5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

PŘÍRODA: Sbírání lesních plodů a štrúdl z jablek jabloně lesní

Nepatříme k početné rodině náruživých sběračů všemožných plodů přírody. Jednou, nanejvýš dvakrát za rok se vydáme na houby...

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Vave 7.11.2014 6:07

Naše sídliště

bylo údajně vystavěno v místech bývalých církevních (?) sadů. Nevím, kdy vlastně tu ty sady měly být, ale je fakt, že v místech, kdy roklička krátce přechází v otevřený prostor, než se uzavře lesem, táhnoucím se k Libuši, roste několik různých zplanělých jabloní a špendlíků. Ty se ostatně objevují sem tam i mimo tento prostor. A u potůčku v rokli se dá najít, mezi vysokými a starými stromy, dokonce i rybíz, a býval tu i angrešt, který už zřejmě pohltily ostružiny.

Z jablíček jsem nezkoušela udělat štrůdl, ale raduji se z nich, když denně chodí okolo. Jsou pro mě pomníkem a oslavou dávné lidské píle.

D. Ruščáková 6.11.2014 20:04

Milý Aleši, díky za další pěkný článek!

Uměřené sběračství chápu a praktikuju - možná někdy ke své vlastní škodě:)) Jinak divokou lesní jabloň jsem (myslím) zatím nepotkala, ale zdivočelé jabloně rostoucí podél zdejších silniček a v dávno opuštěných sadech znám, mám ráda a jablíčka chutnám:))

H. Williamson 6.11.2014 17:33

Medvedi cesnek

Moc mrzi, ze jsem ho nikdy neochutnala. A cesnek ja rada, to jo. Nejen to, ale ja jsem o nem az donedavna nevedela. Myslim, ze Jenny byla prvni, kdo to zminil.

M. Crossette 6.11.2014 17:11

Aleši, hezky jsem si početla

a zjišťuji, že vlastně medvědí česnek vůbec neznám a ani jsem ho nikdy neviděla, natož chutnala.

Pokud jde o jabloňku, tak to možná bude ta, které se tady říká "Crabapple" nebo "Wild apple". Ale tady tu snad původně divokou jabloň vyšlechtili na dekorativní strom, který je zjara nádherně hustě obalený malými kvítky, od bilé do téměř fialové. U domu ob dva od našeho měli jeden takový fialový strom. Krásně květl a pak byl doslova obsypaný maličkými jablíčky. Nikdo je nesbíral, takže opadávaly, časem je shrabali a vyhodili. Mě to tenkrát při první úrodě nedalo a protože jsem sousedku znala, mohla jsem si natrhat. No..dokázala jsem sníst sotva jedno maličké jablíčko. Mělo svěravou chuť a hlavně na něm toho "masa" bylo velmi málo. Uvažovala jsem o tom, je rozvařit a udělat nějakou marmeládu. Ale přiznávám, že se mi to té titěrné práce nechtělo. Možná to chtělo nechat je odležet, jak píšete. No vzdala jsem to a další roky už jsem se také na spadaná jablíčka jen dívala z dálky. Po letech strom postupně uschnul a asi před pěti roky ho porazili. Takhle jablička vypadala.

http://survivalworld.com/plants/Plants%20Photo%20Pages/north%20american%20plant%20photo%20pages/crabapple_photo_page.html

Ale zajímalo by mě, jak jste ta mrňavá jablíčka na štrůdl zpracovali? Vždyť loupat, nebo je celé strouhat muselo být "jako dojit myš" :))(jak říká můj manžel podobným .titěrným pracím). Ale jistě byl nakonec štrůdl výborný, když už se těšíte na další.

Z. Lika 6.11.2014 17:36

Mariččin příspěvek nezkrácený:

a zjišťuji, že vlastně medvědí česnek vůbec neznám a ani jsem ho nikdy neviděla, natož chutnala.

Pokud jde o jabloňku, tak to možná bude ta, které se tady říká "Crabapple" nebo "Wild apple". Ale tady tu snad původně divokou jabloň vyšlechtili na dekorativní strom, který je zjara nádherně hustě obalený malými kvítky, od bilé do téměř fialové. U domu ob dva od našeho měli jeden takový fialový strom. Krásně květl a pak byl doslova obsypaný maličkými jablíčky. Nikdo je nesbíral, takže opadávaly, časem je shrabali a vyhodili. Mě to tenkrát při první úrodě nedalo a protože jsem sousedku znala, mohla jsem si natrhat. No..dokázala jsem sníst sotva jedno maličké jablíčko. Mělo svěravou chuť a hlavně na něm toho "masa" bylo velmi málo. Uvažovala jsem o tom, je rozvařit a udělat nějakou marmeládu. Ale přiznávám, že se mi to té titěrné práce nechtělo. Možná to chtělo nechat je odležet, jak píšete. No vzdala jsem to a další roky už jsem se také na spadaná jablíčka jen dívala z dálky. Po letech strom postupně uschnul a asi před pěti roky ho porazili. Takhle jablička vypadala.

http://1url.cz/6hp3

Ale zajímalo by mě, jak jste ta mrňavá jablíčka na štrůdl zpracovali? Vždyť loupat, nebo je celé strouhat muselo být "jako dojit myš" :))(jak říká můj manžel podobným .titěrným pracím). Ale jistě byl nakonec štrůdl výborný, když už se těšíte na další.

