4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Jak na vánoční rybu

Stejně jako národ sobě postavil Národní divadlo, tak si Zvířetníci společnými silami poradili i s úkolem připravit vánoční rybu. Jestli vám chybí inspirace a máte chuť zkusit něco nového - nahlédněte a třeba najdete to pravé pro letošní vánoční stůl...

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Hana Williamson 23.12.2006 17:10

jakube S

Dik za preklad kockovite ryby. Napisu ti k tomu a k tem otrhanejm kucharkam vic, ale ted zrovna patlam bramborove salaty.

Hanča 23.12.2006 18:54

Re: jakube S

Hanko, taktéž se teď vrhám na salát. Ale Ty jsi v předstihu, protože u vás je o 6 (?) hodin míň. To bych tak potřebovala. Mám tady po ruce výstřižek - různé recepty na saláty, jak jsou typické pro různé kraje republiky. Tzv. hezký salát z Hané se vyznačuje tím, že se do něj přidává červená paprika - kapie. Pár let už to takhle dělám a je fakt, že ta červená barva salát rozsvítí.

zana 23.12.2006 20:54

Re: Re: jakube S

Taky už jsem ho dodělala. A už dokážu jen tak sedět a zírat u PC. Loni jsem touhle dobou měla podrcenej prostředník a pohmožděnej ukazovák, takže jsem prakticky nic nedělala a 23.12. jsem se byla projít na Pražský hrad. Zajímavý je, jak člověk zapomene, jak to děsně bolelo, a tak nějak si říká, že by ta procházka byla fajn;-D;-D.

EvaTJF 23.12.2006 11:35

Rybí polévka dle mého otce

Ahoj všichni zvířetníci.Napřed děkujeme za balíčky pro Elementa.Dostane to všechno pod stromeček,bude takhle valit oči8-o!!

Ráda bych Vám napsala recept na rybí polévku Tojefuka. Živého kapra uspíme paličkou nebo kladivkem,po ujištění,že dostatečně spí odstraníme šupiny,vykucháme,odstraníme ploutvičky.Následně uřízneme hlavičku a hodíme kočičákům.Kaprovi odstraníme ocasní část-pozor,asi za hřbetní ploutví řez směrem k páteři a pak dolů(do V),bude tam pak maso,které je do polévky důležité!Odříznutou ocasní část vložíme do hrnce s vodou,osolíme,přidáme 4kuličky pepře a 3 nového koření,1 větší nebo 2 malé bobkové listy.Chviličku povařit,jen aby povolila kůže,ocas vyndat,kůži stáhnout,vrátit zpět do původní vody.Nechat vařit dokud to nebude úplně uvařené,pak to vynadt,důklaně obrat a pozor ať Vám tam nezůstanou kosti.Maso se vrátí zpět do vody.Ve vedlejším kastrolku si rozpustíme máslo,na něm orestujeme do zlatova směs z mrkve,petržele,pak se na to přidá nadrobno nakrájené jikry  mlíčí a restujeme dokud mlíčí nezrůžoví.Následně se celá směs vloží do vroucí vody k masu.Necháme povařit a navrch se přidá zelená petrželka.Ta se samozřejmě může přidat i na talíř.Pokud je vývar chuťově neúplný,můžeme přidat kostku zeleninového bujnu.Je to polévka jemnější chuti,kde není tolik výrazná chuť ryby.DOBROU CHUŤ!!!!;-P

zana 23.12.2006 12:39

Re: Rybí polévka dle mého otce

tak já sice na vánoce kapra nedělám, ale jinak jsme spolu před chvílí mluvily (to jen pro jistotu;-D).

K tomu kaprovi - u nás doma se nedělal, takže ho prostě neumím a popravdě mi ani moc nechutná - spíš tu polívku bych brala, ale co s tím zbytkem, že jo...  Zato s ním mám dobrej zážitek. Mnoho let tomu nazad nám v práci někdo, už nevím jak a proč, přivezl nějaké vánoční dary. Já tehdy byla ucho a byla mi přiřčená ryba - zřejmě z vrozené blbosti jsem se nebránila. Tak jsem ji pod stromkem slavnostně přebírala a zrovna v tu chvíli ten kapr ( o kterým jsem si myslela, že je mrtvej a zmrzlej) začal rozmrzat a vrtět se. Jak já se pěkně lekla;-D8-o8-o8-o8-o8-o!!

