Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
M. Batýsková 25.10.2019 21:21Tak kde seš?!? |
Z. Lika 25.10.2019 20:50Maričko :-) V těch TV pořadech mě děsně bere speciálně to, jak nevytírají mísy, že jim vždy v nich něco zbude. No a to mytí nádobí, to si v TV ani neumím představit. To na lodi to chodí jinak, zejména když se opravdu pluje trochu expedičně a nikoli jen turisticky, takže se musí sladkou vodou šetřit. O tom budu mít taky různé zkazky. Hrnec na lodi musí být maximálně do dvou třetin, už tři čtvrtiny jsou moc . No a vidíš, vzít si zástěru, to mě nikdy nenapadlo! To je další kus oblečení navíc |
A. Zemanová 25.10.2019 20:22Já bych měla mořskou nemoc a vypustila bych tudíž úplně všechno. |
M. Crossette 25.10.2019 20:12A ještě k tomu hrnci s polévkou. V našem vedlejším domě je také ledniča a velice často do ní přenáším právě větší hrnec s tekutým obsahem, který se mi nevejdo do té "domácí" lednice. Hrnec nosím bez pokličky a také sotva 3/4 plný. A přesto, že se snažím nespěchat a mít nehybné ruce a hrnec držet v rovnováze,.vidím jak se mi obsah hrnce vlní a často jen jen vyšplouchnout. A Ty na sobě při vaření ani nemáš zástěru |
M. Crossette 25.10.2019 20:08Liko, to je parádní článek s velice názornými fotkami My jsme se sice kdysi "plavili"na houseboatu jen 4 dny (no posouvali hlemýždím tempem po řece a pohyby vody byly minimální) , přesto zásob jsem s sebou vezla (pro 3) dvě velké krabice. Při pohledu na fotku tvého balancování rozkročmo při vaření si představuji námořníka, který po vystoupení na souš také chvilku "hledá nohy" A tak se ani nedivím, že krouhání zelí považuješ za podpalubní idylku - je to přeci jen stabilnější práce, než hlídat hrnec s polévkou (mmch kapitán je po všech stránkách moc milý sympaťák ) Budu se těšit na další článek -především o mytí nádobí. Znáte kuchařské programy v TV ! Tam bývá spotřeba nábobí a talířu také velká, které se po použítí jen ledabyle odloží pod stůl a hotové krmě se zázrakem už hotové tahá z trouby(občas kuchař přizná, že je předem upečené pro časovou tíseň). A kdo to pak všechno to nábobí myje a uklíží ? A to nejsou prosím na plachetnici s omezením pitné vody Ale všechna jídla na fotkách vypadají velmi chutně, se svíčkami krásná romantika a jakákoliv stolovací omezení jistě patří ke koloritu plachtění. Medvědů jsem si také všimla. Nejprve jsem nevěřila svým očím a říkala si, že to možná je nějaký zvláštní klobouk někoho z posádky - ale ne, jsou to méďové (tedy vypadá to, že jsou dva ) Navíc ně nějací "do kapsy", takže když jste je přibrali do už tak plných aut, jistě se k nim pojí zajímavý příběh |
Z. Lika 25.10.2019 19:53
|
Z. Lika 25.10.2019 19:53Nevypustila :-) Pokud bys neměla mořskou nemoc, tak by ses radovala! |
A. Zemanová 25.10.2019 19:41Liko, klobouk dolů. Mně vařit moc nebaví ani doma pro dva, natož na lodi pro čtyři. Naštěstí to nehrozí, protože na lodi bych vypustila duši hned první den. |
A. Zemanová 25.10.2019 19:37
|
Z. Lika 25.10.2019 17:58Sklenka a romantika byly taky, hojně, a ten sporák mi k tomu patří. Totiž když vařím a jsem pak docela splavená, pak ta koupačka v moři - ach, blahooo |
