28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

ČLOVĚČINY: Láznění

Měsíc jsem absentovala na Zvířetníku, protože jsem se láznila. Abstinenční příznaky závislosti se projevily okamžitě a já si slíbila, že se s vámi aspoň podělím o některé postřehy.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Dede 25.11.2007 20:00

Re: Ježiš, lidi,

Honzo, já bych si taky radši dala tatarák nebo uzenýho lososa. Ale vykládej to mým mlsným mužským! A o Vánocích...:-)

MaRi 25.11.2007 20:01

Re: Ježiš, lidi,

klídek:-), z těsta už zde popsaného -  po 25 dkg tuku, hladké mouky a tvarohu - vyválet placku, potřít rozšlehaným vajíčkem, vykrájet tvary podle chuti, posypat kdečím podle chuti (strouhaný sýr, mák, kmín, mletá paprika, semínka...), upéct. Šátečky z téhož těsta naplnit čímkoliv slaným podle chuti (nasekaná klobása, kysané zelí, strouhaný sýr...).  Ovšem tvaroh balený v alobalu, ne z vaničky, ten je dost řídký

Zuzka 25.11.2007 20:03

Re: Ježiš, lidi,

No byl. Jdi do špajzu, zakroj do slaniny, otevři lahev okurek, ukroj chleba, otevři tekutá jablka (byl jsi to ty, že ano?),chleba, slaninu a okurky úhledně krájej a konzumuj, zapíjej střídmě lihovinou a bude ti blaze.;-)

alimo 25.11.2007 20:05

Re: Ježiš, lidi,

Zana sice nejsem, ale snad neva:-D

Sýrové slané pečivo : 1/2 kg polohrubé mouky, 20 deka tuku (Hera), 5 dkg nastrouhaného sýru (cihla), 1 celé vejce, 2 dkg droždí, 6 lžic mléka.

Těsto zpracujeme, vyválíme plát, rádýlkem vykrájíme tvary dle libosti, potřeme bílkem, posolíme a pokmínujeme, případně lze místo kmínu posypat sezamovým semínkem nebo mákem. Potom se přendá na plech a pečeme ve vyhřáté troubě 5-10 minut.

Je to jedlý a u nás to nikdy dlouho nevydrželo a když jsem to upekla na Vánoce, že jako už na Silvestra, určo jsem to musela píct znova:-D

zana 25.11.2007 20:14

Re: Re: Ježiš, lidi,

Alimo, tohle vypadá dobře:-). To moje je takový luxusní, skvěle to vypadá, ale je to docela dřina:-/

MaRi 25.11.2007 20:26

Re: Re: Ježiš, lidi,

to vypadá opravdu dobře!!!  Nechává se to odpočinout nebo se pracuje hned po zadělání?

alimo 25.11.2007 20:29

Re: Re: Re: Ježiš, lidi,

Nejlépe hned po zadělání, protože to těsto tak nějak jako přibývá:-D, teda já to odpočinout nenechávám. Jde to rychle a je toho celkem dost- no, jak pro koho:-)

Dede 25.11.2007 21:09

Re: Re: Ježiš, lidi,

Alimo, z hladké mouky to nejde? U lišejníků polohrubou nemají, ale zato tu mají dobré sýry! :-) Byla by to mňamka...V

RenataE 25.11.2007 23:48

Re: Re: Re: Ježiš, lidi,

Určitě i z hladké, neváhej! Obecně kde je psaná hladká, jde i polohrubá. Klasická česká kynutá těsta se taky někde dělají z hladké, někde z polohrubé. Jen se musí vybalancovat množství tekutiny, hladká víc "pije", ale rozdíl není velký, zvlášť v případě tohoto pečiva bych jen nahradila polohrubku hladkou.

LENKA S 25.11.2007 23:15

JINÝ HONZO, MÉ NÁMĚTY VIZ VÝŠ. SÝROVÉ TYČKY POD JOVÍKY

A  OHNIVÁ POCHOUTKA  TAMTÉŽ.DOBROU CHUŤ  A   JEŠTĚ  LEPŠÍ  DOBROU NOC.

vampir 25.11.2007 19:39

dobry vecer

Je spousta dobrot a nemusi se to  pect. Rumovymi kulickami pocinaje pres mandlove hribecky ....,babicka delala nam detem jezka.Zna to nekdo a ma   recept?

Rychle jdou skoricove hvezdicky, vanocne voni a   vypadaji moc hezky.

3 bilky,250gr praskoveho cukru,1 vanilkovy cukr,1 cajova lzicka skorice,500gr neloupanych mandli

slehat bilek , pridavat cukr a vanilkovy cukr, z masy dat stranou 4 polevkove lzice,pridat strouhane neloupane mandle a skorici, spojit v testo, vyvalet (asi 1cm) placku a vykrajovat male hvezdicky, ktere se potrou uslehanym bilkem, ktery jsme si dali stranou, Plech se da do STUDENE  plotny,ktera se zapne na 150 ° a pece se asi 20 min, druhy plech uz jen 15 min.

