1.6.2024 | Svátek má Laura


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Domácí "pizza" čili slaný koláč

Stejně jako pizza, je i tento koláč variace na dané téma a přesné poměry přísad ze mě nevyrazíte. Nepodařilo se mi udělat 2x stejný, přísady se liší dle momentální chuti a obsahu ledničky. Recept na těsto je přesný (a je opsán z receptů pro domácí pekárnu Clatronic BBA 2784), ostatní je výsledkem fantazie.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
tosca 22.8.2006 15:32

Re: Re: Re: Chicht

No, může být, já ji nikomu neberu, ale mě vadí už to křenové aroma a to tak, že to nelze polknout. Takže jedině klamerku na nos ... ;-)

zana 22.8.2006 15:23

Re: Pizzu jsem dělala předevčírkem

Evo, to jsem ráda, že je tu taky někdo šlehačkovej;-). Když jsem ještě nebyla tak nervní při pohledu na váhu, tak jsem si občas ušlehala šlehačku a snědla ji lžící. Ach jo;-(, stačí pomyslet a tloustnu:-/.

JoVo 22.8.2006 15:16

Re: Re: Chicht

;-PTOSCO, křenová omáčička se sekanými mandličkami, to je úplná mňamka.:-P Ta naše musí být zvlšáť dobrá, když si na ní pochutnává i naše snacha, která nemá omáčky ráda. Není to tím, že by se nám chtěla zavděčit, ale vždycky „křenofku“s chutí sní.:-P

aida 22.8.2006 14:52

Re: Re: Re: Re: Re: Oregano-dobromysl

Přesně tak!;-D

aida 22.8.2006 14:50

Re: Re: Chicht

Na slané dorty jsem dávala nějaký odkaz k psímu dortíku...

tosca 22.8.2006 14:50

Re: Re: Re: Re: Oregano-dobromysl

Jo jo, to znám ... a co má pak člověk odpovídat na žádost, aby zas uvařil tu strašně dobrou baštu, co byla minulý týden ;-D

aida 22.8.2006 14:49

Re: Re: Re: Re: Oregano-dobromysl

...koneckonců, my hrdinky italských oper musíme držet při sobě, ne?;-);-D

tosca 22.8.2006 14:49

Re: Chicht

Křenová omáčka - snad jediné jídlo, které nejím. Výsledek úžasného působení školní jídelny. Jedla jsem ji tam jednou - poprvé a naposled, od té doby mi hlad rozmluví už její vůně :-)

Zato chlebový dort ... to bude mňamka :-P, klidně vyměním talíř libovolné omáčky za chleba :-)

aida 22.8.2006 14:48

Re: Re: Re: Oregano-dobromysl

Já taky. Navíc, pokud nevařím striktně podle receptu, ale podle sebe, nejsem schopná dvakrát po sobě udělat to samé jídlo.;-)

tosca 22.8.2006 14:46

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: pizza....mňam :-)

Neexistuje marcipán, který by byl dostatečně sladký ;-D;-D;-D

Ale musí to být originál, mandlový ....

Právě jsem přibrala další dvě kila ;-P;-D;-D;-D

tosca 22.8.2006 14:44

Re: Re: Oregano-dobromysl

Aido, nedotkla, to je v pohodě, nejsem "chytlavá". Já jen nevěděla, jestli se jedná o ten stejný název, nebo vznikly pochybnosti o vhodnosti tohoto koření do "pizzy" :-)

Já osobně totiž cpu dobromysl skoro všude, takové kuře okořeněné dobromyslí je mňam, v jakékoliv směsi koření, kterou si míchám doma je dobromysl obsažená, tak jsem se lekla, jestli je nějaký důvod, proč by neměla být na "pizze" :-)

A tymián ... já vím, že tam patří, ale on je na můj vkus hodně výrazný. Mám ho ráda na mase, do směsí ho přidávám občas ... podle nálady a momentální chuti. Vždyť říkám, že chtít po mě recept je zoufalství. Vtip bývá v koření a to já míchám podle toho, jak jsem se vyspala :-)

Romana 22.8.2006 14:32

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: pizza....mňam :-)

jéžiš marcipán zbožňuju... nechápu, jak někdo může říct, že je pro něho mooc sladký, nechápu..;-)

aida 22.8.2006 14:32

Re: Oregano-dobromysl

Ten různý název pro stejnou rostlinu jsem měla na mysli. Taky radši používám dobromysl než oregáno. Jasné?;-):-) Stejně by mě zajímalo, který dobrák to vymyslel, asi se mu zdála stará dobrá dobromysl málo světová?

