14.5.2024 | Svátek má Bonifác


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Jambalaya a red beans and rice

Tentokrát předkládám k úvaze dvě tradiční, známá a populární kreolská jídla z Louisiany.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
terra-san 14.3.2008 11:08

HanoW., tak tohle mě zajímá,

protože třeba středo a jihoamerickou kuchyni máme rádi - a moc. Ty červené fazole s rýží děláme doma v mírné modifikaci dost často, ale jídlo k nám "přišlo" od dominikánské kamarádky jako la bandera dominicana (dominikánská vlajka)... takže díky za další variace, určitě založím, vyzkouším a už teď tuším, že si pochutnáme... Zdravím za oceán:-)

Karolína 14.3.2008 10:53

Re: Re: Re: Re: fazole my rádi

Prosím prosím o vysvětlenou: JAK KOUKÁ RÁJOVEC?

L 14.3.2008 10:53

Re: Re: Tak recept na yambalayu se mi móc líbí

A zkoušel rýži k pečené kachně se zelím?

L 14.3.2008 10:53

Re: Re: Tak recept na yambalayu se mi móc líbí

Já můžu rýži, fazole, těstoviny atd., jen bez brambor se obejdu. A také je to v rodině - můj prapradědeček brambory nerad a praprababička mu musela vařit každý den jiné knedlíky.

Karolína 14.3.2008 10:51

Re: Tak recept na yambalayu se mi móc líbí

Já tedy rýži můžu vždy a za jakéhokoliv počasí (mám kamaráda, který jde dokonce do extrémů a rýži si zásadně objednává k těm nejnemožnějším jídlům, jako je např. svíčková nebo smažený řízek a sýr!!!), ale chápu, že někdo jí nemusí. Zkus k těm fazolím bagetu, křupavou, takovou, jakou dělají ve Francii nebo ve Španělsku. Taky bílý chléb je dobrý. Ale zkoušela jsem to i s mexickými tortillami a plackami a není to špatné!!! Navršit na placku, zabalit jako omeletu nebo palačinku a pojídat, skvělé!

vampir 14.3.2008 10:34

dobry den

Tak Jambalaya jsem uz jednou delala. Mam paradni kucharskou knihu "Tak se vari v Americe". Recept je skoro stejny, jen misto ostravske klobasky - 250 g chorizo, no a tim jsem pry cele jidlo zepsula.;-P

MaRi 14.3.2008 10:03

Re: Tak recept na yambalayu se mi móc líbí

já tedy rýžečku můžu, fazulu taky (tedy vyloupanou, zelené fazolky pouze trošku v polévkové zelenině), proto recepísky vyzkouším - až seberu síly k většímu vaření. Jen jsem chtěla poprosit o odhad, kolik kibulí je třeba nakrájet, aby to dalo hrnek.

YGO, když ses přecpala rýží v Rusku;-D a chtěla bys repecísek vyzkoušet a dodržet princip, možná by se rýže dala nahradit kroupami nebo bulgurem - aby tam byla ta obilnina.

YGA 14.3.2008 9:37

Tak recept na yambalayu se mi móc líbí

a myslím že je to i jedlé - i ty fazole. Mám jenom jeden problém - proč musí být všude ta čínská pomsta? Tedy, když není zbytí, tak ji sním, ale že bych si dala rýži a tvrdila pak, jak jsem si výborně pochutnala .... jak se tak pozoruju, jsem čímdál víc po svým mužských předcích (stařečkovi a taťkovi) - ti taky tvrdili, že rýži nemohou, protože se jí "přežrali" v Rusku ;-D (stařeček tam nikdy nebyl a taťka tři týdny na dovolené ;-D;-D;-D). Tak se příště polepšete a dodejte Dede nějaké výborné recepty s bramborami - ty já můžu sedmkrát do týdne ;-).

P.s.: ale tu yambalayu bych někdy zkusila - už proto, že ráda čtu knížky z kreolského prostředí a tam se tímto pokrmem živí každý - a každý je z něj u vytržení. Takže to musí být něco moc dobrého (a ty suroviny to i potvrzují - až na tu rýži :-/;-D). Tak možná někdy (a teď mě napadá - u švagříčka-bratříčka na chalupě - on je takový kuchař, ten by to mohl zvládnout).

Bubu 14.3.2008 9:32

Re: Re: Re: Důkladně jsem si to pročetla,

Tak to se nedá nic dělat a jambalaya bude bez kosti.

L 14.3.2008 9:16

Re: Re: Důkladně jsem si to pročetla,

Když mě důkladně zkontrolují nákup už při příchodu domů a na kosti mají přednostní nárok.

