Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
MLSOTNÍK: Babiččina kuchařka III - Speciální polévkový díl
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Zdena b.p. 18.3.2009 10:11Re: Hrstková a vločková polévka Jé, hrstková. Základ (teda u nás v rodině) je jemně nastrouhaná mrkev, celer a petržel. Vzhledem k velikosti celeru a velikým ztrátám si nastrouhám tuto univerzální směsku do zásoby - orestuju a po dílech namrazím. Pak udělám řidší jíšku zaleju vývarem (v nouzi masoxem a pak už jen přiměřeně oprané luštěniny (čočka, drobná fazolka), po změknutí přidám trochu brambor, zeleninu co najdu, česnek, petrželku, drcený kmín. Přiměřeně. |
zana 18.3.2009 10:27Re: Hrstková a vločková polévka Páni, Zdeno, u mne je to přesně naopak. Vařím aspoň tři druhy luštěniny (jsou kroupy luštěnina ... asi né ... ale ty tam zrovna považuju za vhodný) - každou extra. Samo že předem namočený. Když je skoro uvaříno, sleju to dohromady a přidám brambory a zeleninu (obvykle to, co do bramboračky, ale je to celkem fuk). Případně vystužím nějakým polívkovým kořenín typu Magi, to můžu skoro všude. Kroupy vařím s kmínem. Víc nezahušťuju, stejně v tom stojí lžíce |
Karolína 18.3.2009 10:33Re: Hrstková a vločková polévka Výborně děfčátka!!! Chválím obě, protože já kombinuju obě varianty! Osmahnu na sádle kořenovou zeleninu, rovněž ji pro tento případ nastrouhám! Přidám k tomu smažení zeleniny hojně nahrubo krájené cibule. Zaliju vývarem, povařím a přidám předem uvařené luštěniny - hrách, fazole, kroupy, prostě vše, co se tváří jako luštěnina - hlavně ale tam musím mít ty kroupy! Brambory nedávám. Kořením staročeským kořením, bylinkami, česnekem a přidávám trochu macerátu z kmínu a divokého koření. To si dělám doma sama a je to výborné, když člověk nechce vařit ty kuličky a tahat je z polévky. Nezahušťuju, opravdu v tom lžíce stojí a já mám hlad!!!!!!!!!! |
Karolína 18.3.2009 10:34Re: Hrstková a vločková polévka na čočku jsem zapomněla! A to jí mám tak ráda! |
Zdena b.p. 18.3.2009 10:44Re: Hrstková a vločková polévka No, abych řekla pravdu, kroupy tam patří, ale já ze sebe dostala tu bleskovou variantu, kdy křičím :"Táta vchází do dveří" A kočka (ééé čočka)je uvařená coby dup. |
YGA 18.3.2009 11:51Re: Hrstková a vločková polévka Tak já se přiznám - ač polívky všeobecně ráda, hrstkovou si neoblibuju. A já vám řeknu proč - protože ji moje mamka nevařívala a tudíž jsem se ji v mládí jíst nenaučila a proto tu chuť ve stáří už asi nenajdu. A ještě nemám ráda držkovku a špenátovku. A ve všech zeleninových polívkách musím mít brambory, jinak jsem stráááášně zklamaná. |
Karolína 18.3.2009 11:54Re: Hrstková a vločková polévka Určitě by sis ji oblíbila dodatečně! Dršťkovou miluju, ale mně chutnají hlavně ty dršťky, tu vodu moc nemusím. Kamarádka ze školy zase milovala tu vodu, z drštěk měla pupínky. Byly jsme v bufáči u školy vždycky dokonalá dvojka - já vyjídala masíčko, ona vodu. Pak jsme talíře vyměnily a dojely ty porce do dna talíře. Bufeťáci profíci na nás koukali jak týdýti. |
YGA 18.3.2009 12:18Re: Hrstková a vločková polévka Bufeťáci spíš čekali, kdy jim ty talířky propustíte |
