2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Chutná plíseň aneb S Nivou (a žampiony) jde všechno líp

Když jsem jako dítě chodívala do mlékárny v přízemí našeho domu a čekala ve frontě, až paní prodavačka s krajkovým vějířkem ve vlasech přepočítá makové a slané housky, prohlížela jsem si vystavené zboží ve skleněné vitríně.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Jojin 9.3.2008 15:18

Úžasné

Podobně to probíhalo u mě,bohužel se později ukázalo že Nivu nesmím neboť obsahuje příliš plísňových spor které jako astmatim bych neměl,nebojte hřežím....je to neodolatelné. ;-)

Zuzka 8.3.2008 9:39

Re: Re: Re: Re: já dělám buchtičky se šodo

;-)

Jakub S. 7.3.2008 23:49

Umíš číst?!

Proboha. Nevím, jak bych reagoval. Strašné zážitky... žasnu. A s tou pomocí sousedů - další hrůza. A ani vytknout se to moc nedá, že.

Jakub S. 7.3.2008 23:18

Re: Re: Re: Re: Re: Re: OT, ale musim se podelit

To je pěkné, teda velice nepěkné, svinstvo. Přes kytky. Nebo zvířata. Nízkost nejhoršího řádu.

zana 7.3.2008 23:17

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: já dělám buchtičky se šodo

Renato, jseš můj člověk.;-)

zana 7.3.2008 23:16

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Renato,

No, Baty, dneska to halt s potomkama není jen tak, většina se jich do špitálu podívá ... a pak se úplně spokojeně narodí. Akorát že to halt mamině (a taťkovi) napřed trochu zkomplikujou. Držím palečky, ať je dobřeVVVVR^

Jakub S. 7.3.2008 23:15

Re: Re: dneska jsem vstala veeelmi brzo, zbyl čas i na Zvířetník!!

:-P:-)!!

baty 7.3.2008 23:14

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Renato,

MaRi, děkujem!

Jakub S. 7.3.2008 23:13

Špenátovou konzervu,

ať to všecko rozervu -

MaRi 7.3.2008 23:12

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: já dělám buchtičky se šodo

trnčenú máčku udělala moja maminka jednú - dobrá byla, ale toho uzeného bylo do ní škoda. Budu muset udělat po nějakých ... moc letech (netajím věk, ale nepamatuju se, kdy ju vařila;-)) nový pokus. Třeba jí přijdu na chuť, tajak sem přišla na chuť nivě - a že to trvalo let...

Jakub S. 7.3.2008 23:11

Nepustiló -

Mně taky ne - že nemám SVOLENÍ! Tak že to je pre mňa FORBIDDEN!

MaRi 7.3.2008 23:08

Re: Re: A slyšeli ste pana dr. Š. řvát( a to vše při akademickém vzdělání - !):

??? na hráchu, cvrnkal jsem ho na bráchu...

MaRi 7.3.2008 23:08

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Renato,

VVbatyVV,  tato srdíčka VVVVVVVVposílám těm, kdož jsou v nemocnici, ať se drží a snaží udržet. Tato VVVV tobě a tvému přednostovi, abyste mohli být všem dobrou oporou.

A na makovec se chystám zítra.

Jakub S. 7.3.2008 23:05

Re: Re: já dělám buchtičky se šodo

Dubihadi jako Hadopasi - dobrý!

Jakub S. 7.3.2008 23:04

Re: Re: Re: Re: Re: Re: já dělám buchtičky se šodo

Dédéráci byli (jsou) schopní čehokoliv! Napadlo mě, že by to byla neotřelá série esejíčků: Já und DéDéEr.

Ale povidlové omáčky se musím zastat. Na valachoch se dělala a dělá a je to pohádka, před 14 dny sem si speciálně na ni zašel do starého hostince Na kovárně. Správně je to ale trnčená máčka. V sedmdesátých letech to zkusili dělal v jedné konzervárně, bylo to podle mě opravdu dobré - ale odbyt nebyl, tak to hned skončilo...

