2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Babiččina kuchařka II

A jsem tu opět s exkurzí do bábinčina pokladu maďarsky psaného. Odkaz snad neuškodí, našla jsem nabídku v antikvariátu, kdo chcete, můžete ji pořídit, odkaz je za článkem...:)

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
zana 1.6.2007 20:53

tééda

samý pěkný kousky....Zuzko, válíšR^

julča 1.6.2007 18:52

Báječné recepty

Vypadají úžasně, díky za inspiraci, určitě to vyzkouším...A týno, fazolkama bych nejraději utloukla sebe, já je taky miluju :-);-D

possum 1.6.2007 16:06

Zuzko,

mas to za 1*.  Zelny listy....mnam. Nejlepsi jake jsem kdy jedla byly od kamosky. Jen tak mimochodem, Madarky.:-D  Je zajimave, ze tvrdila (a s father in law se hadala), ze tam cesnek nepatri. A ty jeji byly opravdu lepsi nez jeho! Bohuzel o recept jsem si nikdy nerekla.;-( Taky delala vyborny pogace. :-P  Takze dekuji a kopiruji. :-)

Zuzka 1.6.2007 18:27

Milá possum, možnosti jsou dvě

I moudrá paní Vilma nabízí jednu variantu s česnekem, druhou maličko jinou a pokud jsem to dobře prohlédla, tak bez česneku. Tu opíšu někdy příště s věnováním pro Medvídka a žlučníkáře.;-)

possum 2.6.2007 13:20

Re: Milá possum, možnosti jsou dvě

To by bylo prima! To urcite bude ta verze co znam. I kdyz cesnek muzu a ta kamoska taky, ale do listu ho zasadne nedavala. :-)

Kadlus 1.6.2007 13:52

Do třetice

všeho.....;tentokrát to není ptákovina,žádný do Bru....Co Vám říkají "hulki"? Nic? Tak jinak: "Golubci"?- Díky povolání jsem se k nim dostal. Odmítněte pozvání k dobré romské rodině na přátelské posezení.To se prostě v některých momentech nedělá. Co dostanete, jako typické jídlo Rómů? Hulki- golubki přece, a to je jen jiná varianta zelných závitků. Mimochodem,víte,že se po nich dělají boule za ušima? Fakt, nekecám,to není reklamština!

týna 1.6.2007 14:46

Re: Do třetice

golubce jsem objevila na ukrajině. a jak tak na ně myslím, dostala jsem na ně chuť!

Zuzka 1.6.2007 14:59

Re: Do třetice

Jo, boule za ušima se dělají celému širokému příbuzenstvu! A pro obyvatele jihu jižní Moravy: existuje varianta, kde se maso balí do vinných listů! Já ze severu severních Čech nemám možnost vyzkoušet, réva se zde nevyskytuje mimo skleníky a tam je majiteli hlídána.

Kadlus 1.6.2007 15:16

Re: Re: Do třetice

já nejsu z Moravy,geograficky Sudeťák, pardon Severo, no Západoseveroseveročech a víno mám na baráku, odrůdu Zweigeltribe. Vzpomenu-li na Blues od Vave,tak tu vinnou révu zasadil už ten, co postavil barák v r.1936.

Zuzka 1.6.2007 15:23

Re: Re: Re: Do třetice

Na ja, ale tady kolem nás široko daleko nic. Na SSV. No v Jizerkách. A i ta, co jsem viděla v Zásadě v zahradnictví ve skleníku má na závitky trochu malé listy. Co nadělám - nic.

Vakandi 1.6.2007 16:02

Re: Do třetice

Ba ba, hulki je mňamka mňakózní R^

alimo 1.6.2007 12:48

zase mňamky

ten koláč nemusí bejt špatnej;-P...určitě vyzkouším, vypadá to jednoduše, rychle a ňamózně!!