RenataE 23.12.2006 12:50

Re: Re: Rybí polévka dle mého otce

To je moc pěknej firemní dárek, příště to šéfovi navrhnu místo vcelku nudného vína. Ale musím říct, že to víno dodali v móóc pěknejch bedničkách, eště je mám schovaný!

My jsme zase několik let dostávali od jedné německé firmy obrovskou vánoční štolu, myslím, že měla tak 2 kg. Byla vynikající a vůbec se nevrtěla.

zana 23.12.2006 13:01

Re: Re: Re: Rybí polévka dle mého otce

já bych tu štolu ráda ochutnala, ale tak jako jeden kousek, nechce se mi ji kupovat celou. Bojím se té tlusté vrstvy cukru, to mi obvykle nechutná - já jsem kokoládová :-).

Hanča 23.12.2006 13:56

Re: Re: Re: Re: Rybí polévka dle mého otce

U nás v Kauflandu prodávají maličké štoličky, velikost asi jako houska, možná o malinko větší. Koupila jsem ji pro sebe, u nás to nikdo moc nejí, že prý je to přeslazené, ale to já právě můžu.

RenataE 23.12.2006 14:30

Re: Re: Re: Re: Re: Rybí polévka dle mého otce

A jsou ty maličký štoličky dobrý?

Jinak štola vydrží neskutečně dlouho, protože je hodně sladká a mastná, takže je možno ujídat po kousíčkách měsíc i dva. Obvykle se peče 3-4 týdny před svátky, aby se pořádně rozležela. Skoro je lepší ji ale koupit (teda tu pravou německou), protože při domácí výrobě se životnost štoly nepočítá na týdny ale leckdy na hodiny:-)

Hanča 23.12.2006 14:55

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Rybí polévka dle mého otce

Jo, celkem ujdou, i když jsem jedla už lepčejší, z Germanistánu dovezenou.

EvaTJF 23.12.2006 13:19

Re: Re: Rybí polévka dle mého otce

Ja si dám též raději čokoládu,ale vánočku si dám taky.      Kapr je dobrý,mi jsme pro něj jezdili do jižních čech a vždy jich bylo v kufru auta tak kolem padesáti. Zážitek byl v okamžiku,kdy můj taťulda únavou po cestě usnul a mě zbylo kolem třiceti kusů na zabití.  Ti kapři byli vyhládlí,takže jejich chuť je jiná a ryby voní.Tím se mění i chuť té ryby.

To co zbyde z kapra se může obalit,ale to zas nefrčí u nás,ale je dobrý když se dá na plech,rozříznutý na dvě poloviny,upeče se a na závěr se sloupne kůže tak,aby držela u páteře,odklopí se,posype hodně zelenou petrželkou,poklade se máslo a trochu se zapeče. Je to výborné s koprovou omáčkou a k tomu brambory.Když se kapr nekrájí,nemá ostré kosti.

zana 23.12.2006 13:40

Re: Re: Re: Rybí polévka dle mého otce

Týý jo, co jste dělali s padesáti kaprama ?!  To bylo na zamražení?

EvaTJF 23.12.2006 13:49

Re: Re: Re: Re: Rybí polévka dle mého otce

Těch padesát kaprů bylo i pro ostatní. Tak polovina se asi rozdala a ta druhá snědla. Vždy se jelo na jaře a potom v prosinci. Mnohokrát to bylo okolo vánoc,aby byly ryby čerstvé. To jsou jen kapři,ale otec ryby miloval a element taky,tak aby nebyla nuda,ta kufr obsahoval i líny a amury,občas štiku,ale ta byla většinou pro někoho. Amur je chuťově lepší,nežli kapr,má jemnější maso,tedy pro mě. 

Hana Williamson 23.12.2006 16:51

Re: Re: Re: Re: Re: Rybí polévka dle mého otce

Je, EvoTJF: ja bych si tak dala stiku, to jsem nemela snad uz 25 let - u nas tady v Karolinach nejsou. Takhle opecena ve smetanove omacce s hodne petrzelkou... Az budu tu rybi polivku dnes odpoledne polivku varit, tak pripiju na vzpominku. Ovsem samozrejme nemam ani kapra - varime to z kocici ryby (cat fish) -zije to v tech pomalejch temnejch jizanskejch rekach, moc se to nehejba, je to tlusty a ma to velke fousky jako kocka.  Vsechno nejlepsi tobe s Elementem.

