27.7.2021 | Svátek má Věroslav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Když zabečí jehněčí

Jediná zvířátka, se kterými se na Beaveru příliš nekamarádím, jsou Plyšáci. Snažím se jim vyhýbat a nepojmenovávat je. Proto mám pro ně ten stádní výraz – Plyšáci. A ano, je to proto, že z jejich masa připravuji velice dobrá jídla.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Crossette 21.5.2021 17:11

Šarko, pod tvým minulým Mlsotníkem jsem odpověděla na tvůj komentář ohledně jehněčího. Jen jsem špatně psala o jehněčím, ale měla na mysli skopové maso (to z Australie). Vlastně ani nevím, jestli jsem jehněčí (vlastně ani kůzlečí) kdy jedla, nevybavuji si kde by to bylo. A teď už roky jsem na tom jako Jenny :-) Dříve jsem v rest. jedla (a občas sama kupovala) i telecí, už ho nejím (důvody nebudu rozvádět).

Ovšem je mi jasné, že koza, nebo ovce nemohou za to, jaké pohlaví mláďat se jim narodí a v chovu holt pak bývá beránků a kozlíků přebytek - co s nimi ? Takže, když už se musí zabít, tak alespoň jejich maso nepřijde vniveč a chutně se připraví , jako to na Beaveru děláš ty :-)

M. Crossette 21.5.2021 18:13

A když už je tu vaření, včera jsem strávila velkou část dne mícháním sirupu z kosmatic (květ bezinky), nastříhaných dva dne před tím. Sirupu mám rovných 16 litrů, je polohustý, krásně zlatavé barvy a výýbornýý. Máme o šťávu jistě až do podzimu postaráno :-) Naštěstí mám ten veliký smaltovaný český hrnec (snad na 50litrů), co má Šárka na jedné fotce. Jinak nevím, jak bych byla takové množství vařila :-)

Jestli take děláte sirup s květů - svařujete ho na mírné zhoustnutí, nebo jen rozpustíte cukr, zahřejete a sléváte ???

Z. Lika 21.5.2021 21:07

Maričko, sirupy dělávala máma, a pamatuji si, že byly dost husté, sice ne že by v nich stála lžíce, ale ani žádná "vodička".

Na vůni kvetoucího bezu se moc těším.

Š. Matyášová 22.5.2021 6:29

Na Beaveru vari stavy Alenka a ma je husty jako Maricka..a dobry..bezovou, salvejovou...

Š. Matyášová 22.5.2021 6:27

Ty smaltovany velky hrnce jde jeste u nas koupit, ale ten velikej je okolo 1500 a poklicka za 1000...

Š. Matyášová 22.5.2021 6:26

Ja vim Maricko, cetla jsem... a mas pravdu, s tema pohlavima...je to tak

T. Zana 21.5.2021 17:02

Hezky popsané, ale nějak to není pro mne. Doma jsme se k tomuhle masu nedostali, takže nejsem zvyklá, a v krámě ho moc nevídám... a když vidím, tak nějak nemám pocit, že bych to chtěla zkusit.

Tuhle jsem koukala, jak u nás ovečky a kozy vypásají stráně :-), takové ty prudké, kde to není ani na chlapíka s kosou.

Š. Matyášová 22.5.2021 6:25

Do prudjych kopcu a strani je kosa na prt..tam ty zivy sekacky jsou velikej prinos. Je skoda, ze to maso neochutnas...dava silu a je moc dobre.

Z. Janaba 21.5.2021 13:08

Jehněčí, většinou kýtu, někdy dělávám když máme návštěvu. Peču ji na roštu, okořeněnou rozmarýnem, česnekem a pepřem a pod rošt šoupnu péct buď brambory s šalotkou a timiánem, nebo nakrájenou kořenovou zeleninu, tedy mrkev a celer, opět šalotku, pepř a sůl. K tomu stačí šťáva, která kape z vypékajícího se masa.

Maso jím jen na návštěvách a v pondělí na norský národní svátek přinesl někdo tuhle kýtu uzenou. A studenou. Ochutnala jsem, a překvapeně konstatovala, že naše uzené maso to nijak nepřipomíná. Krmě to byla jemňoučká, lehounká, jako máslo. S Waldorf salátem to nemělo chybu. Až ji někde uvidím, hotovou, vařenou, tak ač maso nemusím, koupím.

Š. Matyášová 21.5.2021 13:17

jo, uzené jehněčí..moc dobrá záležitost:-PR^

Z. Jenny 21.5.2021 12:39

Sharko díky,jistě je to všechno mňamózní, ostatně jako všechno co uvaříš.V Dělala jsem jen jednou jedinkrát řízky,před tím naložené s česnekem. Výborné to bylo,to zase jo. Pak už jsem nikdy nekoupila ani nesháněla. Jehněčí a telecí nejím.

Š. Matyášová 21.5.2021 12:48

jenny, i hovězí bylo telecím...a skopové jehněčím...to bys nemohla ani kuře....

ale chápu tě..proto k nim nechodím a nekamarádím se....

A. Alimo 21.5.2021 12:53

Tak to jsme na tom stejně, nejím to. Pamatuju si, že moje babička dostala kdysi od přízně z vesnice kůzle, bylo pár dní na dvoře a já si s ním hrála. Pak skončilo na talíři. Nejen, že jsem ho nejedla, já dokonce dostala horečku a odstonala jsem to.

