7.3.2021 | Svátek má Tomáš


Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Zemanová 22.1.2021 15:49

Mucinka to nedala. Dost se v ordinaci prala, vyšetření nebylo možné, ale viděli jsme pokousanou tlapku a paní doktorka jí dala injekci atb, které by mělo překrýt i další problémy. Pak ještě vitamíny, ale po nich Mucinka přestala dýchat. Nepodařilo se ji oživit. Teprve potom jsme viděli, že má roztržený i krk kousek od průdušnice. Měla také zvětšené bříško, větší ledviny. Možná prý měla i FIP. Jdu ji pohřbít. Je mi to líto, ale zranění byla tak velká, že bez atb by to nedala. Atb bohužel ale nedala taky. Alespoň se dlouho netrápila.

T. Zana 22.1.2021 17:15

Ach jo ;-(.

Udělala jsi, co se dalo. Aspoň že se netrápila.

Z. Lika 22.1.2021 18:23

Přidám se, Vave prokázala Mucince poslední a dobrou službu V

Z. Jenny 22.1.2021 17:16

Vave, to je mi líto. Chudáček malý. V

M. Crossette 22.1.2021 17:47

Ach Vave, to je smutné, ale jsi hodná, žes Mucinku vzala na veterinu a alespoň zkrátila její bolestné trápení. Holt osud venkovní kočky - asi nějaká rvačka, nebo opravdu FIP.

Jinak houbovou smaženici jsem měla zrovna včera. Vždy, když zbytek nějaké večeře stačí už jen pro jednoho, porci dostane manžel a já si radostně udělám milované houby - buď s vajíčkem, nebo s nudlemi. Takže včera manžel dojídal zbytek chili (guláše) a já si pochutnala na houbách. Minulý týden jsem zase dostala chuť na hustou bramboračku do které jsem dala dovezené české sušené houby. A vepřový guláš na houbách máme také radi. Mám dvě skleničky houbového prášku, který jsem si udělala. V jedné je prášek ze sušených bílých píchavek (sušená, namletá má skvělou houbovou chuť a vůni), v druhé normální sušené houby, také rozmixované na jemný prášek. S ním pak různě přichucuji. Třeba právě, když potřebuji nastavit houbovou omáčku, co Šárka dělá maizenou. Já ve studené vodě rozmíchám lžíci mouky a tak půl lžičky houbového prášku, přileji do omáčky a provařím. Houbová chuť se tak nastavenou (naředěnou) omáčkou neoslabí

Bůček vypadá na pohled náramně lákavě a chutně. Vlastně nevím, jak by se tomuhle druhu masa tady (tedy angl.) řeklo - nevíte to někdo? Pomaloučké pečení i několik hodin dělám taky (v římském pekáči, třeba tři hod.), ale přeci jen péci kus masa (i velký) 10 hod? Vždyť to musí trouba maso jen trochu víc zahřívat, ne? To prosím není kritika přípravy, jen si to nějak neumím představit, že se maso při tak nízké teplotě opravdu "peče". Moje tchýně také o am. svátcích pekla óbr krůtu přes noc, ale to byl opeřenec, který pomalu zabral celou troubu a navíc nadívaný. :-)

Z. Lika 22.1.2021 18:19

Maričko, anglicky je to pork belly. A to dlouhé pečení při relativně nízké teplotě je vynikající postup, maso je pak měkounké, nikoli však rozměklé, a závěrečná teplotní forsáž učiní maso zcela bezpečným.

Zajímavý tip s tím houbovým práškem na zahuštění, děkuji!

M. Crossette 22.1.2021 20:56

Liko, moc děkuju, název je mi povědomý, ale nenapadlo mě, že to je česky bůček a že se z toho udí slanina 8-o. No koukla jsem na dva naše obchody, prodávají jen čerstvé (neuzené) silné proužkx. Zkusím někdy zajet do obchodu, kde jsem kupovala hovězí žebra na vývar pro Trixie. Už jsem tam hodně dlouho nebyla, tam by ho mohli mít v celku. Na youtube jsou různá videa americké připravy celého bůčku, ale je to hlavně BBQ (také delší pečení), mic jako Šárčin recept jsem neviděla.

