3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Drobné sladké mňamky

Kdysi jsme jezdívali do hotelu, který patřil majiteli firmy, kde pracoval můj muž. Byl to mlsoun, a proto hotel měl zejména vynikající restauraci, kam kolemjdoucí turisté chodívali na jídlo velmi často.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
aida 6.3.2009 19:27

Re: nemáte náhodou někdo nápad, co s tureckým jogurtem?

A nebo klasiku, Neůžasnější jogurtové řízky - to ů je tam schválně.

HanaW 6.3.2009 21:06

Tyy jo, Aido

to je parada. Mela jsem labneh v nejake hospode v Atlante a bylo to nesmirne dobre, ale nejak jsem po tom dal nepatrala. Kupuju obcas recky jogurt, ktery je tucny a snad (doufam) neni homogenizovany. To by slo udelat. Dik.

HanaW 6.3.2009 20:17

A nasla jsem to

Bubu pred nejakou dobou mela moc dobry recept na jogurtovo-citronovo-kokosovy dezert. Jednou jsem to udelala na nejakou oslavu do prace a bylo to moc dobre. tady to je. http://neviditelnypes.lidovky.cz/mlsotnik-o-rybach-a-lidech-09j-/p_zviretnik.asp?c=A080110_200041_p_zviretnik_dru

zana 6.3.2009 20:47

Re: A nasla jsem to

Jj, teď večer bych sladký mohla;-P. Doufám, že tu nic není, nejspíš mě mlsná za chvíli zvedne a půjdu to zkontrolovat...

Matylda 6.3.2009 20:51

Re: A nasla jsem to

To já jsem měla večer vafli, kterou mi udělala Kačka, ale venku leje a při procházce s Borůvkou jsem se třásla tak, že jsem nedobrovolným pohybem zas ty kalorie dala pryč:-/

Vave 6.3.2009 21:05

Re: nemáte náhodou někdo nápad, co s tureckým jogurtem?

DedeVV, kdybys měla problém s tureckým medem, to bych si věděla rady - snědla bych ho! ;-)

Dede 6.3.2009 21:54

Re: nemáte náhodou někdo nápad, co s tureckým jogurtem?

Díky všem, něco bude na sladko (pro kluky - já jen olíznout!:)) a něco na slano. Mňam. Hlavně, aby na mě ten kbelík přestal vyčítavě čučet z ledničky ;-P

Jakub S. 6.3.2009 14:09

Dámy, nenechte si ujít Kdo nekojí, není Čech nahoře v NP.

Včetně mého názoru - pocitu - vnímání. Nakonec su kunsthistorik. A kolem poutního kostelíku s unikátním obrázkem Matky Boží s Ježíškem u prsu (ano - velice vzácné v té době) chodím často přes les a Světlov na chatu. MaRi - neznáte to? Malenisko.

Karolína 6.3.2009 13:51

Sušené švestky nasladko

nemusím, já dávám přednost těm upraveným k vínečku nebo jako "lehýnký" překrm, např. takto: sušenou švestku namočím přes noc do slivovice, pak do ní vložím oloupanou mandličku a švestku obalím důkladně v plátkup prorostlé slaninky. Spíchnu párátkem a vhodím buď na gril nebo na pánvičku a nechám zprudka opéct. Je to úžasná záležitost, chuťové pohárky si libují a voní to po celém našem údolí.

A protože banány nejím, tedy ne ty "zasyrova" - oloupu slupnu, tak je dělám ještě trochu jinak: rozpusím máslo, v něm udělám středně tmavý karamel a na něm banán, nejlépe menšího vzrůstu, opeču, aby se obalil máslovým karamelem. Ještě ho poté strčím do teplé trouby, aby úplně změkl. Připravím si šlehačku, vaječný koňak, trochu třtinového cukru, čokoládovou polevu a rum nebo jiný druh alkoholu. Horký banán s karamelovou krustou položím na talířek, zaliju alkoholem a oflambuju, pak ho pokapu vaječným koňakem, lehce popráším třtinovým cukrem, bohatě ozdobím šlehačkou a navrch naliju trochu čokoládové polevy, buď podávám hned, jako teplý sladký dezert nebo před šlehačkou nechám takto upravený banán lehce ztuhnout v ledničce. Také lze posypat takovým tím barevným cukrovým sypáním, sypáním z čokolády, čímkoliv. Je to taky moc dobré.

