7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Balada o polévce a domácím štěstí

Pro domácí skvělou shodu, prevenci pří při rozvodu, nebo jenom pocit blaha, není marná tato snaha:

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Iva 13.6.2006 20:00

Ahojda lidičky

zdravím a děkuju za držení palečků.

Já jsem jen zpanikařila na chvilku kvůlivá sestře a kvůlivá jiným zdravotním problémům a připustila jsem si i jinou chorobu. Tady je nejhorší možnost, že mi vezmou řidičák, sice by to byl problém, ale ne neřešitelný. Tak zas pá a já sem zítra zase nakouknu.VV:-)

zana 13.6.2006 20:28

Re: Ahojda lidičky

Ivo, bude to dobrý, dobrý, DOBRÝ:-D:-D:-DR^

Mirka - Houston 14.6.2006 3:52

Re: Ahojda lidičky

Ivo, panikareni je lidske. Ja jsem stejna! Ctu od Tebe s radosti jenom zpravy, jako je ta dnesni! Pan Vojacek Ti zde nechal vzkaz ohledne jogy. Ja ji moc verim! Popremyslej!!! Uz jsem take psala Lence S. Jenom najit neco, co i trosicku pomuze!!!!   DIK ZA DOBROU ZPRAVU VV :-D

possum 13.6.2006 15:39

teda vy jste ma zase dali!

Ted zase hlady neusnu. Jakoukoliv polivku muzu dycky. I tu kvetakovou. A pravou, ceskou, hospodskou drstkovou. Naaamo.

Lapil - co k tomu dodat. Mas 1*.

WWW- ten slanej rohlik jsi mi udelal naschval, co? Ja bych za ten pravej ceskej, slanej rohlik uz zase dala nevim co!! A zase musim jeste pres rok susit hubu. :-( ;-(

Lida S.-houbicky jsem si udelala k obedu. Z mrazaku. jo, v obchode jsou cely rok, ale jen zampiony. Tyhle byly z lesa, kamoskou nasbirany. ;-P 

tojefuk 14.6.2006 5:57

Re: teda vy jste ma zase dali!

Vítám tě, possum! Kde se vždycky tak dlouho schováváš? Slanej rohlík - jsme na tom stejně! Na Karlovarsko kvůli rohlíkům nepojedu a tady jsou jen takový, co se musí rozpíct v troubě, aby se daly jíst! Houby z mrazáku mám taky, ale mrazené plněné kloboučky zmizly jako první!

possum 14.6.2006 17:36

Re: Re: teda vy jste ma zase dali!

Ahojky tojefuk :-) Ja se neschovavam, ale nekdy nemam co rict, jindy sice napisu, ale jsem tu dost pozde odpoledne, a pak druhy den se vsichni vrhnou na nove clanky a uz mi nikdo neodpovi. A i tobe jsem tu parkrat napsala. :-(

Slany rohlik (dobry) jsem objevila loni v Brne. Jak se jde z Ceske na Zelnak. :-P

possum 14.6.2006 17:38

Re: Re: Re: teda vy jste ma zase dali!

Jo, a kdyby jsi rekl, ci naznacil kde je 'tady', treba bych ti rekla kde je pobliz neco dobreho. ;-D

Lída Š. 13.6.2006 14:19

Tojefuku

rostou už nějaké houby? Dala bych si obalené plněné hlavičky:-P

tojefuk 13.6.2006 14:24

Re: Tojefuku

Kozáci, křemenáči, kováři. Daleko od sebe - asi tak kilometr! Zkus to s chorošama, ten ti vydrží o hodně dýl!

Iva 13.6.2006 15:05

Re: Tojefuku

dotáhla jsem z prochajdy bedličky. Mňam;-)

Lída Š. 13.6.2006 15:11

Re: Re: Tojefuku

Mnóóó, ty by šly;-D Jenže já teď stíhám akorát v poklusu vyběhat hafíky, Eliška je celá divá do vody - celá máma;-), takže mi hned od branky foukne do rybníka a tam jí najdu, potvoru mrňavou;-D Nakrmit, posed, spát, posed, označit koloušky, kancelář, nákup, něco sežrat, posed, nakrmit psy, spát, posed................;-D Pozor, nestěžuju si!! Mě koloiuškování baví, akorát že už začínám padat hubou na únavu.

tojefuk 14.6.2006 6:00

Re: Re: Tojefuku

Dobrou chuť! Mně se na houby zatím nechce, po lese se nacourám dost, ale v těch místech jsou zatím jen kytky. V tom vedru raději zalezu k rybičkám!

zana 13.6.2006 16:17

Re: Tojefuku

jedeme o víkendu na Sázavu  (ne Sázavu) - z  Ledečka do Kácova, to by se třeba i něco našlo:-).

 I když na tý Sázavě bejvá víc lidí než hub...

Kontrolní otázka: kdo ví, co je v Kácově?

JoVo 13.6.2006 16:38

Re: Re: Tojefuku

:-/V Kácově je zámek, farní kostel a v srpnu pouť. A pak je tam nějaký rybářský revír.:-/

JoVo 13.6.2006 16:43

Re: Re: Re: Tojefuku

:-PTo nedůležitější je pivovar!!!;-D

zana 13.6.2006 17:09

Re: Re: Re: Re: Tojefuku

Píšu JoVo velkou jedničkuR^.

Zámek zvolna pustne, možná brzo spadne:-(, rybářský revír souhlasí, farní kostel posledně taky vypadal dost unaveně (ještě tam mají nějaký mariánský sloup nebo tak něco, teď nevím jistě).

