Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
A. Lex 31.3.2023 16:18YGO, takhle vařívala moje babička a já na téhle krmi vyrostla. Dnes vařím podobně, jenom nepoužívám tolik zásmažky. Nedělám si násilí a bramborové placky (pečené na litinových plotýnkách na plynu, oheň jako oheň) mastím sádlem. U nás je to nejoblíbenější jídlo, moje i MLP. Ty beleše se dělaly z jaké mouky. Jsou to vlastně langoše, ne? |
Z. Lika 31.3.2023 16:31U nás se říkalo báleše :-) Recept vlastně neznám, ale asi to bude langošové - není to lívancové? |
Z. Yga 31.3.2023 21:54Ano, je to něco jako langoše - vlastně brněnské neteře beleše jedly zásadně s česnekem a kečupem. Ale já je miluju na sladko. Dneska byly teda ty přesňáky - jen se za nimi zaprášilo (je u nás Terka). A zítra asi dojde na beleše, z hladké mouky. |
V. Verenková 31.3.2023 15:26Tak som zase spomienkami v detstve.Vďaka Yga. Prave som sa vratila z NUSCH Ba/ Národný ústav srdcocievnych chorôb/ som po katetrizácii srdca,mám nejaké stenty.V druho sedení budem mať náhradu chlopne.No,užila som si,ale cítim sa viac menej v pohode.Rozmýšľam,čo variť na veľkú noc. Štvrtok je jasný-špenát s volským okom.Na veľký Piatok bude pôstne jedlo.U nás raňajky biela káva a tvarohový koláč ik z kysnutého cesta a to iste na večeru.Na obed robíme pôstne plnené vajíčka.Plnka je jasne bez mäsa,len rohlíky namočené v mlieku,žltky z uvarených vajec+ celé suoré vajcia a dusena zelenina.Plnkou sa naplnia polovičky vajec,poleje sa to bešamelom a zapečie. K tomu hlávkový šalát.V sobotu kysnuté koláče a v podvečer to vypukne Orgie z obžerstva.Šunky,klobáse,udené rebierka,vajcia syry... Ako starnem,tak stále viac lpiem na tradíciách |
Z. Lika 31.3.2023 16:28Verenko, tak vítej, po operaci jako po boji, viď. Ale hlavně že to dobře dopadlo Špenát miluju, hlavně kopřivový, na ten nedám dopustit :-) |
Z. Yga 31.3.2023 21:52Verenko - jsem ráda, že se cítíš dobře a držím palce na další opravy tělesné schránky. Lpění na tradicích, tak to není nic špatného, ba naopak je to dojemné. Vzpomínky skrz jídlo a zvyky... |
E. Schlittermann 31.3.2023 15:00Sumajstr! Budu si ho muset u nasich nekdy porucit, tady ho nikdo neji. U nas se pestovaly barevne fazole. Byly velike, prevelike - cerne, kropenate fialove, kropenate svetle a ciste bile. Z nich delavala mama jednoduchou polivku s cesnekem a tenkymi nudlemi. Na sumajst tata pouzival male bile fazole. Prepadla me mlsna - spis teda hlad. Diky za vzpominkovy mlsotnik. |
Z. Lika 31.3.2023 19:17A fazole nadělaly spoustu parády - znám je takové ty šplhací, na klaccích, čmeláci a včely je milovali. |
Z. Yga 31.3.2023 21:49Kdysi jsem šumajstr uvařila pro tchyni - tenkrát mne poprve pochválila, prý tak dobré brambory v životě nejedla. |
E. Zvolánková 31.3.2023 10:23Moje babička vařívala dost podobně, jen s tou jíškou jsme to nikdy moc nepřeháněli. Já mám od nedávna už doživotně dost specifickou dietu a takováhle jídla by mě postupně poslala do rakve dřív, než je nutné. Ale jako exkurz do nářečí se to moc hezky četlo |
