18.5.2024 | Svátek má Nataša


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Co s tvarohem?

Patřím mezi ty, kteří nemají rádi holý tvaroh - prostě mi nechutná. Ale stačí přisolit nebo přisladit - a to už je najednou něco úplně jiného!

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Beda 28.10.2006 23:23

Re: ma tu neuveritelnou vlastnost

;-D;-D;-D;-D;-D;-DR^R^R^ ... kdo by to byl řek?;-);-D

zana 28.10.2006 23:16

Re: Halooo Mirko...

vyměním dvě tvarohový a jednu makovou za dvě povidlový

WWW 28.10.2006 23:22

Re: Re: Halooo Mirko...

Tak to uz je jina !

Ale povidlovy "delobuchy" jak nam je na vojne delal kuchar. Vlastne ovocnej knedlik s povidly. Ano, da se prirovnat k makove buchte. Ale bozinku, kdopak ho dneska jeste svede !!

zana 28.10.2006 23:28

Re: Re: Halooo Mirko...

no, to máš, WWW, pravdu. Začala bych tím, kdo dokáže udělat ty povidla.

.... taková povidlová buchta ... veliká ... kručí mi v básnickém střevě !!

WWW 28.10.2006 23:34

Re: Re: Re: Halooo Mirko...

Mila zano,

ja jsem ty povidlovy delobuchy  zboznoval. Drzely se v hitparade na druhem miste za boruvkovou "bublaninou " me babicky !! Ale nutno priznat, ze odstup byl znacny !!

JoVo 28.10.2006 23:51

Zano

;-PZano, povidlový buchty taky můžu, ale chce to navoňafkovat ta povidla přiměřeným množstvím rumu.;-DSbíhají se mně  sliny  jen při tom pomyšlení.;-P

zana 28.10.2006 23:55

Re: Zano

no to se snad rozumí samo sebou ;-)

lLENKA S. 29.10.2006 11:03

ZANO,

JÁ POVIDLA UVAŘIT UMÍM . LETOS JSEM ZPRACOVALA SPOUSTY ŠVESTEK. BYLA TU  LETOS V OKOLÍ  VELIKÁ  NADÚRODA. STROMY SE POD TOU TÍHOU PROHÝBALY. MOJE RODINKA SE  UŽ ROZRŮSTÁ A POVIDLA MILUJEME VŠICHNI. JE TADY V OKOLÍ  VELIKÁ SPOUSTA  STROMŮ, KTERÉ NIKOMU NEPATŘÍ. KOMUNISTI SPOUSTY DOMŮ SROVNALI SE ZEMÍ A OBYVATELE VYSTĚHOVALI. TY STROMY ALE ZŮSTALY STÁT. ŠVESTKY BYLY NÁDHERNÉ A ZDRAVÉ. ŽÁDNOU ŠARKU JSEM NEOBJEVILA. A NEJSOU TAKTO VOLNÉ JEN ŠVESTKY. JE TU I VELIKÁ SPOUSTA JABLONÍ S VELICE DOBRÝMI A CHUTNÝMI PLODY. JEN ČLOVĚK MUSÍ VĚDĚT, KAM NA NĚ JÍT.  HLAVNĚ MUSÍ MÍT DOST SÍLY NA TO, ABY ÚRODU ODNESL DOMŮ. STROMY STOJÍ ČASTO ZCELA OPUŠTĚNÉ  V RŮZNÝCH NEPŘÍSTUPNÝCH MÍSTECH A NA LOUKÁCH. CHODÍM S HOKINEM HODNĚ VENKU A TOULÁME SE DOST. POKUD NĚCO TAKOVÉHO OBJEVÍM, NEJPRVE OCHUTNÁM A ZKONTROLUJU JAKOST PLODŮ. PAK VYSÍLÁM NA MÍSTO JIŘÍHO. JEZDÍVÁ TAM POTÉ NA KOLE A TŘEBA I NĚKOLIKRÁT. AUTEM NELZE. MÍSTA JSOU TO HODNĚ NEPŘÍSTUPNÁ A TERÉNNÍ VŮZ NEVLASTNÍM.

