2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Česnekový chleba

Nevíte, co se starší vekou? Udělejte si „Garlic bread“!

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Jenny 19.9.2015 3:46

Milá Maričko,

díky za recepis,včera jsem tu nebyla a dnes , tedy za chvíli jedu k rybníku, máme dnes rybářské závody a tak tam musím být brzo ráno. Na netu budu až večer, možná.

M. Crossette 18.9.2015 22:04

Re: pan Wagner děkujůůů

I snaha se počítá !!!!

J. Wagner 18.9.2015 21:48

Re: pan Wagner děkujůůů

Vůbec nemáte za co, vždyť jsem nic neudělal a záhadu nevyřešil:-)

M. Crossette 18.9.2015 21:21

pan Wagner děkujůůů

za vložení komentáře :) Je mi líto, že Vám přidělávám práci. Vím, že máte těžký úděl roztřídit, dobro a zlo v komentářích, včetně případných odkazů na jiné stránky. Kdo ví, co se na ty moje - než přelítí do Evropy - cestou škodlivého nalepí.

Děkuji za snahu, snad tohle projde

Marička

J. Wagner 18.9.2015 21:00

ještě jedna zkouška

Nejvíc poletuji, když odjíždíme ráno na několik hodin či déle z domova a je třeba v časovém limitu zorganizovat zvířata. Nejprve musím odnést Indy do vedlejšího domu (pro vlastní pocit, že je v bezpečí), pak přijdou na řadu domácí kočky, které jsou venku. Ty musím na zahradě vyhledat, což jde někdy rychle (když mě vezmou na milost a přiběhnou na zavolání), jindy lítám po zahradě a hledám (a tahám) je, tiché jak pěny (tuší, proč je hledám) v jejich úkrytech :-) Pak je po jedné odnosím do domu a běžím do vedlejší zahrady pro Trixie, která je v době naší nepřítomnosti u nás na zahradě, protože na to je tak zvyklá. No bývá to pěkný fofr!!! Marička

J. Wagner 18.9.2015 20:06

Re: Milá Maričko

zkouška

J. Wagner 18.9.2015 20:05

ZKouška

Zkouška.

J. Wagner 18.9.2015 20:05

Re: Milá Maričko,

Zkouška.

T. Zana 18.9.2015 18:33

Re: tušila jsem

Maričko, to znovuscelení veky a zabalení plátků je báječná vychytávka!

Z. Lika 18.9.2015 18:23

Re: Milá Maričko,

MaRi, nedaří se sem vložit ani přepsat Mariččinu odpověď, poslala jsem Ti ji přes mail, co máš na Hadopasech.

M. Crossette 18.9.2015 15:32

tušila jsem

že zapékané pečivo pro vás nebude žádný nový objev, tak jsem ráda, že alespoň zabalení plátků jste neznali :))) Já myslím, že tak změkne i opravdu starý kus veky, protože zabalené krajíčky nejen provlhnou máslem, ale se i zapaří. U krajíčků žitného chleba mám křupavost naopak ráda, zatímco veka by se mohla vysušit až moc a krajíčky lámat.

O. Joklová 18.9.2015 10:57

něco podobného

nám dělala jednou Kačenka a občas jsem si na to vzpomněla a zaslintala, vlastně nevím proč mě nikdy nenapadlo to napodobit - ano takhle znovu poskládané a zapečené v alobalu to nemá chybu

a jednou jsem z hamižnosti koupila v akci (chicht) v Lidlu podobně nakrájenou veku - ale ne úplně skrz, jenom nakrojenou jako třeba buřty, a v těch mezerkách je bylinkové nebo česnekové máslo... to se teda peče bez alobalu, musím říct že to bylo moc dobré a stálo to bratru asi patnáct kaček, už nachystané, jen strčit do trouby, za 10minut vytáhnout, nechat trochu zchladnout a sežrat

Z. Dalmi 18.9.2015 9:48

Ano, tohle

je moc dobré. Taky mě nenapadlo srovnat krajíčky zpátky do veky a ušetřit troubočas. A teď mám z toho čtení hlad :-)

Z. Nítkovská 18.9.2015 9:13

Milá Maričko,

moc ráda čtu KDYKOLIV tvoje články. Dýchá z nich na mne takový laskavý klid... Dnes mě tak napadlo: děláš ty vůbec někdy něco ve chvatu, narychlo, aby to užuž bylo - protože čeká něco dalšího?

Dnešní popis je velmi lákavý, ve vhodné příležitost vyzkouším.

T. Zana 18.9.2015 8:44

Re: Pro mě je novinka

Troubočas :)))

Vzpomínám, jak mě poprvé šokoval termín člověkoden.

T. Zana 18.9.2015 8:41

Hmmm

To zní dobře. Akorát tu veku budu muset koupit, ta se u nás nevyskytuje, my jsme chleboví. Chleba nezbývá, o to se Franta postará :-)

Kdyby náhodou chleba zbyl, budou topinky nebo ho dám do cibulačky.

Maričko, díky, tohle je prima tip

Z. Snugi 18.9.2015 8:24

Mňam

Pěkné variace :)

Já občas koupím bagetu a na plátky je nakrojím (nepřekrojím úplně) a vmažu mezi plátky bylinkové máslo (třeba i s česnekem) a také v alobalu zapékám, je to dobrota k vínku. Nebo v létě na grilu, a to pak baget není nikdy dost, i když jinak bílé pečivo neoblibuji :)

Z. Lika 18.9.2015 7:23

Re: ...kuk...

