Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
MLSOTNÍK: Knedlíky mockrát jinak
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Kačer 14.11.2006 9:22jo jo knedlíky já je dělám stejně, propichuju vidličkou, krájím nití, akorát je teda nedělám na páře, ale ve vodě, ale dávám je do tenkých utěrek a dělám dvě šištičky v jednom hrnci, páč dělám knedlíky mrňousky. |
LENKA S. 14.11.2006 9:11YGO, DÍK ZA KOPANEC. JÁ OPO SOBĚ ČETLA AŽ VČERA V NOCI, KDYŽ KNEDLE VYŠLY. MĚLO TO BÝT NAPSÁNO TAKTO:1 LŽÍCÍ OSOLENÉ VODY. JEDNO JEDINÉ A JEŠTĚ ŠPATNĚ DLOUHÉ PÍSMENKO A ZMĚNÍ SE ZCELA SMYSL CELÉ VĚTY. TA LŽÍCE SOLI ZKRÁTKA PATŘÍ DO TÉ HORKÉ VODY. NE NIKAM JINAM. BYLA JSEM NEPOZORNÁ. PROSÍM, ABYSTE SI TO OPRAVIVLI I V KUCHAŘCE.DÍKY FŠEM. |
YGA 14.11.2006 9:51Re: YGO, DÍK ZA KOPANEC. JÁ OPO SOBĚ ČETLA AŽ VČERA V NOCI, KDYŽ KNEDLE VYŠLY. Nojo, ale kam patří ta horká osolená voda - do sněhu, nebo se mají jí pokropit ty housky? Tady jsem to nepochopila - a zrovna vídeňský knedlík bych chtěla zkusit. Ale jinak milá Lenko, všechny čest - tak přehledně napsané recepty a takové množství - jsi úžasná! |
LENKA S. 14.11.2006 10:48Re: Re: YGO, DÍK ZA KOPANEC. JÁ OPO SOBĚ ČETLA AŽ VČERA V NOCI, KDYŽ KNEDLE VYŠLY. YGO, TA HORKÁ VODA DO TĚSTA NEPATŘÍ!!!! V TÉ SE KNEDLE VAŘÍ. JÁ JEN NEPOZORNĚ ZAMĚNILA VE VĚTĚ KRÁTKÉS DLOUHÉ Í.A VYŠEL MI Z TOHO NESMYSL. HORKÁ VODA JE OSOLENÁ LŽÍCÍ SOLI A JE NA VAŘENÍ TĚCH KNEDLÍ!!! |
YGA 14.11.2006 11:52Re: Re: Re: YGO, DÍK ZA KOPANEC. JÁ OPO SOBĚ ČETLA AŽ VČERA V NOCI, KDYŽ KNEDLE VYŠLY. Nojo, Lenko, když tobě tam nechybí čárka ale předložka DO (lžíce soli do horké vody), proto jsem z toho byla celá tumpachová . Ale to nevadí, nakonec jsme se přece domluvili a to je hlavní - hnedle ty knedle o víkendu vyzkouším - uvidím, jestli se mi podaří - dám vědět. |
LENKA S. 14.11.2006 10:54YGO, ČTI POZORNĚ MÉ VYSVĚTLENÍ. SLANÁ VODA JE NA VAŘENÍ KNEDLÍ. POKUD MÁŠ ZÁJEM O BRAMBOROVÁ JÍDLA, NAPIŠ NI NA MŮJ EMÍLEK. POŠLU TI NĚCO ZE SVÉHO REPERTOIRU. MY JSME TAKY BRAMBOROVÍ, ALE I ZELENINOŽRAVÍ.MASO U NÁS MOC NEUSPĚJE. |
Fallowa 14.11.2006 8:37Tak teď se strašně stydím - právě jsem zjistila,že jsem líná a nedbalá kuchařka!Houskové knedlíky dělám s práškem do pečiva,vařím je ve vodě a krájím je nožem,protože nití to neumím - jeden je tlustý,druhý tenký,ach jo.Budiž mi polehčující okolností,že je dělám málokdy;jen k omáčkám,kde nic jiného nejde - segedin,svíčková a p.Zatím si nikdo ale nestěžoval,tak snad jsou i poživatelné. |
Li 14.11.2006 8:46Re: Tak teď Jémináčku a co bych musela dělat já, když knedlíky vařím výhradně hotové kupované Na niti bych se oběsila, takže krájím taktéž nožem |