MaRi 25.11.2007 20:06

Re: dobry vecer

jak vypadal ten ježek? Kdysi jsem četla recept na moučník stejně nazvaný, byl to vlastně skládaný piškot promazaný krémem, doplněný ovocem, a ježka připomínaly mandle napíchané nahoře.

vampir 25.11.2007 20:50

Re: Re: dobry vecer

no, vypadal jako pravy  jezek: cumacek z liskoveho orisku, ocicka z hrozinek a stetiny z mandli.

Byly tam kousky detskeho piskotu, ale zadne ovoce(cerstve, kompotove), snad  jen citronat, fiky, datle?, nebo taky  susene svestky v rumu -nevim, a takova sytiva svetla  cokolada po domacku, polevu mel tmavou. Udelala  jeden kus pro osobu,skladovali jsme je na balkone, kazdy jezek mel  jinou stuzku  se snitkou jmeli  kolem krku.

alimo 25.11.2007 19:38

Pro Dede

a samo nejen pro ni :Oříškové čtverečky- pečené na plechu:-)

140 g másla, 140 g cukru, 140 mletých ořechů (vlašáky) 70 g polohrubé mouky, 4 vejce, 3 lžíce kakaa. Poleva : 250 g cukru, 3 lžíce rumu, 2 lžíce vařicí vody. 

Máslo, cukr a žloutky utřeme, potom vmícháme mouku, mleté ořechy, kakao a nakonec po částech sníh z bílků. Těsto se rozetře a na vymazaný  plech a upeče. Na mírně vychladlé se rozetře rumová poleva a hned se krájí na malé čtverečky, které hned zdobíme půlkami vlašských ořechů nebo mandlemi.

Netrvá to dlouho a je to fakt dobrý !!!!R^

Dede 25.11.2007 19:43

Re: Pro Dede

:-)R^V

jajka 25.11.2007 18:57

ještě pokračování

A ještě - když byly dcerky základní školou povinné a měli všelijaké předvánoční besídky s občerstvením od maminek :-))) a já nestíhala,

tak i ty pracny byly jen čtverečky z prackového těsta obalené v cukru nebo s nalepeným ořechem.

Pokud by se použil recept od Xerxové, a kromě citronové se udělala i čokoládová poleva.... , nebo se do těsta místo části mouky daly mleté oříšky...... a ozdobit, jak psala  MaRi.....

Když jsem mívala víc času, tak jsem se s pečením vánočního cukroví a malováním perníčků velmi vyřádila (mám velmi bohatou sbírku vykrajovacích formiček), ale v posledních letech už nestíhám a letos asi také sáhnu po krájecích receptech.

Dede 25.11.2007 16:49

ahoj Zvířetníci...

všechno nejlepší Kateřinám (měl být Marek... Kačenka:)) a malý leč úpěnlivý dotaz: Xerxová mi se svým receptem na krájené cukroví pootevřela dveře k naději :-)

Já totiž nesnáším (a de facto neumím) tvorbu maličkého vánočního cukroví a letos skutečně co si neudělám, to nebude. Kluci odmítají Vánoce bez cukroví (mně by to prospělo :-/), takže se ptám - máte víc receptů na dobroty pečené na plechu a potom krájené? Když budu statečná, tak spáchám vanilkové rohlíčky a pokud si do Norska přivezu formičky, tak pracky. Zbytek bych ale ráda upekla poněkud jednodušším způsobem :-)

Rpuť 25.11.2007 17:18

Re: ahoj Zvířetníci...

Dede, zdravím! Asi tě moc nepotěším, píkávala jsem, píkávala (samozřejmě malé kousky;-))- ale v téhle rodině se prostě nechytnu - takže to řeším listovým těstem v ledničce a aktuálním štrůdlem, který se  dá slavnostně přizdobit šlehačkou a sypat strouhanými oříšky či mandlemi. Pokud by toho mělo být víc, tak bych to asi řešila ovocným koláčem.

MaRi 25.11.2007 17:36

Re: ahoj Zvířetníci...

Kromě kterékoliv osvědčené buchty potřené polevou podle chuti (čokoládová, citronová, rumová) nakrájené na kostky nebo kulaté dortíčky a dozdobené navrchu ořechem, kandovaným ovocem apod.  doporučuji vyzkoušený recept:

 3 žloutky, 30 dkg cukru, 15 dkg másla, 10 dkg ořechů, 50 dkg polohrubé mouky, 0,5 litru mléka, 1 prášek do pečiva, sníh ze tří bílků :  žloutky, cukr a tuk utřít do pěny, přidat ořechy, mouku promíchanou s práškem a mléko, nakonec sníh spolu s troškou mouky. Upéct na vymazaném a vysypaném plechu (nebo na pečicím papíru), druhý den nakrájet na kostky, omočit v řidší čokoládové polevě ochucené troškou rumu a obalit ve směsi strouhaného kokosu a trochy cukru.

zana 25.11.2007 18:18

Re: Re: ahoj Zvířetníci...

ale tohle taky nevypadá špatně:-P

Bláža 25.11.2007 17:41

Cikánské řezy

30 dkg hl.mouky, 10 dkg prášk.cukru, 13 dkg másla, 4 žloudky, 1 prášek do pečiva, citr.kůra

Na vále vypracovat těsto, vyválet placku, dát (vmačkat) na vymazaný plech.

