24.4.2024 | Svátek má Jiří


MLSOTNÍK: Koláče, buchty, dorty a spol.

16.6.2006 13:58

Mám tendenci říkat buchta všemu, co je pečené a sladké. Dále jsem toho názoru, že to musí být hotovo rychle, nejsem žádná Magdalena Dobromila. Jedním z nejsilnějších zážitků mého dětství byly dvacetiminutovky, kdy jsem šlehala vařený sníh.
Pro neznalé (myslím, že si to pamatuji správně): dělá se to normálně, ale ve varné nádobě. Tu dáte do kastrolu, okolo nalijete studenou vodu, zapálíte na malý plamínek plyn a  začnete šlehat (pochopitelně žádným elektrickým gerétem, pěkně točíte tím odporným kolečkem na ručním šlehači).
Pak už je to jednoduché, prostě pokračujete dvacet minut. Samozřejmě na vás prská vařící se voda, samozřejmě vás bere křeč do ruky. Kdybyste chtěli raději jíst rohlík, bylo by to jednodušší (aspoň tak mi to vždycky babička vysvětlovala).
Takže mám tendenci péct v zásadě jen věci, které jsou na přípravu jednoduché - třeba:

Tříbarevný koláč

25 Dg tuku rozpustíme a nepřipálíme. Přihodíme 20 Dg cukru, 1-2 dl mléka, 1 vejce, 1 prdopeč, 30 Dg polohrubé mouky.
Zamícháme, polovičku vlijeme na vymazaný a vysypaný plech .
Na to přijde nádivka smíchaná z ? kg tvarohu, ? balíčku pudinku, 2 vajec, vanilkového cukru a mléka - množství se musí odhadnout. Ne moc řídké, aby následující vrstva těsta zůstala tam, kde má být, tedy navrch. Nádivku nalijeme na těsto.
Zbylé těsto obarvíme kakaem a nalijeme na tvaroh. Pokud jsme špatně odhadli koeficienty řídkosti, dojde k promíchání vrstev, což je nežádoucí, leč nikoliv fatální.

A jeden světácký - Tiramisu

Dávka je na dortovou formu o průměru 26 cm - já jsem to poprvé zkusila z poloviční dávky a pak podle počtu lidí.
Potřebujeme 2 balíčky piškotů, 2 pomazánková másla, 2 šlehačky (nemusí to být šlehačka na šlehání, dohromady cca 4 - 5 dl), 10 až 20 Dg moučkového cukru (podle vztahu k sladkému) a  silnou kávu s rumem.
Pomazánková másla, šlehačku a cukr šleháme, až vznikne krém. Dno nádoby vyložíme piškoty, důkladně pokapeme kávou s rumem. Na ně navršíme část krému. Postup opakujeme, dokud máme materiál, a navrch uhladíme zbytek krému. Svrchu posypeme kakaem, raději neslazeným.
Pečlivě ukryjeme do chladu na 24 hodin uležet. Pokud to tak dlouho nevydržíme, je vhodné dát tomu aspoň dvě hoďky, ale druhý den to prostě je lepší.
Poznámka pro ty, kteří následné špeky vidí příliš pesimisticky: je možné dát místo šlehačky pudink, co prodávají v kelímkách už našlehaný, ale bála jsem se, že kdyby se to profláklo, tak přednosta dort nebude jíst (fuj, pudink). Taky se prý místo pomazánkového másla dá použít Lučina, ale nemám ji vyzkoušenou.

 

Zuzana Nováková (Zana)