24.4.2024 | Svátek má Jiří


MLSOTNÍK: Babiččina kuchařka II

1.6.2007

FAZOLKOVÁ POLÉVKA

(ZÖLDBABLEVES)

Uděláme v hrnci světlou jíšku, stáhneme z plamene a přidáme sladkou papriku, na kostky nakrájené brambory, bobkový list, povaříme, přidáme na kousky pokrájené zelené fazolky, dovaříme vše do měkka. Po odstavení zjemníme smetanou, dochutíme octem.

Varianta: Do jíšky nedáme papriku, ale spolu s bramborami dáme vařit na kousky nakrájenou čabajskou klobásu. Jinak je postup stejný. V mé polévce zelené fazolky nenajdete, pěstuji fazole žlutoluské, které jsou jemnější. :

PLNĚNÉ ZELÍ

(TÖLTÖTT KÁPOSZTA)

1 středně velkou hlávku zelí zbavíme košťálu a dáme vařit do osolené vody. Vaříme zvolna, postupně odlupujeme z hlavičky změklé listy, seřízneme jim vystupující středové žebro a plníme masovou směsí:

1 kg ne zcela libového vepřového masa umeleme, přidáme sladkou i pálivou papriku (sladké asi 1 dkg, pálivou dávám 0,5 dkg, ale pro běžného uživatele je takové množství většinou nepoživatelné - záleží na paprice). sůl, pepř, trochu kmínu, utřený česnek (asi 6 - 8 větších stroužků) a hrnek oprané rýže (nebo spařených jahel).

Vše dobře promícháme, tvoříme válečky, kterými plníme listy, ovšem ne příliš, rýže při vaření nabude! Vymačkáme asi 1 kg kysaného zelí, vezmeme velký hrnec (nebo dva menší), dno vyložíme kysaným zelím, které zasypeme 1-2 lžícemi hladké mouky, na to narovnáme závitky do jedné řady, kterou překryjeme opět kysaným zelím s moukou, další řadou závitků a nakonec navrch kysané zelí, mouku, 3 bobkové listy, hroudu sádla asi 30dkg, zalijeme vodou, aby pokrývala zelí, přiklopíme poklicí, dáme na plotnu a na mírném plameni vaříme 2 - 3 hodiny.

Během varu párkrát zakrytý hrnec prudkým trhnutím otočíme, abychom uvolnili případně na dně přichycené zelí. Hotové závitky se podávají na talíři s trochou sosu a kysaného zelí polité smetanou a s chlebem. Zbylé zelí se dobře dělí na porce a uchovává v mrazáku. (Je to trochu pracnější, zato je toho spousta)

TŘEŠŇOVÝ NEBO VIŠŇOVÝ KOLÁČ

(CSERESZNYÉS VAGY MEGGYES LEPÉNY)

2 vejce, 14 dkg cukru, 5 dkg másla nebo sádla, 1,5 dl mléka, 30 dkg hl. mouky, trochu citrónové kůry, 1 prášek do pečiva smícháme, vymícháme hladce, přidáme 0,5 l odpeckovaného ovoce, vylejeme na vymazaný a vysypaný plech a upečeme.

Tady je odkaz na tu kuchařku...

http://www.antikvariaty.cz/index.php?action=ShowPicture&id=44788

Dobrou chuť přeje

Zuzka



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !