3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Chutná plíseň aneb S Nivou (a žampiony) jde všechno líp

Když jsem jako dítě chodívala do mlékárny v přízemí našeho domu a čekala ve frontě, až paní prodavačka s krajkovým vějířkem ve vlasech přepočítá makové a slané housky, prohlížela jsem si vystavené zboží ve skleněné vitríně.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
MaRi 7.3.2008 23:08

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Renato,

VVbatyVV,  tato srdíčka VVVVVVVVposílám těm, kdož jsou v nemocnici, ať se drží a snaží udržet. Tato VVVV tobě a tvému přednostovi, abyste mohli být všem dobrou oporou.

A na makovec se chystám zítra.

baty 7.3.2008 23:14

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Renato,

MaRi, děkujem!

zana 7.3.2008 23:16

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Renato,

No, Baty, dneska to halt s potomkama není jen tak, většina se jich do špitálu podívá ... a pak se úplně spokojeně narodí. Akorát že to halt mamině (a taťkovi) napřed trochu zkomplikujou. Držím palečky, ať je dobřeVVVVR^

zana 7.3.2008 23:17

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: já dělám buchtičky se šodo

Renato, jseš můj člověk.;-)

Jakub S. 7.3.2008 23:04

Re: Re: Re: Re: Re: Re: já dělám buchtičky se šodo

Dédéráci byli (jsou) schopní čehokoliv! Napadlo mě, že by to byla neotřelá série esejíčků: Já und DéDéEr.

Ale povidlové omáčky se musím zastat. Na valachoch se dělala a dělá a je to pohádka, před 14 dny sem si speciálně na ni zašel do starého hostince Na kovárně. Správně je to ale trnčená máčka. V sedmdesátých letech to zkusili dělal v jedné konzervárně, bylo to podle mě opravdu dobré - ale odbyt nebyl, tak to hned skončilo...

MaRi 7.3.2008 23:12

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: já dělám buchtičky se šodo

trnčenú máčku udělala moja maminka jednú - dobrá byla, ale toho uzeného bylo do ní škoda. Budu muset udělat po nějakých ... moc letech (netajím věk, ale nepamatuju se, kdy ju vařila;-)) nový pokus. Třeba jí přijdu na chuť, tajak sem přišla na chuť nivě - a že to trvalo let...

alimo 7.3.2008 10:42

Niva

na všechny způsoby a i jiné sýry bez ohledu na "vůni", to my můžemR^ Nechám se inspirovat, niva u nás nesmí v lednici chybět, i kdyby z ní byla jen pomazánka, nebo jí moje maličkost zbodne jen tak - na chuť.

Vavísku, receptíky jsou krásně zabalené do milého povídání, děkuju, hezky se to četloVV

zkumbabka 7.3.2008 10:34

Vavísku,

už sem si to natiskla,tohle mi chybí do repertoáru..To je pořád jen samá svíčková,roštěná,bifteky a už to nemůžu ani vidět! Dáme hezky těstovinky a to určitě a asi i hnedka.:-D:-D:-D

abyt 7.3.2008 10:25

***

S Nivou na věčné časy a nikdy jinak!:-)

aida 7.3.2008 9:28

Vave,

moc pěkné a od pohledu chutné recepty, dík za ně.

Akorát ten kečup... Pokud nemusím, tak ho do hotových jídel nedávám, nějak mi připadně, že se tím všechno zkazí. Rajčata z konzervy jsou lepší. A přes léto jsou samozřejmě nejlepší ta čerstvá.

štětinka 7.3.2008 11:23

Re: Vave,

že jo! R^ Taky radši používám rajčata, kečup je moc sladkokyselej

A manža si ho leje na jídlo po litrech. Já kulinářsky dochutím jídlo, nazdobím ho na talíři a on ho zaleje červenou jednolitou hmotou...:-/

dalmatin 7.3.2008 9:03

Niva je skvělá

do jídla, taky ji používám. Jen to zapřu před přednostou, protože on ji nemá rád. Když o ní neví, jídlo mu móóóc chutná. ;-D A používám převážně těstoviny jedné značky s označením Express. Jsou za tři minuty a jsou vynikající!!

Xerxová 7.3.2008 8:39

taky bude niva...

dneska je páník doma - a tak jsem ráno vyndala z mražáku dvě kotlety - a až přijdu domů, bude z trouby vonět plná zapékací miska (brambory proložené nivou, masem, trochou zeleniny a zakydlané kysanou smetanou). Já se dneska mám;-)

Zdena 7.3.2008 8:36

Špagety skoro jako carbonara

Niva + šlehačka (nebo mléko, jogurt, smetana, Tatramléko, co lednička vydá) a angl. slanina + česnek, no a ty špagety. Popř. vajíčko, ale to není nutné.