Já se tak těším na fotky!! A na cestopis!

Bezva hlášení, všechno jde, jak má - Night řádně zdobí. Jestlipak se s ním chtějí tůristé fotit? Tipuji, že bude na spoustě selfíček :-)

Z. Matylda 18.9.2015 7:02

Jé,

taky by mě nenapadlo tu veku seskládat zpátky- prima, Maričko! Tedy u nás se v poslední době veka ani rohlíky moc nevyskytují, nikdo to nejí. Kupuju jen obyčejný chleba a toustový chleba, ten snídá Kačka a my s Mušketýrem o víkendu.

Ale příležitostně to zkusím. Z toho obyčejného chleba, toustový nezbude nikdy.

Z. Xerxová 18.9.2015 6:59

...kuk...

žijeme, vše vychází krásně, počasí turisticky báječné. Psík stále středem pozornosti všude tam, kam vkročíme. Užívá si pozornost davů, manekýn jeden ...

Z. Lika 18.9.2015 6:51

Re: místo Xerxové, přeji všem hezký páteční den !!!!

Tedy Maričko, rohlík s knedlíkem mě dostal :-) Ale jak se říká, proti gustu žádný dišputát, neboli o chuti, zálibách a barvách se nelze přít.

Pokud jde o úskalí cizokrajné kuchyně, připomněla jsem si pana Beana, an chroupá krevety sakumprásk celé. Naštěstí jsem se zatím setkala jen s těmi vyloupanými, ale nedej pámbu, aby se mi na talíři ocitl třeba humr. Nahlédnutím do učebnice etikety jsem zjistila, že nejlepší je požádat o radu číšníka, ale stejně... V tomto ohledu jsou knedlíky určitě bezpečnější :-)

Z. Lika 18.9.2015 6:43

Pro mě je novinka

a výborný nápad, složit namazané krajíčky zpět do veky a zapéct ji celou najednou. Ušetří se spousta "troubočasu" a zejména při početnějších večírcích je takový postup k nezaplacení, do trouby se mi můžou vejít i dvě nebo tři veky najednou. Takový recept má úspěch vždy. K tomu mísu salátu nebo nakrájenou zeleninu - a nemá to chybu.

Díky za inspiraci, Maričko :-)

M. Crossette 18.9.2015 2:46

Re: skvělé recepty

Ano, věřím, že curry koření třeba místo papriky musí také velmi chutnat. Česnekový chleba dělám jako přílohu, když mám větší zbytek žitného chleba jsou tyhle zapečené krajíčky k večeři. Já mám ráda sýr na povrchu opravdu opečený. Z toho důvodu doporučuji chleby dát na plech (ne primo na rošt), který zachytí případný "přeteklý" roztavený sýr.

M. Crossette 18.9.2015 2:40

místo Xerxové, přeji všem hezký páteční den !!!!

Ještě k americké oblibě pečiva. Už jsem to možná kdysi někde psala. Seděli jsme kdysi dávno s manželem v pražské rest. (myslím U Tomáše), číšník donesl piva a košíček s rohlíky. Manžel si objednal milované knedlíky a když dostal jídlo, pochutnával si jak na knedlíkách, tak na rohlíku, který střídavě přikusoval. Viděla jsem překvapené pohledy dvou mužů od vedlejšího stolu a zaslechla jejich "pohoršení" :) - "Proboha koukej, von jí knedlíky a ještě k tomu přikusuje rohlík!!!" Byly z toho tak paf, že tuhle větu opakovali (dost hlasitě) ještě párkrát, prostě to nemohli pochopit. No dělala jsem, že neslyším (nerozumím) a dále s chotěm mluvila anglicky. Placení, které jsem jinak v Čechách domlouvala já, jsem tentokrát nechala manžela vyřídil anglicky, nechtěla jsem muže od vedle zbytečně přivést do rozpadků :).

Jinak se zachoval americký kamarád, který nás přijel do Bavorska i s manželkou navštívit a společně jsme jeli na pár dnů do Čech. V rest. si k obědu na moje doporučení objednal knedlo-vepřo s mým vysvětlením, co dostane - knedlíky neznal, nikdy nejedl. Když měl talíř před sebou,jednoduše vzal knedlík do ruky, "namočil" do zelí a ukousl. Nečekala jsem to, takže mě vůbec nenapadlo mu předem vysvětlit, jak se knedle "u nás" jedí. Honem jsem to napravila ! Z jeho pohledu to prostě byly krajíčky bílého chleba, které mu místo v košíčku (jako v USA) byly doneseny rovnou rozložené na talíři (konec konců na talíři nebyla přímo omáčka a knedle ležely skoro na suchu). Nutno dodat, že si na obědě velmi pochutnal, dokonce si knedlíky dal stejný den ještě k večeři a ty už jedl správně :)

J. Polák 18.9.2015 0:41

skvělé recepty

Pro obohacení používám při zapékání chleba také kořenění s curry. Jeho chuť se báječně snoubí s rozpuštěným sýrem. Dále lze a je velmi dobrá zapéci játrovou paštiku (netřeba podmazávat, je to mastné samo o sobě dost) lehce kořeněnou tymiánem. Taky velmi mlask. Zdobím měsíčkem rajčete. MMCH takto lze zapéci i starší veku či podélně rozkrojený rohlík nebo housku. Bílé pečivo se peče kratší dobu, tak, aby spodek byl zlatavý. Podáváme s čajem a je to velmi omilovaná večeře do podzimních a zimních plískanic.