6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Koláče, buchty, dorty a spol.

Jestli se nepletu, zatím se tady většinou prezentovala samá zdravá jídla - drůbeží maso, zelenina, dokoce i bezinky. Tak to zkusím trochu vyvážit něčím sladkým, ne?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
ruzickal 19.6.2006 9:30

nějaké ošizené Tiramisu..

Hezký den..

Zdravím fšechny co milují dobré, "nezdravé" jídlo, co nás obávám se záhy dovede do záhuby.R^

Ad tiramisu,  .. je fajn že uvádíte  tento recept, ale chybala mi tam ta nejpodstatnější věc co dělá tiramisu opravdu výtečným a zcela brutálně nezdravým moučníčkem. A to je mascarpone, bez této přísady, někdo uvádí že se jedná o spec. tučný sýr, nelze vůbec mluvit o tiramisu. Je bez diskuzí, že Vámi udávaný recept, vyjde téměř 2 x levněji. Ale říkám si když už, tak už..:-)R^

Lukáš Růžička

RenataE 18.6.2006 22:52

Tvarohová bábovka málo trvanlivá

160 másla rozpustit, ušlehat elektricky s 250 cukru, 4 žloutky, kůrou a šťávou z hodně velkého citrónu.Přišlehat 500 tvarohu nejlépe z vaničky a špetku soli. Zamíchat 200 krupičky a necelý PdoP,  nakonec sníh ze 4 bílků. Péct ve vymazané a vysypané formě cca 55 minut na 170 (el. trouba, horkovzdušná nižší teplota).

Jsem líná vymazávat, takže z poloviční dávky peču 12 silikonových muffinů 35 minut. Výrobek je údajně nejlepší druhý den, ale to se mi nikdy nepoštěstilo.

Můj návod na poživatelnou citrónovou kůru - pořiďte si  otce a  tchýni, kteří pěstují citróny. Druhý způsob - natrhejte citróny na Krétě (tam se zjevně žádnou chemií neobtěžují), ostrouhejte kůru a v poměru 1:1 naložte do krupicového cukru, vydrží to libovolně dlouho. Třetí způsob - v Anglii zakupte Lemon aroma natural (je opravdu z citrónové kůry, žádná chemie). Čtvrtý způsob, když už všechno selže - ostrouhejte běžně koupený citrón a nikomu to neříkejte. Jenom proboha do té buchty nedávejte to, co se tady dá koupit jako citrónové aroma.

Hanča 18.6.2006 14:37

Slíbené "Řezy z čokolády Margot"

Potřebujeme : 1 čokoládu Margot, 2 hrnky (1/4 l) polohrubé mouky, 1 hrnek moučkového cukru, 2 celá vejce, 1 prášek do pečiva, 1 šlehačku, necelého 1/2 hrnku oleje, 1/2 hrnku mléka.

Čokoládu rozstrouháme do mísy, přilejeme nebo vrazíme tam vše ostatní, zamícháme a nalejeme na vymazaný plech vysypaný hrubou moukou. Pečeme ve vyhřáté troubě.

Zatímco se těsto peče, připravíme si polevu : utřeme do pěny 10 dkg másla, 10 dkg moučkového cukru a 1 žloutek, přidáme 1 lžíci rumu a 1 pol. lžíci kakaa. Touto polevou potřeme buchtu ihned, jakmile ji vytáhneme z trouby - musí se zavčas zasáknout do ještě teplé buchty.

Při konzumaci není téměř třeba kousat, moučník se sám rozplývá na jazyku.

zana 19.6.2006 8:33

Re: Slíbené "Řezy z čokolády Margot"

Hančo, Margot znám tyčinku, takovou středně velkou, kokosovou, politou čokoládou. Je to ono?

Hanča 19.6.2006 10:16

Re: Re: Slíbené "Řezy z čokolády Margot"

Zano, popis sedí, ale tyčinka je moc malá, je třeba použít Margot velikosti čokolády, odhaduji cca 6x12 cm.

