9.5.2024 | Svátek má Ctibor


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: A just budou buchty s mákem! (archiv)

Známé se tehdy podařilo získat místo ve Švýcarsku. Francouzsky, německy i anglicky uměla jako když bičem mrská a italštinu s retorománštinou ji odpustili.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Crossette 20.10.2023 17:33

To je vtipný článek. Naštěstí tu teď mám možnost, koupit si mák přes internet, jinak v běžném obchodě se prodává je v malých skleničkáj jako koření (posyp na pečivo apod). Manžel má mák stejně rád jako já, sypu jím hlavně borůvkové knedlíky, ale převládají ty se skořicí a cukrem. Dávala jsem ho jak do buchet podle receptu Neliny, nebo koláčů které dělám podle jedné mojí sestřenice (oboje jsem už dlouho nedělala). Vlastně mák používám čím dál méně, hlavně proto, že jsem líná ho mlýt. Vím, jde ho dát do mixéru, ale ten nemele stejnoměrně a vyndavat mlýnek jen na to jedno namletí jsem zlenivěla.

Jinak hlásím, že včera jsem v troubě pekla květák podle Neliny - obalovaný ve strouhance se sýrem. Měla jsem tu v lednici misku už koupeného nastrouhaného sýra, když tu byla švagrová a nevím, jaký to byl sýr. Dala jsem poměr 2 díky strouhanky, 1 díl sýra. Květák byl předvařený, postříkaný olejem, aby se mouka lépe přilepila a pak ještě obalené kousky na plechu jsem postříkala olejem. Růžiček byl plný plech a dala jsem ho do předehřáté trouby. Jenže i tak se opékaly moc dlouho, takže jsem asi po 10 min. nakonec přepla na gril. Plech byl uprostřed trouby, grilování nebylo prudké (jednou jsem kousky otočila). Květák byl dobrý, pochutnali jsme si, ale oba jsme se shodli, že v těstíčku je lepší, takový víc vlhký, šťavnatý. Možná to bylo sýrem, který jsem použila, možná byl sušší, chtělo by to asi nějaký ementál či více "tavicí" druh. My jsme "suchost" vylepšíli tatarskou omáčkou a oba si pochutnali, za tu zkoušku to rozhodně stálo. :-)

Liko, co zlomená pacička - doufám, že bolest je snesitelná a zvykáš si na její znehybnění.?

L. Lika 20.10.2023 18:23

Maričko, moc ráda ě čtu, píše mi to ale méně. Bolest je snesitelná (pokud se hýbu jako slimák) , proměnlivá a zaměstnává mě celý den;-D díky za optání;-D

Š. Matyášová 23.10.2023 10:41

kdysi býval na vsích,kde se drželo posvícení Makovej kluk - teda bylo jich několik..mleli mák pro všechny hospodyně..dostali za to nějakou korunu a všichni byli spokojení, mlít na mlýnku sice byla dřina, ale jako zvyk to bylo fajn....

A. Rgova 24.10.2023 16:54

Makovej kluk. Nikdy jsem to neslyšela. Díky za osvětu

M. Gillová 20.10.2023 13:54

Miluju mák na všem! I takový nudle s mákem, což jsem ovšem vymakala. Kupuju místo nudlí vaječný tagliatelle a v kombinaci s mletým mákem jsou výborný ❤️.

Š. Matyášová 23.10.2023 10:41

to dělám od té doby, co je mají v Lidlu ;-D

A. Alimo 20.10.2023 11:22

Já teda makový koláč nebo buchty sním, když už je dělám pro MLP, ale radši tvaroh nebo povidla.

Pamatuju, že můj tatínek miloval škubánky s mákem, mamka vždycky nadávala, že mele mák a ona neví, jestli se škubánky povedou - povedly se vždycky;-D. Já to nejedla , já si dávala na škubánky buď strouhaný tvaroh nebo dneska nastouhaný sýr - já mám chuť na škubánky se sýrem !!!!!:-P

Š. Matyášová 20.10.2023 11:41

a já na ty s mákem a nebo na Lepidušu,to by dala možná i Xerxová, ta je s makem i povidlím....

L. Lika 20.10.2023 9:41

A na švestkové knedlíky!

Z. Jenny 20.10.2023 9:29

U nás je MLP makový mužíček,já mám raději povidla,marmelády,tvaroh,ten nejraději. Jo, české buchty jsou české buchty.jakož i další domácí pečivo,chleba,teplé domácí housky atd. A ještě teda vidím, že ve Švýcarsku by mne asi dali rovnou do nějakého za účelem vyhladovění neb když se lékaři zdá velikost M monstrózní, tak jsem ráda ,že jsem doma.:-)R^

Z. Jenny 20.10.2023 9:32

"nějakého ústavu" oprava.

A. Alimo 20.10.2023 11:14

To snad není možný !;-D Já zas dneska poslouchala přednášku, že už dlouho nebyly makové buchty nebo koláč, a že přijedou mladí a Matej má mákový taky rád ;-D

Z. Jenny 20.10.2023 13:18

;-DR^

Z. Matylda 20.10.2023 8:21

Mák na rohlíku ano, ale v buchtách prosím ne... povidla nebo tvaroh, to je úža! Zrovna tak nemám ráda marmeládu v buchtách. na koláčích ji snesu, ale radši tam mám borůvky jen lehce podušené :-) A kolem sýrů takové kecy nemám, jen kolem sladkého a tlustého masa :-)

T. Zana 20.10.2023 8:55

Ta pekárna, jak píšu dole, dělá občas i slané buchty. Se zelím a uzeným. Je to divná představa, ale experimentálně jsem ověřila, že jsou taky velmi jedlé.

Š. Matyášová 20.10.2023 9:30

zkus dalamánky plněné smaženou sušenou cibulí a škvarkama..to je super náplň...

L. Lika 20.10.2023 8:11

Mák já můžu:-)

Š. Matyášová 20.10.2023 8:07

Jsem maková panenka...náplň mi uvařte a já Vám ji vlažnou pěkně spapám...a žádné potíže mít nebudu..co na tom, že po maku se blbne, holt se ta genialita pěkně zprůměruje...;-DR^V

Z. Jenny 20.10.2023 9:19

;-DR^V

Z. Inka 20.10.2023 7:16

A to já zas makovou náplň miluju. Makový závin hodně máku a málo těsta

Z. Xerxová 20.10.2023 6:17

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :-)

mák mám moc ráda na housce i rohlíku, mám ráda mák na šiškách s mákem... ale vařená maková nádivka buchet a koláčů mi nechutná. To já raději povidla...

T. Zana 20.10.2023 7:44

Já jsem taky povidlová, ale u našich je pekárna, taková maličká, otevírá jen od pátku do neděle (naštěstí) a tam dělají makové koláčky se švestkou uprostřed a ty teda jsou!

Z. Jenny 20.10.2023 9:21

Myslela jsem ,že se jim domácí(stolní) pekárna otvírá jen od pá do ne.;-DPak jsem dočetla pořádně.

Š. Matyášová 20.10.2023 9:32

švestkama plněné buchty,před uzavřením buchty přidat lžičku mletého máku s cukrem, to je taky lahoda...mák si se švestkami rozumí.....

L. Lika 20.10.2023 9:42

Sharko, ANOR^