23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


MLSOTNÍK: Jak na vánoční rybu

22.12.2006

Slastné podkovy podle Ejšky

Dno pekáče se silně vymaže máslem a slabě posolí. Do pekáče se položí 6 podkov z kapra o síle 2cm, které se polejí směsí 1 dcl citrónové šťávy + 1čajová lžička medu + 1/2 čajové lžičky jemně utřeného zázvorového kořene.

Po polití se podkovy nejdříve jemně posypou strouhaným kokosem a pak jemně pokapou smetanou a nechá se pekáč s rybou odstát 2 hodiny v chladu.

Peče se ve vyhřáté troubě, ryba se neobrací, a je hotovo, když jde maso od kosti. Přílohou může být vánočka, bílý chléb a dobré víno.

(Podkovy můžou být i lososové, nechce to mastnou rybu, pokrm se dá jíst i studený)

Kapr na červeném vínečku a rybí polévka podle Štětinky
Přes noc naporcovaného kapra ponoříme do mléka a do lednice (důležité pro nemilovníky rybí příchutě, podstatné je v tomto případě i odstranit kůži s podkožním tukem), ráno kapra "vylovíme" a naložíme do marinády:

Na 1/2 kapra:
1/2 sklenice oleje
muškátový květ na špičku nože
lžička drceného kmínu
3 stroužky česneku
1/2 lžičky slad. papriky,
Sůl

Před přípravou pak přisolíme a restujeme na směsi másla a oleje, než se začne paprika přichytávat podlijeme červeným vínem. Příloha jakákoliv.

Rybí polévka dle mého otce:
Z hlav a jiker nebo mlíčí uděláme vývar. Scedíme.

Na trošce másla orestujeme strouhanou kořenovou zeleninu, po zežloutnutí zalijeme vývarem, přidáme muškátový květ nebo oříšek (jen tak lehce, na špičku nože). Osolíme. Přidáme obrané kousky masa (POZOR NA KOSTIČKY!) a mlíčí.

Jikry má matka dávala, já ne, na mě jsou příliš "konzistenčně hrubé" - nevím, jak to popsat, prostě mi nechutnají. Zjemníme smetanou a pro barvu trochu zeleného (petrželka, celerová nať, libeček nebo pažitku). Podáváme s osmahlou houskou.

Ryba pikantní pro odmítače ryb podle Dede (hádejte, kdo to je? :)))
Potřebujeme kousky ryby, je celkem jedno jaké, ale losos je vynikající. Dále česnek, plísňový sýr Nivu, bílé víno, sůl a pepř.

Připravíme porce ryby, jen maličko ji osolíme (pozor - Niva je dost slaná!) a opepříme. Ve skleničce si připravíme bílé víno s prolisovaným česnekem - množství záleží na vašich zvyklostech. (My dáváme hodně - na dvě deci vína aspoň 6 průměrně velkých stroužků).

Na pánvi rozehřejeme olej (dobrá je kombinace olivového oleje s kouskem másla) a porce ryby lehce z obou stran osmahneme. Potom podlejeme vínem s česnekem a necháme chvíli dusit. Než se všechno vyvaří, přidáme nastrouhanou Nivu. Radši jen zlehka posypat, protože Niva má výraznou chuť a mohla by potlačit všechny ostatní chutě. Pokud je to nutné, můžeme v tuto chvíli přidat ještě trochu čistého vína, aby se česnek nepřipálil. Ještě chvilku necháme dusit, potom vypneme a necháme dojít.

Navzdory zdání je to výborné i k bramborovému salátu! Dá se to jít i studené - pokud zbude.

Vykostění a úpravy kapra podle Lenky S

Vykostění
Vykosťovat musíme začít od hřbetní ploutve (kosti). Musíme mít tenký, delší a taky hlavně velice ostrý nůž. Nahoře na hřbetní části kapra oddělíme opatrně maso od kosti (po celé délce hřbetní kosti). Postupujeme nejprve z jedné strany a opatrně oddělujeme maso od žeber až k břišní části. Totéž uděláme na druhé straně kapra. Ořez využijeme k přípravě rybí polévky.