EvaTJF 23.12.2006 17:49

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Rybí polévka dle mého otce

    Kapry mám ještě v mrazáku,ale mam obavu,že poštou to nepůjde. Štika je tu asi taky,ale já ji nemám ráda,možná i proto,že ji neumím upravit. Zvu tě ke mě do Čech a máš ryb kolik chceš.:-P

A teď  ke kočičákům-ty hlavy nám smrdí,když se vaří a není na nich maso,proto to měli. Napřed je Element svolal křápadlem(vnitřek z kindrvajíčka naplněn kamínky a připevěno na provázek,který je upevněn na klacku) a teprve pak se seběhla divá zvěř a dostala potravu.  I toto byl nápad tojefuka a já většinou jen zírala v němém úžasu,co vymyslel.

RenataE 23.12.2006 18:17

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Rybí polévka dle mého otce

My vaříme i hlavy, protože je tam kousíček masíčka "mandlička", ale hlavně jedna z kostí v hlavě vypadá jako andělíček:-)

Olčava 23.12.2006 13:38

Re: Rybí polévka dle mého otce

Já rybí polívku miluju a už se moc těším.....mňam ........a ryba mi nesmrdí, naopak...co by byla ryba bez své vůně;-P.......ach, už mi kapou sliny......:-)

Hana Williamson 23.12.2006 16:56

Re: Rybí polévka dle mého otce

Krom dobreho receptu sameho se mi libi ta cast, kde hlava se hodi kocicakum. Takhle by to melo bejt - nic neprijde nazmar.

zkumavka 24.12.2006 21:47

Re: Rybí polévka dle mého otce

Děkuji za recept,dělám polévku podobně. Hlavně ať jste s Martínkem v pohodě.Myslím,je to obrovský dar mít takového otce,je to vyjímečnej člověk,tolik moudrých slov co jsme od něj měli! Tohle chápání přírody by se mělo rozmnožit i pro jiné,kteří nemají tolik citu,neozumí přírodě,nebo ji i ničí.Les znají jen na houby nebo na dříví.Jeho vůni,stíny ,nebo naopak hru korun stromů v divokém větru,to je přece taková síla !! Síla přírody.

Evi,co Martínek?Jak jste prožili vánoce? Věřím ,že v pohodě.

Hezké pozdravy.

evam 23.12.2006 1:26

kapr podle Dede

......a když k němu dáte brambora omaštěné máslem a dušené zelené fazolky ( nejsou tak výrazné)   ...tak to nemá chybu. Já to ale dělám z mořské  tresky. Je to báječné.Doporučuji.!!!R^

Hana Williamson 22.12.2006 23:27

Ke smazeni ryby

Pokud tady jeste nekdo je: Do ty strouhanky na obalovani ryb je jedna dobra rada - pridat mlete orechy, mandle - co vas napadne od orechove rodiny. Vlasaky nejsou spatny, ale kvuli tuku namlete jsou takove kolackovite. Tak je oprazim na suche tezke panvi a pak vystydle namelu. Cely mandle i s tou hnedou slupkou namlety taky stoji za to. Jednou jsem to udellal s trochou prazenych liskovych orisku a - lidi, to bylo radosti. proste se to zamicha do te strouhanky, a pokracuje se jak normal. Ovsem ryba, na kterou to jde, musi byt jemna. Kapr, candat, pstruh to snesou. V zadnym pripade losos - kteryho jinak miluju. Ceske "file" asi jo, i kdyz k tomu mam kulinarni vyhrady. Jde to i na morske ryby - ja to budu davat na cerstve zamrazenou tresku . a neco, cemu se rika cat fish - kocici ryba Puvodne velika ryba z reky Mississippi a prilehlejch  rek. Desivej bahnak, dorusta velkych rozmeru a ma skutecne fousky od tlamicky - odtud catfish. Ale z farmy to jde. Chutove SKORO  (ne uplne) kaprikovi. Fakt to tu smazenou rybicku ozivi. No vidite, kolik toho stihnu na Zviretniku, kdyz pracuju z domova, je pul seste vecer, jeste cekam na jeden telefonat, tak se muzu vykecavat.

RenataE 22.12.2006 23:53

Re: Ke smazeni ryby

Ty oříšky, to je dobrej nápad. Já občas obaluju v drcenejch cornflakes s práškovým česnekem, ale to je lepší na kuřecí řízek.

aida 23.12.2006 0:05

Re: Ke smazeni ryby

Ta ryba, nemohl by to být sumec?

Jinak ty oříšky, to je bezva nápad, ale na štědrý den by mi to doma asi neprošlo, zkusím to někdy během roku.

Jakub S. 23.12.2006 0:41

Re: Kočičák?

