Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Š. Matyášová 17.1.2020 11:43Samo jo, když víš jak přiložit,kam posunout polena, kam šoupnout hrnce...a stačí jeden dobrák, co ti přijde pomoct.... , ale když nám někdo udělá třísky na podpal a nanosí dřevo,jsme s Alenkou rády.... |
Š. Matyášová 17.1.2020 11:39děkuju Abyt..... |
Z. Tečka 17.1.2020 11:32Jsem exot, svíčkovou nesmím! Stačí, že ji někde ucítím a už se potím i pod očima. Když strejda na chalupě přinesl kus srnčího na svíčkovou, všichni slintali. Tři dny naložená, pak se pekla v kachlácích, a já přebíraůla strejdův chleba pro slepice, namazala jsem ho sádlem z hrnce a na zahrádce si vytáhla cibulku. Uklidila jsem se s tím za stodolu. Ale jo, beru, že je svíčková slavnostní jídlo, které téměř všichni milují. O kamnech už psát nebudu, obdivovala jsem je už dřív. Stačila by mi poloviční. Na tom se musí vařit samo. Máš můj obdiv, jak sis s tím poradila. Chodila jsem pár let pomáhat do hospody,tam se samozřejmě vařilo ve velkém, ale jednak tam bylo víc ploten a druhak si postupně každý kuchař vybavoval kuchyň všelijakými udělátory. Ty sis musela poradit prakticky v polních podmínkách. A skvělě! Jo, a O.T. Včera jsem pekla kočkám kuřecí čtvrtku v sáčku. Dělala jsem to poprvé, a výsledek přímo skvělý. Jen jsem přidala pláteček másla. Vyndala jsem kuře když kůže začala nabírat barvičku. Maso křehounké, plné šťávy, jen jsem ho natrhala vidličkou. Za mohutného ječení a kvílení jsem jim to nandala do misek, za dvě minuty to vdechli. A to jsem jim nechala tu větší čtvrtku. Příště abych tam dala dvě, a možná mi bude dovoleno olíznout tu středovou kostičku. |
A. Bytová 17.1.2020 11:22Kdyby byla Nobelovka za vaření, nominovala bych tě už jen za tu vychytávku s knedlíkama. A ty kamna, to je prostě sen! |
Š. Matyášová 17.1.2020 10:58kýbl je na logr a slitky...to do odpadu nelijeme.. |
Z. Lika 17.1.2020 10:42Jo jo, vypadá to jako protiletadlový kanon nastojato |
T. Zana 17.1.2020 10:41Sharko, ta kamna, to je báseň o kamnech! Krása a užitek, tak to má být . Jinak se připojuju k zástupu obdivovatelů, neumím si vaření pro takový dav představit. A svíčkovou ráááda, budu muset přijmout nějaká opatření . |
T. Zana 17.1.2020 10:39Tak to já jsem si synka v kuchyni přidržela (a vyplatilo se to ). |
Š. Matyášová 17.1.2020 10:32já panikařím, když jich je stovka |
Š. Matyášová 17.1.2020 10:31oni je všichni taky nejedí, někdo jen citronek a 2 barbaři chtěli šlehačku - no nedostali, ta ve spreji mi nesmí do kuchyně.... |
Š. Matyášová 17.1.2020 10:29kamarád daroval loni horkovzdušnou, do té doby byla eletrická,ale tu nyní využívám v letní kuchyni..... |
Š. Matyášová 17.1.2020 10:28lícovky se jim říká.... |
Z. Lika 17.1.2020 10:24A jakou troubu máte? Ta už asi na dřevo nebude? |
Š. Matyášová 17.1.2020 10:06cihly jsme si dodali...už při obhlídce věděl,do čeho půjde a pak, je to skvělej poctivej fachman! Až někdo budete chtít kamna,krb nebo tak ...vřele doporučuju a kontakt předám. Stavoval se u nás minulej tejden, viděl zajetý kamna po 3 letech provozu....a byl taky pyšnej.... |
Z. Lika 17.1.2020 10:05No jo, já si všimla toho výklenku s kýblem a napadlo mě, že je to na rozmrazování sněhu na vodu. A považuji to za velice praktické. |
Š. Matyášová 17.1.2020 10:04tak nějak jsi to trefila... |
Z. Lika 17.1.2020 10:04Jsou fakt parádní a těší mě, že kamnáři "jedou" a jak se zdá, nejméně někteří velmi zdatně. |
Š. Matyášová 17.1.2020 10:03všimni si kohoutku vlevo od dvířek na přikládání- tam je měděnec uvnitř schovaný a ohříváme si tak vodu na mytí nádobí- v zimě..... mohly jsme si vybrat, jestli troubu nebo vodu, vybraly jsme si vodu...troubu máme o kus vedle .... |