Kadlus 1.6.2007 12:44

ZÖLDBABLEVES

předem omluva autorce, není to principielně útok na článek, na recepty,na její předky,ani na gastronomiii spřátelených Maďarů- tehdy (Varšava),i dnes( Brusel).Jen úvaha filologická. Moje babička nejmilejší častovala některá jídla výrazem :"To je ale blevajz!".Já vždycky myslel,že to má něco společného s vrhnutím.Ejhle,dyk vono je to maďarsky!No, to je tím,že Némtudom!

Kadlus 1.6.2007 13:27

Re: ZÖLDBABLEVES

tak mne dnes napadají samé ptákoviny. Při čtení některých (převážně politických) diskuzí na Netu, mám často chuť napsat:" Táhni do Brusele!".Všichni vědí,"vo co go", admin nemůže blokovat a škrtat, bylo by to vůči EU politicky nekorektní.Na "Coopyright" si nároky nedělám.Ostatně,uvažoval jsem do Člověčin o článku týkajícím se výrazů na Zvířetníku, o jakémsi místním ptydepe,jenže ono to skutečné ptydepe není, spíš bych řekl, že jde o vyjímečný internetový dialekt.Nechci lézt kovaným filologům(Jakóbku, zdravím) do kapusty!

possum 1.6.2007 15:59

Teeeda Kadlus,

asi jsi na neco prisel! A ta Brusel taky hezky zni, jako slovo ktere by nahrazovala! ;-D;-D;-D Co se tyce politicke koreknosti, muzu te ujistit, ze tady ji uz skoro odzvonilo. Tak jako multikulti uz je mrtva. ;-)

Kadlus 1.6.2007 21:04

Re: Teeeda Kadlus,

no,ono takhle upravené, se správnou výslovností " Jdi do ÁÁÁdelajd" taky není marný.Když to šmrcneme "Olomóčtinou", to zní !

possum 2.6.2007 13:17

Kadlusi, omyl!

V Adelaide neni to zvucne R!! Takze by to nebylo 'ono' ani kdyby se to smrnclo Olomóčtinó. ;-P 

Zuzka 1.6.2007 18:20

Re: ZÖLDBABLEVES

Milý Kadlusi, autorka je mnoho let po smrti, já jsem pouhá předkladatelka (překladatelkou nejsem ani náhodou). A musí se to SLYŠET, se správnou výslovností to zní ještě hůř ;-D.

Kadlus 1.6.2007 19:47

Re: Re: ZÖLDBABLEVES

Napsal jsem sice Némtudom,ale to byla trochu lest,neboť jsem generace, která na vojně s Maďary sdílela společný osud (tedy ČSSR Maďary).Takže základy , včetně výslovnosti( zejména nadávky) jakžtakž zvládám.

To Vám se mnou na přijímač (do kasáren,kam o pár let později dočasně převeleli taky vojenského psa Brixe),odtud mám potuchy i o "hantecu",tak nastoupil nějakej Pišta Horvát.Hned meldoval, že podle ústavy a vojenskej řádů má nárok na tlumočníka a na svých požadavcích tvrdě trval.Českým povelům zásadně nerozuměl, ačkoliv narukoval odněkud od Žatce.Problém, jak vyšitej.Až jednou- za letištěm výcvik v maskách,pěkně do oranice a plížením -plazením vpřed.Jenže, do téhle oranice těsně před naší bohulibou činností vyvezli jézeďáci skutečnou, nefalšovanou kejdu z vepřína.Kdybych byl "cimprlich", je ze mne nadosmrti muslim. Milý Pišta vydržel ten lezobřišní pohyb s maskou asi tak bratru metrů 20.Vstal,masku si strhnul a spustil vodopád nadávek. Česky !!! Bylo po tlumočníkovi.Dodnes nevím, jestli ten prápora byl tak genitální- pardon, geniální, protože jinak to byl typickej představitel velících složek naší hrdinné socarmády,nebo to byla shoda náhod.Podotýkám,že u " modrejch" byla i u velitelů intelektuální úroveň mnohonásobně méně gumácká než u zelenejch.

