Sobota 18. 5. 2024Nataša polojasno10 °C

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

  • Příspěvků: 56
  • Poslední: 2.7. 2009 13:56
  • Řadit dle: vláken
  • času vložení
Bubu 12.6.2009 8:59

Celer my můžem....

Celer prostě do polívky patří. Nebála bych se prohlášení, že zeleninový vývar z oné kořenové "svaté trojice" neublíží žádné polévce, ba naopak. Takže celer vařím v každé polévce. Sice ho pak většinou vylovím a často skončí v Bářině misce spolu s masem či kůžičkami z vývaru.

Moje časovaná tchýně nášlapná pěstuje celer na zahradě a suší ho pro mne. Každý podzim dostanu 3,5l sklenici se směsí sušené svaté trojice doplněné celerovou natí (zeleninu krájí loupáčkem na brambory na tenoučké plátky a ty pak suší v sušicce, nebo nad kamny). Báječná záležitost. Když jsem líná a nebo pospíchám hodím k masu 2 hrstě sušené směsi (+ cibuli, česnek, celý pepř, někdy kousek bobkového listu) a pak scedím, do hotového vývaru přidám jednu nakrájenou mrkvičku pro oko, rozdrobím kousek sušené natě, dochutím a polévka je hotová.

Smažený celer nedělám, ani ten pečený mě moc neláká, ale celerový salát zkusím. Dělávám salát ze syrového celeru s mrkví, strouhaným sýrem a majonézou a ten tedy všichni můžeme.

A pórkovo celerovou omáčku s vínem k rybě jsem tu už prezentovala.

Takže díky Dede za inspiraci. Zítra k obědu budou sice zapečené brambory bez celeru, ale celerový salát vyzkouším už dnes večer.

Matylda 12.6.2009 11:07

Re: Celer my můžem....

Do toho salátu ze syrového celeru kolik čeho?

Bubu 12.6.2009 12:47

Re: Celer my můžem....

Původní recept pravil 1:1:1 (nikoli váhově, spíš objemově). A já pravím, jak máš chuť. Poslední dobou trošku umenšuju množství mrkve a nahrazuju kyselým tvrdým jablíčkem (nebo hruškou) a majonézu vylehčuju jogurtem či zakysankou. Výborné je (když si vzpomeneš předem) nechat půllitrovou hollandii skrz plátýnko odkapat a poté vešlehat olivový olej (stejné množství, co odkapalo).

terra-san 12.6.2009 12:30

Re: Celer my můžem....

Jéje, on tenhle celerový salát se sýrem a mrkví ještě žije? Tak to jsem ráda - naši ho pravidelně dělávali, když měli hosty a říkali tomu s notnou dávkou ironie "socialistický humr"... Pokud se pamatuju, nikdo netvrdil, že to chutná jako humr:-D, ale dobré to bylo, to zase ano.

Bubu 12.6.2009 12:50

Re: Celer my můžem....

Vida, tohle je dobrý příměr pro dnešní mládež. Jako bych to viděla: "vidíš, tohle byl socialistický humrový salát", "to jako todle?! 8-o", "jo! a tak to tehdy bylo se vším..." trochu černý humor, humrový.;-)

zana 12.6.2009 13:06

Re: Celer my můžem....

ale jo, to by mohlo zabíratR^R^

Vave 12.6.2009 15:17

Re: Celer my můžem....

Jojo, činzáno z rejže a sójovka z maggi a worchesteru .... 8-o

A humrový humor! R^

Matylda 12.6.2009 21:08

Re: Celer my můžem....

Jo, činzáno z rejže pamatuju- druhý hrdý název téhož byl saké:-)

Renata 12.6.2009 18:44

Re: Celer my můžem....

Přidávám se, celer taky můžem - všichni, dokonce i pubertální omladina. Máme rádi zeleninovou polévku a do každého vývaru patří samozřejmě taky.

Jednou týdně musí být k večeři pomazánka ze syrového celeru- nastrouhám syrový celer, syrovou mrkev, najemno nasekám cibulku, půl na půl tatarku s bílým jogurtem, opepřím. Nandáno na čerstvém pečivu je to velká dobrota.

