2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

SOBOTNÍ CESTY: Jadranské užívání (3)

Dnes půjdeme na procházku po ostrově Brač, a to z Milny do zátoky Osibova, a ráno vyrazíme do zátoky Carnjeni na ostrově Ščedro.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Vave 2.2.2015 6:57

Alespoň dodatečně

musím poděkovat za vyprávění, které mi prohřálo sobotní ráno. Omlouvám se, Liko, nějak jsem se nedostala k tomu, abych to napsala dřív.

Z. Jajka 1.2.2015 22:22

Milá Liko,

četla jsem už včera, ale teprve před chvilkou jsem se dostala k fotkám... Pokochala jsem se, hned bych tam jela.

Souhlasín s Abyt, že Jadran je nejkrásnější moře. A to jsem nakoukla i na nějaká exotická. Ale jenže, písečné pláž se mi líbí jen na fotce, ve skutečnosti mám radši skály a kamení :-).

Z. Jenny 1.2.2015 18:51

Milá Liko,

krásně jsem si s tebou pocestovala a cítila v nose a na kůži ten slaný vzduch,to horko. Chuť jejich vína mám na jazyku. Škoda, že nemáme moře.Díky tobě jsem si ho zase připomenula.

Z. Jenny 1.2.2015 19:03

Re: Milá Liko,

Jo Liko,lyžníkovala jsem na běžkách a jen s Ájou, gerontíci chrněli doma, malá Babu už na sníh moc nechce a Daník je rád, že je rád a tak jen kolem potoka a domů. My dvě s Ájou jsme to pěkně probrázdily po polích a lukách. Bohužel už začínají jásat tádydádá zající a tak každý den je jeden útěk a trpím, naštěstí se mrcha jedna vrací brzo. Taky nosí reflexní kabátek, pro jistotu. Piškotky nepiškotky, prostě jednou musí. Chjo.

Z. Lika 1.2.2015 19:31

Re: Milá Liko,

No, Jenny, jestli jsi na běžkách honila Áju, tak budeš za chvilku jako proutek a fík zároveň :-)

Z. Verenka 1.2.2015 18:48

Brač

má pre mňa zvláštnu chuť.Na Brači žil slov.spisovateľ M.Kukučín/vlastným menom dr.Matej Bencúr/Tam napísal román Dom v stráni-nikdy som ho nedočítala.Náš otec, učiteľ jazykov, vždy túžil mať platobnú kartu,v socíku vec nemožná, a chcel mať heslo "dom v strani".Až teraz, po desťročiach ,som mala k jednemu účtu  password dom v strani a myslím,že to bolo veľmi bezpečné heslo.

Z. Lika 1.2.2015 19:30

Re: Brač

Verenko, tomu s tou kartou říkám uvést poezii do prózy denního života :-)

H. Williamson 1.2.2015 17:50

Jsem zpatky v Jizni Karoline

Cestou jsem asi chytla virus, protoze prvni dva dny mne bolela hlava, soufl od zaludku, atd. Tak jsem jen spala nebo cumela do blba. (A potvora autokorekce mi prepisuje slovo "blba" jako blab.) Let byl zcela luxusni, ne v zcela naplnenem letadle jsem mela tri sedadla, kde jsem si tudiz udelala pohodlnou postylu na cteni a na spani.

Absolvovala jsem velky pocet rodinnych navstev, vygruntovala (castecne) mamy byt, obstarala peci o zuby za pro USA neuveritelne nizkou cenu, ackoliv technologie v te ordinaci byla lepsi, nez to co znam od nas. Vzhledem k tomu, ze jsem soucasne (opet) skoro nechodici, tak jsem se nikam moc nehrnula a krome mensich nakupu na meste nebo ve vesnici zavisela na rodine nebo taxicich. Grrrrr. Internet jsem pouzila vyhledavat mame, co potrebovala/chtela vedet, ale jinak celkem nic. No, mela jsem dlouhy deficit doby, kdy jsem tam nebyla, a Skype vsechno neporesi. Mam ruzne postrehy, o nez se podelim pozdeji.

Z. Jenny 1.2.2015 18:47

Re: Jsem zpatky v Jizni Karoline

Hano,už jsem si dělala starost, ono to počasí v tuto dobu je stresující. Tak si pěkně odpočni a vyzdrav se, přeji jako vždy hodně sil,ty jich potřebuješ od nás všech, děvče milé. Ahój!