Z. Lika 25.10.2019 17:57Jsem napjatá |
A. Bytová 25.10.2019 17:39testík, ééé, v zastoupení :) |
L. Blaza 25.10.2019 16:28Liko, to musíš mít určitě předem dobře promyšlené, co budeš vařit a mít sepsaný seznam. Já na cestách nejraději vařím v jednom hrnci a to, co je rychle hotové. A suroviny se dají dnes už koupit všude po cestě. Vepřové konzervy taky kupuju v Lidlu, nemají chybu. Dávám je do špaget a i ten lanšmít je ve špagetách dobrý. Ale na lodi jsem ještě nevařila. Když se řekne dovolená na lodi, člověk by si spíš představil sklenku vína a romantiku, než nakloněný sporák! |
Z. Xerxová 25.10.2019 14:57však já taky mívám ledničku. A vždycky masovky při výrobě proženu dlouhodobým zavařením dvakrát - to by mělo eventuální toxiny vylikvidovat, aby se nemnožily... |
Z. Lika 25.10.2019 14:34Mám motivaci - velmi spokojené strávníky. A jsem takto užitečná - na druhou stranu nemusím třeba plavat s lanem ke skaliskům, když se vyvazuje loď ke břehu |
D. Ruščáková 25.10.2019 14:24Liko, jsi fakt dobrá! Vaření mě poslední roky intenzivně přestává bavit a představa, že to dělám na lodi a pro všechny... prostě klobouk dolů:)) |
Z. Lika 25.10.2019 14:03Máš pravdu, Ivo, tento nápad jsem vzdala velice rychle, nestojí to za to. Na lodi na Jadranu je horko až vedro. |
Z. Iva 25.10.2019 13:48Obávám se, že pokud by se v těch domácích masovkách namnožilo Clostridium botulinum, tak by asi protestovat moc nestíhali. Já bych si to nelajzla domácí masovku někam do tepla, spoluplavci měli pravdu. |
Z. Lika 25.10.2019 13:19A o medvědech ještě bude řeč. Nekoupou se, ale mají za sebou leccos :-) |
Z. Lika 25.10.2019 13:09Minko, taky bych s tím neměla problém, ale ostatní se šprajcli. A nepochybně by pak na mě sváděli kdejaký šoufl... |
Z. Lika 25.10.2019 13:07Když pod tu vepřovku uděláš základ z cibule a mrkve (ta dodá nečekanou lahodnost) a nakonec přidáš kousek nakrájené syrové papriky, tak je to okořeněné akorát. |
Z. Tečka 25.10.2019 12:57Jo, ten lančmít býval tak dobré jídlo, a dávalo to mnoho variant úpravy, za tepla i za studena. Pak jsem ho jednou po dlouho době zkusila opéct, a nešel ani otočit, natož pozřít. Tak jsem pak používala na tyhle rychlovky sekanou, třeba kupovanou. Byla o sto procent lepší. Ty konzervy z Lidlu znám, ale nikdy jsem je nezkoušela tepelně upravit, a jen tak na chleba mi připadají dost slané. A to si myslím, že solím dost. Ale možná že tepelně opracované a s nějakou přílohou se ta slanost ztratí. |
A. Lex 25.10.2019 12:51To víš, že jsou na tom líp. Náš kamarád a soused, pan prof. M., který v 90- letech s námi ještě loni jezdil na kole a bohužel zjara odešel náhle za Duhu, tak ten chytal jakýsi program v TV, kde se vysílalo z ISS, kromě toalety a sprchy všecko. Jídlo mají upravené podobně jako před lety. Asi kvůli odpadu . |
Z. Minka 25.10.2019 12:51Nebojte se vlka nic, já podle návodu Xerxové zavařovala aspoň 3x, z toho 2x Chorvatsko a jednou pod stan a v pohodě, kuřecí, vepřové i mletou na špagety a perfekt... |
