Čtvrtek 3. října 2024, svátek má Bohumil

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

MLSOTNÍK: Něco z balkánské kuchyně

Oru
diskuse (31)

Mám ráda zeleninová jídla, ač jsou většinou pracnější a náročnější na čas.

Nejoblíbenější jsou obalované papriky.

Obalované papriky

Na litinovém tálku upeču na sucho papriky. Na strávníka počítám se dvěma až čtyřmi paprikami. Papriky na pečení vybírám rovné, aby se dobře upekly, osobně dávám přednost kapiím.

Dobře upečená paprika je na povrchu zčernalá a celá hadrovitá. Po upečení dávám papriky do kastrůlku s pokličkou, aby se zapařily.

Po částečném vychladnutí je nutno papriky oloupat – zbavit je „slupky“ opečené do tmava. Je to práce piplavá a z paprik teče lepkavá hnědá šťáva.

Oloupané papriky pak vyčistím. Chytnu papriku za klobouček se stopkou, špičatým nožem ji pod kloboučkem propíchnu a proříznu ke špičce. Vyříznu semeník a očistím od semínek. Paprika vypadá jako kalhotky se stopkou.

Očištěnou papriku uchopím za stopku, omáchám v hladké mouce, pak v rozšlehaném osoleném vajíčku (ve strouhance NÉÉ) a smažím po obou stranách.

Podávám pokud možno teplé s plátkem balkánu a chlebem. Mňam!

Obecně se dá říct, že pečené papriky jsou pro kolozubé lidi jedlejší a stravitelnější (nejhůř je stravitelná ta lesklá slupka, která se pečením dá oloupnout).

Takže je možno pečené (a oloupané) papriky natrhat, nakrájet k nim rajče, osolit, zakápnout olejem a podávat jako salát.

Pečenou papriku dávám taky do gjuveče.

Gjuveče (tedy malý gjuveč, miska pro 1 osobu)

Do zapékací misky s víčkem dám lžičku másla, na to pokrájenou pečenou papriku, nakrájenou půlku klobásky (výborná je ostravská), na kostičky nakrájený plátek balkánu, jedno nakrájené rajče, přiklopím víčkem (mělo by mít dírku) a při 200 stupních peču 25 minut. Pak vyjmu z trouby, rajčata uprostřed trochu rozhrnu, vliju rozklepnuté vejce tak, aby se žloutek pěkně usadil v důlku, troubu vypnu a gjuveče tam vrátím (bez pokličky) ještě na 5 minut. Podávám s chlebem.

Nesolit! Balkán a klobása to osolí dostatečně.

Výborné teplé pohoštění pro kamarádky toužící zhubnout i pro diabetiky.

Gjuveč (je velkej a dospělej, gjuveče je jeho dítě)

Peču většinou ve velkém pekáči, ač jsme jenom dva, jelikož je to velice, velice jedlé.

Na kusy rozměrů většího sousta nakrájím: cibuli, papriky, lilek, rajčata, brambory. Osolené a důkladně zaolejované peču do úplného zblbnutí. Tento pokrm je nejlepší, když je vše upečeno téměř do hněda, žádná polosyrová zeleninka na skus.

Možno přidat, co máte rádi – mrkévku, fazolky, hrášek, česnek.

Vlastně to ani nekořením, chuť je vynikající i bez koření.

V zimě, když jsou rajčata moc drahá, dám jedno dvě a přidám protlak nebo dám rovnou rajčata konzervovaná. Pokud mi ještě za oknem roste petrželka, přidám též.

Můžete dát i maso, jste-li velcí masožravci, s kuřecími stehýnky či vepřovými kostkami nemá chybu. Dá se jíst i za studena.

Gjuveč

A něco z lilku:

Kjopolo (podává se vychlazené, něco mezi pomazánkou a salátem)

Pro dva zdatné žravce stačí jeden střední lilek, mám-li na vybranou, volím lilek buclatý (ty štíhlé jsou dobré na smažení). Lilek umyju, propíchám vidličkou a dám na plech do trouby péct, taky přidám tak dvě papriky. Peču na 200 stupňů, občas rukavicí obrátím. Správně upečený lilek je na omak měkký. Upečený lilek dám do misky, na boku ho naříznu – vyteče z něj lepkavá hnědá šťáva. Papriky dám do kastrůlku s poličkou a nechám zapařit, aby se lépe loupaly.

Vychladlému lilku uříznu zelenou čepičku, zbytek rozkrojím na půlky. Nožem ze slupky stáhnu vnitřek. Upečená hmota má barvu kafebraundozelena, tyčovým mixérem ji rozmělním (správně bych ji měla vložit do dřevěné misky a dřevěným tloukem drtiti).

Upečené papriky oloupu a natrhám na proužky, přidám do lilku. Taky nakrájená rajčata (stačí dvě), nadrobno nakrájenou cibuli a utřený česnek (mám ráda obé, ale můžete dát jen to, co vám je milejší), nakonec osolím, opepřím, oolejuji pokud možno olivovým olejem.

Podává se vychlazené, já k tomu dávám obligátně chleba a balkánský sýr.

Foto: autorka

Ivo Fencl
3. 10. 2024

Zastaví televizi, zavřou knihu a prý: „To vidět nechci a celou tu kokotinu tim pádem taky ne.“

Starý vlk
3. 10. 2024

Na počátku jsme mluvili o domácnosti a pevně připevněném telefonu na šnůře, vraťme se tedy tam.

Aston Ondřej Neff
3. 10. 2024

Důslednost, s jakou vláda spěje ke sebezničení, je skutečně hodna lepší věci.

přečetl Panikář
3. 10. 2024

do poslanecké sněmovny vrátila „lepší opozice“. Bude údajně „tvrdá, ale konstruktivní“.

přečetl Panikář
3. 10. 2024

Čím víc budete deprimováni čteným textem, tím blíž budete naději.

Aston Ondřej Neff
30. 9. 2024

Na internetu jsou na toto téma ankety a vyplývá z nich, že lidé jsou tak padesát na padesát pro /...

Aston Ondřej Neff
2. 10. 2024

Ministr zahraničí Jan Lipavský podal demisi a premiér Petr Fiala ji nepřijal.

Aston Ondřej Neff
1. 10. 2024

Kolečkem sezení u prezidenta pokračuje výjev, zvaný vládní krize.

Aston Ondřej Neff
3. 10. 2024

Důslednost, s jakou vláda spěje ke sebezničení, je skutečně hodna lepší věci.

Jan Bartoň
30. 9. 2024

Jan Lipavský nesouhlasí s odchodem z vlády a hodlá se zachovat tak, aby ve vládě mohl zůstat.

Lidovky.cz
3. 10. 2024

Slávističtí fotbalisté hrají druhý zápas v ligové fázi Evropské ligy. Doma hostí slavný Ajax...

Gabriel Sedlák
3. 10. 2024

Ti mladí muži přicházející z válkou postižené země by se měli vrátit domů a bojovat za svou vlast....

kop Josef Kopecký
3. 10. 2024

Vedení Starostů a nezávislých rozhoduje o návrhu na nového ministra pro místní rozvoj. Post se...

Dominika Hejl Hromková, Lidovky.cz, ČTK
3. 10. 2024

Současný předseda KDU-ČSL Marian Jurečka se znovu chce ucházet o místo v čele strany. Řekl to ve...

Josef Kopecký
3. 10. 2024

Tvrdý odpor opozice vyvolal nový návrh vládní koalice, že by se měl věk odchodu do důchodu postupně...

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz