7.5.2021 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

105 PLUS: Řízky

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Hlavsová 16.4.2021 0:16

Já na kuchařské pořady nekoukám, ale nějakým řízením osudu jsem jednou shlédla, jak Kluci v akci kuchtí krůtí řízek v papilotě a od té doby dělám kuřecí jak prsní, tak stehenní podle nich.:-P Pečící papír potřu olivovým olejem, maso nakrájím na plátky, nenaklepávám, promnu olivovým olejem, posypu bylinkami, dám na ten papír, navrch každého plátku dám kousíček másla, zabalím tak, aby nic nevyteklo a na hodinu strčím do trouby na 160 stupňů. Že jsem kuchařka spíš z leknutí,;-) tak tohle mi přijde docela vydařené, masíčko prsní i stehenní je šťavnaté (když papír nepovolí).

Z. Lika 16.4.2021 13:23

Papiloty si také nemůžu vynachválit. Naučila jsem se je od Jamieho Olivera - do té doby jsem nevěřila, že je možné složit pečicí papír tak, aby držel na místě 8-o

A. Zemanová 15.4.2021 17:37

Děkuju vám za milé a útěšné komentáře. V Naštěstí celou "pražskou čtyřku" jsem tam měla jen necelé čtyři dny, ale mrňousky jsem si užila pořádně (a teď se mi po nich stýská).

Ehm, kdysi jsem mrskla malým talířkem do dřezu, kde ovšem bylo ještě mnoho neumytých talířů, to teda bylo hustý! A Abytí, k létajícímu popelníku se musím také přiznat. Byl malý, ale stejně jsem měla kliku, že jsem se netrefila, udělal důlek do zdi, ufff. To ovšem bylo dávno, v pravěku, v jiném životě. :)

A. Bytová 15.4.2021 16:31

Ještě k tomu metání nádobím. Talířem ne, těch je mi líto, sklenic taky, a taky to nemá tu razanci, ale takovej hod popelníkem, takovým tím těžkým z litého skla ..., ten má švunk. Naštěstí jsem netrefila, jen kocour se mě pak pár dní bál neb předmět svištěl těsně vůkol. Marně jsem mu vysvětlovala, že on, kočíček hodný, rozhodně nebyl zamýšleným cílem. ;-D

Z. Lika 15.4.2021 17:56

Jsem ráda, že jsi ušetřila medvědici Noru od Urbacha!

A. Bytová 15.4.2021 18:31

Šlo o popelník s plochou dráhou letu.

Noru má Vave, já tomu svému říkám Dittmar.

Z. Hanča 15.4.2021 16:20

Milá Vave, ani já nepracuji s nadšením se stehenními kuřecími řízky, ač uznávám, že chuťově jsou lepší než ty prsní. Ale v syrovém stavu vypadají tak - ehm - nevábně a kdo se v tom má ještě patlat, že. Pro mě je útěchou to, že je v domácnosti pes - tak mohu pracovat rychlou metodou fik, šmik a nic nepřijde nazmar, odřezky jdou Denisovi. :-) Prsní řízky, aby nebyly tak suché, nechávám namočené v jogurtu, je to velký rozdíl!

Zvládnout smečku dětí na distanční výuce, navíc za situace, kdy se krom přírody nedá nikam jít, není jen tak. Jste dobří! Když naši mladí loni už poněkud pod tíhou situace umdlévali, domluvili jsme se, že si na týden vezmu jednoho školáka. Samozřejmě pak museli přijet postupně i další dva, aby to bylo spravedlivé. :-) Ten koncept se nám osvědčil, bylo to nové, nezvyklé a nakonec osvěžující pro všechny zúčastněné strany, takže jsme tak pokračovali i letos, ne nepřetržitě ovšem. Mě to baví, ale dokážu si představit ten šrumec, kdyby tady byly na distanční výuce všechny tři děti! ;-D

A. Alimo 15.4.2021 16:08

To znám a jak dobře;-D Vždycky mám chuť s něčím nebo někoho;-) praštit, zatím jsem odolala. Jen v Mostě jsem jednou práskla dveřma tak, že popraskala sádrovka;-D, už vůbec nevím proč. A zrovna dneska ve mě bouchly saze, ale to jsem měla v ruce mobil, tak s tím jsem nepráskla.