Jakub S. 7.3.2008 22:58

NE. Já zmrzlinu zásadně

s kečupem. Nanejvýš s hořčicí.

Jakub S. 7.3.2008 22:55

Ahoj, už su tady.

Jak sem vyrozuměl, jde o to, je-li hnusnější krevní pudink s cukrem nebo buchtičky se šodó a nivó. Prosím vás, aseretivně (mně se tam  udělalo e, doktore Freude - !) - já su přesvědčený, že bych okamžitě blil z obojího, takže plichta. Na ty dukátové buchtičky se ovšem názoru mohou různit: jedni budou tvrdit Škoda toho šodó, druzí Škoda toho rokfóru...

Aseretivně. Dobrý, ne? Skoro jako svými větvy jasan. Na to budu hrdej, Slávku.

baty 7.3.2008 22:53

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Renato,

tak už ijá ijá jsem ve středu spáchala Tvůj makovec a aspoň na chvíli dost podstatně utěšil zetě, zlomeného faktem, že má ženu ve špitále a neví, komu je hůř, jestli jí, nebo potomkovi zvíci půl milimetru.

baty 7.3.2008 22:49

Re: A slyšeli ste pana dr. Š. řvát( a to vše při akademickém vzdělání - !):

pečené bravčové, sežrali ho bačové

Jakub S. 7.3.2008 22:47

A slyšeli ste pana dr. Š. řvát( a to vše při akademickém vzdělání - !):

...buchtičky - se šodó - za-pí-jel jsem je vodó...

RenataE 7.3.2008 22:45

Re: Re: Re: já dělám buchtičky se šodo

Ani už nevím, odkud mám recept na buchtičky v bábovce - možná odsud? Ani to šodó k nim nedělám:-) Vykynuté těsto se nakrájí na kousky, ty se prohodí ve směsi mletých ořechů, cukru a másla a házejí se do vymazané bábovkové formy. Když je forma přes polovinu plná, dá se to upéct. Když už je to bezpodmínečně nutné, je možno výsledek podávat se šodó.

RenataE 7.3.2008 22:41

Re: Re: Re: Re: Re: Re: já dělám buchtičky se šodo

Můj dědeček si mazal na bramborák švestková povidla.   Některé ty kominace nám připadají nezvyklé, když si je představíme - ale na druhou stranu brusinky ke zvěřině a ke svíčkové jsou normální, kanec se šípkovou omáčkou a tak dále a tak dál :-) Jde jenom o to, překonat ten zvyk, naučený algoritmus a ochutnat. Koneckonců hamburgerová houska JE sladká (z našeho hlediska), a divné nám to nepřipadá.

Ovšem koprovou omáčku nepozřu v kombinaci s ničím :-/

Zdena b.p. 7.3.2008 21:24

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: OT, ale musim se podelit

Tak vidíš, že všeho moc škodí.

L 7.3.2008 21:03

Re: OT- papriky

My je přesazujeme ve chvíli, kdy se začínají dělit, kdy už to není jen klíček, ale jsou rozeznatelné lístky. Takhle se to špatně vysvětluje.

zana 7.3.2008 20:47

Re: Sýrové lahůdkové kuličky

Tohle vypadá DOBŘER^

zana 7.3.2008 20:45

Re: Re: Re: Re: Re: já dělám buchtičky se šodo

Tak buchtičky se šodo nemusím ... ale pivní zmrzlinu jsem jedla a chutnala mi;-). Byla z černýho. Bohužel ta zmrzlinárna zmizela:-/

zana 7.3.2008 20:39

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: OT, ale musim se podelit

Zdeni, já nebyla v práci měsíc a stačilo to na téměř dokonalou likvidaci kytek taky. Přehorlivá kolegyně je normálně utopila:-P:-/.