Iva 17.6.2006 11:40

Kačeréééé

hola, zkouším tvýho "Šeparda", minule jsem s tím svým neuspěla, tak jsem zvědavá, jak mě smečka pochválí8-o:-)

divana 16.6.2006 21:39

bublanina

1 bílý jogurt 400 ml, 2  vejce, 1,5 hrnek cukru,

2-3 lžíce rozpuštěného másla, 3 lžíce mléka, vanilkový cukr  =  vše

rozmixovat ,  1 prášek do pečiva, 1 hrnek polohrubé mouky, 2

hrnky hladké mouky =  přimíchat ,  navrch ovoce, dát pomalu péci...

Fallowa 16.6.2006 23:26

Re: bublanina

R^R^R^R^!

madla 16.6.2006 17:27

tak teda taky jeden, pro lenochy, nepečený

1 balíček světlých, 1 balíček tmavých BeBe sušenek, 2 kostky jemného tvarohu, 20 dkg másla, cukr dle chuti (cca 15 dkg moučkového), rum nebo Amaretto), ovoce . Máslo, cukr, tvaroh a likér ušleháme. Na alobal naskládáme střídavě světlé a tmavé sušenky jako šachovnici (3x6), potřeme polovinou krému, znovu sušenky (obráceně barvy), natřít zbytkem krému, na prostřední řadu naskládat ovoce (banán, jahody- co dům dá a jazyk žádá). A teď to přijde!!! Nadzvedneme alobal a protilehlé rohy na delší straně spojíme tak, že vznikne střecha. Můžeme polít čokoládovou polevou, znovu zabalit a strčit do lednice. Nebo dáme bez polevy vychladit, a potom ozdobit ztuženou šlehačkou, nebo až jednotlivé dílky.Jak je zde zvykem - fantazii se meze nekladou a je na každém, jak tvůrčím způsobem k tomuto náporu na tajli přistoupí. Děkovné dopisy a květinové dary přijímám v jakoukoliv denní či noční hodinu. Vzhledem k tomu, že se nešpiní nádobí, nestojí u rozpálené trouby (v tomhle vedru) a nehlídá se, aby se nic nespálilo (u piškotových rolád jde o zlomečky vteřin), tak si troufám zpychle tvrdit, že aspoň jedno poděkování dostanu. Poté, co jsem rozdala recept kolegyním, byla jsem vyhlášena receptářkou roku, protože zvědavkám to nedalo a zprubly to hned po příchodu z práce. Druhý den byla ochutnávka asi z šesti vzorků - a každý byl trochu jiný, protože každá si nějak upravila po svém krém nebo polevu, ale všechny byly skvělé.  Pro Tojefuka - tohle je recept bratrovy tchyně, takže opsaný. Tak se mějte a chlubte se, jak kdo z vás byl šikovný a úspěšný.  

Fallowa 16.6.2006 23:32

Re: tak teda taky jeden, pro lenochy, nepečený

Mňam,mňam:-P - tak tohle určitě vyzkoušímR^ - žádná horká trouba,ani špinavé nádobí:-)!

aida 17.6.2006 1:24

Re: tak teda taky jeden, pro lenochy, nepečený

Něco hodně podobného jsem četla na Labužníkovi, už asi tři týdny se na to chystám. Zní to moc lákavě. Až to spáchám, určitě se pochlubím.

Ráno se chystám dělat ten šlehačkový dezert od Yezinky - uzrály nám jahody.

possum 16.6.2006 14:36

Ahoj tojefuk,

omlouvam se, ze jsem totalne mimo misu, ale uz opravdu nevim jak jinak.