zana 18.3.2009 15:49Re: Hrstková a vločková polévka Ehm, nehodili byste sem někdo ozkoušenou špenátovku? U nás se doma nedělala a o její existenci jsem se dozvěděla až od synka - dělali jim ji ve školce. A YGO, podle mne patřej brambory i do rajský (musej se vařit extra). |
Hanča 18.3.2009 19:06Re: Hrstková a vločková polévka Provedla jsem v receptech hlubokou orbu a našla ji, dělávala ji maminka a byla moc dobrá - Špenátová polévka s knedlíčky: máslovou jíšku rozředíme hovězím vývarem (nebo vodou a přidáme kostku Masoxu), nezapomínáme míchat a povaříme. Přidáme 1/2 kostky mraž. špenátu částečně rozmrzlého, opět mícháme a povaříme. Ochutnáme, ev. osolíme. Před podáním přidáme žloutek rozmíchaný ve 2 lžicích mléka a knedlíčky : V misce rozmícháme 1 lžíci másla se špetkou soli a pepře a 1 vejce, přidáme 5 lžic zvlhčené strouhanky. Vytvoříme malé knedlíčky, které vaříme v osolené vodě asi 3 minuty, pak propláchneme studenou vodou a přidáme do talířů s polévkou. |
MaRi 18.3.2009 19:17Re: Hrstková a vločková polévka jak tak čtu Hančin recept, je to ten, co dělávala moje maminka a mně ta polévka chutnala (hlavně ty knedlíčky). Brzy zavzpomínám na dětství... |
Hanča 18.3.2009 21:03Re: Hrstková a vločková polévka Ano ano, taky ráda knedlíčky, jejich chuť šla s chutí polévky moc dobře dohromady. |
Bubu 18.3.2009 8:54fazolačka - jo! Uzený vývar sice není zrovna nejzdravější, ale když se to nepřehání .... ostatně jako se vším. U nás se dělá fazolačka z uzeného kolena. To se koleno nejen uvaří, ale nejméně polovina obraného masa se nakrájí a vloží do polívky. A brambory patří prasátku, aby byla zase další uzená kolínka. Další postup stejný, pouze místo klobásy přijde jen paprika (maso už tam je). A polívky můžu. Zrovna včera jsme s Juniorem licitovali, kdo dojede tu čočkovku od neděle. Vyhrál. Prý roste a potřebuje bílkoviny. Tak jsem si namazala chleba. |
Zdena 18.3.2009 8:01Pejskaři: použijte PRASEČÍ NOŽIČKY!! Oprané prasečí nožky vařit v papiňáku bez soli asi 1 hod., pak vyjmout nožky a pečlivě je obrat PRO PSA. Vývar nechat vychladnout (nejlépe do rána) a stahnout z něj vrstvu sádla - tu vyhodit. Výhody: Nesolený vývar je základem pro luštěninové polévky, lze i pro bramboračku či houbovou. Obrané maso z nožiček je supermlskem pro Vašeho psa... |
Karolína 18.3.2009 8:58Re: Pejskaři: použijte PRASEČÍ NOŽIČKY!! Psíka nemám, prasečí nožičky miluju v podobě huspeniny! Úžasně ji dělá soused Honza na chalupě, to bych té dobroty dokázala stláskat hrnec! |
Dede 18.3.2009 9:08Re: Pejskaři: použijte PRASEČÍ NOŽIČKY!! Karolíno, nenapsala bys recept na huspeninu anóbrž sulc? Taťka ho tuhle dělal, rodinný recept se ztratil, takže podle nějakého na netu a prý to nebylo ono. A ty máš vytříbené chuťové buňky - nesehnala bys ten sousedův recept? Třeba by se hodil více lidem - kolik je tu jen psů toužících po vepřových nožičkách! A při té příležitosti... |
Karolína 18.3.2009 9:38Re: Pejskaři: použijte PRASEČÍ NOŽIČKY!! Bezva nápad! Vyzpovídám souseda a hodím to sem, je to totiž úžasně dietní jídlo ať to bere kdo chce jak chce. Přírodní želatina - zdravá na klouby, spousta zeleniny, masíčko - no, dělená strava jak podle partesu a ještě ke všemu dobře chutná! |