Beda 14.11.2006 8:56Re: Re: Tak teď dámy, já se přidám ... taktéž kupuji molitan, ze stejných důvodů jako RenataE - je tam jen proto, aby se na něj lípla omáčka, a to polévkovou lžící, takže na kolečko knedlíku vyjde zhruba jeden hluboký talíř omáčky (smetanové - kupodivu dosud nejsem jako koule) |
Fallowa 14.11.2006 9:04Re: Re: Re: Tak teď Bedo a Li,to jsem ráda,že v tom nejsem sama,díky! |
LENKA S. 14.11.2006 9:20Re: Re: Tak teď LI, JÁ SI RODINKU PĚKNĚ ROZMAZLILA. TUHLE NEBYL ČAS NA TO, ABYCH PLÁCALA KNEDLE SAMA. KOUPILA JSEM JEDEN MENŠÍ, PRÝ HOUSKOVÝ, JELIKOŽ JSME PŘIJELI S MUŽEM OD DRŮ HLUBOKO PO POLEDNI, SPÍŠE K VEČERU. OMÁČKA BYLA, ALE K NÍ SE NEHODILO NIC JINÉHO, NEŽ KNEDLÍK. BYLY TO ALE ZBYTEČNĚ VYHOZENÉ PENÍZE. MUŽ OHRNUL NOS A VELMI OTRÁVENĚ MNE INFORMOVAL O NEJEDLOSTI TOHOTO VÝTVORU. K OMAJDĚ SI VZALRADĚJI KRAJÍC CHLEBA. KNEDLÍK JSEM NEDÁVNO DOJEDLA S VAJÍČKEM K VEČEŘI. ON HO OTRÁVENĚ ODMÍTL. A TO TEDY NENÍ JINAK V JÍDLE VYBÍRAVÝ. SNÍ TAKY VŠE, ALE JE NA NĚM PŘÍMO A ZŘETELNĚ ČITELNÉ, ZDA JÍDLO JÍ RÁD NEBO JEN Z DONUCENÍ. |
julča 14.11.2006 9:16Re: Tak teď holky, byla jsem na tom podobně, ale jen co jsem zkusila následující recept, je to opravdu jednoduché: 40 dkg polohrubé mouky, 1 vejce, 10 g čerstvého droždí, 2 dl mattonky, 2 včerejší rohlíky, sůl (všechno smíchám, kvásek nedělám, droždí rozdrobím, přidám na kostičky nakrájenou a na másle osmaženou houstičku, nechám odpočinout 20 minut a vařím v osolené vodě, krájím nožem) |
Olčava 14.11.2006 9:17Re: Tak teď Já jsem šla tak daleko, že si k segedínu klidně dám kolínka. A mě to teda chutná, moc se nešklebte... |
julča 14.11.2006 9:22Re: Re: Tak teď Olčavo, jsi můj člověk!!! někdy dělám i nočky |
Li 14.11.2006 9:32Re: Re: Re: Tak teď |
YGA 14.11.2006 9:36Re: Tak teď Jéžiš Fallowo - já už teď ty knedle taky vařím minimálně, protože můj muž i dcera knedlíky nechtějí - my jsem bramboromilní - ty můžeme na všechny možné způsoby (těším se na nějaký tématický mlsotník o bramborách) - takže to, co jsem se naučila v mládí (ty knedle) ve stáří je mi na prd. A přitom moje knedlíky byly doma vynášeny do nebes - moje maminka mi totiž říkala, že knedlík se musí povést, aby byl oběd taktéž povedený - sražená knedla srazí i dobrou náladu (chichichi). Nejvíce miloval knedlíky můj tatínek - když se jednou stalo, že v neděli byla bramborová kaše s řízky, v pondělí fazole na kyselo a české buchty a v úterý kuře s rýží, tak na dvoře vykřikoval, že už tři dny nežral (můj tatínek měl 60 kilo i s bagančatama a je to velice mírný člověk) - všichi sousedi by si museli myslet, že ho trápí maminka hlady - kdyby ji neznali. Jojo, kdeže loňské sněhy jsou - dnes oba dva najeli na zdravější způsob výživy a chudinka maminka, která má velice nemocná střeva, se musí navíc cpáti otrubami. |