Re: Re: teda vy jste ma zase dali!:

Autor: possum IP: 203.194.15.xxx Datum: 14.06.2006 17:36

Ahojky tojefuk :-) Ja se neschovavam, ale nekdy nemam co rict, jindy sice napisu, ale jsem tu dost pozde odpoledne, a pak druhy den se vsichni vrhnou na nove clanky a uz mi nikdo neodpovi. A i tobe jsem tu parkrat napsala. :-( Slany rohlik (dobry) jsem objevila loni v Brne. Jak se jde z Ceske na Zelnak. :-P

Tak tady jako dukaz, a proto, ze se mi nechce tukat neco podobneho znovu.:-(

Milan 16.6.2006 14:56

Re: Ahoj tojefuk,

>Jak se jde z Ceske na Zelnak. <

jak se jde zadem nebo po Masarykove? ;-D

possum 16.6.2006 16:04

Re: Re: Ahoj tojefuk,

Pisu z Ceske, ne? Ze ona se kdysi jmenovala Masarykova?

aida 17.6.2006 1:22

Re: Re: Re: Ahoj tojefuk,

Possum, zdravím - nee, Česká je odjakživa Česká, Masarykova se dřív jmenovala třída Vítezství.

A kdeže to pekařství teda je? (jsem z Brna, že bych si tam zašla)

possum 17.6.2006 14:04

Re: Re: Re: Re: Ahoj tojefuk,

Ahoj Aida,  OMLOUVAM SE VSEM BRNAKUM, ale jelikoz nejsem holka z ulice, nemuzu znat kazdou ulici vsude.;-(

Tudiz: z Ceske na namesti Svobody, do Masarykove a do prava na Zelnak. ;-)    

Aida, ja te nechci honit po Brne, ale pokud si pamatuju, tak to bylo jako na Zelnak a do prava ulicka. Pokud si to nepletu, a nebylo to uz z Ceske do prava. Kdybych byla v Brne, tak te tam zavedu bez zakopnuti. Bylo to malinkate pekarstvi. OK, ja se to pokusim zjistit presne. ;-)                            

 

aida 17.6.2006 14:38

Re: Re: Re: Re: Re: Ahoj tojefuk,

Tak to už snad tuším, kde by to mohlo být - na Zámečnické? Eventuálně i na Květinářské, tam je taky pekařství, obě dvě jsou malá. Jejich sortiment neznám, do centra se moc nedostanu. BTW. Ony ty odbočky z Masarykové na Zelňák jsou myslím 4. - Ale to nemyslím nijak zle, jen upřesňuju.

aida 17.6.2006 16:01

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ahoj tojefuk,

Oprava: ne Zámečnická, Panská, spletla jsem ulice, omlouvám se, došlo mi to až teď.

possum 18.6.2006 17:16

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ahoj tojefuk,

Snazila jsem se dnes, tady, ale vypada to, ze se budu muset spojit s CR.

Jinak klidne upresnuj, ja Brnak nejsem, dokud jsem zila v CR, tak jsem tam parkrat byla. Az ted, co jezdim zpatky se tam pravidelne stavuju asi tak na tyden. :-)

Smoky 16.6.2006 14:26

tiramisu

Bože, já bych jedl!!! Taky přihodím jeden jednodušší recept na Tiramisu - dlouhé piškoty (cukrářské) namáčet v silné kávě s rumem, pokládat do misky a prokládat krémem - šlehačku ušlehat dohusta a pak vmíchat 1-2 zakysané smetany a osladit dle chuti. Závěrečnou vrstvu posypat kakaem (či grankem) a nechat chladit. A pak už se jen krotit, aby to nebylo - útlocitné povahy prominou - sežráno naposezení.

LJG 16.6.2006 16:15

Re: tiramisu

ještě lepší než zakysané smetana je riccota nebo mascarpone (v některých obchodech v oddělení sýrů, ale nenechte se zastrašit, chutná to jako ztuhlá neslazená smetana. Ricota méně tučná tak cca 25kč mascarpone tučnějčí a v moučníku lepší za 40kč kelímek).

