Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
MLSOTNÍK: Jak si vychutnat celer, i když ho nemáte rádi
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Matylda 12.6.2009 11:07Re: Celer my můžem.... Do toho salátu ze syrového celeru kolik čeho? |
Bubu 12.6.2009 12:47Re: Celer my můžem.... Původní recept pravil 1:1:1 (nikoli váhově, spíš objemově). A já pravím, jak máš chuť. Poslední dobou trošku umenšuju množství mrkve a nahrazuju kyselým tvrdým jablíčkem (nebo hruškou) a majonézu vylehčuju jogurtem či zakysankou. Výborné je (když si vzpomeneš předem) nechat půllitrovou hollandii skrz plátýnko odkapat a poté vešlehat olivový olej (stejné množství, co odkapalo). |
terra-san 12.6.2009 12:30Re: Celer my můžem.... Jéje, on tenhle celerový salát se sýrem a mrkví ještě žije? Tak to jsem ráda - naši ho pravidelně dělávali, když měli hosty a říkali tomu s notnou dávkou ironie "socialistický humr"... Pokud se pamatuju, nikdo netvrdil, že to chutná jako humr, ale dobré to bylo, to zase ano. |
Bubu 12.6.2009 12:50Re: Celer my můžem.... Vida, tohle je dobrý příměr pro dnešní mládež. Jako bych to viděla: "vidíš, tohle byl socialistický humrový salát", "to jako todle?! ", "jo! a tak to tehdy bylo se vším..." trochu černý humor, humrový. |
zana 12.6.2009 13:06Re: Celer my můžem.... ale jo, to by mohlo zabírat |
Vave 12.6.2009 15:17Re: Celer my můžem.... Jojo, činzáno z rejže a sójovka z maggi a worchesteru .... A humrový humor! |
Matylda 12.6.2009 21:08Re: Celer my můžem.... Jo, činzáno z rejže pamatuju- druhý hrdý název téhož byl saké |
Renata 12.6.2009 18:44Re: Celer my můžem.... Přidávám se, celer taky můžem - všichni, dokonce i pubertální omladina. Máme rádi zeleninovou polévku a do každého vývaru patří samozřejmě taky. Jednou týdně musí být k večeři pomazánka ze syrového celeru- nastrouhám syrový celer, syrovou mrkev, najemno nasekám cibulku, půl na půl tatarku s bílým jogurtem, opepřím. Nandáno na čerstvém pečivu je to velká dobrota. Dede, celerový salát vyzkouším hned tento víkend, vypadá moc jedle Bubu, časovaná tchýně nášlapná - to máš kliku. Ode mně si berou babičky na podzim celerovou nať a mrazí si ji. Já to dělám taky, hodí se v zimě do polévek naších i psích. |
Renata 12.6.2009 18:50Re: Celer my můžem.... Tyjo, tak já dělám celou dobu humrový salát - - jeden by nevěřil, čeho všeho se dopouští. Tak ať mi teda humr promine... |
F..A.Kekule 12.6.2009 7:49Babička dělávala vepřovou "svíčkovou" jen na celeru a mrkve dávala kousek jen kvůli barvě, petržel žádnou. Přidávala ale do základu dvě lžíce klasické hořčice. Maso - vepřová kýta, správně prošpikovaná. A chuť - mňam. Zkuste, uvidíte! |
Alča 12.6.2009 7:39Velmi podnětné recepty, musím brzy vyzkoušet... |
Fallowa 12.6.2009 7:38No,já zírám - tolik způsobů použití celeru neznám.Já ho používám všude,kam se dává kořenová zelenina,ale ten vánoční celerový salát vypadá VELMI jedle - určitě ho vyzkouším!Díky i za ostatní recepty - vypadají zajímavě! |
Zdena 12.6.2009 7:28Tak jo, to zní dobře! Celerová remuláda: celer nakrájet na tenoulinké nudle - nestrouhat! zamíchat s remuládou: hořčice, majolka či zakysanka, pár kapek worčestru kvalitního (Vitana promine), půl, pepř bílý. Nechat odležet. Té remulády nesmí být moc - melo by to mít hustou konzistenci, ty celerová sláma se jen obalí. Nechat odležet, podaří-li se... A ten salát vánoční celerový, to jo, to zkusím taky! |
Xerxová 12.6.2009 7:11celer můžu pod maso, do svíčkové, do polívek - vařený, dušený, syrový i řapíkatý. A celerová nať prostě do pořádné bramboračky patří - takže i nať spotřebuju. Jen poznámka - ráno volám na polovičku, že Provokatér je u šoušedky pod hruškou, a z koupelny se ozve polovička - v tom případě se rozdvojil - druhý je na standardním snídaňovém fleku na opačné straně... Rozdvojil se - opravdu tam ráno byli ušouni dva |
Zdena 12.6.2009 8:45Cha! Naše čuba, co by nevyčmuchala pečenou kachnu na třicet kroků, teď poránu obvykle šílí, protože zajíci mají vycházky a prchají před námi do bezpečí. Ona je přes vysokou trávu nevidí, já ano, ale ona je pak - vzápětí - cítí. To pak jede nosem po zemi a vydává zvuky jak sací bagr. Já doufám, že ti zajíci nejsou pitomci a zatímco naše slečna Bony rejdí nosem sem a tam, tak poni jsou užá dávno pryč... |