Z. Lika 17.1.2020 10:03Pro kolik lidí to vlastně bylo? Podle masa počítám 40 porcí po 200 g po upečení? Šmarjá, hrnec na vyvařování prádla bych musela někde půjčit... |
Š. Matyášová 17.1.2020 10:00cihly s glazurou, ale ne lesklou... |
Z. Janaba 17.1.2020 9:59Tak já zase né tu šlehačku! Nemám zájem o nastříknutou umělotinu, která ke svíčkové nepatří. Šlehačka, lépe řečeno smetana má být uvnitř a ne s ní zdobit svíčkovou jako dort. Šárko, klobouk dolů, já jsem v panice, když mám dělat oběd pro šest! Ono to není o tom vynásobit všechno šesti. |
Z. Lika 17.1.2020 9:46Když matka vařila, vždycky nás, děti, vyhnala ven. A to jsme byli "jen" dvá Ale od jisté rané doby jsem musela v kuchyni pomáhat, nudááá... a brácha mohl do lesa na houby. |
Z. Lika 17.1.2020 9:43Teda ta kamna!! Jsou kachlová, nebo jsou to cihly? Na takových vařit, v takových péct, to je opravdu potěšení - navíc spousta tepelných zón, drží to teplo... Panu kamnáři se opravdu povedly. Na knedle jsi šla s vtipem, Sharko, máš za ušima. Ono fakt vymyslet způsob, jak to ohřát a nerozblemcat a přitom všechno najednou... to je úkol hodný Herkula a chytré horákyně zároveň. Maso jsi také řádně uctila, no prostě - nejlepší kuchařka ve městě :-) |
Z. Yga 17.1.2020 9:31Jo v hnědých! Jsem barvozapomětlivá Nevím proč jsem si vybavila modré hrnce... A jsi teda kuchařka přímo pro mne, když dáváš brusinky zvlášť! Za to máš u mne mišelinskou hvězdu |
Š. Matyášová 17.1.2020 9:15tak to je ještě větší majstrštyk - vařit s děckama...já bych je pozabíjela i bez povolení |
Š. Matyášová 17.1.2020 9:13"náboje" |
Š. Matyášová 17.1.2020 9:12jenny, myslela jsem na ni celou dobu,co jsem to psala.... |
Š. Matyášová 17.1.2020 9:11Ygo, brusinky i citron jsou zvlášť, tohle je focená už jedlíkem doplněná porce.... ty knedle jsou v té strečce proto,že se nerozpadnou a ohřeju jich tak víc a hlavně se nerozmáchají ty u dna, protože než by se nahřály ty nahoře, byla by ze spodních kaše...ale knedle jsou v těch "hnědých".... |
Z. Jenny 17.1.2020 8:20Když jsem četla nadpis a autorku,první co bylo jsem si vzpomněla na Bedu. Svíčkování u Liky , to byl zážitek a největší zážitek byla nezapomenutelná Beda! Svíčkovou miluju, jakož i celá má rodina a ráda ji dělám,klasicky a občas aby nezevšedněla. Sharko,ta cedulka Ti právem patří a Tvůj mlsný jazýček je nám inspirací. Dokud jsme drželi naši partu v mém rodném městě i já jsem byla žádaná kuchařka,zejména na guláš. Už nás ale zůstalo velmi málo, takže guláš dělám jen pro dva,jenže je ho jak pro regiment U guláše to nevadí neb je nejlepší uleželý. |
A. Zemanová 17.1.2020 8:18Svíčková! Mňam, už jsem ji dlouho nedělala, přece jen pro dva je to luxusní jídlo. Ale pochlapím se, vážně. Co se týče chuti, moc mi chutnala svíčková u Liky, blížila se chutí i konzistencí té mé, a bez práce! Sharko, tohle Tvé "velkopanské" vaření hluboce obdivuju. Přepočítávat špetku toho či onoho na pět špetek ještě jde, ale na dvacet či třicet? To už je horší, zvláště když mám pocit, že pouhé násobení na velké vaření zdaleka nestačí. Tvá svíčková vypadá luxusně, a ohřívat knedlíky jako náboje v kanónu, to je věru originální nápad. Na rozdíl od YGY mi brusinky a šlehačka na talíři nevadí. Citron tam nepotřebuju, protože svíčková a knedlo-vepřo-zelo bývá v hospodách (na cestách či dovolené) sázka na jistotu, to prostě venkovští kuchaři umí dobře. U mě ovšem většinou vítězí vepřová, Vašek často volí právě svíčkovou. |