Zdena b.p. 7.3.2008 19:56

Re: Re: Re: Re: Re: já dělám buchtičky se šodo

Joooo, koprová omáčka. To mi servírovali v NDR v jedné podnikové jídelně. Krásně upraženou rybu velikosti pstruha s bramborem a když už jsem se natahovala pro talíř, tak se paní kuchařka rozjela šufánkem do kastrólu a nabrala něco jako koprová omáčka. A bylo po jazykové bariéře. Já mávala předníma jako větrný mlýn a úpěnlivě křičela:"Ohne sos". Koukala na mne, jako by mne litovala, že se připravím o nejlepší dobrůtku. A jednou v Hartensteinu, to je kousek za naší hranicí v Rudohoří. Tak tam mi dali takový veliký kulový knedlík s nějakou povidlovou omáčkou a v tom se topil krásný plátek uzeného masíčka. Tak jsem ze slušnosti klobla do blbouna a pak jsem to nesla k okýnku se špinavým nádobím. Vedle okénka bylo umyvadlo. Dvěma prstíky jsem udělala výlov masínka  z omáčky, opláchla a spapala za pochodu :-). Když k nám přijeli kamarádi z Berlína, tak jsem musela vyvářet jako na svatbě. Slepici na paprice, chlupaté knedlíky s vepřovým a zelím a koláče a další chody. byli českou kuchyní přímo praštění. Na oplátku se nabídla mladá paní, že připraví snídani. Nakoupeno bylo, tak jsem si s klidem pospala ;-(.Přiznávám, že mi ty kombinace připadaly při nejmenším neotřelé. Prostě bafla vánočku, namazala máslem a ozdobila šunkou a rybičkami.Tento nezapomenutelný zážitek překonal snad jen bramborák, který si tito Sasíci velmi pořádně pocukrovali. Jó, prostě nevím, co je mňam. ;-P

štětinka 7.3.2008 16:14

Re: Re: Re: Re: já dělám buchtičky se šodo

Teda Kočko, nějak se mi z toho krapet pohonil žaludek. Opravdu nejsem typ, co musí ochutnat vše...;-D

Pamatuji se, jak v Polsku byli zase posedlí koprem. Byla jsem tam na táboře a oni se sekaným koprem zdobili i kompoty, chleby s marmeládou. Jednou jsme měli cosi jako koprovou omášku, ale se smaženým řízkem... Češi tam byli vyhlášení polykači suchého chleba (nic jiného se jíst nedalo;-D ) Ovšem na krvavý puding to nemá8-o

Velká kočka 7.3.2008 16:09

Re: Re: Re: já dělám buchtičky se šodo

Tak hele Medvídku, já tě sice chápu, ale bohužel :-/, do tohodle mně prosím tě nemíchej. Copak nevíš že proti gustu žádnej dišputát? :-(

Tuhle se tu hovořilo o prejtu, no a tady připravují z krve ne prejt, ale krevní puding. Na začátku našeho pobytu ve Švédsku jej manžel objevil a koupil velký kus, snad víc jak kilo. Bylo to laciné a my neměli dost peněz. Doma si pak odkrojil pár koleček, nasekal cibuli, krevní pudink narovnal na talíř, zalil octem a s blaženým výrazem zasedl ku stolu. Vzal do úst první sousto, vytřeštil oči, vyskočil ze židle a vyplivl to sousto pomyslné krevnice. Celý kilový kus krevního pudinku letěl okamžitě do odpadků. Znáte tu hrůzu, když jste připraveni na určitou chuť potraviny a ona chutná úplně jinak než jak máte uloženo v chuťové paměti? Švédi totiž dělají krevní pudink s cukrem (krev a cukr8-o podržte mě), po marijánce ani stopa a ty ukrojené plátky opékají na pánvi. No a to pak jedí s brusinkovou marmeládou. Nikdy jsme už tuto pochoutku ;-P nekoupili, natož jedli. Jak to dělal kluk ve škole mi není známo. Ale když jsme asi po sedmi letech získali švédské občanství, naservírovala jsem rodině krevní pudink s tím že když už jsme ti švédi tak....no že ano....:-D;-D;-D;-D