Jinak - klasická italská směs koření je prý právě dobromysl-tymián-bazalka, někdo dává i saturejku, a pak samozřejmě hromada česneku...

Omlouvám se, jestli to mnou napsané vyznělo nějak blbě. To jsou ta úskalí internetu - nevidíme na sebe, nevíme, jestli (a jak) se někdo při psaní příspěvků uculuje (nebo ne)... Osobně mám ráda spíš sušší britský humor, ironii a sarkasmus a chápu, že ne každému to hned dojde. Tak se nezlobte, jestli jsem se nějak dotkla, ju?

tosca 22.8.2006 14:27

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: pizza....mňam :-)

Já nejraději ořechový, hezky ozdobený, takový marcipán nahoře vůůůbec není k zahození. :-P Kakao snad pouze v krému v jedné vrstvě (a ty krémové vrstvy by měly být aspoň tři) ... mlask, nestíhám polykat ;-D

tosca 22.8.2006 14:23

Re: Četlo se to hezky,

Hančo, takových lidí po světě běhá :-) A má to jednu výhodu. Když pro takového člověka vaříš, a zrovna se to nepovede úplně dle představ, stačí přidat kečup ;-)

tosca 22.8.2006 14:22

Oregano-dobromysl

Vtip? Proč? U nás roste rostlina, která se jmenuje Dobromysl obecná (Origanum vulgare) V jižních krajích je nazývána oregáno. Osobně dávám přednost názvu dobromysl. Znám ji tak od dětství, máme ji na zahradě, jak název napovídá, má uklidňující účinky. Jestli jde o to, že je to stejná rostlina, pouze s jiným názvem, ano, dá se to nazvat vtipem. Vím, že mnoho lidí název dobromysl nezná, oregáno ano. Já když poprvé slyšela název oregáno, pátrala jsem, co to je za cizokrajné koření. A ejhle, ono naše stará dobrá dobromysl. Proto tam jsou názvy oba. A skutečně ji tam dávám, mě tam chutná. :-)

Tymián je taky dobrý, ale do pizzy ho dávám vyjímečně.

Jinak já ty plechy dělám obvykle taky dva.

Eva 22.8.2006 13:43

Pizzu jsem dělala předevčírkem

taky byla mňamkovata, mám lehce odlišný těstovitý recept, ale jak píšeš, tech jsou tisíce. Já dělám 2 verze, jednu šunkovo-zeleninovou pro nás a druhou cibulovo-klobásovou pro taťku. Sem taky pouvažovala, že bych na mlsotník vrhla nějaké receptíky, ale já většinou vařím a teď už i peču bez receptíku. Jen tak, co dům dá. Taky se to pak takhle jmenuje. A ten můj, má tyhle jídelní lístky děsně rád. Co se týče dortů, ty já peču už léta, ale klasický šlehačkový, mně ty velký kusy másla nějak nejdou přes jazyk.

Vave, koukala jsem na Tvou zahrádečku-skalčičku, to Ti je vážně nádhera. I to povidání. Já taky měla napřed ke kytičkám daleko, ale postupem času sázím a hltavě čtu, co se jen rostlinstva týká. Zahrádku mám, ale zatím lepím, jak se dá....