Do pánve nakrájenou angl. slaninu, jak se zadaří (kostičky, proužky,  co půjde) a osmahnout. Dostatečně osmahlé podle oka zalít mléčným výrobkem a když se začne vařit, tak přisypat nadrcenou nivu a rozpustit. Pak přidat drcený česnek a šup na uvařené špagety. Pokiud byste měli omáčku moc řídkou, pak přidat vajíčko na zahuštění. To mi obvykle zahustí omáčku moc, takže to doředím mlékem ... no a tak lze pokračovat podle velikosti pánve.

Legrační je jeden můj zeť, který tohle jídlo MILUJE, ale NESNÁŠÍ pach rozpouštěné nivy, takžde před obědem tráví čas venku a na jídlo ho přivoláváme, to pak běží tryskem, aby na něj zbylo.

aida 7.3.2008 9:36

Re: Špagety skoro jako carbonara

To může být fajn, příležitostně vyzkouším. Dělám něco podobného, navíc je tam cibule, opékaná spolu s tím špekem, a třeba šunka nebo i brokolice dušená v páře a omáčky je víc. Okořenit se to může třeba provensálským kořením, k té nivě dobře pasuje.

Carbonary jako takové jsou ovšem dost jednoduché - opéct slaninu (nejlíp s 2-3 celými stroužky česneku, které se pak vyndají a dál nepoužívají), zvlášť v hrnku rozšlehat tak 4-6 vajec (nebo jen žloutků, jak kdo chce) se smetanou (1 kelímek) a strouhaným parmezánem (stačí i Gran Moravia). No a pak se vše, včetně uvařených špaget (nám teda při téhle úpravě víc chutnají makaróny nebo penne), promíchá v míse a je hotovo.

EvaŽ 7.3.2008 12:06

Re: Špagety skoro jako carbonara

Já zahušťuju sušeným strouhaným sýrem (něco a la parmezán). Pro masožravce lze přidat na oleji osmahnuté kostičky kuřecího (ale i vepřového, krůtího apod) masa. Zkoušela jsem i kuřecí a žlutou papriku (prakticky syrovou, jen lehce přešlou olejem, aby byla křupavá) půl na půl. Variant jsou spousty, tatáž omáčka se u nál málokdy dělá stejně.

Alča 7.3.2008 7:12

Ano, ano,

miluji plísňové sýry všeho druhu a Nivu obzvlášť! To Přednosta ne, cokoliv smrdí, tak mu nechutná. Jen se musím krotit, protože ač jsou ty plísně kulturní a umělé, přece jen jsou to plísně a tak je třeba dávat pozor, aby toho nebylo moc.

zana 7.3.2008 6:35

dneska jsem vstala veeelmi brzo, zbyl čas i na Zvířetník!!

a naštěstí jsem tyhle mlskový recepty četla po snídani, jinak bych tu asi hlady lezla po zdi. Vypadá to moc dobře, těstoviny s hustejma omáčkama ráááda. Vyzkoušíme.

To hyenické olizování prstů mě dostalo (taky dělám;-D;-D).

L 7.3.2008 7:16

Re: dneska jsem vstala veeelmi brzo, zbyl čas i na Zvířetník!!

Já mám na olizování prstů lidi. ;-)

Jakub S. 7.3.2008 23:15

Re: Re: dneska jsem vstala veeelmi brzo, zbyl čas i na Zvířetník!!

:-P:-)!!

Vave 7.3.2008 6:26

Přeju

všem Zvířetníkům příjemný den :-)VV a omlouvám se, že nebudu na nikoho přes den reagovat, protože odjíždím pracovně na (pravděpodobně) celý den a budu bez připojení na PC. :-/

Hana W 7.3.2008 5:27

OT, ale musim se podelit

Kdyz jsem dnes dojizdela z prace domu ke garazi, tak mne malem ranila mrtvice. Mame pred domem tri velike kere druhu kamelii, ktere, narozdil od vetsiny, co kvetou fcil, rozkvetaji na podzim a vydrzi obsypane do prvniho mrazu. Mimochodem, ty kvety jsou moc pekne, vypadaji jak rosa canina  a rika se jim sasanqua. Nekdy pote, co odkvetou a nez zacne zase teplo, se musi prostrihat. Ja je leta opatrovala, resp. vylecila z plisni a rostly do krasy. Akorat ze po tom urazu jsem tohle moc delat nemohla - hlavne ne minuly rok.

