15.5.2024 | Svátek má Žofie


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Kukuřice

Jako malá dítka nás táta občas vzal zkraje léta na pole místního JZD, kde jsme si natrhali kukuřičné klasy - ještě tak do zelena. Jedli jsme to za syrova a kukuřičné nasládlé mlíko nám teklo po bradě.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
possum 17.6.2007 16:40

Re: Re: Re: Re: když už je tu zmíněná kukuřičná mouka

Jo, 5x ale malo. Jenze problem je, ze kdyz si dam malo, tak pak chci pridat. :-(

possum 17.6.2007 16:39

Re: Re: Re: když už je tu zmíněná kukuřičná mouka

Abych se vlezla do letadla! ;-)

possum 17.6.2007 16:38

Veram,

to je ten problem! Kdysi tu mel KFC reklamu, ze je to: finger licking good. No a ted kdyz se do neceho pustis prstama, tak ciste poznamenas: si nemuzu pomoct, je to finger licking good, a je ti automaticky odpusteno. Tady se lidi moc moresama nevzrusuji. ;-D  Joo a finger licking good je neco jako ze je to tak dobry, ze si musis oliznout prsty (KFC se normalne ji rukama).

Zuzka 16.6.2007 9:08

Re: Jé, já loni kukuřici

Průšvih byl v tom osolení. Polní kukuřici vařím následovně: Na poli sebranou mladou kukuřici očistím od obalu ze zeleného šustí, dno kastrolu těmi obranými lístky vyložím, na to narovnám kukuřici, přikryju další vrstvou lístků, zaleju vodou a vařím. Kdo ji chce slanou, může ji solit po uvaření, ale jen tak slaďoučká je pro mně nejlepší.

RenataE 16.6.2007 0:54

Moc děkuju,

vypadá to báječně a rozhodně to zkusím. Kukuřičné mouky a krupice mi vozí lyžující část rodiny z Itálie, ale i tady se dá koupit v bio-prodejnách. Dobrou noc!

Hana Williamson 16.6.2007 0:30

Re: Re: Re: Re: Re: Re: To je krásné téma!

No, pridam dva. Prvni je tradicni. Predesilam ovsem, ze je nutno to delat z tzv. cornmeal, coz je kukuricna mouka, a pokud si vzpominam, tak ma konsistenci ceske hrube mouky - nebo i o neco hrubsi. Uz jsem to nejakou dobu nedelala.

Recept 1 (velmi stary): 1 vejce, 2 hrnky podmasli, 1 a 3/4 hrnku kukuricne mouky, 1 rovna kav. lzicka prdopec, 1 rovna kav. lz. jedle sody, 1 rovna kav. lz. soli. Vajicko promichame s podmaslim, pridame kukurinou mouku, dobre promichame. testo bude ridke. A vcil prijde trik na tenhle recept. Potrebujete tezkou litinovou panev nebo pekacek. Vymazat tak dvema lzickama sadla od slaniny. Soupnout do studene touby a zapnout na 230 stupnu. Idea je, ze se panev i tuk pekne prohrejou. mezitim soupneme do testa kyprici prisady a sul. Az je ten tuk hodne horky, tak do panve vlejeme testicko a peceme 15 az 20 minut, az to zacne hnednout. Ihned vyklopit a podavat s vetsim nez mensim mnozstvi masla. Studeny je to na houby. Akorat ze to jde rozdrobit na nadivku. Obmena: ja nekdy pridam treba nakrajene jalapeno papricky nebo neco jineho ostrejsiho., pripadne drobne narajenou zelenou cibulku.

Recept 2: 1 hrnek kukuricne mouky,pul hrnku hladke mouky, ctvrt hrnku vody, ctvrt hrnku cukru, pul hrnku podmasli, 2 rozslehana vajicka, asi 110 gr. rozpusteneho masla (u nas 1 tycka masla), stejne kyprici prisady jak u receptu 1, pripadne neco usekanych cibulek. Troubu predehrat na 215 stupnu. prisady smichame n(tekutiny pridavat po troskach). Nalit do vymazaneho pekacku a pect 20-25 minut, az to zacne hnednout. Krapet vychladit a krajet na ctverecky. Opet jde ruzne prichutit.

Kdyz se to nepovede, tak mi nenadavejte.Bude to tou moukou.

Corsini 15.6.2007 23:43

KUKUŘICE NENÍ JÍDLO!