Dede, celerový salát vyzkouším hned tento víkend, vypadá moc jedle :-D

Bubu, časovaná tchýně nášlapná ;-D- to máš kliku. Ode mně si berou babičky na podzim celerovou nať a mrazí si ji. Já to dělám taky, hodí se v zimě do polévek naších i psích. ;-)

Renata 12.6.2009 18:50

Re: Celer my můžem....

Tyjo, tak já dělám celou dobu humrový salát - ;-D - jeden by nevěřil, čeho všeho se dopouští.;-D Tak ať mi teda humr promine...;-D

F..A.Kekule 12.6.2009 7:49

Babička dělávala vepřovou "svíčkovou"

jen na celeru a mrkve dávala kousek jen kvůli barvě, petržel žádnou. Přidávala ale do základu dvě lžíce klasické hořčice. Maso - vepřová kýta, správně prošpikovaná. A chuť - mňam. Zkuste, uvidíte!

Alča 12.6.2009 7:39

Velmi podnětné recepty,

musím brzy vyzkoušet...R^

Fallowa 12.6.2009 7:38

No,já zírám -

tolik způsobů použití celeru neznám.Já ho používám všude,kam se dává kořenová zelenina,ale ten vánoční celerový salát vypadá VELMI jedle R^ - určitě ho vyzkouším!Díky i za ostatní recepty - vypadají zajímavě!V

Zdena 12.6.2009 7:28

Tak jo, to zní dobře!

Celerová remuláda: celer nakrájet na tenoulinké nudle - nestrouhat! zamíchat s remuládou: hořčice, majolka či zakysanka, pár kapek worčestru kvalitního (Vitana promine), půl, pepř bílý. Nechat odležet. Té remulády nesmí být moc - melo by to mít hustou konzistenci, ty celerová sláma se jen obalí. Nechat odležet, podaří-li se...

A ten salát  vánoční celerový, to jo, to zkusím taky!

Xerxová 12.6.2009 7:11

celer můžu

pod maso, do svíčkové, do polívek - vařený, dušený, syrový i řapíkatý. A celerová nať prostě do pořádné bramboračky patří ;-P - takže i nať spotřebuju.

Jen poznámka - ráno volám na polovičku, že Provokatér je u šoušedky pod hruškou, a z koupelny se ozve polovička - v tom případě se rozdvojil - druhý je na standardním snídaňovém fleku na opačné straně... Rozdvojil se - opravdu tam ráno byli ušouni dva 8-o

Zdena 12.6.2009 8:45

Cha!

Naše čuba, co by nevyčmuchala pečenou kachnu na třicet kroků, teď poránu obvykle šílí, protože zajíci mají vycházky a prchají před námi do bezpečí. Ona je přes vysokou trávu nevidí, já ano, ale ona je pak - vzápětí - cítí. To pak jede nosem po zemi a vydává zvuky jak sací bagr. Já doufám, že ti zajíci nejsou pitomci a zatímco naše slečna Bony rejdí nosem sem a tam, tak poni jsou užá dávno pryč...8-o

Vave 12.6.2009 6:23

Mňam!

Celer já můžu, zrovínka teď jsem si zamíchala maložené kostky do salátu z červené čočky.:-)

Milá Dede VV, to musím vyzkoušet, salát a Staročeské hovězí - já dělám jen hovězí pečené na celeru, s brkaší je to lahůdka - a ty plátky na másle ... a vůbec všechno!

Jediné, co mi kdy z celeru nechutnalo, byl smažený obalovaný celer, ta kombinace mi teda nesedla vůbec. :-/

Děkuju Dede za skvělou inspiraci a přeju všem krásný den!VV

Li 12.6.2009 7:58

Re: Mňam!