Vodňanský kapr
4 porce kapra, sůl citrón. Šťáva na pokapání porcí, 100g obyčejného uzeného špeku, nakrájeného na tenké plátky, 2-3 cibule, 1 zelený paprikový lusk (být ale nemusí), 1 střední rajče, 2-3 oloupané a na kolečka nakrájené cibule.

Postup: Porce kapra osolíme a každou pokapeme opravdovou citrónovou šťávou. Necháme chvíli v chladu rozležet. Pátky slaniny dáme do pánve nebo kastrolu a necháme je na ohni zezlátnout. Poté vložíme odleželé porce kapra. Vše se dělá zprudka. Vždy jen pomalu napočítáme do deseti a porce obracíme. K masu přidáme tenká kolečka rajčat a jemné nudličky papriky s kolečky cibulí, která by se neměla rozpadat. 5 minut zprudka dopékáme. Podáváme s bramborovou kaší, rýží nebo se salátem.

Kapr v alobalu
4 porce kapra, citr.šťáva, sůl, sekaná zelená petrželka, máslo, alobal

Postup: Jednotlivé porce kapra osolíme. Alobal poklademe kousky másla, na něj dáme porci kapra, kterou zase poklademe plátečky másla. Vše velmi pečlivě zabalíme, jednotlivá psaníčka naskládáme na plech a dáme do nejvyšší polohy trouby, vyhř. na 180°C. Pečeme asi 30 minut. Před podáváním alobal natrhneme, porci vybalíme, pokapeme citrónem a hustě každou posypeme petrželkou. Podáváme s bramborem nebo i se salátem.

Kapr v alobalu II - lužnický
1 rozpůlený kapr bez kůže a bez hřbetní kosti, 5 stroužků česneku, sůl, po 1 lžičce sladké mleté papriky a mletého zázvoru, 5 lžic oleje.

Postup: Lisovaný česneku, sůl a uvedené koření utřeme a smícháme s olejem. Touto směsí potřeme půlky kapra bez kůže. Na alobal dáme půlky kapra, pevně zabalíme a necháme 24 hodin v chladu marinovat. Druhý den pečeme stejně jako u minulého receptu. Podáváme se stejnými přílohami.

Strážnický kapr ve skle
6 porcí kapra bez kůže, 100g ementálu, 3 vejce, 3 lžíce másla, sůl dle zvyku.

Postup: stažené porce kapra osolíme a zprudka na másle opečeme a (viz způsob u vodňanského kapra). Pak opečené porce i s máslem dáme do zapékací misky, zalijeme rozšlehanými vejci smíchanými se strouhaným ementálem a zapečeme ve středu předehřáté trouby při 180° C dozlatova.

Marinovaný kapr
Kousky obaleného a osmaženého kapra,1 větší oloupaná mrkev nakráj.na kolečka, několik snítek zelené petrželky, 2-3 oloupané a na kolečka nakrájené cibule.

Na nálev: 750 ml vody, 250 ml 8% octa, po dvou kusech celého pepře a nového koření, po 1 ks hřebíčku a bobkového listu, 1/2 lžč. hořčičného semínka, po 30 g cukru krupice a soli, 11 tabletek cukerínu.

Postup: z uvedených surovin uvaříme nálev, který necháme vychladnout. Do velké sklenice dáme kapří řízky, které proložíme zeleninou a vše zalijeme nálevem. Povážeme celofánem a necháme aspoň 5-7 dní uležet. Na Silvestra baštíme a olizujeme se velice. Po delším naložení se kapří kostičky docela rozloží a nehrozí jejich zapíchnutí do krku.

Dobré rady pro smažení:

1. Do rozšlehaného vejce na obalování přidáme 2 pol. lžíce světlého piva. Zkuste více osolit ta vejce, ale maso ne.

2. Když už, tak osolenou rybu nejdříve pokapeme citr.šťávou a necháme aspoń 10 minut zaležet v lednici.

3. Vedle smažící pánve postavíme na tepelný zdroj větší nádobu s neustále vroucí vodou. Jakmile vyndáme usmažený kousek ryby, napíchnutý na vidličce, ihned ho velmi rychle ponoříme na zlomek sekundy do té stále vroucí vody, okamžitě vytáhneme a dáme na mísu k podávání... Zbavíme se takto nechtěné tučnosti smaženého. Lze to aplikovat i na obyčejné smažené řízky.

Zvířetníci



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !