Zvířetník Neviditelného psa
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996MLSOTNÍK: Když je svátek – bejvá svíčková
Alespoň u nás na Beaveru. Když už máme o státním svátku brigádu, proč si ji nezpříjemnit něčím takovým. A já miluju vaření na našich kamnech, která nám postavil úžasný kamnář z Prušánek – Jirka Červenka. Měl pravdu, že když je rozfajrujeme, budou se nám zpředu sukničky připalovat… Ale vaření na nich považuji za něco, co dodává vzniklému pokrmu další rozměr.
Tyhle vařící články z Beaveru dlužím hlavně Bedě, která vyprávění vždy hltala a kvílela, že mám přestat, aby následně zase přešla do přemlouvání, abych pokračovala, že se jí sbíhají sliny. V plánu jsme toho měly dost, jak přijedu, navařím… Tak snad až jednou, U kance... tam se nepřibírá…
Sváteční svíčková byla, a ne ledasjaká, ta loňská říjnová, byla z pořádného kusu irského hovězího, maso mělo 8 kg v syrovém stavu a skoro se nevešlo do pekáče. Ale to bych nebyla já, abych si neporadila – rozříznout maso na polovic, to jsem si předem zakázala.
Naložit, odložit a za dva dny zpracovat a sníst, to znělo jako plán.
Vzpomínala jsem u přípravy na Svíčkování u Liky a odhadovala, kolik omáčky na ten flák masa a jak se surovinami a kořením. Nakonec vyhrála frajerská metoda „fon vok“ (Bedo – od oka). Kuchaři známých jmen by se asi káceli, král Já I. (Jan Werich) – by mi tleskal.
Nakrájela jsem asi kilo špeku na kostičky, pomalu ho rozpustila na pečicím plechu, přidala vavřínek – plnou hrst, nové koření a pepř, nechala zpěnit a vložila maso, to jsem orestovala ze všech stran a vyndala na druhý plech. Přemisťování toho osmikilového mimina bylo jen pro otrlé. Ale maso se zatáhlo a zmenšilo, takže se mi vešlo do hlubokého pekáče, kam jsem přelila vyškvařený špek i s kořením, přihodila na měsíčky pokrájenou cibuli (2 kila) a nechala opět zpěnit do sklovata.
Posléze jsem přihodila nastrouhanou mrkev, celer a petržel (3 kila celkem) a zarestovala je. Přidala jsem lžíci třtinového cukru, 3 lžíce soli, a když se to rozpustilo a začalo vonět, vlila jsem ocet, celou lahev.
No byla ve mně malá dušička, odér linoucí se z pekáče byl jen pro silné nátury nebo lidi bez čichu, ale za chvíli bylo po čpavém zápachu, a tak jsem přilila horkou vodu, nechala zabublat a do lázně opět vložila maso a vlila i šťávu, co z něj za tu chvíli vytekla. Koupala jsem to irské mimi, přelévala a nakonec ho odstavila na dva dny s tím, že ho budu chodit otáčet, aby se mu neudělaly proleženiny.
Následovalo dlouhé pomalé pečení v troubě, zelenina s marinádou se ve velkém hrnci proměňovala v omáčkový základ, po dochucení jsem část zeleniny odebrala a zbytek rozmixovala, přilila smetanu (3 litry) a přidala trochu rybízové zavařeniny – jednu skleničku, menší. Po provaření jsem vrátila zeleninu, nechala probublat a odstavila.
Maso bylo upečené, výpek jsem vlila do omáčky a maso nakrájela Alenka na plátky, spoustu plátků…
Jak ohřát knedle, které jsem „zbaběle“ koupila, jsem si také musela vymyslet. A věřte, dalo to víc přemýšlení, než jak vyzrát na maso. Jak ve velkém ohřát 15 šišek houskových knedlíků, aby jedli všichni najednou a nečekali, až je po plátcích nahřeju na pařáku, kde by se mi mohly rozmáčet, anebo v mikrovlnce, která mi přišla pro tuto krmi poněkud nevhodná.
A tak výsledek vidíte na fotografiích – do hrnce s vroucí vodou vložíte středový díl – hrnec se spoustou otvorů ve dnu, vložíte do něj zabalené, krájené knedlíkové šišky a na něj nasadíte další hrnec, aby teplo a pára neunikaly a prohřály vložené knedle. No, poplácala jsem se po ramenou, že to klaplo. Než snědli první várku knedlíků, byla ohřátá další…
Podávala se s citronem a brusinkami.
Nikdo nic nevrátil, přidali si všichni :-)
Tohle vaření ve velkém je úplně jiné a někdy vyžaduje opravdu víc furianství než kuchařskou knihu a trochu zkušeností s domácím vařením, zvlášť když je jedna pouhý kuchař-amatér…
PS: Od Vánoc visí nad kamny cedulka, kterou jsem dostala od svých strávníků – je na ní anglický nápis - Máme nejlepší kuchyň ve městě!
A i když jsem to na sobě nedala znát, velice si jí považuji…
Foto: Sharka.68
Vše potřebné zjistíte zde...