30.9.2020 | Svátek má Jeroným, Ráchel


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Co taky s jahodami

Sezóna je v plném proudu!

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Matyášová 22.6.2020 6:22

Já je čerstvé pokrájm, dám do přechlazerého jahodového vína s mátou a meduňkou, doliji sodovkou a popíjím...v létě skvělé, někdo to míchá s šumivým sektem, ale to je ve vedru rychlá smrt...

Š. Matyášová 22.6.2020 6:20

moj e88 letá maminka si rajčata máčí v moučkovém cukru...mě to přijde strašidelné..ale v kečupu je taky cukr....

Š. Matyášová 22.6.2020 6:17

už jste je zkusili namočit do hořké tekuté čokolády s trochou chilli ?

Nebo do bílé, ovoněné bílým rumem?

Z. Lika 19.6.2020 21:52

Tak to si musím vyguglit 8-o

Z. Lika 19.6.2020 20:24

Ano, Maričko, ta dřeň měla dřevěnou lžičenku :-) A jakékoli ovoce v čokoládě není nic pro mě, nějak mi to nepasuje dohromady :-)

M. Crossette 19.6.2020 15:49

Liko, fajn seznam, jak se dají použít jahody. A díky, za připomenutí mé mousse. Vzhledem k tomu, že jsem letos na žádném sběru nebyla, nebyly ani přebytky a úplně jsem na ní zapomněla. Z jahod jsem letos dělala jen 2x knedlíky a procukrovanými kousky zdobila zmrzlinu (+ šlehačka). Novinkou je mi jahoda v šampusu a ten pomeranč. přeliv. No my šampáňo běžně nepijeme a na slavnostních příležitostech to zatím vždy byly jen bublinky, žádná jahoda. Ale věřím, že to je dobré. Však když jsem si psala s německou kamarádkou ohledně receptu želé z kosmatic, ptala jsem se, zda z nich zná sirup, který je v Česku oblíbený. Odepsala, že ano, protože je součástí oblíbeného drinku "Hugo", což je kosm.syrup smíchaný se šumivým vínem Prosecco. To jsem také nevěděla a nikdy nepila. Ale díky za připomenutí moc dobré mražené jahodové dřeně. Jó byla v kelímku a navrchu byla přilepená malá dřevěná lžička, že?

Ve Francii se také s oblibou jedí jahody s cukrem. Elegantně tak, že člověk dostane misku umytých jahod se stopkami a lístečky. K tomu mističku cukru (v rodině, kde jsem pracovala byla větší miska uprostřed stolu). Jahůdka se vezme za lístečky, špička se namočí do cukru, ukousne a zase namočí do cukru pro další sousto. Společensky se jedna jahoda jedla na 2, 3 namočení, strčit jí celou do pusy jaksi neodpovídalo etiketě stolování. Tady v Am. jsou oblíbené (hlavně na party či jiné slavnosti) jahody máčené v čokoládě (Chocolate Dipped Strawberries), nebo do jiných sladkých "obalů". Co nejzralejší, dobře osušené jahody (s lístečky) se do 2/3 namočí do rozehřáté čokoládové polevy a nechají zaschnout. Čokoládu možno ještě různě vyzdobit. Podle mne je to spíše hezké na pohled, než na chuť.

T. Zana 19.6.2020 14:57

Ještě jsem si vzpomněla, že taky jahodový koktejl není bez zajímavosti, případně jahodové daiquiri :-).

Z. Jenny 19.6.2020 14:22

Jahody sbírám každý druhý den misku o velikosti,která se dá okamžitě spást. Trošku cukru si tam dám. Se šlehačkou váhám, dříve jsem dělala poháry,teď se mi to zdá zbytečné ,jahody musí chutnat po jahodách ale bublanina s jahodama, tak to můžeme. :-) Šampaňské musím pořídit,to by byla věčná škoda propást onu čerstvost jahod. :-)

Z. Matylda 19.6.2020 13:04

Jahody mám nejradši jen tak. A mám je ráda ke zmrzlině. Nejlíp vanilkové :)

Z. Yga 19.6.2020 11:11

Nastoupí dospělí... ;-D

Z. Lika 19.6.2020 10:53

Mimochodem, někde jsem narazila na "černé vápno", které se používá proti slimákům, nějak se to namělko zapracuje do okrajů záhonu a na podzim do plochy.

