29.9.2020 | Svátek má Michal



DISKUSE K ČLÁNKU

Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.


MLSOTNÍK: Něco z balkánské kuchyně



Řazeno podle času sestupně, seřadit podle času vzestupně
počet příspěvků: 31, poslední: 10.2.2017 20:39, přehled diskusí

Vynikajici:
Autor: H. Williamson Datum: 10.2.2017 18:20

Ten lilkovy salat delam v sezone velmi casto. Pri spolecenstejsich udalostech jsem ho podavala I jako predkrm. Ale moc moc dekuju za pipomenuti dzuvece - naa ten jsem uz skoro zapomnela. Tak to budu muset brzo napravit.

Tak tady volám huráá:
Autor: M. Crossette Datum: 10.2.2017 16:48

a děkuji za skvělou inspiraci co dalšího se dá vykouzlit s grilovanými paprikami :)

Já papriky grilluju v troubě a to hlavně v pozdním létě, kdy mám sladkých žlutých "banánových" paprika na keřících ještě záplavu a do leča dávám raději šťavňatější bachraté zelené. Ze těch žlutých take lečo dělám, ale protože se rozvaří rychleji, než zelené, mám zelené raději. Žluté dělám hlavně podušené na cibulce (do salátu nepočítám, tam stačí 1, 2 syrové pokrájet, takže ze záhonu moc neubývají)Grilluji "ve velkém", bývá jich někdy 50-60 (tedy několik plechů). Někdy se z trouby ozývají "rány", jak černé puchýře na paprikách praskají. Pak je dávám po částech do zazipovacích igel. sáčků (sáček to přežije)zapařit. A ano, stahování slupek (jíst se fakt nedají, jsou tuhéé) a hlavně rozpůlení a vyndaváním semínek,to je pořádná piplačka,jak říká můj choť - jako dojit myš:) Ale je to nejlepší způsob, jak spotřebovat přebytek paprik, grilováním se i velké množství zcvrkne na větší hromádku. Mám je pak uložené v lednici a jíme jako teplou přílohu. To je naskládám do malého pekáčku, kde vrstvím papriky, každou řadu pokapu olivovým olejem, zakápnu cit. šťávou sůl, pepř. Nebo to pak i v tom pekáčku nechám vychladnout v lednici a jíme jako studený salát. Chutná nám oboje a vlastně až dosud jsem jiné využití grillovaných paprik neznala. AŽ TEĎ poznávám další a jsou to vynikající recepty, určitě vyzkouším !

Jak se vyslovují Gjuveč a Kjopolo? Přesně tak, jak je to napsané?

Re: Tak tady volám huráá:
Autor: O. Bernsteinová Datum: 10.2.2017 20:39

Ano, vyslovuje se opravdu gjuveč a kjopolo, bulharština se píše bukvicema, takže jak píšeš, tak čteš.

Někdo tu psal o džuveči, ten je ale srbský. "Můj" gjuveč je balkánský.

Som ani nevedela:
Autor: K. Miháliková Datum: 10.2.2017 11:39

km11: že gjuveč robím celé roky :) . Tá kombinácia baklažánu, rajčín, cibule a zemiakov sa nejako sama ponúka strčiť do trúby. Z rajčín podľa svetlého vzoru Jamieho O. lyžičkou vydlabem alebo len rukou vytlačím vodnatú dužinu so semienkami, zostanú po upečení sladšie a v pekáči potom nie je toľko vody. Korením cesnakom a bazalkou. Ideálne jedlo, keď má človek robotu pri počítači, šupne sa to do trúby a zabudne sa na to. Keď je vôňa už neznesiteľne omamná, ide sa jesť. Ani riadu na umývanie veľa nezostane.

Re: Som ani nevedela:
Autor: O. Bernsteinová Datum: 10.2.2017 20:36

Rajčata nevymačkávám, potřebuji tu tekutinu, aby se dobře upekly i brambory, dávám je do gjuveče syrové.

Čušky:
Autor: K. Holubová Datum: 10.2.2017 11:28

jsme tomu říkali. Postup na opečení a svléknutí paprik je stejný. Pak se daly očištěné kousky do misky, přidal utřený česnek se solí a barevným pepřem a zálivka z balsamicového octa a kvalitního oleje.

Nechalo se odležet a konzumovalo nejlépe s bílou večkou. Vynikající.

Re: Čušky:
Autor: O. Bernsteinová Datum: 10.2.2017 11:37

Jsi dobrá, že si pamatuješ, jak se bulharsky říká paprikám. Vzhledem k tomu, že já kyselé moc nemusím, tenhle recept znám, jedla jsem u kamarádky. Píšu ale jen to, co mám sama řádně vyzkoušené. Tak se omlouvám.

Re: Čušky:
Autor: K. Holubová Datum: 10.2.2017 13:41

Omlouváš? Za co? Za vynikající recepty? Netřeba se omlouvat, jak já zeleninová moc nejsem, tak tyhle recepty jsou úžasně jedlé. A krom toho papriky nemůžu sníst zasyrova, kvůli potravinové alergii nesmím žádné slupkové ovoce ani zeleninu. Ale tato příprava je po mě vhodná a chutná mi. A protože papriky mám moc ráda, tak je i ráda jím v tepelné úpravě.

Miluju pečenou zeleninu a tohle vypadá:
Autor: D. Ruščáková Datum: 10.2.2017 11:11

skvěle! Určitě si schovám recept a schovám ho na sezónu:))

Já jsem kdysi jedla opečené papriky v Bulharsku, a pamatuju se, že důležitou součástí receptu byl ocet - kyselilo se to. Ale netuším, jestli se dělal nějaký nálev či co... My jsme to hlavně jedli, když jsme kdysi dávno s Martinem jezdili po Bulharsku stopem (jo, i náklaďákama:)) a občas nás někdo pozval domů na něco k zakousnutí. Pečené papriky byly tak skvělé, že jsem na ně nikdy nezapomněla. Jen jsem je nikdy neuměla připravit tak, aby odpovídaly originálu.

Papriky pečené na plotýnce:
Autor: Z. Matylda Datum: 10.2.2017 9:33

jsme viděla dělat u domácích v Bulharsku- ti je pekli na elektrickém jednoplotýnkovém vařiči, tak byly kapku pruhované :) A ti to teda jedli skoro ke všemu. Tohle si asi schovám na dobu, kdy papriky nebudou stát svět, což je bohužel dnes realita.

Kačka:
Autor: Z. Matylda Datum: 10.2.2017 10:06

jde dneska domů. Zvenčí z ní už nic nečouhá :) Ale ve stavu nemocných je nadále a hojí se.

Re: Kačka:
Autor: Š. Matyášová Datum: 10.2.2017 10:41

tak hlavně nechytit žádnej bacil....ať jste obě zdravé a v pohodě....

Re: Kačka:
Autor: Z. Rpuťová Datum: 10.2.2017 11:02

Tak ať se brzy zahojí a nic nebolí!

Re: Kačka:
Autor: K. Holubová Datum: 10.2.2017 11:14

Stále palce držím, protože ještě není vše tak, jak by mělo být! Ale bude, určitě.

Re: Kačka:
Autor: T. Zana Datum: 10.2.2017 12:39

Matyldo, to je skvělá zpráva. Doma jí hned bude líp (a vám taky).

Re: Papriky pečené na plotýnce:
Autor: Z. Rpuťová Datum: 10.2.2017 11:24

Sem četla, že jim ve Španělsku pomrzly foliovníky. Takže hlavně papriky, rajčata a ledový salát.

Re: Papriky pečené na plotýnce:
Autor: Š. Matyášová Datum: 10.2.2017 13:16

foliovníkům mráz nevadí,jen těm rostlinám v nich..a pomrzly jim i pomerančovníky a citronovníky... j etoho víc....

Neokoukané...:
Autor: Z. Jitur Datum: 10.2.2017 9:23

...zajímavé recepty, dík!

No tohle !:
Autor: Z. Jenny Datum: 10.2.2017 9:13

Miluju ljutenicu a ajvar,nejraději bych měla taková jídla denně, zrovna včera jsem dělala špagety s "co dům dal" a ljutenicu k tomu.V podvečer budou topinky na sucho a nahoru zase některá z těch ingrediencí, když už jsou otevřeny sklenice s hmotou. Mňam, jižní kuchyni mám moc ráda. Díky za recepty, papriky dušené, pečené, grilované, lilek, rajčata,to je moje!

