27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Kokosky

Miluju je od malička. Kokosky uvnitř vláčné, skoro šťavnaté. Až letos jsem dostala ten správný recept.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
RenataE 19.12.2008 21:52

Kokos došel stejně jako kokosky

a tak jsem stejný recept zkusila s vlašskými ořechy. Taky dobrý:-)

baty 19.12.2008 22:22

Re: Kokos došel stejně jako kokosky

Renato, na kokosky bychom měly chodit spolu, já jsem vyznavač té spodní půlky a kokosku teda sním, žejo. Ale Tvoje ořechosky zkusím hned ráno, zbylo trochu namletých ořechů a nemusím je všechny nacpat do nepečených kuliček. Dík!

redneck Mike, Mississippi 19.12.2008 17:03

Tohle mi nedelej Renato,

hned bych si jednu dve dal, tu kokosku...

Na vanocni cukrovi mam jednu nostalgickou vzpominku. Jako kluk jsem cukrovi miloval a moje nevlastni mama pekla rada a moc dobre. Z domu jsem odesel drive nez jsem vubec stacil dospet. Do '89 jsme meli jenom minimalni kontakty, nebyl internet, telefonovani bylo komplikovane a ne vzdy bezpecne. Prisel listopad '89, predvanocni cas...

  Prijel jsem az koncem leta. Po navsteve  synu a byvale zeny jsem navstivil i rodice...  "...pockej, neco tu pro tebe mam...', rika mama a vytahuje plechovou krabici od bomboniery, otviram krabici a laduji se tim nejlahodnejsim, nejvonavejsim vanocnim cukrovim v mem zivote... 

zkumavka 19.12.2008 22:09

Re: Tohle mi nedelej Renato,

Hm.Chápu.Krásné.Sem nepřesaditelný exemplář.Tím víc vím jak chutná domov.V

Jakub S. 20.12.2008 16:36

Majku, já si to naprosto dovedu představit, co to pro tebe znamenalo!

A obecně: já se nikdy nenasytím vzpomínek emigrantů/exulantů na jejich náhlý, nečekaný návrat sem po 89. Mělo by se to nějak soustředit. Fazeta k fazetě - a je tu najednou mnohostranný blýskavý vybroušený drahý kámen!

JarkaK 19.12.2008 11:12

Kokosky

Já mám na kokosky také velmi jednoduchý recept:3 bílky, 25 dkg mletého cukru, 25 dkg kokosu. Bílky ušlehat zamíchat cukr a pak kokos. Na silně vymaštěný plech lžičkou "nakydat" hrudky. Strčit do trouby. Původní varianta se jmenuje ořechové makronky, tedy asi lze dělat z ořechů. U nás má úspěch kokosová varianta.Hezké vánoce

Nelina 19.12.2008 15:47

Ach, vůně kokosek

V uvolněném roce 69 jsme získali příslib a jeli přes Rakousko do Jugo. Vyjít jen s příslibem dalo hodně počítání a žádné zbytečné utrácení. V Salzburgu jsme se toulali centrem a v tom jako rána přes nos - z malé cukrárny přeúžasná vůně kokosek. Právě je z pece vysypávali do prodejních přihrádek. Neváhali jsme, za větší peníz nakoupili přímo pytel,  vyhledali nejbližší lavičku a začalo ládování. Snad že ta vůně byla z takového množství v obchodě, no na ni a ten požitelk se nedá zapomenout.

zana 19.12.2008 21:14

Re: Ach, vůně kokosek

Jo, kokosky - ty jsme potkali na podzim, když jsme byli v Rakousku v Alpách. Na příslib už to teda nebylo, ale už jsme byli na cestě domů, tak jsme taky spíš jen vyškrábli drobný. A byly to kokosky moc zajímavý, trochu jiný než u nás - bez marmelády, ale s hodně výrazně kakaovým krémem. Dobrý;-)

Dede 19.12.2008 9:49

Dotaz z bezradnosti

Čeká na mě v lednici kus pěkného hovězího zadního (ne biftekový typ:)) a co jako já s ním. Všechny druhy pečeně doprovázené kombinacemi cibule, celeru, mrkve a jablek mi už nevoní, dělám je často a na klasický guláš nemám chuť ani já, ani posádka. Poraďte mi někdo - co s tím? 8-o

Jsem bez chuti i bez nápadu, ale zítra přiletí Andy a já bych radši měla navařeno něco podstatnějšího než pořád ryby (i když i na ty se těší ;-P). Taky, aby se to dalo ohřát, když je tak krátký den, nechci si otravovat neděli vařením ;-D

Karolína 19.12.2008 10:08

Re: Dotaz z bezradnosti

Nakrájet na plátky a svinout španělského ptáčka! Dobře nacpaný španělák nikdy nezklame!

Prošpikovat, hodně prošpikovat, pročesnekovat (myslím ten zasunutý celý stroužek česneku v mase), vcelku upéct jen tak s divokým kořením, nakrájet a udělat buď dobrou křenovou omáčku nebo znojemskou - s okurkami.