No a pak nemám být širší než delší!

Pastelka 6.3.2009 15:31

Re: Sušené švestky nasladko

Někdy si říkám, že nazvat tuto rubriku "mlsotník" je tak trochu eufemismus... Při četbě tohoto a podobných receptů mně napadají příznačnější jména. Už jsem tu párkrát načerpala inspiraci a pak se u nás mlsalo a mlsalo a mlsalo.. až se tak trochu (ale co, napíšu to) přežralo. A pak následoval stejný povzdech, jak již psáno výše :-D

zana 6.3.2009 19:21

Re: Sušené švestky nasladko

Hmmm, tohle zní dobře, Karolíno:-)R^. Ne že bych měla něco proti sladký variantě, ale člověk by to měl vyzkoušet všecko, že;-).

Maťa 6.3.2009 10:34

A čo takto

chlebík z pekárničky? Práve sa dopeká tmavý slnečnicový - zmes hotová z Billy, chuť mńamková, zas ho celý zožerieme! A zas pár deka navyše. Treba, keď už je tá kríza.:-P

Bláža 6.3.2009 18:22

Re: A čo takto

Já bych někdy chtěla ochutnat chleba upečený v domácí pekárně! :-)

zana 6.3.2009 19:24

Re: A čo takto

Blážo, já taky. Všichni o tom horujou a já nějak furt névim.... kdyby to člověk mohl zkusit.

RenataE 6.3.2009 20:40

Re: A čo takto

Holky, já vás někdy pozvu:-)

Vave 6.3.2009 21:07

Re: A čo takto

BlážoVV, tak já Ti přivezu, až se někdy pojedu kouknout na Bubíčka!

Jakub S. 6.3.2009 10:29

Jó trnky...

Sušárny ovoce bývaly na Valachoch ty nejbytelnější stavby: pro nezasvěceného jak zjevení - ide kolem chalup-srubů na jakých takých pofidérních podrovnávkách, stodol - to samé, a najednou: hrad z pískovcových kvádrů, vzorně v pravých úhlech, okna jak střílny, co  musí odolat dělostřelbě - no trnky a jabka a všecko mosíja mět svoje, pravda. A vydržaly do léta, zas, bezpečně. A slivovica - no, jak kemu. A povidla dobře uvařené ve stráni - třeba roky, co by né. Pokáď je ogárci nevyblízali do jara.

A to všecko z trnek - podívéme se! (Rok na vsi)

Často dostávám otázku: Jak se tady ale říká trnkám, když trnky jsou švestky? Takže: trnečky. MMCh přešlé krátce mrazem jsou úžasné. A rozkvetlé trnkové křoví, hráza - nelze popsat. No dost, keho to zajímá, ogárku...

Emteska 6.3.2009 11:03

Re: Jó trnky...

Já měla na gymplu ve tříde spolužáky, jeden se jmenoval Trnka, druhý Švestka. Při jedné hodině botaniky profesor apeloval : "NEPLEŤTE Si TRNKU SE ŠVESTKOU !!! :-D a sklidil celotřídní řehot  ! :-D:-D

JanaBa 6.3.2009 11:54

Re: Jó trnky...

Rozkvetlé trnkové keře lze popsat, ale trnkový likér mé kamarádky -  tak to teda nejde! Ten se musí pít! :-D 

Jakub S. 6.3.2009 12:22

Re: Jó trnky...

Á - trnkovica... vzácnost nad vzácnost!

zana 6.3.2009 8:22

Matyldo, Matyldo...

zase jedno těžký ráno...;-P. Jo, tohle znám ... co je mi to platný, že o dovče nachodím 20 - 30 km denně, když jsem jak kyselina a oni v těch hospodách mají takový úžasný věci