Hm, vypadá to dobře:
Autor: T. Zana Datum: 10.2.2017 8:22

Poznamenám si na léto. Teď mi to přijde takové... moc letní ;-)

Re: Hm, vypadá to dobře:
Autor: Š. Matyášová Datum: 10.2.2017 10:42

když to budeš jíst horké,tak ne..ale mě od tohodle jedou spíše studené varianty..to vyleze spousta chutí.....

OT: Opět vyhlašuji POPTÁVKU po ČLÁNCÍCH:
Autor: Z. Lika Datum: 10.2.2017 7:21

Přátelé, dopisovatelé, autoři i čtenáři mlčící čtoucí - posílejte mi články, i drobná vyprávění či reportáže z dění ve vaší smečce či o tom, kde jste byli a co jste viděli, byť by to bylo z mikrosvěta na skalce před domem nebo za humny. Ať si tu máme o čem číst :-) Připomínám, že můj e-mail je zviretnik.lika@gmail.com

Těšila jsem se:
Autor: Z. Lika Datum: 10.2.2017 7:14

na tenhle Mlsotník, zeleninová jídla miluju a přijít k autentickému receptu, který má ty správné chutě, to je pro mě terno :-) Horalka Xerxová to maso vyběhá po horách, ale když si já počítačová myš dám kousek masa, stává se ze mě brtník a zejména v tomhle počasí usínám. Takže pekáč správně vybrané a upravené zeleniny, to je teď pro mě to pravé. Děkuji, Oru! Určitě vyzkouším, z toho pekáče to voní až sem!

hezký den:
Autor: Z. Xerxová Datum: 10.2.2017 6:33

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :o) těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej. A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp.

Když já nevím - ale jako konzervativec v kuchyni mám nejraději "obyčené" lečo... Když už není kus pořádné flákoty :o)

asi tě zabiju....:
Autor: Š. Matyášová Datum: 10.2.2017 6:20

to se nedělá,dělat mi po ránu chutě..slintám tu jak Pavlovův nejoblíbenější pes... navíc jsem křížená s Otesánkem, snědla bych to všechno....

Kjopolo - je to asi to,čemu říkáme lilkový kaviár? Studené to je v létě obrovská dobrota..pečené papriky nesmažím v těstíčku, očištěné je potřru drceným česnekem a pokapu oliváčem s trochou vinného octa nebo balzamika...a posypu hrubou solí,trošíčku... k horké suché placce z těsta na pizzu, je to obrovská lahoda..u moře je k tomu dobré víno,v tuzemsku pívo....

Re: asi tě zabiju....:
Autor: Z. Matylda Datum: 10.2.2017 9:31

V tuzemsku pivo- asi jakkdevzemsku :) U nás se dá víno pít ke všemu :) snad kromě pečené kachny se zelím. Ale já pivo nepiju skoro vůbec, se mnou je to těžký :)

Re: asi tě zabiju....:
Autor: Š. Matyášová Datum: 10.2.2017 10:41

mám tu v Perníkovicích kámošku a ta kačenu se zelím, zapíjí studeným mlíkem...pro mě naprostá šílenost...

Re: asi tě zabiju....:
Autor: Z. Yga Datum: 10.2.2017 11:38

Proč ne? V dětství jsme mlíkem zapíjeli všecko (já aj jabka, ale to už bylo na našího taťku moc) - však denně jsme v šesti lidech spotřebovali tři litry mlíka (a to stařeček tenkrát už pili jenom víno (rofl) ).

Re: asi tě zabiju....:
Autor: O. Bernsteinová Datum: 10.2.2017 11:13

Ano, máš pravdu, říká se tomu lilkový kaviár. Já se jenom snažím zachovat ty názvy, které používal táta. Jako že my jíme tarator a nikoli caciky, i když je to téměř totéž.

Re: asi tě zabiju....:
Autor: Š. Matyášová Datum: 10.2.2017 13:26

Tak tarator jíme přes léto taky, ale myslela jsem si že tzaziki jsou hutnější a okurka se do nich vymačkává .... ale Kjopolo je hezčí název ,tak ho začnu používat... já lilek ráda....