Jak můžete požírat kukuřici, když je to palivo ekobudoucnosti? Zveřejňování takových návodů na použití strategických plodin je (a nebo zanedlouho bude) skoro vlastizrada. To jste nečetli toto?http://ekonomika.idnes.cz/biolih-zvedne-ceny-potravin-d11-/ekonomika.asp?c=A070611_205735_ekonomika_zra

RenataE 15.6.2007 23:36

Re: Re: Re: Re: Re: když už je tu zmíněná kukuřičná mouka

Já si taky nijak zvlášť nestěžuju:-):-):-)

zana 15.6.2007 23:21

Re: Re: Re: Re: když už je tu zmíněná kukuřičná mouka

v rubensovský :-(:-(

zana 15.6.2007 23:19

Re: Re: Re: když už je tu zmíněná kukuřičná mouka

áále, děvčata krásný, vždyť je to relativní. V Rubensovský době bysme byly akorát;-)

zana 15.6.2007 23:18

Re: Re: Holky, ohledne te Scarletty

jo, tak to už vypadá poživatelně - trochu mi ten tvůj popis připomíná dušenou kapustu, tu můžu:-)

Hana Williamson 15.6.2007 23:12

Re: Holky, ohledne te Scarletty

Ona ji chuva asi nekrmila kapustou, ale tak zvanymi greens. To se da blbe prelozit, protoze se to u nas nevyskytuje. Jsou to v podstate ruzne lupeny, byt z rodu zelneho. Do techto lupenu se radi i nat od turinu, pak jsou tam listy chuti horcicne, jeden druh se jmenuje "kale" (kel? Kapusta?, ale jako kapusta to v zadnem pripade nevypada) - a kral vsech lupenu - collard greens. To jsou opravdu ohromny listy. Bylo to od dob davnych oblibene ci caste jidlo cernochu. Dodnes, kdyz jdu na akci poradanou cernymi znamymi, pokud je to akce tradicni, jako promoce, nebo pohreb, tak tam je ohromny kotel greens. A ono jak to pusti stavu, tak se to prave chyta tim kukuricnym chlebikem. Velmi tradicni, takze je pravdepodobne, ze to ta chuva do Scarletty cpala. Ono to ma dobrou vyzivnou hodnotu - ty listy jsou velmi tmavozelene, tak obsahuji dobre ziviny. A dobre greens se vari pomalu s uzenym. Jako kazde jidlo to muze byt velmi dobre anebo na nic. Asi jako muze byt dobre veprove se zelim, nebo znacne na nic.

veram 15.6.2007 22:45

Re: Re: když už je tu zmíněná kukuřičná mouka

Teda, possum, jak bych tu fungující dietu potřebovala..... Prý, když kdosi poslal patřičný obolus za "skutečnou pomoc při hubnutí" (podle inzerátu), tak obdržel děravou lžíci a vidličku s ulámanými zuby. A mě by ani to nepomohlo, docela v pohodě se najím třeba i hůlkama - no a prsty mán taky vždycky ssebou :-D:-D:-D

RenataE 15.6.2007 22:31

Re: Re: Re: Re: Re: To je krásné téma!

Jo, to tam bylo, že to bylo polité máslem a ještě s tím vytírala šťávu od masa. A kypří se to práškem nebo droždím? Asi spíš práškem, když v kukuřici není lepek? Nechci otravovat, ale nebyl by nějakej obecnej recepisek, prosím?

zana 15.6.2007 22:29

Re: Re: Re: Re: Re: To je krásné téma!

chudinka Scarlett, já si vždycky představovala něco jako náš vdolek:-P

Hana Williamson 15.6.2007 22:05

Re: Re: Re: Re: To je krásné téma!

Renato, to byl asi corn bread. Ono ne vsemu, cemu se tady rika "bread" by slo zaradit pod cesky pojem chleba. je to spis buchta z kukuricne mouky bud delana na panvi nebo v troube. Je na to strasne moc receptu s mistnimi variantami. Ale dve zakladni varianty je buchta sussi nebo vlhci. Samo o sobe to nema zas tak moc chuti, ale casto to zastava funkci knedliku. Pekne se tim vytira stava nebo omacka.

baty 15.6.2007 21:46

Re: Re: Re: Re: To je krásné téma!

jo, a taky myslím kapustou se ji snažila nakrmit, nad tím mi jako holce rozum stál!

zana 15.6.2007 21:41

Re: Re: Re: Re: To je krásné téma!

aha, člověk by se mohl dozvědět tyhle základní fakta, že jo?;-)

RenataE 15.6.2007 21:31

Re: Re: Re: To je krásné téma!

Hani, a nevíš, co jsou kukuřičné vdolečky, kterýma chůva cpala Scarlett O´Hara před plesem?

