6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Inspirace pro všední dny

Většina hospodyněk několikrát týdně řeší problém co vařit. Následující tradiční a vyzkoušené recepty snad dodají trochu inspirace.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
LA 3.4.2009 12:52

Re: No tak tyhle recepty

Vyřídím.

jiný Honza 3.4.2009 12:51

Re: samý pěkný kousky :-)

Ta verze s buřtem zní dokonale - navedu MLP, snad nám ještě becoky (velké strakaté mňam) zůstaly!

LA 3.4.2009 12:51

Re: dotaz

Bude si moct vybrat z několika jídel, možnosti jsou dány tak, aby si oba mohli vybrat. Konkrétní jídelníček nevím, ten podléhá zvláštnímu typu utajení.

jiný Honza 3.4.2009 12:50

Re: samý pěkný kousky :-)

Také jsem byl přinucen toto absolvovat... No jednou mi to stačilo. :-/

jiný Honza 3.4.2009 12:48

Re: No ten kapr...to nápad!

Nedávno jsem tady psal, jak se Ťapina pokusila o sebevraždu skokem na nůž, kterým jsem vykosťoval kuře. Myslela si, že jí dávám kousek masa...

LA 3.4.2009 12:00

Re: Milá LA

Ten celer tam opravdu cítit není a to jsem na tom stejně jako ty. Hlavní věc je nešetřit s česnekem, pak je omáčka jemně česneková.

Nadýmání je dáno genetickou dispozicí, u nás se také žádné větší rozdíly neobjevily. Jen občas bývá po slitých luštěninách o trochu horší než po neslitých. Navíc: kdo by s tím běhal slít ven? Vývoz jímky je příliš drahá záležitost, aby se zbytečně fazole slívaly víckrát.

Matylda 3.4.2009 11:57

Re: samý pěkný kousky :-)

Zkusím, už jsem o téhle pomatlánce slyšela, ale nějak jsemm na ni neměla odvahu...

Louk 3.4.2009 11:55

Re: No ten kapr...to nápad!

Mašlovačky říkáš? R^;-D Díky za podporu. Je zajímavé, že zrovna pohodáři jako Dalí nebo u nás Čenda se u jídla, resp. masa chovají jak smyslů zbavení. Zarputilí, neodbytní a neplatí na ně nic, nejméně nějaké lidské halekání ;-P.

Ještě k potravinové alergii. Umím si vaši cestu po smaženém celeru živě představit. Kdysi jsem si do práce k obědu přinesla "čínu" , z jiné vývařovny než obvykle a zrovna mi chodně chutnala. Naštěstí jsem stihla jen pár soust. Otekla jsem jak meloun, neskutečně zle, pochopitelně blbé dýchání... Myslela jsem, že potupně zhynu na pracovním záchodku. Sanitu jsem odmítla, ale nebyla jsem schopná dojít přes ulici na polikliniku aspoň pro kalciovku. Roztomilá dvouhodinovka ;-P, potom už dobrý. Ale je to taková časovaná bomba, protože dodneška nevím, jaké koření, nejspíš v kombinaci s glutamanem tu hrůzu mělo na svědomí.

LA 3.4.2009 11:54

Re: No ten kapr...to nápad!

Na Huga většinou stačí zavřené okno. Psi jen spolehlivě číhají dole (nezašlápnutí je jejich starost) a Sisinka je dáma, která počká na předložený desátek.

LA 3.4.2009 11:51

Re: samý pěkný kousky :-)

Celer ve špagetách je možno v krajním případě nahradit bramborovou kaší z prášku.

YGA 3.4.2009 11:32

Milá LA

recepty jsou všechny mńam mňam (až na ten celerový - jsem na tom jako Louk - radši si nechám o tom jen vyprávět - mě totiž celer páchne a např. jeho přítomnost v domácím vlašáku či bramborovém salátu mi dočista pokazí den ;-D). Ale na druhou stranu, člověk má zkusit všecko, tak že bych ... uvidíme.

Jenom dotaz - jak je to s vařením fazolí ve vodě, ve které se máčely? My to totiž doma dělávali roky, ale pak jsem se někde dočetla, že by se ta voda měla slít, že potom luštěniny tak nenafukují - tož teď slívám, ale zda to má až tak blahodárný účinek, to teda nevím - já až takové problémy nemívám, a Jenda je zbraň hromadného ničení i po suchých bramborách ;-D.

Anezka Sejbalova 3.4.2009 11:24

dotaz

Kdyz tak ctu ty mnam-mnam recepty, tak me napadlo, co asi daji na talir Baraku Obamovi.

Pan Schilhabl, co maluje pastelkama historicke portrety, vcera u Kance prednostovi tvrdil, , ze misto nej sem stejne prijede dvojnik a ten pry ma rad uplne neco jineho. Esli to teda na hrade v kuchyni nevedi, tak z toho muze byt peknej trapas. Nemate tam nekdo nekoho znameho ?!

Bubu 3.4.2009 11:09

Re: samý pěkný kousky :-)

Celer je výborný. Celerovo-pórkovo-vinnou omáčku k rybě jsem tu již popisovala. Pomatlánku s mrkví dělám taky, jen přidávám nastrouhaný sýr.

Fazole po bretaňsku v lehce upravené formě dělám též a často, Bez octa, protlak je pro nás kyselý dost, zato s opečeným buřtíkem. Naposledy jsem je dělala minulý týden. A z velikých strakatých fazolí od babí ze Studénky.

terra 3.4.2009 11:04

Re: No ten kapr...to nápad!

