18.1.2020 | Svátek má Vladislav


MLSOTNÍK: Drobné sladké mňamky

6.3.2009

Víkendový pobyt míval jednu nevýhodu - vždycky to byla tak dvě kila navíc, protože lecčemu se prostě nedalo odolat. Moje tehdy malé děti odmítaly veškeré úpravy masa a pravidelně žádaly buď brynzové halušky nebo povidlové taštičky podávané coby příloha. Obsluha rychle pochopila, jak se věci mají, a taštičky nosila ve správný čas. Večer, když šly děti spát, jsme testovali pochutinky, a jednu bych vám ráda představila. Jsou to

Sušené švestky s mandlí ve vaječném těstíčku

100 g sušených švestek, 8 mandlí

na těstíčko: 0,1 l mléka, 1 vejce, 100 g hladké mouky, 50 g moučkového cukru, špetička soli, citronová kůra, olej na smažení

Sušené švestky vypeckujeme a místo pecky vložíme mandli. V mléce rozmícháme vejce, sůl, hladkou mouku, citronovou kůru a cukr, v tomto těstíčku máčíme švestky a ihned smažíme v rozpáleném tuku. Odložíme na ubrousek, aby se odsál tuk, propíchneme párátkem a naservírujeme na talířek. My jsme k tomu tehdy dostávali tři namáčecí omáčky- vaječný koňak, jahodovou marmeládu a borůvkovou marmeládu rozvařenou s rumem. Vše vřele doporučuji.

Onehdy moje děti objevily v cukrárně dnes často opomíjený Banana split- a co že to bylo? Velice jednoduchý moučník.

Banana split

Banán po délce rozkrojíme a položíme na talířek tak, aby se konce stáčely k sobě. Do prostoru mezi ně položíme dva kopečky zmrzliny (nejlepší je vanilková a čokoládová), ozdobíme šlehačkou a ozdobně přelejeme čokoládovou polevou (běžně v obchodech).

Moje děti jsou letos v zimě neustále nachlazené, ale Banana split si vzít nenechají. Prostě se vynechá zmrzlina a čokoláda se šupne pod šlehačku i na ni.

Dobrou chuť!

Matylda