Z. Lika 19.6.2020 10:52

To je opravdu nejlepší recept - z keříku rovnou do húst. Ale co když je jich víc, než děti dokážou spotřebovat? ;-D

Z. Lika 19.6.2020 10:50

Je to lahůdka. Co sklenka, to jahoda (velká), a když je jahod mísa... juch!

Z. Lika 19.6.2020 10:49

Tak rajčata v této úpravě neznám, ale počáteční údiv opadl. Nám se prý cukrovala i hovězí polévka.

Z. Lika 19.6.2020 10:47

Naštěstí jsem fotit nemusela, půjčila jsem si od Maričky :-)

Z. Lika 19.6.2020 10:47

Občas si koupím tak kilo a půl a mám jahodový den - jsou úžasně syté, když se necukrují apod.

Z. Lika 19.6.2020 10:46

S těmi zavařenými jahodami máš svatou pravdu. Ještě tak ten džem... ale vzpomínám na jahodovou "dřeň", prodávala se mražená v malých kelímcích a byla fakt dobrá.

Z. Iva 19.6.2020 10:11

Teď už sice nemůžu kvůli cukru, ale dříve porazit košík jahod o velikosti 2 kg+ nebyl problém. Škoda je kazit nějakým mlíkem a cukrem.

L. Bláža 19.6.2020 9:10

Jo a Liko, fotit červenou je složitý, viď? :)

L. Bláža 19.6.2020 9:09

Nejlepší jsou čerstvé, z první sklizně. Bývají nejpevnější a nejsladší. Jinak je mrazím a dávám do knedlíků a do bublaniny. Dřív jsem je mohla jíst neomezeně, dneska už mě tak neberou :) Na zahradě máme i lesní, pokud mě nepředběhnou ptáci, nebo mravenci, tak je to dobrá chuťová změna.

T. Zana 19.6.2020 8:19

Mám to podobně jako Xerxová a Yga. Jahody na zahradě byly jen u chaty v křivoklátských lesích. Tam kromě okamžité konzumace někdy došlo i na to mléko. Chalupa u Liberce byla na kamenitém svahu a teprve po letech dřiny jsme se zmohl na kus rovné terasy. Rostl tam ochotně jen šnytlík.

Deskami strašně vadí, že se jahody prodávají většinou aspoň po kile. Kilo jahod sníst nedokážu, mrazit je za ty peníze mi přijde škoda, stejně je to pak jen do knedlíků. Jahodová knedlíky můžu, ale celkem vzato je příliš nevyžaduju.

Vzpomněla jsem si ale na jednu věc: když nebyly jahody, občas jsem jako dítě dostala podobně upravená rajčata - nakrájená s cukrem a rozlámanými piškoty. Jako dítě jsem to milovala, ale dnes váhám, jestli to zkusit 8-o.

A. Bytová 19.6.2020 7:53

Z daných možností zvolila bych na prvním místě vhod do šampaňského. :-)

Z. Yga 19.6.2020 7:38

Jo jo, jahody - těch jsme mívali docela dost. Hodně jsme jich snědli rovnou ze záhonu, každý druhý den byly jahody se smetanou (kdepak mlíko!) , nadělala se jahodová marmeláda a zbytek šel do mražáku. Kdysi, v předmražákové éře, jsme několikrát i zavařovali, ale řeknu vám, je s podivem jak se z úžasného ovoce může stát nevzhledná hubka, po které se sáhlo jen v době nouze (když už byly snězeny všechny ostatní zavařeniny) a brzo jsme od této činnosti upustili.

Nyní, když už těch jahod tolik není, jsou nejčastěji součástí šampusu :-) nebo buchty, zalité želatinou. Ale nejčastěji ani do kuchyně nedojdou, sežeru je hned venku ;-D

Z. Xerxová 19.6.2020 6:29

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :-)

Na jahody je nejlepší recept se.rat (a nemyslím sebrat ;-D ) je ihned na zahradě - mokrý, trošku špinavý... ale nejlepší.