Bubu 14.3.2008 9:03

Re: Re: Re: Re: fazole my rádi

;-D;-D;-D;-D;-D - Zdeno, jsi můj člověk!

Jednou moje tchyně (zOstraavy) citýrovala mého synovečka u jídla. Na talíři měl kus stehna z kachny, bramborové knedlíky a červené zelí a babí  po ostravsku pronesla: "jez pořadně, to neviš, jak se obira kytka?!" Čuměla jsem, jak čerstvě vyvoraná myš než mi to docvaklo. A pak jsem musela poodejít, abych nepůsobila nevýchovně.

Bubu 14.3.2008 8:57

Re: Důkladně jsem si to pročetla,

Doporučuji psíčkům kostičku nabídnout až po vytažení z hrnce....

Mně se to mluví, když Barbuška syrové nežere.

Zdena b.p. 14.3.2008 8:55

Re: Re: Re: fazole my rádi

U nás se říká zadnímu kuřecímu kytička. Rozuměj, od slova kýta - kýtička. A když to chce mlostpaní z Ostravy tak si přeje kytičku. (Já koukala jako rájovec a nevěděla jsem, co jí na ten talíř dát ;-D, protože jsem měla jen pečená kuřata).

L 14.3.2008 8:52

Důkladně jsem si to pročetla,

vypadá to zajímavě, ale v jambalaye je jedna potíž. Já bych nedokázala těm ubohým pejskům vyrvat tu kost z čumáčku jen kvůli nějakému vaření.

Tečka 14.3.2008 8:40

Re: Re: fazole my rádi

Taky ji vařím, naučila mně to kamarádka, ale kvůli času používám červené fazole v chilli omáčce. Nejvíc mi chutnají ty, co se prodávají v Penny. Taky se jimi dá nastavit guláš, dostaví-li se nečekaní strávníci.

Hano, to zadní kuřecí nemá chybu;-D 

Zdena b.p. 14.3.2008 8:29

Re: fazole my rádi

Velmi podobné, jen to znám z těch velikých strakatých fazolí a ve finále tam dávám otep pažitky, nebo jiného "zelí" (rozuměj petrželka, nať z cibulky a pod.).

Bubu 14.3.2008 8:16

fazole my rádi

Zrovna jsem snídala a přemýšlela, co o víkendu uvařím mým mlsounům (nestěžuji si, vychovala jsem si je k tomu) a už to vím. Díky za inspiraci. Tu jambalayu úplně vidím a cítím a mám na ni děsnou chuť.

A jako poděkování recepísek na fazolačku, jak ji vaříval jeden strýc (možná je to ta srbská, ale já ji znám jako strýcovu). Uvařit namočené bílé fazole (cca 1/2kg), v druhém hrnci uvařit uzené koleno. Do hrnce 3 lžíce sádla, usmažit velkou cibuli do růžova, zasypat hrstí  sladké papriky, přidat hladkou mouku a umíchat jíšku (lze použít lžíci oleje a pak zahustit hotovou jíškou) . Přisypat nasekaný česnek (4 stroužky), zalít vývarem z kolena a rozmíchat, přivést k varu, vložit obrané maso z kolena a fazole, dochutit majoránkou, troškou chilli, česnekem a lžíce rajčatového protlaku taky neuškodí (kečup nee!).

Vave 14.3.2008 8:05

No tohle!

Děfčítka krásná, co mi to děláte, včera KarolínaVV, dnes Hanka W!VV Takové mňamky mňamózní!  R^:-)

Tento víkend ne, mám doma Tádoše, ale příští určitě něco vyzkouším! Děkuju za odskoky do zajímavé ne-české kuchyně! :-)

L 14.3.2008 7:37

Re: Re: teda ty recepty přímo svádějí,

Jo, možná budeme i v hlavních zprávách: "Na sídlo prezidentů ČR uvalena exekuce!"

 Ale zabavení katedrály a následný prodej v dražbě by možná vyřešilo spor s církví o vlastnictví.

Olčava 14.3.2008 7:30

Jéé, fazoleeee

Nikdy mi nechutnaly, až mě je naučil jíst (i vařit) můj africký přítel. Vařil je se sušenejma vepřovejma nožičkama, přidala se rajčata, mrkev na kolečka, zelená paprika, koření, klobása. Fazole se vařily tak, aby zhoustly samy. A jedly se s rýží a BANÁNEM. Móóóc dobrý. Ani moje děti fazole nejedly, jak by taky mohly, když jsem je nevařila, ale tyhle milují. A mají úspěch (ty fazole) u všech mých přátel. Jóóó, někdy láska i hrnce přenáší...

