3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Jak si vychutnat celer, i když ho nemáte rádi

Už jsem si kolikrát v diskuzích k nejrůznějším receptům všimla, že celer patří mezi zeleninu, která vyvolává chuťové emoce. Buď ho lidé milují, nebo nesnášejí, málokomu je jeho chuť úplně lhostejná.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Matylda 12.6.2009 11:07

Re: Celer my můžem....

Do toho salátu ze syrového celeru kolik čeho?

Bubu 12.6.2009 12:47

Re: Celer my můžem....

Původní recept pravil 1:1:1 (nikoli váhově, spíš objemově). A já pravím, jak máš chuť. Poslední dobou trošku umenšuju množství mrkve a nahrazuju kyselým tvrdým jablíčkem (nebo hruškou) a majonézu vylehčuju jogurtem či zakysankou. Výborné je (když si vzpomeneš předem) nechat půllitrovou hollandii skrz plátýnko odkapat a poté vešlehat olivový olej (stejné množství, co odkapalo).

terra-san 12.6.2009 12:30

Re: Celer my můžem....

Jéje, on tenhle celerový salát se sýrem a mrkví ještě žije? Tak to jsem ráda - naši ho pravidelně dělávali, když měli hosty a říkali tomu s notnou dávkou ironie "socialistický humr"... Pokud se pamatuju, nikdo netvrdil, že to chutná jako humr:-D, ale dobré to bylo, to zase ano.

Bubu 12.6.2009 12:50

Re: Celer my můžem....

Vida, tohle je dobrý příměr pro dnešní mládež. Jako bych to viděla: "vidíš, tohle byl socialistický humrový salát", "to jako todle?! 8-o", "jo! a tak to tehdy bylo se vším..." trochu černý humor, humrový.;-)

zana 12.6.2009 13:06

Re: Celer my můžem....

ale jo, to by mohlo zabíratR^R^

Vave 12.6.2009 15:17

Re: Celer my můžem....

Jojo, činzáno z rejže a sójovka z maggi a worchesteru .... 8-o

A humrový humor! R^

Matylda 12.6.2009 21:08

Re: Celer my můžem....

Jo, činzáno z rejže pamatuju- druhý hrdý název téhož byl saké:-)

Renata 12.6.2009 18:44

Re: Celer my můžem....

Přidávám se, celer taky můžem - všichni, dokonce i pubertální omladina. Máme rádi zeleninovou polévku a do každého vývaru patří samozřejmě taky.

Jednou týdně musí být k večeři pomazánka ze syrového celeru- nastrouhám syrový celer, syrovou mrkev, najemno nasekám cibulku, půl na půl tatarku s bílým jogurtem, opepřím. Nandáno na čerstvém pečivu je to velká dobrota.

Dede, celerový salát vyzkouším hned tento víkend, vypadá moc jedle :-D

Bubu, časovaná tchýně nášlapná ;-D- to máš kliku. Ode mně si berou babičky na podzim celerovou nať a mrazí si ji. Já to dělám taky, hodí se v zimě do polévek naších i psích. ;-)

Renata 12.6.2009 18:50

Re: Celer my můžem....

Tyjo, tak já dělám celou dobu humrový salát - ;-D - jeden by nevěřil, čeho všeho se dopouští.;-D Tak ať mi teda humr promine...;-D

F..A.Kekule 12.6.2009 7:49

Babička dělávala vepřovou "svíčkovou"

jen na celeru a mrkve dávala kousek jen kvůli barvě, petržel žádnou. Přidávala ale do základu dvě lžíce klasické hořčice. Maso - vepřová kýta, správně prošpikovaná. A chuť - mňam. Zkuste, uvidíte!

Alča 12.6.2009 7:39

Velmi podnětné recepty,

musím brzy vyzkoušet...R^

Fallowa 12.6.2009 7:38

No,já zírám -

tolik způsobů použití celeru neznám.Já ho používám všude,kam se dává kořenová zelenina,ale ten vánoční celerový salát vypadá VELMI jedle R^ - určitě ho vyzkouším!Díky i za ostatní recepty - vypadají zajímavě!V

Zdena 12.6.2009 7:28

Tak jo, to zní dobře!

Celerová remuláda: celer nakrájet na tenoulinké nudle - nestrouhat! zamíchat s remuládou: hořčice, majolka či zakysanka, pár kapek worčestru kvalitního (Vitana promine), půl, pepř bílý. Nechat odležet. Té remulády nesmí být moc - melo by to mít hustou konzistenci, ty celerová sláma se jen obalí. Nechat odležet, podaří-li se...

A ten salát  vánoční celerový, to jo, to zkusím taky!

Xerxová 12.6.2009 7:11

celer můžu

pod maso, do svíčkové, do polívek - vařený, dušený, syrový i řapíkatý. A celerová nať prostě do pořádné bramboračky patří ;-P - takže i nať spotřebuju.

Jen poznámka - ráno volám na polovičku, že Provokatér je u šoušedky pod hruškou, a z koupelny se ozve polovička - v tom případě se rozdvojil - druhý je na standardním snídaňovém fleku na opačné straně... Rozdvojil se - opravdu tam ráno byli ušouni dva 8-o

Zdena 12.6.2009 8:45

Cha!

Naše čuba, co by nevyčmuchala pečenou kachnu na třicet kroků, teď poránu obvykle šílí, protože zajíci mají vycházky a prchají před námi do bezpečí. Ona je přes vysokou trávu nevidí, já ano, ale ona je pak - vzápětí - cítí. To pak jede nosem po zemi a vydává zvuky jak sací bagr. Já doufám, že ti zajíci nejsou pitomci a zatímco naše slečna Bony rejdí nosem sem a tam, tak poni jsou užá dávno pryč...8-o

Vave 12.6.2009 6:23

Mňam!