M. Crossette 6.11.2014 18:16

Re: Mariččin příspěvek nezkrácený:

Liko, děkuji moc za zkrácený odkaz - jsi čarodějka, že to umíš !!!

Z. Lika 6.11.2014 18:24

Re: Mariččin příspěvek nezkrácený:

Maričko, neumím - ale když si dáš do vyhledávače např. zkracovač url, ocitneš se tam, kde to umějí :-)

A. Uhlíř 6.11.2014 18:33

k "mrňavým jablíčkům"

Umytá jablíčka se oloupala, rozpůlila, odstranil se jadřinec a nakrájela na tenké plátky. To jsem teď zjistil, ale další postup neznám. Mne zajímal je výsledek.

M. Crossette 6.11.2014 20:08

Re: k "mrňavým jablíčkům"

Aleši, děkuji za odpověď.

No právě tenhle pracovní postup u jablek normální velikosti si fakt nedovedu u těchto mini-jablíček představit - tedy jestli jsou opravdu podobná těm co znám já.

Z. Lika 6.11.2014 15:46

Ještě k medvědímu česneku

Zasyrova je výborný. Ale moje máti ho kdysi naložila do alkoholu a nemajíc jiný po ruce, naložila ho do kýmsi darované neidentifikovatelné pálenky. Pálenka byla příšerná a v kombinaci s česnekem nepoživatelná. Ani jako mazání to použít nešlo, smrdělo to na půl kilometru. Až po letech jsem se dozvěděla, že pálenka byla z cukrové řepy! No hrůza do dneška jen při vzpomínkách.

H. Williamson 6.11.2014 17:59

Re: Ještě k medvědímu česneku

Ale Liko, to mi pripomnelo. Kolegu v Praze,,uz starsi docent, pozval nas mladsi kolegy na mejdan. Mel vynikajici szegedin a dobre vino a slivovicu. Ale pak zacal nabizet, resp. nutit, udajne vzacny napoj - slivovicu s cesnekem, spoustou cesneku. No, na ex se ten panak dal jeste vypit a vsichni pritomni okusili. Po tretim uz bylo zle. Od docenta jsme jeli taxikama. Taxikar nadaval, ze smrdime jak tchori. Rano bylo velmi spatne. Palila mne zaha a ten castecne zazity cesnek se svestkama z neprilis dobre slivovice, jak se vracel, to byla hruza vsech hruz. A trvalo to. ...

M. Crossette 6.11.2014 18:22

Re: Ještě k medvědímu česneku

My byli kdysi dávno pozvaní manželovým kolegou na večeři. Jeho žena prý chce experimentovat s novým receptem. Tak jsme jeli. A ona podávala kuře zapečené ze 40.nebo dokonce 60. stroužky česneku. Také máme česnek rádi, ale představa tohoto recpetu nám vyvolávala představy provoněného auta (jeli jsme k nim kus cesty). ALE ta spousta česneku se nejen částečně rozvařila, ale omáčka ani maso nebyly skoro vůůůbec po česneku citít. Jídlo bylo dobré, ale zase to nebyl takový zázrak, abych to doma opakovala - odrazovala mě ta práce s loupáním tolika stroužků (ten fígl s protřepáváním stroužků ve dvou miskách jsem zkoušela, funguje to jen částečně a stejně musím zbytek doloupat ručně).

Z. Lika 6.11.2014 18:30

Re: Ještě k medvědímu česneku

Maričko, taky znám některé podobné recepty - tepelným zpracováním ztratí česnek na palčivosti a průraznosti. Jsou třeba i takové polévky - česnek se nejdřív ale upeče (nevaří se) a pak se oloupaný rozmixuje do smetanového základu. Třeba.

T. Zana 6.11.2014 18:44

Re: Ještě k medvědímu česneku

Kdysi jsem ba i zkusila nějaké vepřové maso s mnoha stroužky česneku, peklo se to zalité mlékem. Kupodivu to bylo docela dobré, jen ten recept se někam poděl...