zana 29.10.2006 15:09

Re: ZANO,

LENKO, O TOBĚ (A O TVÝCH POVIDLECH) NEPOCHYBUJU;-D. MÁŠ PRAVDU, ŠVESTEK BYLO LETOS HODNĚ, ŘEKLA BYCH ŽE VŠUDE. MILUJU JE VE VŠECH PODOBÁCH KROMĚ SLIVOVICE, NE ŽE BYCH BYLA ABSTINENT, ALE TU NEMUSÍM. A TY OPUŠTĚNÝ STROMY ZNÁM - HODNĚ TO BÝVÁ VIDĚT KOLEM HRANIC A VŽDYCKY TO NA MNE PŮSOBÍ TAK NĚJAK DEPRESIVNĚ...

Olčava 28.10.2006 23:38

Re: Re: Halooo Mirko...

Mňam, povidlový taky můžu. Pekla jsem dvakrát v životě a vždycky mi vyšly místo buchet dlažební kostky. Tak jsem to vzdala a nejradši peču způsobem všechno do jedný mísy, zamíchat, nalejt na plech, do pekáče nebo do formy a šup s tím do trouby. A pak už jen baštit. Maximálně se ještě vybičuju na štrůdl podle Honzíčka (původně podle Horníčka, to je překlep u nás doma a už to zůstalo na Honzíčkvi).

zana 28.10.2006 23:45

Re: Re: Re: Halooo Mirko...

no, pak je ještě jedna varianta, která má s povidlovejma buchtama sice společný jen ty povidla, ale marná taky není. Chce to houskový knedlíky (obvykle zbytky, takže nahřát) a polejt omáčkou. Omáčka vznikne tak, že povidla rozředíme přiměřeným množstvím mléka, rumu a rozehřátého másla.

To jsi mi, WWW, připomněl s tou babičkou.

Je to úžasný ... ehm, drobet projímavý.

WWW 28.10.2006 23:53

Re: Re: Re: Re: Halooo Mirko...

Tak to jsem jeste neslysel, ale proc ne !!

Veskere ingredience jsou v poradku !

zana 28.10.2006 23:54

Re: Re: Re: Re: Re: Halooo Mirko...

moje babička byla taky moudrá žena :-)

JoVo 29.10.2006 0:10

Zano

;-PZano, u nás se dělají šišky z bramborového těsta. Pak na to polejváme tu omáčku jako děláš Ty, ááááááááále my to ještě pofoukáme šlehačkou. Je to ňamninka.;-P

lLENKA S. 29.10.2006 10:41

ZANO,

TOMUHLE JÍDLU SE U NÁ DOMA ŘÍKALO BLBOUNI.  MOJE BABIČKA  ALE  MUSELA DĚLAT OBYČEJNÉ  TĚSTO A CPALA  TA POVIDLA DOVNITŘ.  HOUSKOVÉ KNEDLÍKY U NÁS NEZBYLY  NIKDY. TÁTA BYL DĚSNEJ ŽROUT. A TAKY BÝVALO SKVĚLÝ, KDYŽ MOJE BÁBRLÍNKA UDĚLALA BORŮVKOVÝ ŽAHOUR A PODÁVALA HO S TĚMI NEPLNĚNÝMI BLBOUNY. TO SE NÁM DĚLALY BOULE  ZA UŠIMA. JEN NÁŠ TÁTA ŘVAL VZTEKY JAK  LEV. ON CHTĚL DENNĚ MASO. TOHLE PRO NĚJ JÍDLO K  OBĚDU  NEBYLO. ALE POKUD DOSTAL PORCI MASOVÉHO OBĚDA, ZAJEDL JI PAK JEŠTĚ  NOTNOU PORCÍ TĚCH BLBOUNŮ. OBĚDVAL TAK VLASTNĚ DVAKRÁT  A JEDNÍM VRZEM. BĚHÁ MRÁZ PO ZÁDECH JEŠTĚ TEĎ, KDYŽ NA TO JEN VZPOMÍNÁM. TÁTA NEBYL JEN  DĚSNEJ ŽROUT, ALE I DOST NEBEZPEČNÝ VZTEKLOUN.