.... ale pivovar je hlavní místní pamětihodnost;-D;-D. Skvělý kvasnicový pivo, ještě loni desítka za deset, dvanáctka za dvanáct!! Jak říkají vodáci, co tu tvoří za tepla hlavní klientelu: "čím víc vypiješ, tím víc ušetříš".;-D

JoVo 13.6.2006 18:28

Re: Re: Re: Re: Re: Tojefuku

:-DJó, kdo šetří má ta tři.:-D

tojefuk 13.6.2006 13:44

Co tak zkusit

 květák se zeleným hráškem v bešamelu s tvarohovejma nokama, sypaný pažitkou!

Lída Š. 13.6.2006 13:51

Re: Co tak zkusit

Ty jó:-) To neznám ale musí to být hodně mlask:-P Až se sliny sbíhají;-P;-P;-P

tojefuk 13.6.2006 14:19

Re: Re: Co tak zkusit

Je! Bešamel hustší ( místo mlíka smetanu, nebo napůl s mlíkem),  hrášek slanosladký, noky jednokousky, na hluboký talíř ( ve jménu kultury stolování tomu říkej jakáchceš polívka ), líp se to lžící nabírá. Vidlička a nůž nejsou praktické - talíř pak musíš vylizovat, lžící vybereš dosucha!

dalmatin 13.6.2006 15:17

Re: Co tak zkusit

Jo, to je podobné květáku na kari, taky tam přijde hrášek a místo nočků brambory na kostičky. Jí se to jako hlavní jídlo s rýží a je to mňam. Výjímečně nesouhlasím s WWW, protože i květáková polévka je dobrá, ale musí se jí dodat chuť. Čili muškátový květ a sýr (třeba nějaký dobrý francouzský?).

aida 13.6.2006 15:36

Re: Re: Co tak zkusit

Protestuju!;-):-) Květák na karí se dělá zásadně s mrkví, rýži jako přílohu schvaluju.:-)

Recept: povařit květák do poloměkka, mezitím na oleji zpěnit 2 na jemno pokrájené cibule, pak přidat lžíci karí a 3-4 mrkve pokrájené na půlkolečka. Podlít vývarem a dusit do poloměkka, přidat květák rozebraný na růžičky, vše spolu prohřát, osolit a nakonec vmíchat 1-2 kysané smetany s trochou mouky nebo Solamylu (Lucko!;-)). Tohle jídlo je náš domácí oblíbenec.

dalmatin 13.6.2006 15:54

Re: Re: Re: Co tak zkusit

S mrkví to neznám, ale bylo by to barevnější. Ale jinak je to ono. Já to dělám docela výrazné chuti, ostré karí a taky pepř. Ta rýže to pak ztlumí. Ještě jsem to od nikoho neslyšela, takže mě těší, že jsme dvě. Hm, mám hlad. Ale mám předsevzetí... léto v plavkách apod. Jdu se napít.

aida 13.6.2006 15:56

Re: Re: Re: Re: Co tak zkusit

Nápodobně.:-)

S tou mrkví je to fakt dobré, zkuste.

zana 13.6.2006 16:12

Re: Co tak zkusit

no já nevím... není to už moc zdravý?:-P

Fallowa 13.6.2006 17:34

Re: Co tak zkusit

Stávkoval mi od rána PC,tak jsem se sem dostala až teď:-( a koukám,že je dneska Mlsotník pro vegetariány:-)!Květák s hráškem v bešamelu a ještě tvarohové noky8-o?Určitě je to dobré,ale pro mně poživatelné tak jednou do roka...

zana 13.6.2006 20:25

Re: Re: Co tak zkusit

no, ba, díky Fallowo, už jsem si přišla jako exot;-D

Zdena bez psa 14.6.2006 7:37

Re: Re: Re: Co tak zkusit

Zano, jsme tu 3 exoti. Já se jako dítě nalítala po polích a zahradách zlatého pruhu země České a tak jsem si jako dcerunka zaměstnané matky zvykla chroustat většinu  zeleniny a ovoce zásadně syrové. Jakmile mi někdo uvaří květák, tak mi srdce pláče. A jahody se nesměly dát do knedlíků. Ty se vařily (a dodnes vaří) jen bez  a ve finále se na ně dá "majda" . (rozmačkané jahody, borůvky a pod.)  a strouhaný tvarůžek  a cukr  a pro ostatní máslíčko. Je zajímavé, že moje děťátka se nad klasickými ovocnými knedlíky svorně rozesmutněly,  že prý vyvařit jahody je škoda.   Já Vám nevím, ale když jsem v pozdějším věku četla o vitamínech - kontra vaření , tak jsem se musela jen chechtat.

zana 14.6.2006 8:45

Re: Re: Re: Re: Co tak zkusit

Zdeno, tyhle ovocné knedle bez ovoce bych ráda zkusila, ale chybí mi recept na ten dotyčný knedl. Mohla bych poprosit?

Zdena bez psa 14.6.2006 13:22

Re: Zano,

to je úplně snadné. Pokud máš jahody, nebo bobrůvky (zase jeden patvar z domu), tak se uvaří krásné kynuté knedlíky  z těsta, které by  jsi použila na klasické. Nezapomeň je při vytahování z vody popíchat, aby utekla pára. Lze také použít i tvarohové těsto. Knedlíky kynuté  vaříme v šiškách jako houskové, tvarohové jako koule a při podávání je trhneme.  Recept mohu dodat až v pátek, pokud nezapomenu, protože zítra se nekonám. (zásadně recepty mojí maminky nenosím v hlavě). Co se týká bramborových se švestkami, tak ty děláme klasicky, ale oblíbenější je švestkový koláč, tak se ani nenamáhám a volím dle obliby.