Vave 12.6.2009 6:23Mňam! Celer já můžu, zrovínka teď jsem si zamíchala maložené kostky do salátu z červené čočky. Milá Dede Jediné, co mi kdy z celeru nechutnalo, byl smažený obalovaný celer, ta kombinace mi teda nesedla vůbec. Děkuju Dede za skvělou inspiraci a přeju všem krásný den! |
Li 12.6.2009 7:58Re: Mňam! Jéjda, obalený a usmažený celerek já miluju Mňam, dala jste mi děvčata bezva nápad na sobotní obídek |
Marička 12.6.2009 3:58Celer je ve Státech drahý jak už napsala HanaW. Sem na Jih se dováži mrňavé kořeny, potažené voskem, aby nevyschly. Navíc mají hodně "bradavic" a když ho člověk oloupe do hladka, moc mu z něj nezbyde. Takže ho kupuji jen vyjímečně a dávám do polévky, tam mi chutná. Jinak při jakékoli jiné tepelné úpravě dostane chuť, kterou už ráda nemám. V dětství jsem ho jedla nejraději syrový, ale jen tak dva, tři tenší plátky, celý bych sníst nedokázala. A nebo strouhaný (třeba dohromady s mrkví) jako salát s kyselou zálivkou. A také salát sterilizovaný. Ale kdyby tu byl levnější, asi bych ho zkusila častěji, možná jako Dede bych mu přišla na chuť. A ještě dodnes si nejsem schopna zapamatovat, zde je to "celer", nebo "cerel". Jinak v USA se tomuhle kořenovému správně říká "celeriac" a vlastně ani nevím, jak ho lidé připravují (asi vařený jako přílohu podobně jako to dělají s "turnip" a "rutabagou" (druhy řepy). A "celery" je řapíkový celer. Ten mám docela ráda, ale také ho nesním moc - začnu po něm říhat a tu chuť pak mám v puse hodně dlouho. Zde je řapíkový celer velmi oblíbený, krájí se na štangličky a ta prohlubeň v nich se plní různými pomazánkami - jako předkrmy a hlavně na party. Dneska u nás bylo celý den +36 (včera o stupeň méně a zítra má být dokonce 37). Na neděli hlásí bouřky a po takovémhle vedru ty bouřky pak opravdu stojí za to.
|
HanaW 12.6.2009 2:24Hlasim se k milovnikum celeru Akorat, ze ho nemam p form;rilis casto - je drahy jak potvora. O tom uz jsem se sirila. Ale nechala jsem se zlakat a myslim, ze si poridim celerovy salat. Jo, a Dede na to staroceske hovezi - jak jsem to cetla, tak jednak se mi sbihaly sliny, ale doporucila bych moji vrcholne oblibenou komercni ceskou smes koreni - Staroceske koreni. A ze ja dost tech michanych smesi nemusim. tahleovsem nema chybu a v kombinaci s tema svestkama a medem by to bylo primo MNAM. |
HanaW 12.6.2009 2:25Re: Hlasim se k milovnikum celeru Co se mi to zase podarilo v te prvni vete????? |
Jakub S. 12.6.2009 0:23Uchuchuch. Jenom číst... Dede je sadista. Přímo zahradník! Nevycházím. Z údivu teda. Skořice a med a - no tohle! To už není tradiční česká kuchyně, co? |
HanaW 12.6.2009 2:19Re: Uchuchuch. Jenom číst... Dede je sadista. Přímo zahradník! Vis, Jakube, ja bych rekla ze skoro jo. Vem si treba kapra nacerno. Nebo recepty pani Rettigove - tam to zajimavym korenim jenom hyrilo. |
EvaŽ 12.6.2009 7:18Re: Uchuchuch. Jenom číst... Dede je sadista. Přímo zahradník! Jde o to, jak daleko s tím stářím jdeš. Skořice byla oblíbená již dost dávno, on obchod s kořením býval výnosný, takže se exotické koření objevovalo na dvorech velmožů v Evropě už minimálně na přelonu 1. a 2. tisíciletí. To víš, prostý lid měl tehdy ještě smůlu, ale za Magdaleny Dobromily již byla dostupnost koření velmi dobrá. |
terra-san 12.6.2009 12:35Re: Uchuchuch. Jenom číst... Dede je sadista. Přímo zahradník! Je to tak, něco se mi tak v hlavě plete, že se skořicí a medem se dělávala i sladká kaše hrachová (viz perchta z Rožmberka) A obecně i rudolfínská kuchyně kořenila docela dost, víc, než jsme dnes zvyklí. Hlavně skořicí, hřebíčkem, šafránem...anýz a fenykl se taky hodily. |
terra-san 12.6.2009 12:37Re: Uchuchuch. Jenom číst... Dede je sadista. Přímo zahradník! Pardon, paní Perchto. |
zana 12.6.2009 12:43Re: Uchuchuch. Jenom číst... Dede je sadista. Přímo zahradník! Hmmm, skořice, hřebíček, šafrán - to je vono, ten anýz bych vydržela a fenykl by se rozdal chudejm |