jiný Honza 14.11.2006 10:56Re: Re: Tak teď dnes oba dva najeli na zdravější způsob výživy a chudinka maminka, která má velice nemocná střeva, se musí navíc cpáti otrubami. Jo, jo, typický následek "zdravé výživy". 8-))) |
LENKA S. 14.11.2006 8:36VAVE, TYA TĚSTA NA OVOCNÉ KNEDLÍKY JSOU VE SLADKÉ ČÁS,.TI MÉ KUCHAŘKY RŮZNÉ VARIACE NA HOUSKOVÉ KNEDLE JSOU V ČÁSTI SLANÉ, PŘÍLOHOVÉ. A NA VYSVĚTLENOU A UŽ PONĚKOLIKÁTÉ. KUCHAŘKU JSEM PSALA HLAVNĚ PRO SVOU STARŠÍ DCERKU,KERÁ V KUCHYNI DOVEDE PŘIPÁLITSNAD I TU VODU NA KAFE, A KTERÁ PŘEDE 2 ROKY, KDY JÍ BYLO 21, ZMRAZILA NATRHANÉ TŘEŠNĚ I SE STOPKAMI,MÍSTO,ABY Z NICH UDĚLALA KOMPOT PODLE NA MNĚ PO TELEFONU VYMÁMENÉHO A VELICE SNADNO PROVEDITELNÉHO RECEPTU. TA SE MNE TOTIŽ NEUSTÁLE PTÁ,KOLIK PŘESNĚ A ČEHO MÁ DÁT. POKUD NEDODÁM PŘESNĚ ZVÁŽENÁ MNOŽSTVÍ SUROVIN A VELICE POLOPATICKÝ A NÁVODNÝ POSTUP PRÁCE, PAK ODMÍTNE VAŘIT VŮBEC. JÁ OSOBNĚ TAKY DĚLÁM UŽ SKORO VŠE OD OKA, ALE ZVÁŽILA JSEM TO JEN KVŮLI NÍ. A FUNGUJE TO. O LEPKU V MOUCE VÍM TAKY A VELIKOST VAJEC MNE ZATÍM MNOHO NEVZRUŠUJE. DCERKA SE O VAŘENÍ KONEČNĚ ZAČALA TROCHU ZAJÍMAT AŽ OD SVÉHO ODSAMOSTATNĚNÍ. NO, SNAD NEBUDE ZTRCENO JEŠTĚ ÚPLNĚ VŠE A ONA TO TAJŮ KUCHAŘENÍ TAKY JEDNOU PRONIKNE.JEN BY UŽ NEMUSELA MÍT NIKOHO,KOHO BY E MOHLA ZEPTAT. |
Eva 14.11.2006 8:35Zatím nestíhám, tak jen krátce, budu až odpoledne. Včera jsem odvezli Marťu, byl moc fain, klidně si ho vemu příště i na dýl, jen to cestování už odmítám. Ono jet 5 hodin v kuse na otočku, je děs. Tosco: moc a moc je mi to líto, víš, že se mi Žaník moc líbil, našla jsem jeho dvojníka v tom Garfieldovi, tak si to občas pust, ať si připomeneš, jak byl šikovnej. Vím, že to moc bolí a dlouho bude, je to těžké období. Veram: dobrá zpráva, že má Kardiak kolem sebe tak ochotný personál, ono se hned líp stůně. Klidně Tě s tím mohli vyhodit. Jsi moc fain, že jsi to vyřídila, teď už jen, aby bojoval, protože my tu na něj čekáme. Jen aby se mu nechtělo za Tojefukem YGA: držím palec s tím chrchlem, taky ho mám, na noc papkám Kodein, páč jinak bych si utrhla plíce. Tak vím, jak Ti je. LENI: TVÉ KNEDLE SI PROČTU AŽ SE VRÁTÍM, UŽ JSEM ZVĚDAVÁ. Stejně jako na kočulinku vedle |