Z. Lika 25.10.2019 12:30Baty, díky, i když nějak tuchám, že větší úspěch než Marta měla nakonec Magdaléna A máš pravdu, že praxe v ukládání věcí na lodi a technologii úklidu, to je k nezaplacení, aby člověk nemusel věčně něco hledat a práce pěkně odsejpala. Toho kámoše budu pozdravovat a zítřek pěkně oslav, nějak stylově - třeba procházkou kolem přehrady |
Z. Lika 25.10.2019 12:26Díky za pochvalu :-) Je jasné, že vaření na lodi není běžným koníčkem, ale mě to opravdu baví a mám radost, když posádce chutná. Dobrá strava za takových podmínek, to je základ pohody na palubě :-) Nerezové nádobí na lodi je základ (nejsou z něj střepy). A pokud jde o hrnec s polévkou za plavby - vlastně se pokaždé kapitána ptám, jestli můžu jít vařit, a vlastně očekávám vyhodnocení velikosti očekávaných vln a množství obratů a halz a podobných piškuntálií. A když slyším: "Jestli se ti chce..." tak je to OK Masové konzervy používám tyto: do jídel vepřové hodně masové (z Lidlu, vepřové jemně kořeněné, v dTestu nejlépe hodnocené) a vepřové s co nejvyšším podílem sádla do pomazánky s cibulí (na tzv. kapitánskou pomazánku, což je první pomoc při hladu pro ty, kdo mají hlídku a potřebují rychle doplnit energii). Kdosi chtěl z nostalgie lančmít, opečený, ale ten jsem skoro nemohla pozřít. |
Z. Lika 25.10.2019 12:15No jo, cikády... Inspiroval mě jeden vtip od Vladimíra Menšíka: To se potká cvrček s prckem a dají se do řeči. Jak se máš, cvrčku? Ale jo, pořád cvrkám. A co ty, prcku? Ale člověče už mi to nějak nejde... A díky za pochvalu, potěšilas mě |
Z. Lika 25.10.2019 12:13Děkuji :-) Vařím jen při poměrně normálních vlnách, kdyby byla bouře nebo nějaké divné vlnobití, taky bych se do toho nepouštěla. O mastnou kapalinu na podlaze nikdo nestojí... V takových podmínkách se mažou chleby - škvarkovou pomazánkou nebo sádelnatou vepřovkou s cibulí, jsou nutné kalorie. Husté bramboračky na nejrůznější způsob vařím na lodi často - tu přidám víc mrkve, nebo cizrnu, nebo červenou čočku, ovesné vločky... a vždy rajče. Dobrá bramboračka se snad nikdy neomrzí. |
Z. Lika 25.10.2019 12:09Jenny, díky, to je pěkná pochvala :-) S tím klapáním a divnými zvuky na palubě jsi to trefila - vždycky se musí přijít na to, čím to je. Protože to může věstit opravdu průsr. Pamatuji si, jak kapitán hledal zdroj divných zvuků - v marině prohlédl i převodovku, dolil do ní kapalinu, a na moři to znovu klepalo. Už to vypadalo, že se budeme muset vrátit, protože nelze riskovat fatální selhání motoru. A pak v nejbližší zátoce prohlédl spodek lodi a zjistil, že je tam uvolněný držák anody. Banalita, kterou šlo spravit kolíčkem na prádlo nebo čím. Takže dovolená mohla naštěstí pokračovat Zelná polévka na lodi je výborná! Zelí se nekazí, vždycky ho mám jako železnou rezervu. |
Z. Lika 25.10.2019 12:04Díky, Alex, k takové proorganizovanosti jsem se dopracovala léty. A vždycky lituju, když se při nákupech nechám přemluvit a do koše se přihodí ještě tamto nebo ono, pak mi to akorát komplikuje "rozvrh" a kibicové remcají. K ISS - ještě pamatuju doby, kdy se kosmonauti živili nějakými amarouny z tuby. Teď už jsou snad na tom líp. |