Vložit jen tak do hrnce, zalít červeným vínem, pomerančovým džusem a rajským protlakem, aby maso bylo ponořené, přidat na plátky krájené citrony i s kůrou, hřebíček, sůl, kousek vanilky vcelku a dlooooouho lehce vařit - tak jakoby spíš táhnout. Omáčka zhoustne, je příjemně nasládlá, barva tmavohnědá, ale strašně dobrá, s rýží je to vynikající středomořský pokrm. Jedla jsem to na Kypru a nemělo to chybu! Dělám často a vždycky to má úspěch. Chce to ale opravdu dlouho a pomaličku nechat probublávat!

A také dobré jsou rozklepané hovězí plátky, jen tak obalené v mouce, oprásknuté na oleji. Pak vložené i se šťávou do pekáčku, zalité trochou černého piva a vody, přidám zázvor - mletý sušený i kousek čerstvého, nejlépe strouhaného. Dusím doměkka, pak přidám obyč. horčici a dohustím omáčku buď zakysanou smetanou nebo klasickou jíškou.

Musím klusat na jednání, ale napadá mne ještě spousta dalších receptů, snad si něco vybereš!

MaRi 19.12.2008 10:47

Re: Dotaz z bezradnosti

Souhlasím s Karolínou, že"něco" zavinutého do hovězího masa rozhodně nezklame.  Ale Karolína mi nasadila brouka do hlavy - jaký máš vyzkoušený poměr toho vína, pom. šťávy a protlaku? Ten nápad mě zaujal velice velmi.

Dede 19.12.2008 11:01

Re: Dotaz z bezradnosti

Koukám MaRi, žes vyzobla, to, co i já!:-) Díky Karolíno, jsi kuchařka s božským nadáním Va já se hned na ten kus masa koukám s větším nadšením! ;-D

jiný Honza 19.12.2008 12:15

Re: Dotaz z bezradnosti

Tak to je nás víc, budu o tom informovat MLP - třeba to zkusíme spáchat.

Liberta 20.12.2008 22:50

Re: Dotaz z bezradnosti

Páni, Karolíno, to bych taky chtěla umět! Vás je "na jednání" škoda :-D

Bubu 19.12.2008 11:06

Re: Dotaz z bezradnosti

A co obyčejné klasické české hovězí na houbách s knedlíkem - to já tuze ráda.

Beda 19.12.2008 11:33

Re: Dotaz z bezradnosti

to já ne jen ráda, to přímo miluju (ovšem nevím, jak je na tom Dede u lišejníků s houbama) - akorát u nás s rýží.... slint slintVVVVVV

a kdyby nebyla zas až tak moc hoch kvualita - a třeba na španěláky by se dělilo - tak bych ho sprostě uvařila a udělala kýýýýýbl omáčky smetanové, slint slintVVVVVVVV ... třeba houbová - hm, zase houby?, koprovka - to leckdo nerad, česneková, křenová.... BPŽE JÁ MÁM HLAD!!!! A CHUŤ!!!!!!!!!!!!!!

Dede 19.12.2008 12:11

Re: Dotaz z bezradnosti

Houby kluci neradi a na knedlík nemám mouku ;-) Asi zůstanu u španělské varianty nebo zkusím to s tím černým pivem - tady je moc dobré vánoční pivo, které dobře splňuje dané podmínky :-)

Xerxová 19.12.2008 11:31

Re: Dotaz z bezradnosti

u nás hlavně mlaďaska miluje španěláky falešné (nezamotané) - ona totiž nemusí moc masa, ale miluje ten páreček, okurčičku, anglickou slaninu... která se v té omáčce hojně vyskytují. Takže já jsem masožravec (mám ho hodně), ona náplňožravec (má toho hodně) a polovičky obě jsou všežravé. K tomu knedlík či rýže...

Tečka 19.12.2008 13:11

Re: Dotaz z bezradnosti

U nás se to taky tak vařilo a já to tak vařím taky. U nás se tomu říkalo "ptáci ven" (prosím, prosím, nekomentovat). V té omáčce plavalo všechno najednou, krásně nacucané, v těch ptáčkách zabalené mi to připadá trochu zapařené.

zkumavka 19.12.2008 14:31

Re: Dotaz z bezradnosti

Dede,nejsem žádná kuchařinka,ale jestli to není ze starého bizona,pak lze prošpikovat tvrdým,dobrým sýrem,zatáhnout na oleji a pod pokličkou v troubě dusit,pepřík,sůl,ale později,aby nevlhlo.Před dokončením si udělej takové malé kuličky z másla a hladké mouky smíchané,prohnětené a pouštěj je do šťávičky.Příloha: Cokoli.Ke konci bych to na slabé plátky pokrájela a se šťávou,aby se chutě spojily,dodusila.Ten sýr je v tom dobrej.