Zdena b.p. 6.3.2009 7:56

Já to tušila už na cestě do práce,

že je nějaký divný den. Ale že mi půjdete po krku...vlastně po kilech? ;-D Tak nejdřív mne v poště čekal velice "milý" mail od Neliny a jako příloha - úžasná reklama z (odhaduju cca) třicátých roků na prostředek pro tloustnutí. UF A když se mi podaří otevřít mlsotník, tak TOHLE. Vždyť já tloustnu už jenom když to čtu. A dát si něco sladkého ke snídani? To je pro mne dokonalá pohroma. Žaloudeček nastartuje a pak je po celý den opravdu ve formě. Prostě jed sem, sněd sem... Ty švestičky vypadají mňamózně. A co se týká banánu, nepotrpím si na šlehačku, ale "baňáňáky" můžu. Už jsem je tady inzerovala u příležitosti vánočního cukroví v červenci. To se vezmou dva piškoty, mezi ně se dá plátek banánu (cca 4mm) a spíchnuté párátkem se to celé namočí do čokolády. Za pár hodin piškotky provlhnou a je to MŇAM. Tak dost!!! Krásné ráno - u nás slunečné - přeju FŠEM  a Miroslavům zvlášť :-)VV P.S. poslední dny se těžce dostávám na NP. Patrně Lidovky inovovaly a moje prastará W98 si načítá každou stránku dlouhé minuty.

zana 6.3.2009 8:27

Re: Já to tušila už na cestě do práce,

Zdeno, oproti tobě mám jednu nezaslouženou výhodu. Ráno nemám na sladký chuť. Naprostej ideál je u mne anglická snídaně, kterou mám párkrát do roka na dovolený. Jíst pomalu a hodně a nesladko... Jenže to v běžným provozu vůbec nejde.

Pak je ideál střední - ráno bych si nejraděj dala chleba s máslem (možná ba i kus sejra). Jenže chleba je třeba vyndar, ukrojit, namazat (ono i sníst ho chvílí trvá;-)). A navíc bych považovala za neslušný si takhle užívat sama, takže x3. Z čehož plyne, že ve všední dny sáhnu do lednice, utrhnu víčko a už do sebe klopím zdraví prospěšnej jogurt. No, naštěstí je celkem můžu...

Matylda 6.3.2009 8:33

Re: Já to tušila už na cestě do práce,

Anglickou snídani- anglická slaninka pěkne dokřupava, volské oko, čerstvé rohlíky a pomerančový džus, někdy i ten toust s máslem, případně s trochou pomerančové marmošky- míváme vždycky jeden den o víkendu. Hezky v klidu a pohodě, tohle ve všední den nejde. Ve všední den do sebe vlomím dva rohlíky se sýrem a kotel čaje, ale dvakrát týdne učím od šesti a to si tak v sedm dám jogurt a musli. Prý to zasytí na dlouho- a já mám v jedenáct zase hlad jak dřevorubec! Na rohlíkách se tyhle dva dny ani nedají přežít.:-)

EvaŽ 6.3.2009 9:01

Re: Já to tušila už na cestě do práce,

Děte do háje. Já už mám zase hlad, do oběda daleko, v práci (naštěstíÍ) NIC K JÍDLU. JÁ BYCH JEDLA!!!!

Teď budu pár hodin trpět jak zvíře, než půjdu na oběd do závodky. A to naše závodní jídelna opravdu neaspiruje na michellinskou hvězdičku (spíš kdyby dávali černé puntíky, tam by měla dost šancí), ale ještě mi bude dobrá.

MaRi 6.3.2009 9:09

Re: Já to tušila už na cestě do práce,

a teď si představ, Evi, že já jsem doma, zaměstnavatelé mě zasypali úkoly, měla bych pracovat, až by se ze mě kouřilo, a já slídím po ledničce a špajzu. A doma ani jeden banán...

Emteska 6.3.2009 11:04

Re: Já to tušila už na cestě do práce,

Nepracujete náhodou v PROMTu V Modřicích ? :-D

sylva 6.3.2009 11:23

Re: Já to tušila už na cestě do práce,

Áno, áno... Občas by ocenění kvalit této kuchyně vypadalo jako Emtesčina dalmatinka. Samý černý puntík.Rv

Bubu 6.3.2009 12:47

Re: Já to tušila už na cestě do práce,

Být zaměstnán v naší firmě má jednu nezanedbatelnou výhodu. Naši závodku. Dnes nám udělali sekanou s bramborovým salátem, roštěnou s rýží, halušky se zelím, cibulkou a uzeným masem. Obyčejná jídla, ale naše paní šéfkuchařka je poklad. Jo a dnešní výběr dezertů ? Domácí věnečky a větrníky a jahody se šlehačkou.

jiný Honza 6.3.2009 12:41

Re: Já to tušila už na cestě do práce,

Jo, tak anglická snídaně jo, to bych bral, ale dnešní mlsotník uložím k použití MLP a dětem. Sladké si nechám ujít.