6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Vaření na lodní dovolené

Spíše fotočlánek, ale znáte mě...

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Batýsková 25.10.2019 21:21

Tak kde seš?!?

Z. Lika 25.10.2019 20:50

Maričko :-) V těch TV pořadech mě děsně bere speciálně to, jak nevytírají mísy, že jim vždy v nich něco zbude. No a to mytí nádobí, to si v TV ani neumím představit. To na lodi to chodí jinak, zejména když se opravdu pluje trochu expedičně a nikoli jen turisticky, takže se musí sladkou vodou šetřit. O tom budu mít taky různé zkazky.

Hrnec na lodi musí být maximálně do dvou třetin, už tři čtvrtiny jsou moc . No a vidíš, vzít si zástěru, to mě nikdy nenapadlo! To je další kus oblečení navíc ;-D

A. Zemanová 25.10.2019 20:22

Já bych měla mořskou nemoc a vypustila bych tudíž úplně všechno. :-)

M. Crossette 25.10.2019 20:12

A ještě k tomu hrnci s polévkou. V našem vedlejším domě je také ledniča a velice často do ní přenáším právě větší hrnec s tekutým obsahem, který se mi nevejdo do té "domácí" lednice. Hrnec nosím bez pokličky a také sotva 3/4 plný. A přesto, že se snažím nespěchat a mít nehybné ruce a hrnec držet v rovnováze,.vidím jak se mi obsah hrnce vlní a často jen jen vyšplouchnout. A Ty na sobě při vaření ani nemáš zástěru ;-D

M. Crossette 25.10.2019 20:08

Liko, to je parádní článek s velice názornými fotkami ;-) My jsme se sice kdysi "plavili"na houseboatu jen 4 dny (no posouvali hlemýždím tempem po řece a pohyby vody byly minimální) , přesto zásob jsem s sebou vezla (pro 3) dvě velké krabice. Při pohledu na fotku tvého balancování rozkročmo při vaření si představuji námořníka, který po vystoupení na souš také chvilku "hledá nohy";-) A tak se ani nedivím, že krouhání zelí považuješ za podpalubní idylku - je to přeci jen stabilnější práce, než hlídat hrnec s polévkou (mmch kapitán je po všech stránkách moc milý sympaťák ;-)) Budu se těšit na další článek -především o mytí nádobí. Znáte kuchařské programy v TV ! Tam bývá spotřeba nábobí a talířu také velká, které se po použítí jen ledabyle odloží pod stůl a hotové krmě se zázrakem už hotové tahá z trouby(občas kuchař přizná, že je předem upečené pro časovou tíseň). A kdo to pak všechno to nábobí myje a uklíží ? A to nejsou prosím na plachetnici s omezením pitné vody ;-) Ale všechna jídla na fotkách vypadají velmi chutně, se svíčkami krásná romantika a jakákoliv stolovací omezení jistě patří ke koloritu plachtění. Medvědů jsem si také všimla. Nejprve jsem nevěřila svým očím a říkala si, že to možná je nějaký zvláštní klobouk někoho z posádky - ale ne, jsou to méďové (tedy vypadá to, že jsou dva ;-D ) Navíc ně nějací "do kapsy", takže když jste je přibrali do už tak plných aut, jistě se k nim pojí zajímavý příběh

Z. Lika 25.10.2019 19:53

!!;-)

Z. Lika 25.10.2019 19:53

Nevypustila :-) Pokud bys neměla mořskou nemoc, tak by ses radovala!

A. Zemanová 25.10.2019 19:41

Liko, klobouk dolů. Mně vařit moc nebaví ani doma pro dva, natož na lodi pro čtyři. Naštěstí to nehrozí, protože na lodi bych vypustila duši hned první den. :-)

A. Zemanová 25.10.2019 19:37

:-)!