Kaštan 22.8.2006 13:25

Re: Re: Re: Re: :-)

Trochu mastnější tím olivovým olejem to určitě bude... Je ale dobře stravitelný, tudíž spíš záleží na žlučníchovém stavu strávníků. S passatou jsem omáčku nikdy nezkoušela, mě kečup moc chutná. Možná ale bude třeba malého dochucení cukrem... Máta citronová nám roste na záhoně a pokud bychom ji pravidelně neprotrhávali, pohltila by mrcha celou zahradu :-) 

aida 22.8.2006 13:12

Re: KDYŽ CUKETY, TAK JEDEN SPECIÁLNÍ PRO JOVA

NIC VE ZLÉM, FAKT SE NEZLOBTE, ALE TY PŘEROSTLÉ OBRYNĚ RADŠI NEJEZTE, JSOU HOŘKÉ, NATOŽ, ABY SE NĚKAM DÁVALA TA DUŽINA. PRÁVĚ Z TOHO MÁ TOLIK LIDÍ ODPOR K CUKETÁM. NEJLEPŚÍ JSOU MLADÉ, TAK DO 20 CM DÉLKY.

ALE VÁŠ RECEPT VYPADÁ MOC FAJN.  (JO A JÁ OSOBNĚ JÍM CUKETY V JAKÉKOLI ÚPRAVĚ A MNOŽSTVÍ.)

LENKA.S. 22.8.2006 13:11

JOVO, JSEM JEN PROSTÝ PŘEDŠTĚDROVEČERNÍ DÁREČEK SVÝCH RODIČŮ-NAROZENA TÝDEN PŘED ŠTĚDRÝMJ DNEM, TAKŽE HO MAMINKA JEŠTĚ STIHLA V POHODĚ ZVLÁDNOUT PO SVÉM NÁVRATU Z PORODNICE.

aida 22.8.2006 13:07

Re: Re: Re: Tosco díky

No, moje děcka jsou taky ve vývoji (12 a 15) a potvrzuju, že dva plechy (s tenším těstem) jsou tak akorát.

LENKA.S. 22.8.2006 13:06

KDYŽ CUKETY, TAK JEDEN SPECIÁLNÍ PRO JOVA

CUKETOVÁ OKA: 1  VĚTŠÍ CUKETA( LZE NA NĚ POUŽÍT I TY PŘEROSTLÉ OBRYNĚ), 500 G MLETÉHO MASA(SMĚS HOVĚZÍHO A VEPŘOVÉHO NEBO JEN  ZBYLÉ  UMLETÉ KUŘECÍ- TŘEBA  PEČENÉ ČI VAŘENÉ , ALE BEZ KOSTÍ), NEBO  V PŘÍPADĚ NOUZE  POUŽIJEME JEN NĚJAKÝ UMLETÝ MĚKKÝ SALÁM, SŮL  A BÍLÝ PEPŘ  DLE CHUTI, 1 VĚTŠÍ   OLOUPANÁ NA NASEKANÁ  CIBULE , ASI LŽÍCE OLEJE POD MASO A CIBULI, 1 VEJCE TROŠKA OLEJE NA  POMAŠTĚNÍ PLECHU.

POSTUP: OLOUPANOU CUKETU  NAKRÁJÍME NA SILNĚJŠÍ KOLEČKA(ASI 1,5 CM), DÁME NA PRKÉNKO, OSOLÍM JE Z OBOU STRAN A NECHÁME VYPLAKAT. PAK  VYDLABEME VNITŘKY, KTERÉ ALE ZBAVÍME  TVRDŠÍCH SEMEN. NA OLEJI ZPĚNÍME CIBULKU, PŘIDÁME  K NÍ  MLETÉ MASO, KOŘENÍ, VYDLABANÉ VNITŘKY CUKETY A SŮL A SPOLEČNĚ CHVÍLI RESTUJEME, DOKUD MASO NEZEŠEDNE NEBO NEZBĚLÁ. PAK VŠE JEŠTĚ ZAHUSTÍME VEJCEM A MÍCHÁME AŽ DO ZHOUSTNUTÍ A ODPAŘENÍ VODY. PLECH VYTŘEME OLEJEM, POKLADEME KOLEČKY CUKET, JEJICHŽ STŘEDY JSME VYPLNILI SMĚSÍ,  A VŠE ZAPEČEME VE STŘEDU PŘEDEHŘÁTÉ TROUBY PŘI 170°C  DOZLATOVA.