lLENKA S. 29.10.2006 11:21

CHUDINKO OLČAVO,

TOHLE SE MI TOTIŽ STÁVALO TAKY. PAK JSEM  BUCHTY  CHTĚLA UPÉCT U TETY V PEKLE. TA SE ALE NEJDŘÍV S DESPEKTEM  PODÍVALA NA MÉ TĚSTO, A PAK REZOLUTNĚ NAŘÍDILI: PŘIDAT MLÉKO!!! TĚSTO NA BUCHTY  MUSÍ BÝT FAKT ŘÍDKÉ A NA POMOUČENÝ  VÁL SE  HÁZÍ  JEHO KOUSKY OMOUČENOU LŽÍCÍ. PAK SE BUCHTY NAPLNÍ A  STĚHUJÍ S NA HODNĚ VYMAŠTĚNÝ  PLECH. NA PLECHU SE ALE NESMĚJÍ MOC NA SEBE NAMAČKAT JE LEPŠÍ, KDYŽ MEZI NIMI DĚLÁŠ TAK  DVOUMILIMETROVOU MEZERU. ONY SE PAK POŘÁDNĚ V TROUBĚ NAPEČOU. BÝVAJÍ POTÉ  KYPRÉA VELIKÉ. A JEŠTĚ NA ZÁVĚR JEDNA  SKVĚLÁ  FINTA  OD  MÉ BÁBRLÍNKY. ONA  TOTIŽ KYNUTÉ TĚSTO ZADĚLÁVALA VŽDY  POZDĚ VEČER. PAK HO JEN  PŘIKRYLA  A ŠOUPLA NA NOC DO LEDNIČKY. DLOUHO JSEM NEMOHLA NA TU JEJÍ FINTU PŘIJÍT. TEPRVE  MÁ NEBOHÁ SESTŘIČKA SI NA NI VZPOMNĚLA. OD TÉ DOBY JAKÉKOLIV KYNUTÉ TĚSTO NECHÁVÁM KIYNOUT TAKTO. JE TO SKVĚLÉ.

Olčava 29.10.2006 16:27

Re:LENKO, JSI ZLATÍČKO,

ALE TOHLE JE NA MĚ MOC SLOŽITÝ. A TY MILIMETRY... KDEPAK, JAK TO NENÍ HNED, TAK TO NENÍ PRO MĚ. i TO TĚSTO NA ŠTRŮDL MI DĚLÁ DCERA (TEDA KDYŽ SE JÍ CHCE). JAK SE MI NECO NEDAŘÍ, TAK HROZÍ, ŽE S TÍM TŘÍSKNU A JDU OD TOHO. TAKHLE JEDNOU DOPADLY VANILKOVÝ ROHLÍČKY...FURT SE TO DROLILO A NECHTELO TO DRŽET, TAK JSEM S TÍM PO MARNÝCH POKUSECH TO VYLEPŠIT PRAŠTILA A OD TÝ DOBY JE DELALA DCERA.

A TEĎ Z JINÉHO SOUDKU...LENKO, MŮŽEM SI PODAT RUCE. DNESKA NA VEJLETĚ JSEM KOUSLA DO SVAČINKY A HÁDEJ, CO NASTALO...NO ANO : JSEM BEZ ZUBU8-o:-(

dalmatiin 29.10.2006 3:14

Re: Re: Halooo Mirko...

Bingo! Povidlová je lepší. A nejlepší - pánové a dámy - jsou slíváky. Buchty s rozvařenými švestkami. Dělala je jedna naše sousedka, na plech se jich vešlo asi šest, člověk byl s jednou po večeři. Nikdy jsem lepší nejedla a nikdy se je nepokusila udělat. byly prostě nedostižné.