YGA 14.11.2006 8:30Mám dotaz u vídeňských knedlíků - kam s tou lžící osolené horké vody? Jinak - co já se od dětství navařila knedlíků - protože jsme byli rodina typického jihomoravského drobného kovozemědělce, pracovali jsme od nevidím do nevidím (to nepřeháním, my opravdu šli na pole, když se už ostatní vraceli - ne že bychom se loudali, ale přecházeli jsem z jednoho na druhé) a tělu bylo nutno dodat náležité živiny - neznaje zdravou výživu, vesele jsme se ládovali vepřovým na všechny možné způsoby upraveným. K tomu byly uvařeny poctivé omáčky - nejčastěji smetanové a hlavně - nesměla chybět knedla (tedy knedlík). To my měli pětkrát do týdne - mimo pátku, kdy byla fazula (fazole) a neděle, kdy na naše prosby bylo něco s erteplama (tedy brambory). No, a čest vyrobit dobrý knedlík, ta většinou vybyla na mne - dělala jsem ty nejobyčejnější (kvasnice+sůl+cukr+celé vejce+hrnek teplé vody+polohrubá mouka "co se vejde"), ale musely se pořádně vymísit, aby byly lehoučké a nadýchané (moje babička říkala "děvče nepřemiluješ a těsto nepřemísíš" - no, to druhé můžu potvrdit) a taky musely řádně vykynout. Vařila jsem je v páře - přece jenom nebezpečí převaření či nedovaření je daleko menší než ve vodě. |
LENKA S. 14.11.2006 8:42Re: Mám dotaz YGO, JÁ NA TOU CHYBU PŘIŠLA TEPRVE VČERA. TA LŽÍCE SOLI PATŘÍ DO VODY. TO JE TA MOJE ZKRATKOVITOST Z DONUCENÍ A Z ÚNAVY. TAM TOTIŽ PATŘÍ LŽÍCÍ!!! A NE LŽÍCI. JE TO SE MOU ALE DĚS A BĚS, VÍM. |
Jarka 14.11.2006 8:01Tvarohové knedlíky Už roky dělám ovocné knedlíky z tvarohového těsta: 1/4 kg tvarohu (musí být kostka balená ve staniolu) a 4 lžíce (rovné) dětské krupice. Podle ovoce a počtu strávníků přidávám kostky tvarohu a krupice. Po zabalení se klasicky uvaří. Do syna, kterému je 32 let, jiné těsto nedostanete. I jeho žena tento recept převzala. |
Zdena 14.11.2006 8:00Knedlík od tetičky - houskový + tvaroh najednou, heč! Od mé tetičky zděděný recept: knedlík houskový klasik bez droždí, jen s práškem do pečiva + tvaroh do těsta. Má výhodu, že se kupodivu tolik nepatlá při zpracovávání (tedy při tvarování šišky) a chutná MŇAM, lehký a nadýchaný. |
Xerxová 14.11.2006 7:31OBDIVUJI LENKU ŽE MÁ VŠECHNO TAK PŘESNĚ A JASNĚ POPSANÉ. TO JÁ BYCH SVÉ RECEPTY PUBLIKOVAT NEMOHLA - BYLO BY TAM MOC ČASTO SLOVO PŘIMĚŘENĚ.... BRAMBOROVÉ TĚSTO I TVAROHOVÉ TĚSTO DĚLÁM JEN PODLE OKA - MOJE BABIČKA VŽDYCKY ŘÍKALA, KAŽDÉ VAJÍČKO JE JINAK VELKÉ, KAŽDÉ BRAMBORY SE JINAK PATLAJ, MOUKA MÁ RŮZNĚ LEPKU... |
LENKA S. 14.11.2006 11:14RMILÁ KOSATKOVÁ-XERXOVÁ KDYBYS MĚLA DOMA TAKOVÉ DĚSNÉ NEMEHLO, CO MÁM JÁ, TAK BYS MLUVILA DOCELA JINAK. NAŠE PETRA ODMTÁ VAŘIT, JAKMILE JÍPŘESNĚ NENADIKTUJU PŘESNÉ MNOŽSTVÍ SUROVIN A POSTUP KROK OD KROKU. HLAVNĚ PRO NI BYLA TAHLE MÁ KUCHAŘKA NAPSÁNA. JE SCHOPNA RADĚJI NATRHANÉ TŘEŠNĚ ZMRAZIT I SE STOPKAMI, NEŽ BY ZNICH VYROBILA KOMPOT, PO NĚMŽ SE SAMA MŮŽE OSLOVA UTLOUCT. ALE TO UŽ SE OPAKUJU. |