Myslím si, že obdobně občas vyšumí každej, jinak by asi nebyl normální:-) a obzvlášť v nějaké situaci, když už má všeho až po krk , to pak stačí naprostá pitomost, a je to tady.

My kuřecí řízky rádi a kupodivu ty stehenní, i když je s tím větší piplačka. Ale prsní sníme taky, jen mi přijdou takový sušší. MLP sám nakupovat nechodí a když jde se mnou je to pro mne utrpení, protože zkoumá všechno i to, co jsme nikdy nekoupili, nekoupíme a kupovat nebudem;-D. A já rostu a kvetu, protože nakupuju nerada a snažím se co nejrychleji z krámu vypadnout.

Z. Jenny 15.4.2021 13:09

Milá Vave, óóó, jak Ti rozumím. Když to bublá, tak bublá ale jak pak chytne jedna drajv,tak už to neustojíš. ON, je stejně vinen, to už je jedno čím. Moje bábinka přeslicová vždycky, když jsem nějak zuřila říkávala"promiň, promiň kozo milá, čím jsem se Ti provinila",fakt je , že mně to nijak zvlášť nezklidnilo ale protože jsem bábinku milovala, hned jsem se usmívala.:-)

T. Zana 15.4.2021 11:44

No jo, není to jen tak. Taky mám za sebou pár takových chvil, kdy si uvědomuju, že jsem svému okolí nebezpečná, jenže v ten moment to nelze ovládnout :-P.

Hlavně že se to obešlo bez ztrát na životech a zbytcich ideálů ;-).

Mimochodem hodili jste někdy talířem ;-D? Já teda ne, hlavně proto, že mi to nepřijde zvlášť úlevné. Jo škrtit, to mne občas napadá ;-D.

Z. Jitur 15.4.2021 11:51

talířem ne, ale skleničkou s dětskou výživou, ano (ale nelekejte se, nebylo to v souvislosti s dítětem ;-))

T. Zana 15.4.2021 11:53

;-D;-D

Byla plná?

Z. Jitur 15.4.2021 19:58

Jj, Zano, byla. A za ten úklid to fakt nestálo...

T. Zana 15.4.2021 20:08

Hm, to je přesně to, co mi zatím vždy zabránilo něčím metat ;-).

Z. Jenny 15.4.2021 13:03

Se přiznám, že jednou ano,vznikla díra v linu a MLP mi na to říká

" příště vezmi hluboký talíř, plytkých už máme málo" .Tak nezabili byste ho! ;-D

Z. Lika 15.4.2021 14:03

Znám z druhé ruky paní, která skupuje po bazarech staré talířky, a v případě potřeby jimi tříská v garáži o zeď. Já jednou vzala kladivo na varný hrnek - to byste nevěřili, jak těžké bylo ho rozmlátit 8-o

Z. Jenny 15.4.2021 14:50

.... ale zase ta psychická úleva po třesku;-D

Z. Lika 15.4.2021 17:59

Jenny, hlubokou pravdu díš. Některé situace prostě vyžadují fyzickou akci s patřičnou brizancí.

Z. Yga 15.4.2021 15:43

Talířkem ne, i když mnohdy už ho držím v ruce... pak si prohlídnu a pomyslím na to, kdo to bude uklízet a vrátím zpět... ale věřím tomu, že by se mi ulevilo ;-)

Naše nejstarší sestra jednou migla hrnkem od kafe do dřezu, plném talířů od oběda - a hned si pomohla k novému servisu, ani jeden nezůstal celý. Naše prostřední háže tím, co je po ruce - jednom mi švagr povídal "Já se už s ní v kuchyni nehádám - od té doby, co se do dveří zapichl vykošťovák"