H. Williamson 6.11.2014 18:54

Re: Ještě k medvědímu česneku

Jo, tak peceny cesnek v celku mam taky rada. Nabyde zcela jine chuti- tak do orechova skoro. Seriznout spicku, zakapnout olol, zabalit do alobalu a pect.

M. Crossette 6.11.2014 20:15

Re: Ještě k medvědímu česneku

Tak ta polévka vypadá zajímavě - a smetanový základ já oblibuji ve všem.

Také Zanin recept pode mnou by nemusel být špatný, česnek se k vepřovému myslím hodí. Já zrovna dovařila vepřový guláš, zítra přijede přes víkend bratranec, tak ať se guláš rozleží. Dělala jsem ho jen na paprice, ale také pak rozmixuji šťávu, aby byla hezky krémová.

Z. Lika 6.11.2014 18:27

Re: Ještě k medvědímu česneku

Hanko, tak to musela být pecka nejpříšernější. Chudák žlučník! :-)))

Z. Lika 6.11.2014 14:16

Ap

zatím pouze nakukuje, ale průběžně zhruba vše sleduje. Takže určitě i Alešův článek.

Všechny zdraví a článek od ní už mám ve forotě. Těšte se :-)

Trošiku více je na hadech.

A. Lex 6.11.2014 11:52

U nás houby rostou

jen v takových těch vlnách, podle toho, jak je mokrý rok, nebo kolik bylo sněhu. Takže když jdu do lesa na psí prochajdu, tak si sebou beru alespoň pevný papírový pytlík a do něj sbírám jenom ty nejzdravější houby, ostatní nechávám "na semeno". Miluji houbová jídla, na zimu je suším, ale abych se honila s vytřeštěnýma očima a vláčela po lese obrovské koše hub ... Ne, to ani omylem. Navíc většinou je polovoina hub nekvalitních. Když vidím tu obrovskou armádu houbařů, celé rodiny, kdy vytvoří rojnice, pokřikují na sebe, co neseberou, to rozkopou....Houby také ráda fotím, zvlášť letos bylo dost zajímavých fotoúlovků.

P. Paleček 6.11.2014 10:20

P.S.

Mimochodem Lesy města Olomouc dělají záchrannou výsadbu takže jich tam bude určitě víc než jedna.

A. Uhlíř 6.11.2014 11:15

Jeden rodící exemlář

Zdravím všechny! Určitě jich čerstvě vysazených bude dost, ale napsal jsem, že je tam znám jen "jeden rodící exemplář".

P. Paleček 6.11.2014 11:32

Re: Jeden rodící exemlář

Ach tak. Tak nezbývá než doufat že začnou i ostatní.

P. Paleček 6.11.2014 10:18

...

Znám, vím kde jich několik roste, ale tady veřejně neprozradím, aby si někdo něco nevzal do hlavy.

T. Zana 6.11.2014 10:14

Vlastně taky po lese raději chodím a koukám

než abych cíleně sbírala houby. Ale zase tu bramboračku mám ráda :-)

Ostružiny - to je jiná, ty miluju. I když jsem je nikdy nesbírala do nádoby, protože se mi zdají skvělé čerstvé...

Z. Lika 6.11.2014 8:27

U nás na okraji lesa

rostl i jakýsi druh hrušně - plodila malinké hrušky, spíše trpké, a čekalo se až na první mrazík (ty přicházely brzo, klidně i v srpnu), aby zesládly. Byly vynikající.

M. Sedláková 6.11.2014 7:30

Taky obdivuju muchomůrku červenou.

Občas se vidí krásné exempláře. Ale mám pocit, že za mého dětství jich bylo poněku více. Co ale nechápá, proč je určitý druh lidí ještě stále rozkopává. To mi hlava nebere.

Štrůdl z lesní jablůňky musí být dobrý. Vzpomínám si, že u babičky na Sychrově u lesa byly také takové jabloně. Zdali to byl zrušený starý sad nebo lesní jabloně, to nevím. Ale vypadaly podobně.

Míša z Plzně

Z. Xerxová 6.11.2014 6:38

hezký den

hezký čtvrtek všem Zvířetníkům a zvířátkům :o) těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej. A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp.

Na houby chodíme - v sezóně (od června do října) několikrát týdně. Protože naše psí procházky jsou v terénu houbonosném... Nikdy nedoneseme najednou koše či přepravky - ale hříbek k hříbku... a je na zimu postupně nasušeno i namraženo. Muchomůrky červené jsou krásné - a stále jich u nás roste dost. Borůvky a maliny a brusinky a jablíčka ze starých jabloní rostoucích podle cest trháme jen k okamžité spotřebě - tedy přímo do pusy (či tlamy)

Z. Lika 6.11.2014 14:17

Re: hezký den

Xerxová, to musíte mít vélikou spotřebu :-) (poznámka k poslední závorce :-)