Z. Lika 25.10.2019 17:58

Sklenka a romantika byly taky, hojně, a ten sporák mi k tomu patří. Totiž když vařím a jsem pak docela splavená, pak ta koupačka v moři - ach, blahooo;-D

Z. Lika 25.10.2019 17:57

Jsem napjatá :-)

A. Bytová 25.10.2019 17:39

testík, ééé, v zastoupení :)

L. Blaza 25.10.2019 16:28

Liko, to musíš mít určitě předem dobře promyšlené, co budeš vařit a mít sepsaný seznam.

Já na cestách nejraději vařím v jednom hrnci a to, co je rychle hotové. A suroviny se dají dnes už koupit všude po cestě. Vepřové konzervy taky kupuju v Lidlu, nemají chybu. Dávám je do špaget a i ten lanšmít je ve špagetách dobrý. Ale na lodi jsem ještě nevařila.

Když se řekne dovolená na lodi, člověk by si spíš představil sklenku vína a romantiku, než nakloněný sporák! ;-D

Z. Xerxová 25.10.2019 14:57

však já taky mívám ledničku. A vždycky masovky při výrobě proženu dlouhodobým zavařením dvakrát - to by mělo eventuální toxiny vylikvidovat, aby se nemnožily...

Z. Lika 25.10.2019 14:34

Mám motivaci - velmi spokojené strávníky. A jsem takto užitečná - na druhou stranu nemusím třeba plavat s lanem ke skaliskům, když se vyvazuje loď ke břehu ;-D

D. Ruščáková 25.10.2019 14:24

Liko, jsi fakt dobrá! Vaření mě poslední roky intenzivně přestává bavit a představa, že to dělám na lodi a pro všechny... prostě klobouk dolů:))

Z. Lika 25.10.2019 14:03

Máš pravdu, Ivo, tento nápad jsem vzdala velice rychle, nestojí to za to. Na lodi na Jadranu je horko až vedro.

Z. Iva 25.10.2019 13:48

Obávám se, že pokud by se v těch domácích masovkách namnožilo Clostridium botulinum, tak by asi protestovat moc nestíhali. Já bych si to nelajzla domácí masovku někam do tepla, spoluplavci měli pravdu.

Z. Lika 25.10.2019 13:19

A o medvědech ještě bude řeč. Nekoupou se, ale mají za sebou leccos :-)

Z. Lika 25.10.2019 13:09

Minko, taky bych s tím neměla problém, ale ostatní se šprajcli. A nepochybně by pak na mě sváděli kdejaký šoufl... ;-D

Z. Lika 25.10.2019 13:07

Když pod tu vepřovku uděláš základ z cibule a mrkve (ta dodá nečekanou lahodnost) a nakonec přidáš kousek nakrájené syrové papriky, tak je to okořeněné akorát.

Z. Tečka 25.10.2019 12:57

Jo, ten lančmít býval tak dobré jídlo, a dávalo to mnoho variant úpravy, za tepla i za studena. Pak jsem ho jednou po dlouho době zkusila opéct, a nešel ani otočit, natož pozřít. Tak jsem pak používala na tyhle rychlovky sekanou, třeba kupovanou. Byla o sto procent lepší.

Ty konzervy z Lidlu znám, ale nikdy jsem je nezkoušela tepelně upravit, a jen tak na chleba mi připadají dost slané. A to si myslím, že solím dost. Ale možná že tepelně opracované a s nějakou přílohou se ta slanost ztratí.

A. Lex 25.10.2019 12:51

To víš, že jsou na tom líp. Náš kamarád a soused, pan prof. M., který v 90- letech s námi ještě loni jezdil na kole a bohužel zjara odešel náhle za Duhu, tak ten chytal jakýsi program v TV, kde se vysílalo z ISS, kromě toalety a sprchy všecko. Jídlo mají upravené podobně jako před lety. Asi kvůli odpadu ;-) .

Z. Minka 25.10.2019 12:51

Nebojte se vlka nic, já podle návodu Xerxové zavařovala aspoň 3x, z toho 2x Chorvatsko a jednou pod stan a v pohodě, kuřecí, vepřové i mletou na špagety a perfekt...