Hanča 15.6.2007 21:08

Re: Jsem rada

Přiznávám, že jsem taky chodila na lup kukuřiček. A to pod velením své tchýně, která má úžasný talent (možná je to částečně i posedlost) téměř cokoliv, co vyroste, zpracovat do jedlé podoby. A protože cesta na chalupu, kam jsme jezdívali, vede kolem kukuřičného pole, babička vždy velela zastavit. Tak jsem poznala, jak jsou mladé kukuřičky sladké. Ale chutnají mi i ty nakládané. A chowder, Hanko, zkusím, podle Tvé úpravy, mlíko já nerada.

Hana Williamson 15.6.2007 20:44

Re: bezva recepty!!!

V podstate totez, akorat bez kukurice. Udelala bych ji o krapet hustejsi a vic smetanovou, tedy pridat tekutou slehacku. Clams jsou takove tuzsi skeble - prodavaji se casto uz nasekane v konzerve. Opravdu dobre je to, kdyz se k tomu prida stava z tech musli - taky se da tady koupit.  Ale jde nahradit pridanim trochy rybiho vyvaru/bujonu. Sul, cerstve mlety pepr. neni spatne tez pridat krapet sherry. Ja jeste pridavam trochu zelene cibulky a petrzelky. Taky jde do zakladu pridat trochu speku nebo anglicke slaniny. Pak ty kosticky vyndat a pridat je az nakonec. Toto je v podstate New England clam chowder. Proto je takova zazivna - byva tam dost chladno a varili si to rybari.

Hana Williamson 15.6.2007 18:12

Jsem rada

ze jsem timto zvedela, ze nejen my jsme chodili na pole na pych na ty stavnate kukuricky.

Hana Williamson 15.6.2007 18:00

Re: Re: To je krásné téma!

To je ono! U nas se tomu rika grits. Popularni na Jihu, na severu se to ani nedostane. Vyuziti je vsestranne. Typicka velka snidane: kase + vajicko + oprazena slanina nebo burtik.Ovsem je to dobre i jako priloha - protoze to samo o sobe nema vyraznou chut, tak se to dobre snoubi s ruznymi omackami. Velmi dobre a zname je z Charlestonu shrimp (krevety) and grits.Variant je nespocetne. zakladni spociva v tom, ze se na masle s olejem jemne osmahne neco cibulky  s cesnekem (cesnek je volitelny), pak se na to daji na ctvrtky rajcata, jen co zacnou poustet stavu, tak posolit, opeprit, pripadne krapet cukru (zalezi na rajceti), dle potreby zalit trochou smetany, prihodit uvarene krevety, petrzelku, a je to. Nekdy se tam muze dat oprazena slanina.

Jo, a kdyz zbyde polenta, tak, dokud je to jeste tekute, nalit do nadoby jako pekacek a nechat vystydnout. Nakrajet na ctverecky a oprazit na masle. Je z toho dobra priloha. nebo do jeste teple zamichat ostrejsi strouhany syr a dle chuti, cesnek, bylinky, palive papricky, sul, pepr, pripadne vajicko a zapect.

RenataE 15.6.2007 17:27

Re: Re: Re: když už je tu zmíněná kukuřičná mouka

mně zas připadá, že naopak všechny ty dietoložky říkají, že se má jíst alespoň pětkrát denně. Takže já nemůžu nikdy zhubnout, protože takovou frekvenci nejsem schopná dodržet;-D

zana 15.6.2007 17:18

Re: kukuřice

ano, ano - taky ji považuju za vrchol;-). I když do některých polívek ji můžu. Naopak vařená mě moc neoslovuje, ale možná ta grilovaná??

zana 15.6.2007 17:16

Re: Re: když už je tu zmíněná kukuřičná mouka

chi chi chi, jednu znám - než.rat, než.rat, než.rat ... ale proč bych si to dělala, že;-P;-)

possum 15.6.2007 16:50

Hano,

R^   Pred chvili jsem mluvila o kukurici. Muzu v jakekoliv podobe. Nejradeji mam cinskou corn soup. Ale ten tvuj chowder vypada velmi dobre, :-P  takze urcite zkusim. :-)

possum 15.6.2007 16:45

Re: když už je tu zmíněná kukuřičná mouka

A nenarazila jsi nekde na dobrou odtucnovaci dietu?? :-)

RenataE 15.6.2007 16:45

Re: :-))))

Mívají jí v Delvitách, obvykle v regálu, kde jsou zeleninové saláty a čerstvé džusy a tak, asi to považují za luxusní zboží;-D

tosca 15.6.2007 15:30

Re: Re: Jé, já loni kukuřici

Jo jo, souhlas, jmenuje se to kukuřice cukrová. Je měkčí a je chutnější ... :-)