Xerxová 14.11.2006 11:23Re: RMILÁ KOSATKOVÁ-XERXOVÁ TAK TO JE JASNÉ, ŽE SE MUSÍŠ SNAŽIT TY. NAŠE MLAĎASKA SE V KUCHYNI MOTALA JAKO MALÁ DOCELA RÁDA A PRÁVĚ TĚSTO TVAROHOVÉ NA OVOCNÉ KNEDLÍKY A BRAMBOROVÉ TĚSTO ZVLÁDALA UŽ COBY DÍTKO ZÁKLADKOU POVINNÉ....I S TÍM PŘIMĚŘENĚ A DNES SE JÍ TO HODÍ. PRVNÍ RECEPT ZCELA SAMOSTATNĚ ZVLÁDNUTÝ BYLY KEFÍROVÉ LÍVANEČKY S MARMELÁDOU A SMETÁNKEM... A MILUJE JE DODNES |
Vave 14.11.2006 6:24Tý jo! Tolik knedlíkůch! Já si je okopíruju a časem možná vyzkouším, ale my moc knedlíky nejíme. Já sama dělám houskové bez housek, z polohrubé mouky, droždí, vejce, soli a vody, vařím je ve vodě a nejsou oslizlé a jsou lehké jako dech, ale recept na ně nenapíšu, protože všeho je tam nějak přiměřeně, těsto je lehké a pozor, vaří se jen 15 minut, i když ve vodě vždycky vyrostou do velikosti velryb. Bramborové z brambor dělám jen jednou za tři roky, jinak z pytlíku, a když chci falešné chlupaté, přistrouhám do těsta dvě brambory. Nám to tak chutná. |
Zdena b.p. 14.11.2006 12:54Re: Tý jo! Tolik knedlíkůch! Milá Vave, nejdříf jsem si myslela, že budu tichonká jako pěna a budu dělat že tu dnes zasejc nejsem, ale Ty a Li jste mne povzbudily, že nejsem sama. Já jsem zajišťovala roky servis čtyřem dětem (I když jsem si porodila jen jedno) a pěti dospělým. Když jsem dělala vánoční cukroví, tak 15 - 16 kg, když jsem prala, tak ve třech pračkácha dvou ždímačkách (nikdo se mi nesměl do prádelny přimotat) a byla jsem hotova i s úklidem za 2,5 hoďky. Pro mne bylo vaření vždy velkokapacitní a podle toho byly volené recepty. Teď se pinožím v kuchyni pro 2 - 6 osob a je to pro mne nová volba. Rákšazí by mne pochopila. Prostě vařím rychle, ale snažím se aby to na talíři mělo nějakou štábní kultúru a bylo to k jídlu. Ale koníček, můj koníček to není. To však neznamená, že Tvoje recepty přehlížím. Každý si vytisknu a založím do svého kuchařského almanachu. Díky. Ještě si napíšu o Tvoje sebrané kuchařské spisy. |
Zuzka 14.11.2006 2:03Prosba Kdysi jsem od kolegyně získala(a vzápětí kvalitně založila, už 9 let ho nemohu najít- takže ztratila)recept na knedlík vařený v hrnečku. Bylo to velmi jednoduché a rychlé, to si pamatuju. Nemáte někdo podobný skvost ve svém sešitě? Děkuji předem. |
RenataE 14.11.2006 2:15Re: Prosba Zuzko, mám recept na mikrovlnný knedlík v hrnečku. Knedlík je vynikající, ale recept jsem schopná najít až zítra. Můžeš to zkusit sama na stránkách apetitonline.cz, nevím, pod jakým názvem. Obecně ale skoro jakýkoliv knedlík lze vařit v hrnečku v páře. |