Jako by mi to něco připomínalo - i když u nás je tohle specialita mistra Dalího. Taky jsem mu tuhle sdělil, že pokud okamžitě, ale OKAMŽITĚ A UŽ! z té linky nevypadne, uříznu mu uši a nadělám z nich mašlovačky:-D Takže s tebou cítím, Louk.

terra 3.4.2009 11:00

Re: samý pěkný kousky :-)

Ne, celer není vůbec špatný, až na to, že MLP si na něj už v dospělém věku pořídila jakousi záhadnou alergickou reakci. Dělávali jsme si smažený celer a výše popsanou celerovou pomazánku. Několik let. Až jednou jsme kvůli reakci na smažený celer mazali rychlou do nemocnice, neb mi ta bestiální zelenina Dášu přidusila. A od té doby zase nic: polévky, svíčková...nic. Ale celerový smažák už radši neděláme.

Jinak, milá LA, recepty tvého tatínka vypadají moc dobře, jsem známý fazoložrout (a hřeším na to, že jsem s luštěninami kamarád a neničí mi zažívání) a hned ten první bude asi záhy otestován. Díky za inspiraci, jeden nikdy neví, kdy se bude hodit.

Louk 3.4.2009 10:37

Re: No ten kapr...to nápad!

Jj, jak jde o maso, jsou to obětavci ze všech nejobětavější. U nás je zázrak, že jsem ještě nikoho při porcování nechca nepodřízla. Pedroň trpělivě vyčkává pod linkou, ale kočičí bestijky dotírají a když je konečně odeženu z pracovní plochy, skáčou mi nečekaně ze dvou metrů na ramena. Zkuste krájet maso, sledovat tři kočky ve výškách a nezašlápnout psa. Nepřála bych vám slyšet můj láteřící repertoár. Tuhle mi po jednom obzvlášť povedeném skoku kocour vyrazil nůž z ruky a kinžál se zapíchl těsně vedle nevinného Pedroně. Ehm, to už jsem hulákala o mňaukanátkách a kocourech na česneku ;-P.

Louk 3.4.2009 10:23

Re: samý pěkný kousky :-)

No, MaRi V, já ti to ráda věřím, ale nechám si o tom raději jen vyprávět ;-P. Bez celeru se obejdu velmi pohodlně a v receptech ho velkoryse přehlížím. Společně se zelenými fazolkami je řadím do nejmíň poživatelných pochutin, ale proti gustu... :-).

Díky, LA,  za inspiraci R^:-).

MaRi 3.4.2009 10:04

Re: samý pěkný kousky :-)

NÁÁÁÁHODOU, celer není vůbec špatný. Když jsem poprvé dávala jemně povařit naplátkovaný celer, že bude obalený, moje polovička se tvářila dosti nedůvěřivě. Už se nedůvěřivě netváří :-)

Alča 3.4.2009 9:55

No tak tyhle recepty

vypadají velmi dobře a jedle, že tatínkovi moc děkuji a už přemýšlím, co o víkendu vyzkouším...R^

Alča 3.4.2009 9:52

Re: samý pěkný kousky :-)

Milá Zano, ano, taktéž nebyl celer nikdy můj přítel (doma jsme ho museli povinně a dost často).

Teď nedávno jsem dostala recept od kolegyně, zapřísahala se, že tam není ten celer cítit. Po dlouhé době váhání jsem vyzkoušela a není dnes u nás doma jednodušší a oblíbenější pomazánky - salátu. Tady je:

stejné množství oloupaného celeru a mrkve nastrouháme na jemno, okyselíme citronem, mírně osolíme a dodáme dle vlastního uvážení tatarskou omáčku. Je výborné čerstvé i naležené, hustší na rohlíky i řídké jako přílohový salát (to pak přidávám trochu bílého jogurtu). Vyzkoušej! A samozřejmě je zelenina syrová...;-P

Matylda 3.4.2009 9:37

Re: No ten kapr...to nápad!

To se nedivím... Borůvka včera dostala k večeři těstoviny s kuřecím masem jen tak povařeným a s mrkví, co mi zbyla ze zeleninové oblohy, a neremcala taky...

Xerxová 3.4.2009 9:34

Re: No ten kapr...to nápad!

Já včera večer porcovala maso (velebalení kuřecích řízků, kus zadního hovězího, kus kotlet a kus hodně libového bůčku) na mražák (nějak už byl chudák masopustý). Betka obětavě asistovala - dostala toho hodně a ještě ráno snídala dle BARF - jogurt, syrové kuřecí odřezky, kus chrupavčitých žeber z bůčku (nebarfácky doplněné o rohlík ;-P). Nestěžovala si, prý by taková snídaně mohla být předkládána častěji

LA 3.4.2009 9:13

Re: samý pěkný kousky :-)

Já mám k celeru také odpor, ale opravdu tam není vůbec cítit. Jen se nesmí šetřit s tím česnekem - oni se pak vzájemně vyruší. ;-P

zana 3.4.2009 8:53

samý pěkný kousky :-)

akorát se musím přiznat, že ten celer v posledním receptu mě leká, chápu, že tam asi nějak (zčásti) zmizí, ale stejně. S touhle zeleninou se nekamarádím;-P;-).

Zdena 3.4.2009 8:02

No ten kapr...to nápad!

Jo, rybožravá rodina - to zkusím! Slíbila jsem si, že aspoň jednou týdně něco od ryb. Tak jdu na to. Víte, jak tímhle rozhodnutím zase poteším naše chlupaté členy rodiny!!:-P