T. Zana 1.2.2015 20:54

Re: Jsem zpatky v Jizni Karoline

Hlavně že jsi to nakonec vlastně všechno zvládla, odpočívej! A my se budeme těšit na ty postřehy :-)

H. Williamson 1.2.2015 15:59

Moc pekne povidani

A ano, taky bych si dala rict spat pod hvezdama a nechat se houpat lodi. A obrazek vecere - jo, takova by se mi libila. tesim se na pokracovani.

Z. Lika 1.2.2015 16:15

Re: Moc pekne povidani

O tom spaní na palubě se někdy v článku zmíním. A možná o dalších zdánlivě samozřejmých věcech...

M. Crossette 1.2.2015 15:12

O.T. Jáhly

Včera k večeři jsem udělala "jáhleto". Tedy přísady jako pro rizoto, jen místo rýže jsem dala jáhly. A bylo to moc dobré, oběma nám chutnalo. Jáhly jsem si musela objednat přes internet, v našich obchodech je nikde neměly. U Zany jsem psala, že mi cena $17 za necelé kilo přijde vysoká - no to jsem se blbě dívala, je to za 4 balíčky.

Jáhly jsem spařila horkou vodou (i když to možná nebylo potřeba, pár syrových jsem schroupla a vůbec nebyly hořké, takže asi fakt čerstvé). Pak jsem je krátce opražila na oleji (tedy ne do hněda, ale když se mi to zdálo dost). Pak zalila vodou - poměr 1:2 (a překvapilo mě, že nabobtnaly tolik jako rýže). Na opravdu mírném ohni jsem je vařila, až se všechna voda vsákla. Pak odšoupla a hned načechrala, aby vyšla pára a jáhly zůstaly "krupičkové a křupavé". No a pak jsem mírně osmažila cibuli, přidala pokrájená slepičí prsíčka, zelenou papriku, houby a posypala naším oblíbeným kreolským kořením. Normálně dávám do rizota ještě rajče, to jsem neměla, ale nevadilo to. Pak jsem k tomu přidala jáhly, promíchala a ještě do toho nechala rozpustit kousek másla (tím, že tam nebylo rajče, přišlo mi to sušší). No a nakonec jsem to posypala nastrouhaným sýrem a nechala ho roztéci. Dala jsem Goudu, ale bylo to dobré i bez sýra. Jáhly vůbec nebyly hořké, nebyly kašovitě rozvařené a celé to bylo fakt velmi chutné. Mám už z netu zkopírované další recepty, takže budu jáhlovat. Ale hned ten příští bude nasladko - Zanin jahelník (a přidám ořechy, jak jsem viděla variantu). A zbylé sáčky jáhel dám do lednice, jak se na sáčku radí, právě proto, aby nezžlukly a nezhořkly. Jáhle mohu jen doporučit. Mě na nich mimo jiné zaujalo i to (jak jsem si přečetla), že jsou zásadité, oproti rýži, která je kyselá a té my jíme hodně, tak pro vyvážení.

No a při vaření mě najednou naskočila píšnička "Sil jsem proso na souvrati, nebudu ho žít. Miloval jsem hezké děvče nebudu ho míti...." Takže jáhly se tu asi opravdu drive pěstovaly, když se dostaly i do písničky.

Z. Lika 1.2.2015 16:14

Re: O.T. Jáhly

Téda Maričko, to je ale receptík! Sliny se mi sbíhají. A jáhly mají ještě tu výhodu, že jsou bezlepkové, a díky svému tvaru (i když chuť je trochu jiná, ale dobrá) mohou nahradit kuskus nebo bulgur, které jsou z pšenice a dělají se z nich různé letní saláty.

H. Williamson 1.2.2015 16:57

Re: O.T. Jáhly

Jo, jo, a tak podobne pouzivam i pohanku (buckwheat). To taky neni spatne, ta chut se mi zamlouva.

M. Crossette 1.2.2015 17:30

Re: O.T. Jáhly

Hanko, vítej zpět, jak "samotu" zvládl Chet a co zvířectvo? Myslela jsem na tebe, když ses měla vracet a zrovna se tu hnala ta sněhová vánice od západu na východ.