Mily prednosta se chtel zuzitecnit a bez predchozi konzultace se dnes rozhodl, ze je prostriha. Lidi, to je spoust. To, co u prizemniho domku dosahovalo pres okna, je o polovinu nizsi, ma to neco zeleneho na predni strane a jinak z toho trci vysoke pahyly, z kterych jestli neco nekdy poroste, tak to bude jen zazrakem.  Ale i tak to bude nekolik let. Pry tam na tech vetvickach byla nejaka plisen. Leta mne pozoroval, jak jsem tyhle asi 30 let stare vznosne kere prostrihavala, ostrikavala...  A to byl tak nateseny, jak budu rada, ze byl cely den aktivni. Proti sve prirozenosti jsem se ani viditelne nerozcilila, jen jsem se po veceri odsunula do zadni loznice, kde jsem mela zasobu fusekli soliteru a hledala jsem jim kamarady do paru. Abyste pochopili rozsah skody, tak bych to musela vyfotit s tema pahylama. Misto toho prikladam jak sasanqua vypada, kdyz vypada dobre. Je to z Googlu  a je bila (nase jsou ruzove.) Az vyfotim tu skodu, tak pro srovnani zeskenuju jak to vypadalo v kvetu pred nedavnem.

http://www.espositogardencenter.com/images/sasanqua12_9_05.jpg

Hana W 7.3.2008 5:29

Re: OT, ale musim se podelit

Jo, a ted jsem nasla pekny obrazek toho, jak ty moje vypadaji, kdyz kvetou.

http://thump01.pbase.com/u43/yvonneii/medium/28004719.SasanquaA.jpg

zana 7.3.2008 6:40

Re: Re: OT, ale musim se podelit

Hanko, mě to tam nepustilo:-(. Lituju moc tebe i keře, doufám, že to zvládnou!

Ehm, připomnělo mi to (ti, co znají, ať prosím prominou, už jsem to tu psala), jak mi manžel krátce po svatbě stříhal ofinu.... Taky jsem to nakonec přežila;-D;-D

L 7.3.2008 7:15

Re: Re: Re: OT, ale musim se podelit

To nic není proti receptům na vánoční cukroví od člověka, který si s bídou umí ohřát vodu na kafe.

Jakub S. 7.3.2008 23:11

Nepustiló -

Mně taky ne - že nemám SVOLENÍ! Tak že to je pre mňa FORBIDDEN!

Xerxová 7.3.2008 8:36

Re: OT, ale musim se podelit

Většina keřů přežije ledacos... Třeba jí to prospěje - jeden rok bude "hrbatá", ale pak obrazí, zhoustne a bude ještě hezčí. Příroda je mocná čarodějka;-)

Medvídek 7.3.2008 9:05

Re: OT, ale musim se podelit

Znáš film Martina Friče "Hej Rup" ? Tam si dvojice komiků (Werich a Voskovec) pokoušela vydělat nějaké peníze jako střihači plotů a ustříhli zájemci živý plot stylem "jako když střelí".  Nu střelil, ale těsně u země.;-D;-D Takže i tak to mohlo dopadnout.

Zdena b.p. 7.3.2008 9:50

Re: Re: OT, ale musim se podelit

Jasně, firma plotostřižna. Taky jsem jednou takhle zaslzela. Přednosta sklízel naše modré hybridní víno, které se pne kolem oken pokoje. Řekla jsem větu, kterou jsem si vyčítala rok. Poprosila jsem ho, aby, když už je na těch štaflích, zakrátil ty 2 šlahouny, které mi ujely při únorovém stříhání. On to vzal tak z gruntu, že jsme měli rok před okny na drátech jen hlavní kmen a pak nic. Když jsem koncem února při nemoci místo vycházky šla prostříhat víno, tak se hrnul, že to udělá. I KDYBYCH SI Z TOHO STŘÍHÁNÍ MĚLA UDĚLAT SERIÁL, TAK NIKDY NNEDOVOLÍÍÍÍM.

Medvídek 7.3.2008 10:16

Re: Re: Re: OT, ale musim se podelit

Jo....mně někdo za mé nepřítomnosti v práci ustříhl na okně celou kytku a zbytky hodil před garáž, ven, na zem.;-D Pochopitelně se nepřiznal nikdo z těch kdo ke mně mají přístup.;-D