Jéjda, obalený a usmažený celerek já miluju ;-) Mňam, dala  jste mi děvčata bezva nápad na sobotní obídek R^

Marička 12.6.2009 3:58

Celer je ve Státech drahý

jak už napsala HanaW. Sem na Jih se dováži mrňavé kořeny, potažené voskem, aby nevyschly. Navíc mají hodně "bradavic" a když ho člověk oloupe do hladka, moc mu z něj nezbyde. Takže ho kupuji jen vyjímečně a dávám do polévky, tam mi chutná. Jinak při jakékoli jiné tepelné úpravě dostane chuť, kterou už ráda nemám. V dětství jsem ho jedla nejraději syrový, ale jen tak dva, tři tenší plátky, celý bych sníst nedokázala. A nebo strouhaný (třeba dohromady s mrkví) jako salát s kyselou zálivkou. A také salát sterilizovaný. Ale kdyby tu byl levnější, asi bych ho zkusila častěji, možná jako Dede bych mu přišla na chuť. A ještě dodnes si nejsem schopna zapamatovat, zde je to "celer", nebo "cerel".

Jinak v USA se tomuhle kořenovému správně říká "celeriac" a vlastně ani nevím, jak ho lidé připravují (asi vařený jako přílohu podobně jako to dělají s "turnip" a "rutabagou" (druhy řepy). A "celery" je řapíkový celer. Ten mám docela ráda, ale také ho nesním moc - začnu po něm říhat a tu chuť pak mám v puse hodně dlouho. Zde je řapíkový celer velmi oblíbený, krájí se na štangličky a ta prohlubeň v nich se plní různými pomazánkami - jako předkrmy a hlavně na party.

Dneska u nás bylo celý den +36 (včera o stupeň méně a zítra má být dokonce 37). Na neděli hlásí bouřky a po takovémhle vedru ty bouřky pak opravdu stojí za to.

 

 

HanaW 12.6.2009 2:24

Hlasim se k milovnikum celeru

Akorat, ze ho nemam p form;rilis casto - je drahy jak potvora. O tom uz jsem se sirila. Ale nechala jsem se zlakat a myslim, ze si poridim celerovy salat.

Jo, a Dede na to staroceske hovezi - jak jsem to cetla, tak jednak se mi sbihaly sliny, ale doporucila bych moji vrcholne oblibenou komercni ceskou smes koreni - Staroceske koreni. A ze ja dost tech michanych smesi nemusim. tahleovsem nema chybu a v kombinaci s tema svestkama a medem by to bylo primo MNAM.

HanaW 12.6.2009 2:25

Re: Hlasim se k milovnikum celeru

Co se mi to zase podarilo v te prvni vete?????8-o

Jakub S. 12.6.2009 0:23

Uchuchuch. Jenom číst... Dede je sadista. Přímo zahradník!

Nevycházím. Z údivu teda. Skořice a med a - no tohle! To už není tradiční česká kuchyně, co?

HanaW 12.6.2009 2:19

Re: Uchuchuch. Jenom číst... Dede je sadista. Přímo zahradník!

Vis, Jakube, ja bych rekla ze skoro jo. Vem si treba kapra nacerno. Nebo recepty pani Rettigove - tam to zajimavym korenim jenom hyrilo.

EvaŽ 12.6.2009 7:18

Re: Uchuchuch. Jenom číst... Dede je sadista. Přímo zahradník!

Jde o to, jak daleko s tím stářím jdeš. Skořice byla oblíbená již dost dávno, on obchod s kořením býval výnosný, takže se exotické koření objevovalo na dvorech velmožů v Evropě už minimálně na přelonu 1. a 2. tisíciletí. To víš, prostý lid měl tehdy ještě smůlu, ale za Magdaleny Dobromily již byla dostupnost koření velmi dobrá.

terra-san 12.6.2009 12:35

Re: Uchuchuch. Jenom číst... Dede je sadista. Přímo zahradník!

Je to tak, něco se mi tak v hlavě plete, že se skořicí a medem se dělávala i sladká kaše hrachová (viz perchta z Rožmberka):-) A obecně i rudolfínská kuchyně kořenila docela dost, víc, než jsme dnes zvyklí. Hlavně skořicí, hřebíčkem, šafránem...anýz a fenykl se taky hodily.

terra-san 12.6.2009 12:37

Re: Uchuchuch. Jenom číst... Dede je sadista. Přímo zahradník!

Pardon, paní Perchto.:-D

zana 12.6.2009 12:43

Re: Uchuchuch. Jenom číst... Dede je sadista. Přímo zahradník!

Hmmm, skořice, hřebíček, šafrán - to je vono:-)R^, ten anýz bych vydržela a fenykl by se rozdal chudejm;-D