Hanča 16.6.2006 12:53

Díky, Zano

a ostatní přispěvatelé za sladké recepty, trefili jste se mi do noty, sladké ráda vyrábím a s následnou konzumací také nemám problém - dopolední i odpolední kafe musím zásadně s něčím sladkým. Už vidím, že příští víkend u nás bude Tiramisu, to se mlaďoši budou olizovat a budou mě chválit, že tak hezky pilně sleduji Mlsotník.

No, nemít paměť jako řešeto, tak teď přidám recepis na naše oblíbené řezy z čokolády Margot - ty jsou tak lahodné, že se doslova a do písmene rozplývají na jazyku, ale zpaměti je neumím. Přihodím je sem v sobotu.

Beňa 16.6.2006 11:47

Jupííííííí

no dneska si tu virtuálně mlsám a už se těším, jak budeme doma mlsat doopravdy, protože recepty na buchty a koláče, ty se u nás moc hodí, my jsme totiž těžce  b u c h t o v í . Zano, skvělé téma, skvělý recept, díkR^R^R^.

Vakandi 16.6.2006 11:23

Skvělé !

Mám hlad jak minule zmiňovaný hrnec a tady jsou samé dobroty !!;-P

A LUČINA se použít dá, je to též vynikající ;-) mňam :-D

Yezi 16.6.2006 10:50

Jeden podobný jako Tiramisu

přidáme ke dvěma šlehačkám ztužovač a lžičku cukru, vyšleháme do tuha a opatrně po lžících zašleháme jeden velký bílý hustý jogurt (hollandia, max, selský...). A pak už jen vrstvíme piškoty, krém, čerstvé ovoce, pokud to jde. Teď  je třeba sezóna jahod a ty jsou tam nejlepší! Druhý den je to neuvěřitelná dobrota. Dá se samozřejmě i upéct piškot ze šesti vajec a udělat regulérní dort s tímhle krémem :o)

jiný Honza 16.6.2006 10:55

Re: Jeden podobný jako Tiramisu

Sezóna jahod, sezóna jahod.... když se mi zahradou proženou psi a potomci, tak si můžu ty jahody tak leda koupit v Tescu. 8-( Na mě se dostanou až koncem léta - to už jim zevšední. 8-)))

tojefuk 16.6.2006 11:06

Re: Re: Jeden podobný jako Tiramisu

Potomek má úžeh - ze školky! Úžasný předpisy o teplotě! Emetuje, jahod je škoda!

Jahody - taky ti psi nezralý jen nakousnou, zralý sežerou? A jsme u barvosleposti zpátky! Jak to, že nakousnou sice kyselou, ale červenou? Zelených se ani netknou, élementi zmlsaný!

jiný Honza 16.6.2006 11:16

Re: Re: Re: Jeden podobný jako Tiramisu

Potomka vychladit, narazit čepici, bez čepice nepouštět. Učitelku seřvat (alespoň na tři doby) a znectít po vsi.

Psi si vybírají VÝHRADNĚ celočervené jahody, uthnou, odnesou a ty nedozrálé vyplivnou do trávníku. V rámci toho, že děti dělají skoro totéž, nelze říct, kdo víc škodí. 8-)))

tojefuk 16.6.2006 13:02

Re: Re: Re: Re: Jeden podobný jako Tiramisu

Učitelka je v tom (úžehu) nevinně. Ráno má být ve školce 22°C, je jen 18, tak se topí! V půlsedmé ráno k nedýchání. Čepice chrání před úpalem, úžeh je z přehřátí! To su chytrý, že? Těm dvěmaq ulicím, k sobě kolmým, se čertví proč říká město! Mně to je fuk, bydlím až za cedulí. Psi netrhají, sežerou u šťopky. Nezralé nakousnou a nechají dojít  na šťopce!

aida 17.6.2006 1:26

Re: Jeden podobný jako Tiramisu

Yezi, dík za připomenutí, zítra (nebo vlastně už dneska) to udělám, suroviny už jsou nakoupené a jahody uzrálé.:-)