Hani s názvama zvířat a rostlinek je to v AJ holt tragedie - zlatá čeština či němčina. Musí se jedině přes latinu, jinak neidentifikujeme - ani s FBI za zádama. Takže: cat fish je cokoliv ze sumcovitých. Mají fousy (v Sev. Am. čtyry), tzv. barbels (ano, jindy to znamená celou rybu - parmu), jsou agresivní po chycení, mají zubů plnou ústa - no velké kočky v bleděmodrým. U vás jde o jeden ze dvou druhů mud cats bez Č názvů: Leptops olivaris z Old Man River a přítoků (Hucku, Tome - kde jste...), ale nejspíš Ameiurus platycephalus a ten je přímo v Karolině (no a teda taky na východě Georgie). Oba jsou excelentní žrádýlko. Ovšem to mám taky jenom z literatury...

Jakub S. 22.12.2006 21:28

Já si to čtu -

- jenom pro tu radost a odvedení myšlenek jinam. Já už od mládí si čtu v kuchařkách jako v beletrii, pokud tak jsou psány - je to prostě napínavé a dobrodružné. Klidně i před spaním. Mám rozdrbanou Sandtnerku z dvacátých let a válečné sešity na náhradní cukroví a o něco pozdější Dobroty pro naše údernice a Vaří novomanželka (to je úplně insalatissimo edizione),  občas mě to chytne a do něčeho se dám. Tak tohle někdy později si zkusím taky.  A Rettižka je naprosto jedna z největších (nejen nejširších, to přirozeně) postav obrození. A nejzasloužilejších. Protože se bez dlouhých vlasteneckých canců zaměřila na dcerky těch nejsolidnějších, tj. měšťanských vrstev v maloměstě. Ať se jim tamti vysmívali jak chtěli! A česky s nima vařila, pekla, prostírala. A to bylo pak už, když měly rodiny, jádro úspěchu. How elementary, my dear Watson. Vezmi šest sluk a libru másla - třeba... to já nevezmu, holt, frzajunk, Magdi - ale jinak je mi líto, a nechápu, že u nás nikoho ještě nenapadlo něco tak vlastenského a dokonalého, jako otevřít si Vlastenský hostinec paní Rettigovy s pokrmy dle jejích receptův. Dyť to by byl  s v ě t o v ý  šlágr, přece! Kdo má známé podnikatele a kuchaře?

zana 22.12.2006 21:42

Re: Já si to čtu -

Nazdárek, Jakube;-)

Ejška 23.12.2006 9:12

Re: Já si to čtu -

Taky miluji kuchařky od dětství;-Dtaky mám něco málo starých časopisů kde jsou jídelníčky s receptíky, no prostě božžííí;-DMagdalenka je nepřekonaná;-D:-P Ale dneska frčí restaurace donaldičí, dogáci a italiáno a hodně lidí vůbec nezná dřívější jídla minulého století natož předminulého:-Da tak si dělám občas vlastenecký hostinec doma:-P;-P;-D

Yezi 22.12.2006 12:34

Drobnost k rybí polévce

postup stejný, ale místo masa a mlíčí jsem dělával knedlíčky z mlíčí. Uvařené mlíčí se naškrabe podobně jako játra a postup je stejný jako u játrových knedlíčků. Kořeníme jenom solí, pepřem, petrželkou a trochou muškátového oříšku. Je to moc dobré a pokud je zavaříte do čistě zeleninového vývaru, tak velmi jemňounce rybí, snesitelné i pro odpůrce rybích polévek :o)

LENKA S. 22.12.2006 9:54

HALÓ, LIDI, DRŽTE VŠE, CO MŮŽETE A MRKNĚTE VEDLE. TAM JE VÍC. PA, ZA CHVÍLI TU JSOU DCERY A VYPUKNOU DOKONČOVACÍ PŘÍPRAVY.

MĚJTE SE VŠICHNI KRÁSNĚ , OPATRUJTE SE A SPĚCHEJTE POMALU!!!

Dede 22.12.2006 10:15

Re: HALÓ, LIDI, DRŽTE VŠE, CO MŮŽETE A MRKNĚTE VEDLE. TAM JE VÍC. PA, ZA CHVÍLI TU JSOU DCERY A VYPUKNOU DOKONČOVACÍ PŘÍPRAVY.

Žádné strachy, všechno je už OK. To víte, na zledovatělých cestách se prostě občas stane. Takže se soustřeďte na vánoční potěšení...;-DV