Z. Lika 25.10.2019 12:30

Baty, díky, i když nějak tuchám, že větší úspěch než Marta měla nakonec Magdaléna ;-D

A máš pravdu, že praxe v ukládání věcí na lodi a technologii úklidu, to je k nezaplacení, aby člověk nemusel věčně něco hledat a práce pěkně odsejpala.

Toho kámoše budu pozdravovat a zítřek pěkně oslav, nějak stylově - třeba procházkou kolem přehrady :-)

Z. Lika 25.10.2019 12:26

Díky za pochvalu :-) Je jasné, že vaření na lodi není běžným koníčkem, ale mě to opravdu baví a mám radost, když posádce chutná. Dobrá strava za takových podmínek, to je základ pohody na palubě :-)

Nerezové nádobí na lodi je základ (nejsou z něj střepy). A pokud jde o hrnec s polévkou za plavby - vlastně se pokaždé kapitána ptám, jestli můžu jít vařit, a vlastně očekávám vyhodnocení velikosti očekávaných vln a množství obratů a halz a podobných piškuntálií. A když slyším: "Jestli se ti chce..." tak je to OK :-)

Masové konzervy používám tyto: do jídel vepřové hodně masové (z Lidlu, vepřové jemně kořeněné, v dTestu nejlépe hodnocené) a vepřové s co nejvyšším podílem sádla do pomazánky s cibulí (na tzv. kapitánskou pomazánku, což je první pomoc při hladu pro ty, kdo mají hlídku a potřebují rychle doplnit energii). Kdosi chtěl z nostalgie lančmít, opečený, ale ten jsem skoro nemohla pozřít.:-P

Z. Lika 25.10.2019 12:15

No jo, cikády... ;-D Inspiroval mě jeden vtip od Vladimíra Menšíka: To se potká cvrček s prckem a dají se do řeči. Jak se máš, cvrčku? Ale jo, pořád cvrkám. A co ty, prcku? Ale člověče už mi to nějak nejde... ;-D

A díky za pochvalu, potěšilas mě :-)

Z. Lika 25.10.2019 12:13

Děkuji :-) Vařím jen při poměrně normálních vlnách, kdyby byla bouře nebo nějaké divné vlnobití, taky bych se do toho nepouštěla. O mastnou kapalinu na podlaze nikdo nestojí... V takových podmínkách se mažou chleby - škvarkovou pomazánkou nebo sádelnatou vepřovkou s cibulí, jsou nutné kalorie.

Husté bramboračky na nejrůznější způsob vařím na lodi často - tu přidám víc mrkve, nebo cizrnu, nebo červenou čočku, ovesné vločky... a vždy rajče. Dobrá bramboračka se snad nikdy neomrzí.

Z. Lika 25.10.2019 12:09

Jenny, díky, to je pěkná pochvala :-) S tím klapáním a divnými zvuky na palubě jsi to trefila - vždycky se musí přijít na to, čím to je. Protože to může věstit opravdu průsr. Pamatuji si, jak kapitán hledal zdroj divných zvuků - v marině prohlédl i převodovku, dolil do ní kapalinu, a na moři to znovu klepalo. Už to vypadalo, že se budeme muset vrátit, protože nelze riskovat fatální selhání motoru. A pak v nejbližší zátoce prohlédl spodek lodi a zjistil, že je tam uvolněný držák anody. Banalita, kterou šlo spravit kolíčkem na prádlo nebo čím. Takže dovolená mohla naštěstí pokračovat :-)

Zelná polévka na lodi je výborná! Zelí se nekazí, vždycky ho mám jako železnou rezervu.

Z. Lika 25.10.2019 12:04

Díky, Alex, k takové proorganizovanosti jsem se dopracovala léty. A vždycky lituju, když se při nákupech nechám přemluvit a do koše se přihodí ještě tamto nebo ono, pak mi to akorát komplikuje "rozvrh" a kibicové remcají.

K ISS - ještě pamatuju doby, kdy se kosmonauti živili nějakými amarouny z tuby. Teď už jsou snad na tom líp.