Zdena b.p. 14.3.2008 7:30

Tak to se budu muset zamyslet.

Mám v repertoáru fazole jen velmi zřídka. Dělávám srbskou fazol. polévku, nebo ty malinké bílé fazolky s uzeným masínkem, ale tvoje recepty jsou zajímavé. Asi zkusím. Kombinace fazole - rýže, proč ne?

veram 14.3.2008 7:27

Re: Re: teda ty recepty přímo svádějí,

Tak jo, april to není. Správa Hradu neplatí firmě Gema art a jde asi o milion korun. Ale v noci jsem si představovala, že třeba polepí stříbrný pomník Jana Nepomuckého, nebo ty ostatky ...

Zdena b.p. 14.3.2008 7:24

Re: teda ty recepty přímo svádějí,

Už 7 roků dluží jedné výstavní agentúře 1milion. Tak se soud rozhodl, ale na inventář katedrály se to nevztahuje, protože ten je kapituly, nebo koho od katolíků. Ale představa je to opravdu reprezentativní. :-) To se zase zviditelníme ve světě.

Karolína 14.3.2008 7:11

Mńam

to jsou fantastické recepty!!! Miluju fazole jakékoliv velikosti, barvy i druhu! A na všechny způsoby. Dělám v létě rychlá jídla jen z konzervovaných fazolí s klobáskou, cibulí a přidávám hojně různého koření, když na chalupě nemám čas na velké vaření kvůli zahradě či jiným svým aktivitám. Díky, tohle vypadá mooooc dobře a hned to tisknu, ukládám do receptáře a hodně brzy vyzkouším! Zrovna možná už tento víkend, kdy je v Praze ošklivo, v Krkonoších zrovna tak, takže já zůstávám u počítače s předsevzetím, že tento víkend zase pohnu s těmi nešťastnými webovými stránkami, co pořád sobě i firmě slibuju, že dodělám............ Tak všem přeji krásný víkend.

WWW 14.3.2008 2:29

Re: teda ty recepty přímo svádějí,

Jeee,tak  voni polepi exekutori ( ted uz ozbrojeni) voltar tema samolepkama, to same ostatky  nasich panovniku v hrobkach a pak se to vsechno  proda v aukci.

To je konec, konec ceske statnosti. Ach Boze !

WWW 14.3.2008 2:24

Re: s tou francouzstinou

Mila Hano W.

Francouzstina je stara sama o sobe. Akademie tvrde odmita kazdou reformu jazyka. Take proto francouzstina ztratila sve postaveni ve svete. Je zde neuveritelne mnozstvi lidi, kteri nejsou schopni napsat i jednoduchy text, ci pochopit smysl toho co ctou. pismena ovsem znaji.

veram 14.3.2008 0:47

teda ty recepty přímo svádějí,

to musím zkusit.

Lidi, řekněte mi, že je dneska apríla! Teď jsem v televizi v takovém běžícím pasku četla, že správa Pražského hradu má takové dluhy, že na Hrad samotný a katedrálu sv. Víta byla uvalena exekuce - to přece musí být apríl, copak to by bylo možné ??????????

Hana W 14.3.2008 0:36

s tou francouzstinou

V Louisiane se fakt nekde mluvi francouzsky. Ani ne tak moc v New Orleans, ale vic na zapad, tzv. Cajun country. To je velmi zajimava story. Tihle Francouzi jsou jineho puvodu nez kolonialni potomci v Orleans. Prisli z Noveho Skotska a Acadie, kde byli dost diskriminovani. To slovo Cajun je vlastne zmrsene Acadian. Hlavni centrum Cajuns v Louisiane je mesto Lafayette. Stravili jsme tam jednou nekolik dnu - ve spitale, Chet cestou chytil salmonelu, tak mu tam pumpovali zaludek. Personal mezi sebou mluvil temer vyhradne francouzsky, zrovna tak lidi v restauracich. Jeden muj znamy ze Zenevy, ktery kdysi v Lafayette byl, tvrdi, ze ta francouzstina, kteroiu se tam mluvi, je dost stara. Logicky, protoze je ten jazyk daleko od zdroje.

Jakub S. 14.3.2008 0:23

No to je krása. A úleva.

"Váš fazolorýžový -" to je půvabné. A to francouzské přání - představuju si, jak to tam asi vyslovujou... Leséj... rulééj - ?! nazdar, brý podvečer ve vašich bažinách...