madla 20.12.2008 22:44

Re: Dotaz z bezradnosti

Asi s křížkem po funuse,ale dřív jsem se sem nedostala.Majstrštyk mé máti:hovězí na zázvoru.Hodně prošpikovat (tedy my to nemusíme,ale má se to,nejlépe zmražené klínky slaniny nacpat do děr v mase),napatlat pastou z másla(nebo sádla,čemu kdo dává přednost),soli,papriky a zázvoru,všeho přiměřeně,zázvoru méně,ve větším množství "sedá na jazyk".Asi na kilo masa lžíce tuku,po lžičce soli a papriky,zázvoru viz výše.Špikování nahrazuji tím,že z mrazáku vytažený špek nastrouhám na hrubším struhadle,rozpustím,na něm osmažím cibulku,orestuji maso,přidám stejně nastrouhaný celer a dusím do umrtvení.Měkké maso vyndáme,po zatažení nakrájíme na plátky,mezitím se dělal výpek,který zaprášíme hladkou moukou,zasmažíme,podlejeme,třikrát zopakujeme,posléze zalijeme vývarem tak,aby vznikla omáčka,provaříme,až tuk vystoupí na povrch,podle chuti dosolíme a jíst se to dá se vším,co je doma nebo po chuti.V naší rodině ceněnější než svíčková,kterou synek odmítá.Nebo taky,když dojde fantazie nebo síla,tak hovězí na pepři (dělá se samo), nebo všechno jako na guláš,ale bez omáčky,jen tak dusit,nezahušťovat moukou,trochu víc cibule,přidat kousek feferonky a jen tak sosík.Na porci na talíři pak tatarku,zelenou petrželku,kapii na ozdobu,k tomu chleba.Děláme na Silvestra,návštěvy byly vždycky dost štajf,že není ovárek,ale pak velmi chválily.Víc mě nenapadá,mám lepší starosti,máme měsíční dvojčátka,to jsou potom jiné myšlenky,než co s hovězím.Hezké svátky všem.

Jakub S. 21.12.2008 13:39

Re: Dotaz z bezradnosti

To vyzerá naozaj b o h o v s k y ! Dvojčátka mají očividně prima maminku. Su ochotný to zkusit. Než svíčková - tož to je slovo do pranice... Nezapadněte zase, sím!

Dede 21.12.2008 18:31

Re: Dotaz z bezradnosti

Tedy Madlo, tohle taky vypadá skvěle! Naše rodina není na veřové, takže střídáme ryby (nejvíc - no jo Norsko:)), kuře a hovězí. To zázvorové vypadá fantasticky (sympatický je ten strouhaný celer - já ho miluju, kluci si stěžují, že bych ho dala i do zmrzliny:)) a pepřové dělám podobně. Díky, že ses dokázala od dvojčátek utrhnout - to není a nebude legrace :-)V Zase se někdy ozvi... a zvědavý dotaz - máš kluky, holčičky nebo brášku se sestřičkou?

zana 19.12.2008 9:25

Hmmm

že bych to zkusila ... já se po kokoskách moc neutluču, právě proto, že leckdy nebývají k jídlu. Ale přednosta je moc rád;-) a navíc tohle vypadá hoodně nenáročněR^.

Taky se hlásím mezi pamětníky cukrárny u školy - jako asi třeťák jsem našla pětadvacetikorunu a celou ji tam prož ... utratila;-D, teda ne celou najednou, při tehdejších cenách bych dopadla ještě hůř než páníček od Betky;-).

Hanča 19.12.2008 8:54

Dotaz :

a jsou vláčné a šťavnaté hned nebo se musí rozležet? Jestli bych je ještě stihla udělat letos - moje mužstvo by bylo velmi potěšeno.

RenataE 19.12.2008 13:48

Re: Dotaz :

Jsou vláčné hned. Jak dlouho vydrží, to nevím. U nás dva dny.

Hanča 19.12.2008 18:39

Re: Dotaz :

Výborně, to ráda slyším. Díky! Jdu do toho -aspoň bude letos nějaká novinka.

Bubu 19.12.2008 8:30

kokosky, to je mor

Já bych mohla péct jenom kokosky. Oba mí chlapi jsou po kokoskách jak jatí. Sama je moc nemusím, ale co bych pro ně neudělala. Nejvíc se mi osvědčily ty ze škatule od dr. Oetkera. Takže sháním bílky utrhuju si od úst pasiáns (ten zas móc ráda já a na 1 dávku jsou potřeba 2 bílky) a matlám plech za plechem kokosek. A taky jen ty pusinky, žádná placička ani krém ani marmoška tam netřeba.

Tečka 19.12.2008 9:10

Re: kokosky, to je mor

Prosím, a ten pasiáns je jaké cukroví?

alimo 19.12.2008 9:18

Re: kokosky, to je mor

A ty tvoje kokosky děláš jen z bílků nebo taky z celých vajíček? Receptík by nebyl? prosím...VV