29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Obyčejné buchty

... ale zas tak obyčejné nejsou!

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Lika 2.10.2015 9:12

Buchty neumím

ostatně jako žádné kynuté těsto. O to ráda se na ně dívám a čichám jejich vůni. S vypětím sil jsem kdysi buchty párkrát pekla - a po řadě nezdařených pokusů v různých troubách, které mě odrazovaly, jsem nakonec zjistila, že nejlepší (pro mě) je na buchty remoska. Remoska buchtám vyloženě svědčí.

Teda ale meruňkové vidím prvně! Ach jo, na něco mám chuť a hlad (tohle je citát a teď mi bude do večera vrtat hlavou, odkud :-)

Nelinko, krásná fotka, krásný jednoduchý recept.

Z. Lída 2.10.2015 10:24

Re: Buchty neumím

Odkud je ten citát fakt nevím:-) Ale můj vnuk tomu říká chuťohlad ! A má ho zejména na čokoládu.

T. Zana 2.10.2015 8:27

Hmmm, buchty

Jsem asi trochu výjimka, buchty mě moc nelákají. Sním je, když dostanu :-) ale sama jsem je pekla jen párkrát, jsouc spíše koláčová (všímáte si toho přechodníku?)

Ovšem tenhle článek s obrázky... no, dala bych si ;-)

D. Ruščáková 2.10.2015 8:22

Ahoj Nelinko, máš pravdu, švestkové jsou nej!

Tedy aspoň pro mě:)) Akorát, že u nás se z nich nedělají buchty, ale slíváky, což jsou vlastně buchty položené na plech dál od sebe, takže se opečou ze všech stran jako bochánky a když z nich vyteče trochu sladké švestkové šťávy a ta se opeče... šiš, to je dobrota!

Jsi nebezpečně inspirativní - ale na víkend přijede synáček, buchty by tedy mohly být. když peču jen pro nás s Martinem, sním jich víc, než je mi zdrávo!:)))

Z. Dalmi 2.10.2015 9:30

Re: Ahoj Nelinko, máš pravdu, švestkové jsou nej!

Ano, ano, slíváky. Nejlepší na světě jsou slíváky. Nevím, jestli se pečou ještě jinde než na východě Čech, ale je to lahoda.

Z. Xerxová 2.10.2015 7:01

hezký den

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :o) těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej. A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp.

Kynuté koláče dělávám pravidelně, buchty výjimečně. Možná proto, že je dělávají obě naše babči relativně často. A nejlepší buchty jsou povidlové  :o)

L. Blaza 2.10.2015 22:15

Re: hezký den

Kdy já jsem naposledy pekla buchty??? A nejlepší jsou makové a tvarohové! :)

M. Crossette 2.10.2015 2:25

buchtýýýý !!!

Milá Neli, recept už mám od tebe vyžebraný a uložený, teď jsi k němu navíc dodala hezké povídání. Buchty přímo lákají k nakousnutí, jen jsem se jaksi stále nedostala k pečení. Ale čekáme v brzké době návštěvu, tak se pokusím "splnit úkol" a snad se mi podaří návštěvu ohromit buchtami :))

p.Polák, "2x shodit" znamená nechat 2x vykynout. Vykynuté (vyběhlé) těsto stlačením "spadne"(splaskne). Pak se buď vyklopí na vál, trochu "přebalí" a dá znovu do misky, nebo se v ní nechá bez zpracování. Ale v obou případech až znovu vykyne ještě podruhé se nechá spadnout. Podle Nelinina receptu, bych to druhé "spadnutí" viděla automaticky, když se vykynuté těsto vyklopí na vál a začnou se "uždibovat kousky" na buchty :)

J. Polák 2.10.2015 22:49

Re: buchtýýýý !!!

Spolu s Mařenkou z prodanky pěji "Již jsem tě pochopila...". Takže to vlastně dělám s vánočkou intuitivně taky. Dám kynout, až vyběhne vmísím rozinky a mandle a až vyběhne znovu, teprve vyklopím z mísy a pletu..

J. Polák 2.10.2015 1:25

Pěkné, jednoduché

Leč vysvětlete, prosím, obvykle kynuté těsto nepečícímu chlapovi čo je to také "Pak ještě 2x shodit." Jako se stolu?

J. Polák 2.10.2015 1:27

Re: Pěkné, jednoduché

PS Kváskový chleba umím a daří se mi, dokonce i vánočku či mazanec zvládám.

Z. Yga 2.10.2015 9:12

Re: Pěkné, jednoduché

Pokud máš doma psa, tak ze stolu stačí shodit jednou (:o))) - jinak shodit tady znamená přemísit

Z. Lika 2.10.2015 9:14

Re: Pěkné, jednoduché

Já si pamatuju, že doma jsem vždycky do těsta párkrát plácla přes utěrku, něco jako "lehni!" :-)

Z. Tosca 2.10.2015 12:30

Re: Pěkné, jednoduché

Ehm, do kynutého těsta se neplácá, s kynutým těstem se nebouchá, neháže, netřepe. S kynutým těstem se musí zacházet hezky a s citem, Jinak se lekne a zrdcne ;)

Říkávaly obě moje babičky a dnes to říkám já dceři  :)

Z. Yga 2.10.2015 12:55

Re: Pěkné, jednoduché

Tak tak - naši stařenka říkavali - děvče nepřemiluješ a těsto nepřemísíš. Takže ke kynutému těstu se musí přistupovat jak děvčeti (;o)) - s citem, láskou a pochopením.

Z. Lika 2.10.2015 16:06

Re: Pěkné, jednoduché

Máte pravdu, Ygo a Tosco - proto mi asi to kynuté nejde. Příště to zkusím víc s citem, to bude ta nutná přísada.

Š. Matyášová 2.10.2015 16:29

Re: Pěkné, jednoduché

ani s citem Liko,ani s citem....prostě nám není dáno...

Z. Nelina 2.10.2015 16:58

Re: Pěkné, jednoduché

Šárko asi ten cit je důležitý.

Když můj otec ovdověl, a to v pozdním věku, naučil se vařit dobře jen to kynuté mu nešlo. Stále chtěl poradit jak teda to těsto má vypadat, říkala jsem, to musíš cítit v ruce že je akorát.

Z. Iva 2.10.2015 17:00

Re: Pěkné, jednoduché

To znamená, že se lehce promíchá nebo přeloží,  aby splasklo. Tím se "utáhnou" lepková vlákna a těsto je pak více nadýchané než při kynutí jedním vrzem.