29.5.2024 | Svátek má Maxmilián, Maxim


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Dušená kapusta (třeba i s uzeným)

Výborný recept do chladného počasí

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
E. Schlittermann 23.2.2024 18:00

Kapustu varenou, jedli jsme ji s Marenou ... maminka delavala kapustove smazene placky a tim tak nejak kapustu u me odsunula na black list. Tchan delaval neco jako kapustovy spenat k vanocnimu jehnecimu, to byla mana nebeska. A co bych si prala, aby mi nekdo uvaril? Pokud by to nebylo moooc exoticke jidlo jako treba balut nebo z domaciho chovu pak plicky 8-o / drzkova 8-o / mozecek 8-o, tak nejspis snim, co mi date :). Tak dobre - ochutnam urcite ...

L. Lika 23.2.2024 19:11

Kapusta k jehněčímu, to vůbec nemuselo být špatné. Zajímalo by mě, jestli v tom byl česnek nebo vůbec jak to vzniká :-)

Z. Olčava 23.2.2024 21:14

No páni, jako špenát? Tak to se mi líbí, to vážně zkusím.

L. Lika 23.2.2024 14:58

Ještě dobrý tip: pokud chcete mít kapustu (syrovou) stravitelnější, a to i když ji chcete tepelně zpracovat, tak ji nejdřív pokrájejte a pomačkejte a nechte nejméně 10 min ležet. Během té doby se odehraje aspoň částečně ta reakce, o které jsem psala v diskusi, a trávení pak proběhne lépe.

Z. Jajka 23.2.2024 21:11

Platí to i pro zelí?

L. Lika 24.2.2024 7:32

Ano. Mmch proto býval zelný salát z jídelny lepší a méně tížil v žaludku - nakrájený dost dlouho stál.

Z. Jenny 23.2.2024 13:18

Připojuji se k cizímu vaření mně. ještě tu chybí u níže uvedených přznivkyň tohoto vaření, JarkaF, úžasně výživné téma a vona nic na to.:-):-) Dneska dělám,obědváme o něco později, žampiony dušené na másla k tomu rozdušenou brokoilici, okořením mírně špetkou oregana, jasně,že sůl, pepř,česnek. Pak brokolici rozmačkám a s houbovou směsí zamíchám do uvařených tagliatelle.

L. Lika 23.2.2024 14:07

Páni, to voní až sem. Musím se přiznat, že jsem ráda, že si mohu vařit a tím se vyhnout jídlům, která mi opravdu nesedí - ne že by nebyla dobrá, ale vyloženě mi nedělají dobře (chce se mi po nich spát, nečekaně tloustnu, i když toho sním maličko... atd.)

Z. Jenny 23.2.2024 16:21

Zapomněla sem pochválit kapustu, máme ji moc ráda dělám poměrně často. Ještě bych k tomu mému dnešnímu vaření dodala, že jsem zapomněla na kostečky oprančené anglické , které taky přidávám a pak posypu vše sýrem, nějak mi to uteklo.R^

L. Lika 24.2.2024 7:34

Děkuji za připomenutí slova "oprančená", dokonale vystihuje děj na pánvi R^

Z. Olčava 23.2.2024 12:18

Se přiznám, že kapustu vůbec nedělám, asi proto, že ani doma jsme ji nemívali. Ale možná vyzkouším, vůbec to nevypadá špatně.

Z. Jajka 23.2.2024 13:43

No já taky ne a z úplně stejného důvodu... Občas jsem v nějaké mražené směsi narazila na kapustu růžičkovou a ta mi vzhledem k nahořklosti nechutnala... Asi opatrně zkusím tu hlávkovou :-)

T. Zana 23.2.2024 15:09

Růžičkovou kapustu jsem ještě asi před třemi lety nejedla (jako že vůbec a nikdy - jak píšeš). Pak jsme ji jednou dostali u našich mladých a s úžasem jsem zjistila, že mi to chutná.

Z. Iva 23.2.2024 15:33

Pokud to byla čerstvě sklizená, tak je podstatně chutnější než mražená, v té mražené, pokud se nenařízne, se nějak koncentrují puchy.

Z. Iva 23.2.2024 15:31

Jako děcko jsem ji nesnášela - smrdělo to, bylo to odporně sladké. Až jako dospělá jsem přišla na to, že je ji potřeba nakrojit/překrojit, aby ty sirné puchy vyprchaly.

Š. Matyášová 26.2.2024 11:59

přesně tak...

Š. Matyášová 26.2.2024 11:58

tak ji Jajko ovař, obal v trojobale a usmaž- tu růžičkovou,j eto skvělé jídlo...

Z. Matylda 23.2.2024 11:47

Kapustu mám ráda, buď dušenou (a s česnekem prosím) nebo karbenátky (vařená kapusta pomletá s trochou klobásy a s česnekem, zahuštěná strouhankou, z toho karboše). To mám ráda! A asi si dneska koupím hlávku kapusty. V poslední době mám nějak problém s masem.

T. Zana 23.2.2024 13:39

No jo, klobása, to je rozumný. Vždycky jsem dávala mleté, ale kupovat mleté pro dva znamená vymyslet, co s tím zbytkem. A to už mě nebaví.

L. Lika 23.2.2024 14:04

Karboše nebo zeleninová placka s masem nebo nastavovaná sekaná to jistí R^ Nastavovaná se u nás dělala tak, že se do mletého normálně ochuceného přidaly kusy rohlíků. Mám dojem, že se ani nijak nenamáčely, vajíčko ve směsi to jistilo R^

Z. Olčava 23.2.2024 14:53

Nebo gulášová polívka

Z. Iva 23.2.2024 15:35

Tak si maso pomel sama, to snad není problém.

Z. Janaba 23.2.2024 10:08

Kapustu já ne i když si vzpomínám na kapustové karbanátky u někoho a chutnaly mi. Mmch, proč radši nekoupíš tu italskou hlávku, než zamraženinu? Ztratí i čerstvá kapusta při vaření barvu? Omlouvám se, ale jak já tu kapustu ne, tak ani nevím jak se chová při zpracování.

L. Lika 23.2.2024 11:40

No, italskou ne, protože je to asynchronní dovoz, to jednak, a hlavně je s ní víc crcání. Tmavě zelené listy jsou jen na povrchu, ta zamražená barvu neztratila. Barvu si při normální době varu uchovají.

Z. Inka 23.2.2024 9:51

Já kapustu prakticky jenom jako kapustové krokety, ale to je u nás přímo letní jídlo. Karbanátky s kapustou nějak nene a dušenou už vůbec

L. Lika 23.2.2024 9:53

Krokety jako kuličky? S čím to je?

Z. Inka 23.2.2024 11:25

Maminka to zvala krokety, ale jsou to vlastně placičky. Omeletové těsto a vařená kapusta co to snese. Nakonec se to nadýchá sněhem a smaží se na oleji. My jsme to milovali a moje děti to též mohou

L. Lika 23.2.2024 11:41

To neznám a vypadá to dobře, díky.

Z. Olčava 23.2.2024 12:15

My jsme takhle doma dělávali květákové kroketky: vařený květák, žloutky, strouhanka a z bílků sníh. A s bramborem a tatarkou to bylo jedno z nejmilovanějších jídel. A už jsem takhle dělala i celerové kroketky. Místo květáku syrový, na hrubo nastrouhaný celer. Taky mňamka veliká.

T. Zana 23.2.2024 13:36

Hm, ty celerové krokety znějí zajímavě. Totiž já celer použiju do boloňské omáčky. A pak mi zbude a nevím, co s ním, protože ho vlastně nerada.