18.5.2024 | Svátek má Nataša


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Inspirace pro všední dny

Většina hospodyněk několikrát týdně řeší problém co vařit. Následující tradiční a vyzkoušené recepty snad dodají trochu inspirace.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
MaRi 3.4.2009 10:04

Re: samý pěkný kousky :-)

NÁÁÁÁHODOU, celer není vůbec špatný. Když jsem poprvé dávala jemně povařit naplátkovaný celer, že bude obalený, moje polovička se tvářila dosti nedůvěřivě. Už se nedůvěřivě netváří :-)

Louk 3.4.2009 10:23

Re: samý pěkný kousky :-)

No, MaRi V, já ti to ráda věřím, ale nechám si o tom raději jen vyprávět ;-P. Bez celeru se obejdu velmi pohodlně a v receptech ho velkoryse přehlížím. Společně se zelenými fazolkami je řadím do nejmíň poživatelných pochutin, ale proti gustu... :-).

Díky, LA,  za inspiraci R^:-).

zana 3.4.2009 20:37

Re: samý pěkný kousky :-)

Louk, udělala jsi mi radost s těma fazolkama. Minimálně v Praze je to teď děsná móda a přiznat, že nerada fazolky, vyzní zhruba stejně jako utrousit, že se vlastně moc nemeju;-P;-D

Louk 3.4.2009 22:16

Re: samý pěkný kousky :-)

Ty si ůň ;-D;-D. Pevně doufám, že k nám na ves fazolková móda hned tak nedorazí. To sem netušila, že tak frčí ;-P.

terra 3.4.2009 11:00

Re: samý pěkný kousky :-)

Ne, celer není vůbec špatný, až na to, že MLP si na něj už v dospělém věku pořídila jakousi záhadnou alergickou reakci. Dělávali jsme si smažený celer a výše popsanou celerovou pomazánku. Několik let. Až jednou jsme kvůli reakci na smažený celer mazali rychlou do nemocnice, neb mi ta bestiální zelenina Dášu přidusila. A od té doby zase nic: polévky, svíčková...nic. Ale celerový smažák už radši neděláme.

Jinak, milá LA, recepty tvého tatínka vypadají moc dobře, jsem známý fazoložrout (a hřeším na to, že jsem s luštěninami kamarád a neničí mi zažívání) a hned ten první bude asi záhy otestován. Díky za inspiraci, jeden nikdy neví, kdy se bude hodit.

Bubu 3.4.2009 11:09

Re: samý pěkný kousky :-)

Celer je výborný. Celerovo-pórkovo-vinnou omáčku k rybě jsem tu již popisovala. Pomatlánku s mrkví dělám taky, jen přidávám nastrouhaný sýr.

Fazole po bretaňsku v lehce upravené formě dělám též a často, Bez octa, protlak je pro nás kyselý dost, zato s opečeným buřtíkem. Naposledy jsem je dělala minulý týden. A z velikých strakatých fazolí od babí ze Studénky.

jiný Honza 3.4.2009 12:51

Re: samý pěkný kousky :-)

Ta verze s buřtem zní dokonale - navedu MLP, snad nám ještě becoky (velké strakaté mňam) zůstaly!

LA 3.4.2009 11:51

Re: samý pěkný kousky :-)

Celer ve špagetách je možno v krajním případě nahradit bramborovou kaší z prášku.

Jakub S. 3.4.2009 14:13

Re: samý pěkný kousky :-)

No na přírodovědce je příroda pes, to je pochopitelné. Brání se!

jiný Honza 3.4.2009 12:50

Re: samý pěkný kousky :-)

Také jsem byl přinucen toto absolvovat... No jednou mi to stačilo. :-/

Matylda 3.4.2009 11:57

Re: samý pěkný kousky :-)

Zkusím, už jsem o téhle pomatlánce slyšela, ale nějak jsemm na ni neměla odvahu...

zana 3.4.2009 20:39

Re: samý pěkný kousky :-)

Matyldo;-D;-D, já tě měla na další stránce ... to je panečku shodaR^

zana 3.4.2009 20:35

Re: samý pěkný kousky :-)

Alčo, o týhle pomazánce jsem slyšela, jen jsem zatím nenašla odvahu to zkusit. Říkáš, že je neškodná?;-)

Zdena 3.4.2009 8:02

No ten kapr...to nápad!

Jo, rybožravá rodina - to zkusím! Slíbila jsem si, že aspoň jednou týdně něco od ryb. Tak jdu na to. Víte, jak tímhle rozhodnutím zase poteším naše chlupaté členy rodiny!!:-P

Xerxová 3.4.2009 9:34

Re: No ten kapr...to nápad!

Já včera večer porcovala maso (velebalení kuřecích řízků, kus zadního hovězího, kus kotlet a kus hodně libového bůčku) na mražák (nějak už byl chudák masopustý). Betka obětavě asistovala - dostala toho hodně a ještě ráno snídala dle BARF - jogurt, syrové kuřecí odřezky, kus chrupavčitých žeber z bůčku (nebarfácky doplněné o rohlík ;-P). Nestěžovala si, prý by taková snídaně mohla být předkládána častěji

Matylda 3.4.2009 9:37

Re: No ten kapr...to nápad!