Z. Jenny 21.5.2021 13:54

Ali, můj případ. Jinak je to každýho volba, moc masa nesním obecně, mně se v poslední době zdají i ty místní krůty nic moc, když je vidím jak štěbetají jako drbničky a přitom je na vozíku vezou z haly, však víš kam. :-/

A. Alimo 21.5.2021 14:40

Krůtí maso jím, když ho koupím v obchodě, je to prostě kus masa. Ale jednou nám nabídl švagr, že nám přiveze krůtu odněkud ze statku za velice příznivou cenu. Tak jo, to jsem ovšem netušila, že přiveze živou !!!!:-(. Do rána byla zavřená ve stodole, pak ji MLP zabil, ale ještě dneska z hrůzou vzpomíná, jak to bylo strašný, že měla teplý nohy!!!;-( Oškubat ji a vykuchat byl horor a vůbec nám po tom všem nechutnala. Já jím maso, když ho koupím prostě jako kus masa, ale když vím z jakého konkrétního zvířete bylo, nemůžu. Brrr to jsou vzpomínky...:-/

M. Skálová 21.5.2021 23:22

maso kupuji jako maso a nepředstavuji si ,,z čeho je vyrobené" Králíky jsem kvůli tomu přestala krmit, protože když se s nimi každý den bavíš tak je nemůžeš jíst. A pak jsem musela prosit souseda aby je zabil. MLP to udělat nemohl. Ale králíka si kupuji od známé taky jako maso. Já ho moc nemusím.

A. Zemanová 21.5.2021 9:20

Jehněčí jsem pekla asi jen třikrát, víceméně pod nátlakem, někdy i svým vlastním. :-) U nás doma se nedělalo a když jsem ho někde viděla na talíři, tak se mi na něm něco nelíbilo. Leč obvykle je opěvováno a tak jsem chtěla vyzkoušet, zda mi bude chutnat, když si ho uvařím sama. Takto jsem se naučila jíst většinu jídel, která mi byla v dětství nesympatická. Je to ovšem tak trochu harakiri způsob překonávání nechutí, protože když nevíš, jak to jídlo má vlastně chutnat, ochutíš ho tak, aby chutnalo tobě. Což je v pořádku, ale občas pak zjistíš, že název jídla byl pro strávníky poněkud zavádějící. :-)

Ale abych se vrátila k jehněčímu. Když jsem ho připravila, nebylo špatné, ale zas nebylo tak dobré, abych ho napříště pracně sháněla, překonávala odpor dotýkat se mladého masa a hlavně odpor jíst něco tak milého a ubečeného. Prostě to nejde. Přitom maso jím a dokonce ho potřebuju, dnes už mi teda stačí jednou týdně. Občas jím vepřové, ale nejčastěji krůtí maso, příležitostně kuřecí. Miluju hovězí stejk, když mi ho někdo dobře připraví - což už se pár let nestalo, protože Vašek je pro změnu nemusí a ve stejkárně knedlo vepřo zelo obvykle nepodávají. Ale jinak hovězí dnes dělám většinou už jen jako španěské ptáčky, když si je děti objednají. Přitom jsem hovězí mívala ráda. Ale teď už maso jím opravdu jen v malém množství.

Dnes ovšem přijedou všechny děti se svými dětmi, mimo nejvzdálenější dcerenky, a bude grilovačka a pak nám tu naše děti nechají celou "velkou pětku" a my budeme mít veselý víkend. :-)

Přeju všem dobrý den. V

Š. Matyášová 21.5.2021 9:35

až se to tu otevře, udělejte si vejůet na Pernštejn nebo na procházku kolem zámku Mitrov, kde jsou i tvoje polštářky..a zajděte na Mitrovský dvůr a dejte si steak tam...nebudete litovat....:-P

já jehněčí i skopový moc ráda...a hlavně, odnaučuju předsudky a u mne ho jedí i ti,co ho v životě nejedli, protože jim někdo řekl,že to maso je cítit... jo,když ho někdo neumí zpracovat,tak ano...

J. Fialová 21.5.2021 12:33

Jojo, jíst něco tak milého, to by se mi také příčilo.

Šárko, tak pro mě jen rejži s omáčkou ;-D

Š. Matyášová 21.5.2021 12:49

jak myslíš...;-DR^

Z. Lika 21.5.2021 7:50

Jehněčí jsem dělávala kdysi, na popud Karla Gotta, který tu voňavou dobrotu v nějakém rozhovoru sugestivně vylíčil. Ve VB jsme si ji dávali, kde jsme jen mohli.

Zaujala mě Blondýna. Je mlsná jako koza a schopná sníst i ty smažené žampiony? :-)

Bezva recepty, Sharko, díky. Vůně se musí linout do daleka, nezastavují se u vás pocestní? ;-D

Š. Matyášová 21.5.2021 8:54

kdyby ji Alenka nehlídala, tak je sež - snědla...;-)

Z. Yga 21.5.2021 10:39

Vzpomínám na pana profesora Piškotka Pišutku, který miloval smažené bedle - věřím, že tam v kočičím nebi jich má přehršle, prokládané růžovou náplastí VV

Z. Matylda 21.5.2021 7:37

Jehněčí dělám, když se k němu dostanu, což v poslední době nebývá. V poslední době bývá spíš jelen nebo divočák...

Z. Xerxová 21.5.2021 6:12

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :-)

Jehněčí kýta byla u nás v neděli. V litiňáku dlouho pečená, úplně rozsejpací. Všichni jsme si pochutnali, s bramborovým knedlíkem a špenátem byla skvělá. Původně měla být na Velikonoce, ale když u nás kvůli zákazu opustit katastr nemohli Trpajzlíci s rodiči být... tak vydržela v mražáku na vhodnější příležitost.

Š. Matyášová 21.5.2021 12:50

moje oblíbená kombinace, je jehněčí s mátovým želé.....