ho posunu dál ke starší sestře) - rybíz spíš jen rozbil a šťávy do nádobky vyteklo minimum - zbytek jsem pasírovala přes sítko. Máte někdo nápad na dobrý odšťavňovač nebo se musím potupně vrátit k ručnímu mletí a sílení svých bicepců?!

Š. Matyášová 21.7.2017 7:38

to je on Konický koláč!!!!

o tomto koláči jsme před chvilkou psala na dedeníku..a tys ho upekla!!!! Liko,tohle je koláč,koláčů...klaním se ti,že jsi ho upekla a ještě k tomu v remosce!!!!!

Já ho prvně jedla v Konici u Prostějova, byl excelentní a nic lepšího to dlouhou dobu nepřekonalo,vlastně překonán ani nebyl....

Z. Lika 21.7.2017 7:03

Re: hezký den

Ano ano, doba ovocných koláčů a dezertů. Díky za osvědčený recept na kynuté těsto a přeji pěkný ovocný den.

Z. Lika 21.7.2017 6:59

Re: Chachá

Zano, určitě počítám s meruňkovým mlsotníkem na příště!

A máš pravdu, rybíz na koláči je moc dobrý, hrozně dlouho jsem ho už neměla.

Z. Xerxová 21.7.2017 6:36

hezký den

hezký den všem Zvířetníkům a zvířátkům :o) ...

Ano - je doba rybízáku. Já dělám těsto klasické kynuté (zadělávám v pekárně - to je rychlé a stoprocentní.Navíc bez kvásku)

naleju jednu a půl decky mléka, pokrájím 5 dkg másla na malé kostičky, osolím, přidám tři rovné lžíce cukru, 20 dkg polohrubé a 10dkg hladké mouky a navrch nadrobím půlkostičky droždí. A pustím program na kynuté těsto - 30 minut to matlá a hodinu kyne... Stejné těsto jde pochopitelně udělat i bez pekárny, jen toho mlíka tam dám o trošku víc.

Je to tenké těsto na jeden velký plech. Většinou dávám jen rybíz a drobenku - kyselost nám nevadí. Někdy i tvaroh (to, když je zeťák), a zbytek tvrdých broskví, maliny, pozdní jahody... prostě co zahrada či lednička právě dá...

T. Zana 21.7.2017 6:35

Chachá

Tak tomu mému meruňkovému ze včerejška se to kupodivu podobá jen tvarohem :-)

Ale dala bych si říct, on rybíz a tvaroh je skvělá kombinace! Dělávám ho občas taky,ale na piškotovém těstě a bez žmolenky , asi dávám sladší tvaroh.

Ty jsi ale experimentátor! Jsi dobrá a koláč byl určitě dobrej taky :-)