PS. I to do Brusele Pišta vyslovoval úplně bez přízvuku,jadrně a česky. Nakonec se z něj vyklubal docela prima parťák.

aida 1.6.2007 9:59

Zuzko,

moc pěkné recepty.R^

LENKA S 1.6.2007 10:12

Re: Zuzko,

KYSANÉ ZELÍ  SICE  NEMUSÍM, PROTOŽE   NESMÍM, ALE  POLÍVČIČKA...  PĚSTUJU  SI  NA  ZAHRÁDCE JEN ŽLUTOLUSKÉ  FAZOLKY. JSOU OPRAVDU  VELICE  JEMNÉ.  LETOS   SE TĚM JEJICH  SEMÍNKŮM  ALE NĚJAK NECHCE   VYLÉZAT ZE  ZEMĚ. ZATO HRÁŠEK UŽ  MÁM SKORO  SKLIZENÝ. POLLÍVČIČKU A OVOCNÁÝ KOLÁČ  VYZKOUŠÍM . DÍK ZA  RECEPTY.

Beda 1.6.2007 9:13

ňami ňami

to musí bej dobřoučký8-oR^:-)VV ... nejvíc mě lákají ty závitky, kyslelý zelí přímo miluju, závitky dělám kapustové a taky mají úspěch - takhle dohromady mě to nikdy nenapadlo ... uffff, já mám hlad!!;-P ... díky díky:-)

Štětinka 1.6.2007 8:50

To zelí

je trošku obdoba mých kapustových závitků, mám ale dotaz, jestli se tam dává skutečně nevařená rýže. Já jí tam dávám už téměř uvařenou a tuhle variantu jsem nezkoušela. Fakty to jde?

aida 1.6.2007 9:58

Re: To zelí

Štěti, já myslím, že jo - ta rýže se udělá až během vaření. Dělám takhle něco hodně podobného - masové koule v kysaném zelí a tu rýži tam dávám syrovou, jen propláchnutou.

Štětinka 1.6.2007 10:12

Re: Re: To zelí

to je zajímavý, vždycky jsem si myslela, že se neuvaří, vzhledem k tomu, že neleží ve vodě.... 8-o

aida 1.6.2007 11:42

Re: Re: Re: To zelí

Fakt uvaří. Koneckonců, Zuzka píše, že to podlívá; já ty moje koule taky - a jak se tak znova dívám na recept, je to vlastně skoro to samé, jen se to nebalí, nedává se tam mouka a uplácané koule se rovnou prokládají zelím. Akorát do toho ještě přidávám rozředěný rajský protlak (velký - 1 nebo i  2, podle chuti) s podušenou cibulkou a kostkou masoxu.

týna 1.6.2007 8:37

mňam

tak za prvé - jdu si koupit něco dobrýho. a za druhé - zítra zkusím spáchat polívku. děkuji za nápad, přijedou mi na víkend žravý neteře, tak je utluču fazolkama

Li 1.6.2007 9:42

Re: mňam

;-);-D;-D;-D;-P Já zase čekám vnoučata ;-D

Ejška 1.6.2007 11:56

Re: Re: mňam

:-P:-P;-D;-D Li, ty  můžeš bančit čabajkama.....;-D

Karolína 1.6.2007 6:49

To vůbec nezní špatně

Hlavně ta fazolková polévka, fazolky já miluju. A taky mám raději ty žlutozelené. Tak to určiě zkusím. A zelné závitky, to se jen sbíhají jednomu sliny - pečené v zimě v troubě kachlových kamen na chalupě, kdy to voní po celém domě (mám moc ráda vůni vařeného kysaného zelí), to teda bude mňamka! Díky za tipy.

Možná bych ty zelné závitky mohla i při své současné dietě?!?!?! Když dám libovější masíčko.....