Zvlášť ušlehat sníh do pevna ze 4 bílků, do ušlehaného vmíchat 25 dkg prášk.cukru a 20-25 dkg mletých ořechů (vlašských). Vznikne hustá kaše, tu namazat na syrovou placku. Mezi placku a ořechovou směs možno lehce namazat pikantní marmeládu. Péct do růžova a za tepla krájet na malé čtverečky, či kosočtverce. Nůž máčet v horké vodě, aby se lépe krájelo.

Rpuť 25.11.2007 17:46

Re: ahoj Zvířetníci...

Ještě mě napadá variace na srbské "Slatko". Do listového těsta se "zabalí" ořechová nádivka (t.j. mleté ořechy, cukr, žloutky, z bílků sníh, možno přidat rozinky), upeče, nakrájí na kostky a zalije pikantním sirupem (třeba lesní směs) a nechá nasáknout.

Dede 25.11.2007 17:52

Re: Re: ahoj Zvířetníci...

To je právě ono - potřebuju recept na něco, co se u nás normálně nedělá. Jaké by to byly Vánoce, kdybych mužstvu předhodila obyčejný (rozuměj často dělaný) koláč a ne nějakou specialitku, že? Nejlepší mužstvo jsou v tomto případě Nazgúlové - pokud je to sladké a nepatří to jim, zblajznou všechno 8-o;-D 

jiný Honza 25.11.2007 19:48

Re: Re: Re: ahoj Zvířetníci...

Že by naše příšera byla jejich příbuzná? Nehlídané můžu nechat leccos, ale když je to sladké, útočí okamžitě.

Hana W 25.11.2007 17:48

Re: ahoj Zvířetníci...

O.T. Ale zrovna posloucham na radiu zabavnou historku o tom, jak Norove v Minnesote (je jich tam pozehnane, spolu se Svedama), si objednavaji na Vanoce lutefisk (??) z nostalgie po davnem puvodu predku ale moc jim to nechutna, a jak ssi rikaji, nahodou, kdyz se lutefisk udela dobre, tak neni spatnej. :-):-)

Dede 25.11.2007 17:55

Re: Re: ahoj Zvířetníci...

To mohu potvrdit :))) JanaBa dělá tak skvělý (lou?) lutefisk, že se to dá dokonce sníst! ;-D Slyšela jsem, že pokud není kuchařka opravdu dobrá, je to příšernej blivajz. Ono dělej si zázraky se sušenou treskou, že...

zana 25.11.2007 17:54

Re: ahoj Zvířetníci...

Dede, kakaové od Xerxové (asi o stránku dřív) jsi viděla?

Já dělám kokosovou placku, o té jsem psala loni - je dobrá, ale práce jak na kostele. Nedoporučuju.

Ale pak ještě dělám oříškové řezy :

25 Dg hladké mouky, 5 Dg cukru, 10 Dg másla, 2 žloutky, trochu prdopeče... zpracovat na vále. Dát do trouby trochu zapéct, mezitím ušlehat 3 bílky (nedělám sníh), 14 Dg oříšků (cokoliv, obvykle dávám vlašské, ale není podmínkou), 18 Dg cukru, 2 lžičky kakaa, citronovou šťávu. Tím se placka poleje a dá zapéct.

Hotové nakrájet na čtverečky.

Dede 25.11.2007 17:58

Re: Re: ahoj Zvířetníci...

Právě Xerxová mě na tuto skvělou myšlenku (útěku od klasického cukroví) přivedla! :-) A tohle vypadá také báječně, stejně jako to Blážino i Rputino pečení. Nedá se nic dělat, budu si muset konečně koupit tu kuchyňskou váhu :-/, až do teď jsem přežila s Lenčiným přepočítáváním

RenataE 25.11.2007 18:05

Re: Re: Re: ahoj Zvířetníci...

Váhu si nekupuj, zabere moc místa. Kup si v Česku v domácích potřebách  litrovou odměrku, na které jsou naznačené váhy nejrůznějších surovin. Stojí pár šupů a ještě v ní ušleháš ručním mixérem sníh:-) Podle mé zkušenosti je nejlepší ta, která už se vyrábí asi padesát let, má ucho a není potištěná, míry a váhy jsou vyznačené plasticky.

Rpuť 25.11.2007 18:08

Když si člověk chvíli láme hlavu.....třeba si i vzpomene...:))

V Německu si dámy s pečením moc hlavu nelámou. Takže korpus většinou koupí (ale lze udělat v podstatě jakýkoli, co má rodina ráda). Tento se poklade ovocem dle výběru a způsob kladení pak odvisí od výtvarných schopností kladeče. Dá se to udělat opravdu hezky, když si člověk chce dát tu práci. No a pak se to zalije barevným želé a nechá zatuhnout. A dnešníma vymoženostma na zdobení - jéje!