To se nedivím... Borůvka včera dostala k večeři těstoviny s kuřecím masem jen tak povařeným a s mrkví, co mi zbyla ze zeleninové oblohy, a neremcala taky...

Louk 3.4.2009 10:37

Re: No ten kapr...to nápad!

Jj, jak jde o maso, jsou to obětavci ze všech nejobětavější. U nás je zázrak, že jsem ještě nikoho při porcování nechca nepodřízla. Pedroň trpělivě vyčkává pod linkou, ale kočičí bestijky dotírají a když je konečně odeženu z pracovní plochy, skáčou mi nečekaně ze dvou metrů na ramena. Zkuste krájet maso, sledovat tři kočky ve výškách a nezašlápnout psa. Nepřála bych vám slyšet můj láteřící repertoár. Tuhle mi po jednom obzvlášť povedeném skoku kocour vyrazil nůž z ruky a kinžál se zapíchl těsně vedle nevinného Pedroně. Ehm, to už jsem hulákala o mňaukanátkách a kocourech na česneku ;-P.

terra 3.4.2009 11:04

Re: No ten kapr...to nápad!

Jako by mi to něco připomínalo - i když u nás je tohle specialita mistra Dalího. Taky jsem mu tuhle sdělil, že pokud okamžitě, ale OKAMŽITĚ A UŽ! z té linky nevypadne, uříznu mu uši a nadělám z nich mašlovačky:-D Takže s tebou cítím, Louk.

LA 3.4.2009 11:54

Re: No ten kapr...to nápad!

Na Huga většinou stačí zavřené okno. Psi jen spolehlivě číhají dole (nezašlápnutí je jejich starost) a Sisinka je dáma, která počká na předložený desátek.

Louk 3.4.2009 11:55

Re: No ten kapr...to nápad!

Mašlovačky říkáš? R^;-D Díky za podporu. Je zajímavé, že zrovna pohodáři jako Dalí nebo u nás Čenda se u jídla, resp. masa chovají jak smyslů zbavení. Zarputilí, neodbytní a neplatí na ně nic, nejméně nějaké lidské halekání ;-P.

Ještě k potravinové alergii. Umím si vaši cestu po smaženém celeru živě představit. Kdysi jsem si do práce k obědu přinesla "čínu" , z jiné vývařovny než obvykle a zrovna mi chodně chutnala. Naštěstí jsem stihla jen pár soust. Otekla jsem jak meloun, neskutečně zle, pochopitelně blbé dýchání... Myslela jsem, že potupně zhynu na pracovním záchodku. Sanitu jsem odmítla, ale nebyla jsem schopná dojít přes ulici na polikliniku aspoň pro kalciovku. Roztomilá dvouhodinovka ;-P, potom už dobrý. Ale je to taková časovaná bomba, protože dodneška nevím, jaké koření, nejspíš v kombinaci s glutamanem tu hrůzu mělo na svědomí.

jiný Honza 3.4.2009 12:48

Re: No ten kapr...to nápad!

Nedávno jsem tady psal, jak se Ťapina pokusila o sebevraždu skokem na nůž, kterým jsem vykosťoval kuře. Myslela si, že jí dávám kousek masa...

radanova 3.4.2009 17:24

Re: No ten kapr...to nápad!

kapr vypadá dobře časem ho určitě dáme, a celer nevadí, ne že bych ho vyhledávala ale do bramsalátu u nás rozhodně patří;-D

kočky nemám tak nevím jak bych je zvládla, ale jak jsou moji hafánci somráčci otravní tak při vaření nemají šanci, totál zákaz, smí přijít jen na zavolání,  aby byli poděleni odřezky, taky mi na Arga spad nůž, bez následků, ale už to riskovat nebudu, navíc nemám ráda s hrncem v ruce za zády ten pocit, že na někoho můžu šlápnout.

IMHO v kuchyni probíhají "operace"  tj.podání léku, vlití smekty stříkačkou, vitamínky, případně převazy, kolikrát stačí zavolat Argoóóó Daneéééé Šmudlóóó operace a mám kuchyň psoprostou na dost dlouho. Chodí až na druhý zavolání, po prvním doufají, že jsem se spletla

zana 3.4.2009 20:47

Re: No ten kapr...to nápad!

Panečku, Radanovo, to je mazanýR^. Fakt je, že kdyby se ti tam motali všichni, tak si užiješ, viď...

Připomněla jsi mi, že jsme se dnes prvně stavili "na jedno" na zahrádce sídlištní hospody. Byla tam parta lidí, s nima pes Cane corso (ahoj, LA, už jsem dlouho nic nečetla o Anežce) a fenka ridgebacka.

Dali si žebírka. Ten pes se choval velmi vzorně, bylo jasný, že chce, ale nesomroval. Fenka lezla paničce ... co na klín ... co do talíře ... ta ji měla normálně mezi zubama8-o;-D

Jakub S. 3.4.2009 21:40

Fenka mezi zubama?

No dýchání z úst do - do huby, co co co... teda žrádýlko! :-D

zana 3.4.2009 21:46

Re: Fenka mezi zubama?

no, dělalo to dojem, že o dejchání jí až tak nejde;-);-D