Celer já můžu, zrovínka teď jsem si zamíchala maložené kostky do salátu z červené čočky.:-)

Milá Dede VV, to musím vyzkoušet, salát a Staročeské hovězí - já dělám jen hovězí pečené na celeru, s brkaší je to lahůdka - a ty plátky na másle ... a vůbec všechno!

Jediné, co mi kdy z celeru nechutnalo, byl smažený obalovaný celer, ta kombinace mi teda nesedla vůbec. :-/

Děkuju Dede za skvělou inspiraci a přeju všem krásný den!VV

Li 12.6.2009 7:58

Re: Mňam!

Jéjda, obalený a usmažený celerek já miluju ;-) Mňam, dala  jste mi děvčata bezva nápad na sobotní obídek R^

Marička 12.6.2009 3:58

Celer je ve Státech drahý

jak už napsala HanaW. Sem na Jih se dováži mrňavé kořeny, potažené voskem, aby nevyschly. Navíc mají hodně "bradavic" a když ho člověk oloupe do hladka, moc mu z něj nezbyde. Takže ho kupuji jen vyjímečně a dávám do polévky, tam mi chutná. Jinak při jakékoli jiné tepelné úpravě dostane chuť, kterou už ráda nemám. V dětství jsem ho jedla nejraději syrový, ale jen tak dva, tři tenší plátky, celý bych sníst nedokázala. A nebo strouhaný (třeba dohromady s mrkví) jako salát s kyselou zálivkou. A také salát sterilizovaný. Ale kdyby tu byl levnější, asi bych ho zkusila častěji, možná jako Dede bych mu přišla na chuť. A ještě dodnes si nejsem schopna zapamatovat, zde je to "celer", nebo "cerel".

Jinak v USA se tomuhle kořenovému správně říká "celeriac" a vlastně ani nevím, jak ho lidé připravují (asi vařený jako přílohu podobně jako to dělají s "turnip" a "rutabagou" (druhy řepy). A "celery" je řapíkový celer. Ten mám docela ráda, ale také ho nesním moc - začnu po něm říhat a tu chuť pak mám v puse hodně dlouho. Zde je řapíkový celer velmi oblíbený, krájí se na štangličky a ta prohlubeň v nich se plní různými pomazánkami - jako předkrmy a hlavně na party.

Dneska u nás bylo celý den +36 (včera o stupeň méně a zítra má být dokonce 37). Na neděli hlásí bouřky a po takovémhle vedru ty bouřky pak opravdu stojí za to.

 

 

HanaW 12.6.2009 2:24

Hlasim se k milovnikum celeru

Akorat, ze ho nemam p form;rilis casto - je drahy jak potvora. O tom uz jsem se sirila. Ale nechala jsem se zlakat a myslim, ze si poridim celerovy salat.

Jo, a Dede na to staroceske hovezi - jak jsem to cetla, tak jednak se mi sbihaly sliny, ale doporucila bych moji vrcholne oblibenou komercni ceskou smes koreni - Staroceske koreni. A ze ja dost tech michanych smesi nemusim. tahleovsem nema chybu a v kombinaci s tema svestkama a medem by to bylo primo MNAM.

HanaW 12.6.2009 2:25

Re: Hlasim se k milovnikum celeru

Co se mi to zase podarilo v te prvni vete?????8-o

Jakub S. 12.6.2009 0:23

Uchuchuch. Jenom číst... Dede je sadista. Přímo zahradník!

Nevycházím. Z údivu teda. Skořice a med a - no tohle! To už není tradiční česká kuchyně, co?

HanaW 12.6.2009 2:19

Re: Uchuchuch. Jenom číst... Dede je sadista. Přímo zahradník!

Vis, Jakube, ja bych rekla ze skoro jo. Vem si treba kapra nacerno. Nebo recepty pani Rettigove - tam to zajimavym korenim jenom hyrilo.

EvaŽ 12.6.2009 7:18

Re: Uchuchuch. Jenom číst... Dede je sadista. Přímo zahradník!

Jde o to, jak daleko s tím stářím jdeš. Skořice byla oblíbená již dost dávno, on obchod s kořením býval výnosný, takže se exotické koření objevovalo na dvorech velmožů v Evropě už minimálně na přelonu 1. a 2. tisíciletí. To víš, prostý lid měl tehdy ještě smůlu, ale za Magdaleny Dobromily již byla dostupnost koření velmi dobrá.

terra-san 12.6.2009 12:35

Re: Uchuchuch. Jenom číst... Dede je sadista. Přímo zahradník!

Je to tak, něco se mi tak v hlavě plete, že se skořicí a medem se dělávala i sladká kaše hrachová (viz perchta z Rožmberka):-) A obecně i rudolfínská kuchyně kořenila docela dost, víc, než jsme dnes zvyklí. Hlavně skořicí, hřebíčkem, šafránem...anýz a fenykl se taky hodily.

terra-san 12.6.2009 12:37

Re: Uchuchuch. Jenom číst... Dede je sadista. Přímo zahradník!

Pardon, paní Perchto.:-D

zana 12.6.2009 12:43

Re: Uchuchuch. Jenom číst... Dede je sadista. Přímo zahradník!

Hmmm, skořice, hřebíček, šafrán - to je vono:-)R^, ten anýz bych vydržela a fenykl by se rozdal chudejm;-D