30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Kohout na víně po krkonošském způsobu

Má mlsná huba zase jednou něco vymyslela! Hlavně ale proto, že jsem si pořídila nad ohniště 2 kotlíky, zavěšované na trojnožku nad ohniště, což byl můj velký sen a rozhodla se jeden pořádně zasvětit!

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Karolína 25.7.2008 7:39

Re: hezký den

Já budu zítra kuchtit hovězí kližkový gulášek s houbami, spoustou cibule a spoustou koření, zalitý vínem........ doufám, že nebude lít a že se mi donesou také nějaké ty houby!!!

Fallowa 25.7.2008 9:23

Re: Re: hezký den

Tedy Karolíno,zacházíš do krajnosti - to je už nelidský,dělat takovéhle chutě:-) - kližkový gulášek miluju,houby taky,slintám tu jak Pavlovův pes;-P!

MaRi 25.7.2008 9:35

Re: Re: Re: hezký den

jojo, Karolínka je provokatér obecný ;-).  Ale ty repecisy jsou opravdu velmi inspirativní. Jenže monumentálně nemám doma ani kuře, ani špek, ani malé cibulky, o koňaku ani nemluvím, hovězí na gulášek taky ne - budu muset vymyslet něco z těch hub, které se tu najdou;-D

EvaŽ 25.7.2008 6:54

Kohout na víně,

to nezní špatně. Nemám v truhlíku tymián, stačí sušený? A le opravdu nutné to dělat v kotlíku (případně v dešti)? Déšť letos není problém, ale ten kotlík nemám;-)

Karolína 25.7.2008 7:37

Re: Kohout na víně,

Samozřejmě, že stačí sušený. A kotlík venkovní k tomu taky není zapotřebí. To já jen že to byla moje touha ho vlastnit, takže mám hned dva pro jistotu! A to vaření na ohni v sobě má cosi primitivního, jídlo chutná po kouři, občas se kotlík při vaření lehce převrhává, takže chytám maso vařečkou, je to taková milá romantika. Ten déšť bych si byla bývala odpustila, nicméně o to to bylo zajímavější! Ale na plotně nebo na jiném způsobu ohřevu to jde pochopitelně také.

Zítra dělám v kotlíku na ohni gulášek. S houbičkami a spoustou cibule. Už se na to vaření zase moc těším.

EvaŽ 25.7.2008 8:03

Re: Re: Kohout na víně,

Pokud vím, tak ve francouzských domáctnostech byl kotlík a ohniště (aspoň na venkově) běžný ještě před pár lety. Francouzský kohout v kotlíku je naprosto stylový:-D

Fallowa 25.7.2008 5:12

Dobré ráno!

Takováhle mňamka hned poránu,to je tedy něcoR^!Vypadá to velmi jedle,doufám,že po krkonošském způsobu neznamená vařit venku a při lijáku:-).

P.S.:Přeji Jakubovi všechno nejlepší k svátku,ať žijí Jakubové,Jakoubci,Kubíčci!VVV

EvaŽ 25.7.2008 6:52

Re: Dobré ráno!

Přeji jednomu konkrétnímu zvířetnickému Jakubovi speciálně a ostaním normálně zdraví fyzické i duševní, pohodu a radost ze života. "Našemu" Jakubovi speciálně proto, že on to vše vcelku má, tak aby mu to co nejdéle vydtželo, abychom nepřišli o jazykové hrátky, povídání z Počeunic, překlady do mnoha jazyků a vše ostatní.

Bláža 25.7.2008 7:40

Jakube

Jakube, vše nejlepší k svátku, i když u tebe je to trošku jinak :-)!

Jakub S. 25.7.2008 10:08

Dobré ráno!

Páč to beru od hora, su tady teprve teď: no nepřídete, marně se těšíte. Lasciat´ ogni speranza je napsáno nad bránou do pekla: zanechte veškeré naděje (voi ch´entrate - vy kdož vstupujete).

Z určitého hlediska, pro někoho, někdy to vypadá, že to všecko mám: a z jiného, pro jiné a jindy zas že že to všecko postrádám. Tak buďme vděčni Pánu za to, co máme, a nechtějme příliš mnoho... ovšem, skromnost a pokora nejsou dnes up-to-date.

terra 25.7.2008 11:40

Re: Dobré ráno!

Ale jsou, Jakoubku, jsou: skromnost i pokora, i čest a sebeúcta jsou věčné - jen nejsou hlasité. Co ubývá a mizí, je schopnost a trpělivost naslouchat. Tam, kde nezmizely, je dobře - třeba na ZvířetníkuVV

Alex 25.7.2008 7:42

Re: Dobré ráno!

Všem Jakoubkům a našemu zvířetnickému obzvláště-všechno nej a nej, hlavně zdravíčko VV.

LA 25.7.2008 8:09

Re: Dobré ráno!

Ano, ať žijí!V

Jakub S. 25.7.2008 10:11

Aj vy, robečky!

YGA 25.7.2008 10:19

Re: Aj vy, robečky!

Jakube - dovolím se připojit ke gratulantkám - dostala jsem se sem až teď, tož hnedle ti přeju.

terra 25.7.2008 11:12

Re: Dobré ráno!

Přidám se s největší radostí, Jakube. Užij si svátečního dne V

Jakub S. 25.7.2008 20:46

Re: Re: Dobré ráno!

Aj vám oběma. A dyť já vím, že skromnost a pokora se dají najít - třeba tady. V kombinaci s legrací, přátelstvím a radostí!

RenataE 25.7.2008 1:44

Karolíno, co mi to děláš?

Opravdu jsem MUSELA otevřít lednici a zakrojit do nadívaného hermelínu, který jsem měla připravený na víkend:-)

Tyhle pidi cibulky znám jako perlové.

Hana W 25.7.2008 1:07

Smarja Karolino

Ten recept vypada mnamozne a story jak se to varilo je taky povedena.

Trochu mi to pripomina, kdyz jsme jeste jezdili vic kempovat a navecer jsem v kempu na plynaku varila treba gulase. To tak vonelo, ze lidi chodili kolem a nasavali vzduch. Za deste se plynak soupnul pod otevrene zadni dvere Caravanu a taky to slo. Ovsem nejzajimavejsi vareni venku se odehralo pred lety na parkovisti u nemocnice v Laffayette, Louisiana. To jsme byli na dovolene a Chet snedl neco, z ceho dostal salmonelu tak spatnou, ze musel do spitalu asi na 4 dny. Personal byl moc hodny a udelali mi postylku vedle Cheta. Obcas jsem si zajela koupit neco dobreho k jidlu - je to tam samy Francouz (Cajun) a dobre krevetky. Ale spitalske kafe bylo hnusne, tak jsem si ho chodila varit u auta, na plynovem varici v masince na espresso (preso?) Pri tretim kafi prijelo serifske auto a polecajt mi sdelil, ze uz mne videli minule a ze tady na parkovisti se v autech nesmi bydlet a vubec obejdovat a poflakovat se. To mne rozcililo, ze me meli za bezdomovce, ale nakonec jsem jim to vysvetlila.

Jeste k tomu receptu. Jeden muj kolega v Praze, dnes uz za duhovym mostem, varil neco moc podobneho, taky kohoutka, ale rikal tomu kohout podle nejakeho ruskeho cara.  Nepamatuju si, jestli v tom byly houby, ale daval do toho neco mleteho zazvoru a to vino, a pak se to taky dlouho tahlo. ten zazvor tomu dal takovou stiplavost a to vino to jistilo. Pekny den preju.