Karolína 18.3.2009 9:40Re: Pejskaři: použijte PRASEČÍ NOŽIČKY!! P.S.: ono to totiž není jednoduché ten sulc udělat opravdu dobrý. A taky je to hodně pracné! Tuhle ho dělala kamarádka a jedlo se to lžičkou, vůbec jí to neztuhlo, jen jsme ochutnali ze slušnosti a zbytek jsme decentně zasunuli do chladničky aby byl posléze zlikvidován, ale nikoliv naším trávením! |
Bubu 18.3.2009 9:42Re: Pejskaři: použijte PRASEČÍ NOŽIČKY!! Jsi rychlá jako blesk.... |
Bubu 18.3.2009 9:39Re: Pejskaři: použijte PRASEČÍ NOŽIČKY!! Recepis vymámím z maminky a tatánka (ejhle, rodí se mi v hlavě téma, že by další mlsotník?), sulc vynikajícího vzhledu i chuti ve tvaru dortu totiž chystají každoročně pro Mého nejdražšího k narozeninám. Ne snad že by Můj nejdražší neměl rád sladké, ale 7.ledna je obvykle ještě vánočně přeslazen. |
Xerxová 18.3.2009 6:31zdravím do hor tak co, už vám někde vykukuje kousek travičky , nebo jste ještě kompletně zachumelení V tom případě je velký hrnec husté polívky věcí nutnou |
zkumavka 18.3.2009 6:10Krásný den ! nemohu si odpustit poznámku.Vývar z uzeného masa ,tedy koupeného,to ne.Myslím je to více chemie než je nezbytně nutné.A to i když je to až druhý nebo třetí vývar.. Recepty jsou určitě výborné,mňamky.Hezký den ! |
EvaŽ 18.3.2009 7:28Re: Krásný den ! Přidám se. Ani z domácího uzeného to není přesně ono. Chuť skvělá, ale jinak to obsahuje poněkud mnoho nedobrot. I když... málo co je tak nezdravé, jako buřty na ohni pečené. Takže jednou za čas... |
madla 18.3.2009 2:28zelňačka našeho tatíka Do vývaru z uzených žebírek spolu s bobkovým listem,novým kořením a celým pepřem dát vařit předem namočené fazole,obrané libové maso,větší část kysanného zelí,podle slanosti masox,zahustit sádlovou jíškou,provařit,v rozehřátém sádle rozpustit papriku (labužníci pálivou,pokud nevařili feferonku),a spolu s ní vlít do hrnce i šlehačku (nebo aspoň smetanu - ne zakysanou) a zbylé zelí.Už jen prohřát a modlit se,aby jí bylo dost.V časové tísni jsou povoleny fazole z konzervy,chuti to nikterak nevadí,když se vaří s láskou,na barvě fazolí nezáleží,jen ty větší jsou lepší.Čočkovou polévku děláme tak,že se vaří čočka,zahustí jíškou,ochucuje se roztřeným česnekem a majoránkou. Nebo ve smetaně rozklechtanou moukou (bez česneku a majoránky).Smetana může být sladká i zakysaná,u nás se to řídí ročním obdobím (v létě zakysaná).A ještě vaříme fazolovou polévku opět ve vývaru z uzených žeber,ale k uvařeným fazolím a libovému masu přilijeme v podmáslí nebo zakysané smetaně rozklechtanou mouku a za stálého míchání provaříme.Tady jsou lepší černé nebo červené fazole.Dobrou chuť všem,kdo to zkusí. |
Dede 18.3.2009 9:10Re: zelňačka našeho tatíka Oj Madlo, to všechno vypadá jedle! Díky |
zana 18.3.2009 10:30Re: zelňačka našeho tatíka Nějak si nevzpomínám na potravinu, která by ve mně tyhle pocity nebudila ... čímž se nechci vůbec dotknout týhle polívky, protože na tu bych se vrhla TAKY |
aida 18.3.2009 0:19Zuzko, moc pěkné. A než najdete ten Váš recept, jedna halaszle od šikovného profíka. |