Vakandi 22.8.2006 13:01

Re: Re: Tosco díky

Honzíku  myslím že máš velké oči ;-) ;-D

aida 22.8.2006 12:57

Re: Re: Re: :-)

Není to moc mastné? Radši opečenou cuketu (lilek) dávám okapat na ubrousek. A ten kečup - není to barbarství? Nestačila by passata, když už používáte tak vybranou surovinu, jako je citronová máta (BTW. roste mi jí na balkóně 1 truhlík :-)).

JoVo 22.8.2006 12:54

Re: Re: Re: :-)

8-oDĚKUJI TI JEŽÍŠKU;-PVytisknuto, zařazeno k vyzkoušení!8-o

Li 22.8.2006 12:52

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: pizza....mňam :-)

A jaký bys sis dala? Ořechový nebo kakaový., nebo......:-P8-o:-P.

JoVo 22.8.2006 12:47

Re: Re: Re: :-)

;-PDěkuji Ti dobrá vílo! Recept je vytisknut a založen v šuplíčku s názvem: „Recepty důvěryhodné - k vyzkoušení.“ Vyzkoušíme při první dodávce dvou cuket od našich mladých.:-PR^

Li 22.8.2006 12:46

Chicht

Už je mi líp;-D Zaplácla jsem se v závodní jídelně křenovou omáčtičkou;-) Při čemž jsem si vzpomněla na naprosto skvělý chlebový dort. Nééé, já ho neumím, tím nás pohostila kdysi kolegyně a recepis si dovezla ze Švédska - mám ho slíbený, ale až se vrátí z mateřské;-) Stojí to za to a podělím se:-P

LENKA.S. 22.8.2006 12:42

Re: Re: :-)

Jovo, já mám cuketové čatní, jestli chceš, ale musí se  uvařit, či spíše udusit předem. Ale  určitě se dá použít na pizzu taky, takže:600g očištěné  a na drobně kousky nakrájené cukety- bez semen,/pokud je veliká/, 600g oloupané a jemně nasekané cibule,  po 1 č.lžičce  soli,mletého zázvoru, mleté sladké nebo i pálivé papriky,5  prolisovaných stroužků  česneku, 3 pol.lžíce sójové omáčky,1 velký kečup( asi 500g), 4-5 jemně nakrájených  paprikových lusků , trocha vody(asi 200ml) na podlití.Postup:Všechny uvedené suroviny společně rozdusíme  za občasného zamíchání A NA MÍRNÉM OHNI pod pokličkou až na kaši( TRVÁ ZHRUBA 30 MINUT). hMOTU ještě  rozmixujeme ponorným mixérem dohladka. Horké čatní plníme do sterilovaných (mikrovlnka na plný výkon po dobu 2 minut) sklínek , uzavřeme  čistými víčkya sterilujeme  při 80°C 30 minut.DOBROU CHUŤ!!

aida 22.8.2006 12:31

tosco,

z podobného množství (a podobného rozpisu, snad jen toho oleje je tam víc a kvasnice dávám zásadně čerstvé) dělám dva plechy - moje rodina má radši tenší těsto; i ta omáčka je velmi podobná.

Když nemám rajské v plechovce, vezmu passatu ve sklenici (výhoda-nemusí se mixovat), z koření navíc ještě přidávám tymián (s tím oreganem-dobromyslí to byl vtip, že?, aspoň doufám).

Dva tipy: 1) chicagská pizza - nejdřív naklást plátky sýra (mozzarella ap.), pak teprve namazat omáčkou a následně obkládat podle chuti, je to fakt dobré; 2) pizza s kuřecími kousky - namazat omáčkou, obložit podle chuti a teprve na ta navrch dát osmahnuté kousky kuřecího masa a sem tam kápnout trochu sýrového bešamelu.