Z. Jenny 15.4.2021 18:17

Šmánkote Ygo,hotovej Džeg rozparovač.;-D;-D

A. Alimo 15.4.2021 16:10

Mám vždycky strašnou chuť s něčím praštit, ale vždycky mě zastaví to, že si uvědomím, kdo to bude uklízet;-D

A. Zemanová 15.4.2021 11:17

Musím přiznat, že můj (byvší?) nepříliš pozitivní vztah ke stehenním řízkům pramení zejména z toho, že na kuřecí maso opravdu nerada sahám. Byly doby, kdy jsme měli k dispozici i několikrát do měsíce karton kuřat. Tak osm devět kousků, které se vešly do mrazáku jen naporcované, z větší části úplně vykostěné. To znamenalo celý večer stát a pitvat kuřata na součástky. :) Vždycky mi tak páchly ruce! A nemám, prostě nemám ráda ty bílé nitky šlach a ty kousky kolenních chrupavek, které na prodávaných celých vykostěných stehnech vždycky zůstávají. Prsní řízky se připravují rychleji a děti donedávna stehenní řízky odmítaly. Ale zdá se, že už z toho vyrostly. :)

Co se týče nové zadní zahrady, to nechám na samostatný článek. Stejně se na něj chystám a teď mi došlo, že bude lepší ho rozdělit na čtvrtletí, než ho dělat celý na konci roku. Teď snad jen to, Ivo, že před pěti lety by pro mě bylo zakládání nové zeleninové zahrady jednodušší a před deseti skoro hračka. Ale jsme teď oba už pomalejší, síly je méně a limitujícím faktorem jsou naše nemocná záda, ruce, ramena. Navíc se hodně prací muselo udělat v zimním období a v chladu, Vašek byl po operaci kýly dlouho nepoužitelný a tak dále.

Ze zahrady se rozhodně "nehroutím", i když z ní někdy sotva dolezu domů. Baví mě to moc a dělá mi to velkou radost, stejně jako psaní, ve kterém bývá občas kus nadsázky. :)

Z. Jitur 15.4.2021 11:06

A ještě jednou: dojala mne ta Vaškova reakce na to všechno, zaslouží si pochvalu, nenaštval se, neurazil, ale vžil se do toho, jak Ti Vave zrovna bylo, a to není málo...V

Z. Asteris 15.4.2021 10:51

Tak to jsem se pobavila. Nakupovat si musím sama, nikdo jiný to za mne neudělá. A taky mám radši řízky šťavnaté, stehenní, ale moje vnučka, ta jí jen prsní :-).

Z. Jitur 15.4.2021 10:36

Já se přiznám, dávám přednost právě stehenním řízkům, než prsním - prsa jsou na mne moc suchá... ale to je věc názoru... ;-):-)

Š. Matyášová 15.4.2021 13:31

prsa baštěj kočky..já křidýlka nebo občas stehýnka, ale pečená nebo gril.....kuře jako řízek nemusím...

Z. Lika 15.4.2021 10:00

Můj MLP by řekl - ale ta růžová pampeliška na fotce je moc pěkná :D

Rozumím, když je něčeho moc, tak je toho příliš. Hlavně že jste řízky zužitkovali, taky mám radši ty stehenní. Ale konzervativním dětem se to může těžko vysvětlovat, to chápu.

Jinak jsem si při prvním pohledu na název článku myslela, že ses, Vave, pustila do řízkování rostlinstva ;-D

Z. Yga 15.4.2021 10:11

A já se dívala, jestli není už náhodou pátek ;-D;-D

J. Fialová 15.4.2021 10:19

Nedávno byl květák také ve čtvrtek, ne? Se mi zdá, že čím je čék starší, tím víc myslí enem na dlabanec. Tedy co se ctěné paní autorky a ctěné paní šéfredaktorky týče ;-D ;-D

Z. Lika 15.4.2021 18:01

Pořád lepší, než kdyby to Vave nazvala Prsa. Anebo Stehna.