Vítám středoevropský čas, nenávidím ten letní. V práci mám hodiny, které na jaře nepřeřizuji, nechám je tak a vyjadřuji tím protest proti této zhůvěřilosti. TAK! ;-P

Mirka - Houston 29.10.2006 5:10

Re: Re: Re: Halooo Dalmatin !

TAK, TAK - ten letni  a zimni cas mne take rozciluje... Pri zimnim se stmiva drive, ale i tak ma vecer svoje kouzlo. Ja si na rozdil od tebe nemenim letni cas v aute. Vzdycky prijedu vcas. TAK ! ;-P

A zase buchty... ja jsem jiz nabrala, jenom tim ctenim !!!!!

Olčava 29.10.2006 7:26

Re: Re: Re: Re: Halooo Dalmatin !

To jsem si zas naběhla!! Včera jsem si libovala, jak si pospím o hoďku dýl, ale jaksi posunout hodiny mě ani nenapadlo. :-/No a  teď ráno jsem vylítla,neb jdu honit vlak, ještě včas jsem si vzpoměla, kouknu na PC a říkám si, co tam dělaj, že mi to neposunuli, to musím napravit a šup a přátelé mám hned ten "správnej" zimní čas : rovnou míň o hodiny DVĚ.;-D;-D Tak jsem to srovnala a dneska budu fotit,kdyby trakaře padaly.

Přeju všem krásnou neděli bez ohledu na počasí :-)

zana 29.10.2006 7:39

Re: Re: Re: Re: Re: Halooo Dalmatin !

teda Olčavo, na ty trakaře to docela vypadá:-/.

zana 29.10.2006 7:38

Re: Re: Re: Halooo Mirko...

jo, rozvařený švestky - na ty se ani netroufám pomyslet, to mi přijde příliš úžasné ....

JoVo 28.10.2006 22:13

LENKO

:-/NĚKDY JE DOBRÉ, KDYŽ SE PC ŠPRAJCUJE PROTI EMILŮM, ZKUSIT RESTARTOVAT PC, NEBO HO ÚPLNĚ VYPNOUT A ZAČÍT ZNOVA.:-/

LENKA S. 28.10.2006 19:15

MARI, JÁ VÍM, ALE STÁLE SE S TÍM STAVEM SVÉ MPAMĚTI NEMOHU SROVNAT.

VIDÍM, JAK SE VĚDOMOSTI, KTERÉ JSEM DO HLAVY VELICE PRACNĚ NASOUKALA, BĚHEM NĚKOLIKA DNŮ  VYPAŘÍ. A BEZE ZBYTKU. NĚKDY MI TO I NASKOČÍ, ALE JE TO DĚSNÁ BÍDA PROTI TOMU,  CO  BYLO PŘED MOZKOVOU PŘÍHODOU. NEUROLOŽKA MI SICE STÁLE KLADE NA SRDCE, AŤ NEŽEHRÁM NA OSUD A JSEM RÁDA ZATO, ŽE MI ASPOŇ TROCHU PAMĚTI ZŮSTALO,.ALE JÁ TO NEDOKÁŽU. TEN NÁZEV ČLÁNKU SE MI VYBAVIL PROTO, ŽE TAM BYLA KOUZELNÁ ŠAVLOVAČKA MEZI TĚMI TŘEMI ČLOVÍČKY A JÁ SE MOC BAVILA. JÁ V MIKROVLNCE TAKY JEN OHŘÍVÁM JAKOEVY A SPOUSTA JINÝCH LIDIČEK. MÁM UŽ MVT STAROU A  I TO OHŘÁTÍ JE UŽ ENERGETICKY NÁROČNÉ.  NA NOVO JSEMZ MNOHA JINÝCH DŮVODŮ JEŠTĚ NENAŠETŘILA. JE MNOHO  JINÝCH VĚCÍ, KTERÉ POTŘEBUJU K ŽIVOTU VÍC NEŽ MIKROVLNKU.

MaRi 28.10.2006 19:37

Re: MARI, JÁ VÍM, ALE STÁLE SE S TÍM STAVEM SVÉ MPAMĚTI NEMOHU SROVNAT.

ROZUMÍM TOMU MOC DOBŘE, MĚ TAKY DEPTÁ, KDYŽ PŘI PŘEKLADU LISTUJU SLOVNÍKEM A VÍM, ŽE DANÉ SLOVO ZNÁM, ALE V TU CHVÍLI JE NĚKDE NA VÝLETĚ :-) ALE MYSLÍM, ŽE KDYBY SES TÍM ZBYTEČNĚ NETRÁPILA, MOZEK BY SE NEMUSEL ZABÝVAT TOUTO NESPOKOJENOSTÍ A MOŽNÁ BY SE INFORMACE VYNOŘILA JAKO ŠPUNT NA VODĚ.

Eva 28.10.2006 18:56

Jablka v županu

Tak jsem se prokousala k tomu, abych si zkopírovala všechny recepty za včerejšek. Všechny mě děsně lákaj, hádám, že zpracuju asi hektolitr mlíka (na tvaroh) a metrák jablek. Přesto bych měla ještě jeden dotaz: Umíte někdo jabka v županu. Od mala mi to straší v hlavě (Felix Holzman), ale stále neznám do jakého těsta se ty jabka dělaj. Listové? Jaká mají být ta jablka? Asi ne moc šťavnatá

LENKA S. 28.10.2006 18:59

EVI, JE NĚKOLIK RECEPTŮ, ALE U NÁS SE DĚLALA JEN Z TOHO LISTOVÉHO. ALE NYNÍ MNE NAPADLO A ZÍTRA ZKUSÍM. MOŽNÁ,ŽE BY NEBYLO OD VĚCI ZKUSIT ZABALIT JABLKA DO TOHO POSSUMÍHO TVAROHOVÉHO ŽUPANU.

tosca 28.10.2006 19:05

Re: Jablka v županu

Těsto - listové

Jablka - hlavně dobrá ;-)

Pokud nejsou jablka moc sladká, dovnitř dát aspoň trošku cukru, optimální je ořechová nádivka. Takové mleté ořechy s medem ...:-P

MaRi 28.10.2006 19:10

Re: Jablka v županu

ACH JO, JÁ MÁM CHUT NA NĚCO DOBRÝHO:-/ ZKUSÍM PROCHU PROVĚTRAT PAMĚT:

ZÁKLADNÍ RECEPT NA JABLKA V ŽUPANU JE SKUTEČNĚ S LÍSTKOVÝM TĚSTEM. TO SE ROZKRÁJÍ NA VELKÉ ČTVERCE. NA NĚJ  SE POLOŽÍ CELÉ JABLKO S VYLOUPNUTÝM JÁDŘINCEM, MÍSTO KTERÉHO SE DAJÍ NEJRŮZNĚJŠÍ DOBROTY - PIKANTNÍ MARMELÁDA S NASEKANÝMI OŘECHY APOD.   Z TĚSTA SE UDĚLAJÍ ŠÁTEČKY, POMATLAJÍ SE ROZŠLEHANÝM VAJÍČKEM  A PEČE SE TO JAKO OBVYKLE LÍSTKOVÉ TĚSTO. (POZNÁMKA PRO LENKU: TEPLOTU NEVÍM :-( NENÍ TO TAK DÁVNO, CO JSEM TU OBTĚŽOVALA  O RADU OHLEDNĚ TEPLOT PEČENÍ. ŘÍKALA JSEM SI, ŽE SI TO BUDU PAMATOVAT  A NEPAMATUJU;-(  ANI JSEM TO DNES NENAŠLA :-/ 

dalamtin 28.10.2006 19:24

Teda ženský,

vy mě donutíte jít rozpálit troubu - tedy elektrickou. A to jsem nechtěla dnes nic vařit, že se budu věnovat zahrádce. Ale to se nedá vydržet. Pavlovův reflex funguje. 

Lístkové těsto se peče zprudka, 220 stupnů, v horkovzdušné asi 200.