Š. Matyášová 25.1.2021 6:43

Maričko,pečo-dusí a na konci peče...lepší maso jsem nejedla...

Z. Janaba 22.1.2021 18:08

Díky Vave! Pomohla’s jí přeběhnout Duhový most, za to ti budiž dík! Venkovní kočky to nemají lehké, to tedy ne!

A. Zemanová 22.1.2021 18:31

Říkala vetka, že už se jí to stalo, že nemocné srdce nedá ten stres, už jí takhle na stole odešel kocourek. A nemocnému srdci nasvědčovaly ty ledviny a zřejmě voda v břiše. Možná kvůli nemoci nemohla utéct zranění a všechno se to spojilo. Alespoň netrpěla, pořád se tím utěšuju.

Š. Matyášová 25.1.2021 6:41

Vaví, prokázala jsi jí tu poslední službu, která se spoustě venkovkám nedostane. Děkuju Ti. Mucinka už sedí Bedě na klíně a ta Ti poslala jeden ze svých krásných úsměvů....VR^

A. Zemanová 25.1.2021 8:21

Beda viděla Mucinku na fotce a moc se jí líbila. Měla ráda zamračené kočičky.

Š. Matyášová 22.1.2021 14:12

Všem i těm, co teprve přijdou, děkuji z apřečtení a reakce..odpovím na ně v pondělí ráno ....V;-)..přeji vám hezký víkend...

A. Zemanová 22.1.2021 13:25

Bůček! Nejlepší maso, když se povede. :) Už jsem ho ale dlouho nedělala a na víně nikdy. Přece jen už dělám jídla odlehčenější (zajímavé je, že na těla působí, jako by byla spíš vydatnější, ale možná se na nějaký ten bůček vbrzku ulakotím a vrhnu ho přes noc do trouby.

Ráno než jsme odjížděli cosi vyřídit jsem zjistila, že venkovní Mucinka, zamračená kočička, která dochází na jídlo, nějak těžce dýchá, chrčí a hvízdá. Ubydlela se v posledních dvou dnech k kočičím krmítku, občas tam ale kočky bývají, protože krmítko je od severu chráněno garáží a jde tam slunce a teplo od jihu. Museli jsme odjet, ale domlouvala jsem se s vetkou, že se ji kolem poledne pokusím odchytit a přivezu ji. Což bylo dost troufalé, protože ještě ani jednou jsem si ji nepohladila. Nicméně jsem měla pocit, že se chytit nechá. A taky jo. Sice se trochu bránila a utržila jsem nějaký ten šrám, ale mám ji v přepravce v domovní chodbě, zakrytou dekou, a čekám na zavolání, protože u vetky se mezitím vyskytl akutní případ. Mucinka se mi moc nelíbí, zdálo se mi, že vidím krvavou slinu, tak prosím držte palce, aby to bylo léčitelné, aby pomohl ta jedna návštěva. Protože domů si ji vzít nemůžu, nemám možnost oddělené karantény, a jestli ji znovu chytím, to není zdaleka jisté.

Š. Matyášová 22.1.2021 13:31

ten bůček na víně, je lehkej dost Vaví, neboj ;-D

a Mucince držím R^R^R^R^...dej vědět prosím.....

Z. Janaba 22.1.2021 14:56

Moc držím palce, ať se zamračence i tobě uleví!

Jestli bude líp, nemohla bys podestlat krmítko senem? Někde jsem četla, že se to venkovním kočkám dělá. Nevlhne to jako třeba hadr a můžou se do toho zavrtat. V každém případě dík za pokus pomoct, Vave. Dej vědět!

A. Zemanová 22.1.2021 17:27

Krmná boudička s převislou střechou je na dřevěné podlážce kus nad zemí, aby tam nekáleli ježci. Teď v posledních dnech jsem dala dovnitř takové pěnové placky pod kolena, protože se tam Mucinka chodila ohřívat. Letos jsme zrušili kočičí domek plný sena, zateplený, s předsíní, protože do něj roky nikdo nechodil a bylo to dost monstrum. Vedle v zahradě je stodola se senem a to se jim asi líbí víc. Možná taky kočky nechtěly spát v domku, na kterém bylo ještě postavené krmítko, do kterého chodí každý, ale jinak to řešit nešlo.