Z. Yga 31.3.2023 10:39No jo, my byly naštěstí zdraví jak řípy, takže jsme mohli všechno. |
Z. Jenny 31.3.2023 9:08Jo ! To je strava mého dětství. Ještě teď a díky dnešnímu článku, cítím ty vůně a vidím jídla na plotně. Teplo kuchyně, zarosená okna,pára nad hrnci,otevřené marmelády,kompoty a povidla,pomletý mák,sádlač s domácím sádýlkem,prskající omastek,ódér brambor ze sklepa,babička v zástěře,ach, to je vzpomínek a všechny ty vůně! Díky! |
Z. Yga 31.3.2023 10:35Ráda jsem tě vzala do dětství |
Z. Matylda 31.3.2023 8:58Jojo, tohle vařívala babička. A její bramborové placky- přesňáky- bych si dala hned, milovala jsem je jen se sádlem. |
Z. Yga 31.3.2023 10:34Mám uvařené brambory, budou odpoledne |
T. Zana 31.3.2023 8:47I mně tahle jídla zavoněla dětstvím :-) Ledacos vařívala babička, i když u nás spíš z čočky než z fazolí - ani jedno ti v bytě nevyroste a čočka se spíš dala koupit. |
Z. Matylda 31.3.2023 9:00Fakt? V mém dětství byla čočka nedostatkové zboží- čočkovou polívku jsem milovala a místo ní byla věčně fazulačka. Pamatuju, jak se jednou naši snažili čočku na chalupě vypěstovat. Tak trochu jí vyrostlo, ale vyloupat to bylo peklo! |
Z. Lika 31.3.2023 9:51Matyldo, a nevzpomeneš si, jestli jste fazole kupovali? Podobně jako zana mám dojem, že čočku jsme měli běžně a fazole se daly spíš pěstovat. |
Š. Matyášová 31.3.2023 9:55kupovali jsm eoboje, ale je fakt,že čočka jeden čas nebyla....takž emísto čočky na kyselo , byla hrachová kaše nebo hrachová polívka místo čočkové..fazolovou mám ráda bílou....a fazolové lusky na smetaně nebo jen tak na slanině s česnekem |
Z. Matylda 31.3.2023 11:39Tak fazule jsme nekupovali, rostly na zahradě a k mým povinnostem patřilo je pak vyloupat. Lusky byly běžně na smetaně, z fazulí polívka. Ale ta čočka fakt nebyla a vozila se ze Slovenska, jak píše níž Yga. Já jsem totiž pořád loudila polívku z čočky a byla jen občas. |
Z. Yga 31.3.2023 10:34Myslím, že jeden čas byla čočka v českých zemích nedostatkové zboží a vozila se ze Slovenska, z Bratislavy... |
Z. Lika 31.3.2023 7:51Smlsla jsem si a pošmákla, díky, Ygo. A zavzpomínala, leccos znám z dětství, i když třeba pod trochu jiným názvem |
Z. Yga 31.3.2023 10:32Tak ona ta jídla nejsou žádné objevy a myslím, že jsme je v podstatě jedli všichni. Jenom ty názvy budou jiné |
Š. Matyášová 31.3.2023 6:41Ege, snědla jsem to celé, jsem přejedená i na potom a nechce se mi robit...děkuju za krásné povídání o vaření a recepty.... |
Z. Yga 31.3.2023 10:31Jo, to byla radost, tenkrát to sepsat... |
Z. Xerxová 31.3.2023 6:20hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům polívka musí být - tento týden byla kuřecí s nudlema, pak kedlubnová zasmažená (zbyla půlka obří kedlubny, který byla chuťově nicmoc) a včera cibulačka (už mi cibule dost raší). Doba bramborových knedlíků, šišek a placek skončila - staré brambory došly a ten zbyteček maličkých našich zbývá na pečení... |
Z. Yga 31.3.2023 10:30No ano, polívka je grunt - vývar s domácíma lukšama (nudle) byl vždy v neděli. |