Pohanku znám, jeden čas jsem jí dost kupovala, ale teď s porovnáním s jáhlemi mi přijde, že pohanka je více kašovitá (také se tu prodává jako "buckwheat kaša")

M. Crossette 1.2.2015 17:33

Re: O.T. Jáhly

Liko, chystám se o jáhlách napsat neteřce, její dcerka musí mít bezlepkovou dietu, tak jestli o nich ví. My s tímhle problém nemáme, ale občas mě trápí kyselé žaludeční šťávy a tak právě proto mě jáhly zaujaly (plus vitamínové výhody, jak v článku popisvoala Zana).

T. Zana 1.2.2015 16:59

Re: O.T. Jáhly

Maričko, chválím :-)

Jo a musím se pochlubit, objevila jsem ten tvůj bouchací kráječ cibule, tak jsem zvědavá, jak mi to s ním půjde.

M. Crossette 1.2.2015 17:26

Re: O.T. Jáhly

Zano, doufám, že s ním budeš spokojená. Jen se nedej odradit tím, že se někdy zelenina (hlavně tvrdá jako cibule a mrkev, když jsou moc velké kousky) ve spirálce zasekne. Pak buď kousky vyndej a prokroj, nebo prostě fakt silně do vršku sekáčku bac (znovu a znovu) a ono to samo povolí. Nevýhodou sekáčku je to, že se "do válce" vejde poměrně male množství, ale zato to pak nasekáš fakt fofrem (a hlavně právě salát coleslaw s ním uděláš fofrem).

T. Zana 1.2.2015 21:04

Re: O.T. Jáhly

Na coleslaw se chystám!

Z. Xerxová 1.2.2015 14:21

dnešní výlet

trocha sněhu, hodně ledu (hlavně silnice byly takřka nesjízdné), krásné skály, zamrzlé bažinky i tekoucí potoky - to bylo dnešní dopolední okolokostí  :o)  Od Kosti údolím Plakánku do Vesce, a návrat na Kost přes pole (po žluté značce), odkud je vidět Humprecht, Trosky i Kost.

Z. Lika 1.2.2015 16:41

Re: dnešní výlet

To je nádhera. Najt má skvělou fyzičku a proto má tu spoustu energie.

Z. Matylda 1.2.2015 12:51

Zahřála jsem

ukašlaného člověka- minulý týden jsme bojovala s rýmou, která plynule sestoupila do nižších pater.

Díky, Liko, už se zas těším na léto, i kdyby to mělo být to sluneční peklo, co tu bývá.

T. Zana 1.2.2015 17:02

Re: Zahřála jsem

Matyldo, lituji velmi - a sebe taky trochu, protože Franta se z něčeho podobného léčil celý prosinec a už to má zpátky :-(

V. Glover 1.2.2015 12:46

cesnek

jaky je rozdil mezi ceskym a cinskym cesnekem? teda mimo toho, ze jeden asi roste v cesku a druhy v cine?

Z. Matylda 1.2.2015 12:51

Re: cesnek

V síle :) Čínský česnek je výrazně méně aromatický, tam, kde českého dáš jeden stroužek, dáš čínského tři.

V. Glover 1.2.2015 14:39

Re: cesnek

aha diky matyldo.

M. Pajakerryková 1.2.2015 11:39

taky jsem si virtuálně nahřála zádíčka

děkuji Liko,

u nás teda slůňo svítí krásně ale venku je kosa, nicméně půjdeme ven mrňouse povozit v sáních, konečně zkusím zapřahnout toho Terrynka co bude říkat, asi se bude divit, že dostane postroj a figurant nikde :)

Z. Lika 1.2.2015 13:55

Re: taky jsem si virtuálně nahřála zádíčka

Tak to jsem zvědavá, jak to dopadlo :-)

M. Pajakerryková 1.2.2015 16:12

Re: taky jsem si virtuálně nahřála zádíčka

už jsme to vyzkoušeli :) Terry velmi důrazně oznamoval, že není žádný saňový pes a ať ho okamžitě vypřáhnu a táhnu si saně sama :)

ale s naší pomocí i táhl ale sám nechtěl :) to jen štěkal a dokonce se zkoušel i chytit vodítko