Š. Matyášová 25.1.2021 6:44

seno vlhne a plesniví, lepší je jako podestýlka sláma...

Z. Janaba 22.1.2021 13:05

Sharko, určitě výborný bůček! Ale malá technická. Neprospělo by kůži naříznout na kostičky? Lepší se to také krájí.

Když technická, tak technická. Už jsem tu jednou zmínila, že Norové podkládají střed bůčku talířkem, nebo zmuchlaným alobalem. Důvod je ten, že sádlo stéká dolů, netvoří na kůži loužičky a kůže zkřehne. Pokud se na ní ke konci netvoří bublinky, pustí gril a pár minutek hlídají. Bublinky vyskakují jak popcorn a krásně křupou! Také bůček asi dva dny před pečením osolí a opepří a uloží v chladnu.

Jiný brav, jiný mrav, říkával tatínek. Oba bůčky, dělané tak či tak, skoro jistě nepřijdou k vyhození.:-)

Š. Matyášová 22.1.2021 13:07

Jano, není potřeba, to je tak měkký,že se to rozpadá a když to ztuhne, tak kůrka není tvrdá a křupavá, zůstane měkká..ale málokdy se to nechá vcelku,namele se to a je to....

Z. Jenny 22.1.2021 12:39

Žralůčková díky za inspiraci! Mrknu do mražáku,co se tam ještě skrývá v té mrazivé džungli. :-) Houbičky by byly akorát to víno chybí a to i červené,či růžové,takže tato mňamka obojího druhu je zapsána do mozkových závitů a bude o víkendu. Dnes byly zeleninové placičky z toho kélu, co byl v týdnu neb ho už MLP nechtěl a o takto upravené se málem hádal o počtu snězených ;-Dkousků. Furt má málo Otesánek.;-D;-D

Š. Matyášová 22.1.2021 13:09

Ty si poradíš, já ti věřím...a jsi takovej diplomat, že utáhneš chlapa i na kél ;-D

T. Zana 22.1.2021 11:29

Hm, maso na houbách udělám určitě, když jsme odmrazovali mrazák, objevila jsem zapomenutého čerta, teda mističku mražených hub. U nás doma se teda na houbách dělávalo hovězí, ale skoro mám pocit, že to vepřové je lepší.

Bůček... no jo, ale čtyři kila pro dva jsou fakt docela dost ;-D;-D.

Š. Matyášová 22.1.2021 11:31

Zano, jak moc, podělíš rodinu ;-)

Z. Matylda 22.1.2021 11:05

Maso na houbách dělám takhle i s rýží, já s věkem získávám odpor ke knedlíkům. Ráda je mám fakt jen ke kachně s červeným zelím. Bůček vypadá dobře, uvidíme :)

Š. Matyášová 22.1.2021 11:30

mně to s rejží chutná víc ;-)

Z. Lika 22.1.2021 9:24

Plecko na houbách, mňam. Díky za připomenutí, nějak mi vypadlo z radaru a přitom je to dobrota. No a ten bůček, ten se u nás rozhodně neztratí. Jen dotaz - myslíš nechat ho opravdu zastudena? Takže k chlebu?

Š. Matyášová 22.1.2021 9:38

Liko, opravdu za studena a k čerstvému chlebu..a takovej druhej-třetí den, je nejlepšíV..

jde nacpat horkej pokrájenej na malý kousky do sklenic a zalejt tím sosíkem a zavařit. to by se ti na loď šiklo.....

A. Alimo 22.1.2021 9:05

Vepřové na houbách dělám jako ty, k tomu buď rýže nebo knedlík, ale jde to vlastně se vším, brambory i těstoviny. Ale ještě radši máme hovězí na houbách, má to podle mne takovou výraznější chuť.

Ale ten bůček ! Ten je R^ . To musím určitě vyzkoušet, jen co se k nějakému dostanu. Dík za inspiraci !

Š. Matyášová 22.1.2021 9:10

hovězí nebylo, potřebovala jsem vybrat mrazák....;-)

a bůček zkus, nebudeš litovat.....:-P