2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Americky jablkový koláč podle starší tradice a znovelizovaný

Je podzim a k tomu patří jablka. Předpokládám, že řada z vás si jablíčka nasyslila a když ne, tak teta na venkově, hyper super, trh nebo vietnamský obchůdek vás zásobí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Rpuť 11.12.2009 6:14

Dobré ránko!

Tak to je fakt zajímavý, nad tím musím popřemýšlet - my jsme taky jabkový:-)

Maricka 11.12.2009 2:02

těsto se sýrem - velmi zajímavé

Hanko, určitě zkusím. Můj choť jablka v jakékoli formě miluje (v té syrové jsem ho to ale musela naučit až já, do té doby je považoval za příliš zdravé). Jeho milovaný "apple pie" mu dělám dost často a právě s tím kopečkem vanilkové zmrzliny na ještě teplou porci. Ale nikde ne se sýrem i když o tom, že se navrh položí plátek ostrého sýra jsem už slyšela. Ale nastrouhaný sýr v těstě, to zkusím, protože na sýry jsem zatížená zase já. Já na "apple pie" kupuji Red Delicious, ostatní druhy jsou mi moc kyselé, nebo příliš šťavnaté. V sezóně (teď) kupuji v Sam's 2-3 velká balení hromských jablek, udělám pie, část jich nechám na chroupání a z ostatních v troubě usuším výborné sladké křížaly. V dětství je maminka dělala z našich padavek na chatě, ale to byla kyselá jablka a tím pádem i ostřeší křížaly. Z Red Del. jsou křížaly slaďoučké a na dvou roštech v troubě to jde mnohem rychleji, než tenkrát venku na slunci.

A ještě - moc se omlouvám, že jsem ještě neposlala slíbený recept na chleba, pracuji na něm a určitě dodám. A RenatoE  - na přání pak také pošlu Dede.

A ještě zpožděně - děkuji všem za detailnější popisy, kterak jste výletovali s tolika poslušnými pejsky.

YGA 11.12.2009 9:12

Milá Maričko

ad do té doby je považoval za příliš zdravé - to je perla, do kamene tesat. To mi připomělo mého už nebohého kolegu, který po výstupu z vlaku kdesi ve Vysokých Tatrách odpadl na nástupišti a po přijití k sobě prohlásil, že jede domů neb "... mám akutnú otravu kyslíkom!"

Jakub S. 11.12.2009 10:32

Re: těsto se sýrem - velmi zajímavé

To jako obecněji - na Jihu se nejedí moc jabka? V přírodní, přirozené podobě?

Já si den bez jabka či dvou-tří nemůžu představit.

Konečně - to nejspíš nikdo nevíte - podle staré lidové etymologie (odb. termín) se mé město jmenovalo původně Zlaté jabko. Ale pak byli místní na někoho důležitého (na to se názory různí) sprostí, tož ten pravíl: A dosť - a od včilška to bude Zlín, a bude! A bylo. A bude. A pokluzené! Fertyk.

RenataE 11.12.2009 1:03

Re: FOTKY

Mňam! S tím čedarem to musí být vynikajícíR^ Dík.

RenataE 11.12.2009 0:15

Když už

trpajzlíci nemohli zblajznout koláč, sež/rali aspoň fotky;-D Těsto je velmi podobné francouzskému brisée, ze kterého se dělá mimo jiné quiche - tedy až na ten sýr.

HanaW 11.12.2009 1:08

Re: Když už

:-D Jo, mas pravdu, quiche by z toho sel bezva. Uz jsem se tou ideo jednou zabyvala, ale zatim jeste nerealizova. Quiche u nas dela prednostaa tak mu do toho nekecam. Ovsem z te davky bys mela na 2 quiche. Taky by z toho sel cemu se anglicky rika pot pie - oblibeny je chicken pot pie - kousky kurete v hustsim besamelu se zeleninou a z testa cepicka.

veram 11.12.2009 14:12

Re: Když už

Pot pie zní velice zajímavě, nešlo by to trochu podrobněji?

sempervivum 11.12.2009 15:47

Re: Když už

Pot pie- nebude to ta pochutina, co ji zdiskreditovali v animovaném filmu Chicken run? V Čechách to šlo jako Slepičí úlet.