2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

BTW: Školní obědy

Téměř všichni jsme tím prošli. Všichni jsme to přežili. Ale jen málokdo na to vzpomíná s příjemně podrážděnými chuťovými buňkami. Ano, mluvím o školních obědech.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Marcela 25.8.2007 20:24

Školní jídlo mě zkazilo

Už od školních let jsem měla v jídelně jediný problém - vystát tu dlouhou frontu a neumřít hladem a nudou. Co se týká jídla, neviděla jsem problém sníst cokoli (s výjimkou šunkofleků). Po svatbě nastal problém, protože přestože jsem manžela upozornila, že vařím nerada a nikomu kromě mě to nechutná, nevěřil. I po 15 letech soustavného vaření se mi chuťové papily nepřeorientovaly a stále mi děti vyčítají, že se to nedá jíst. Nakonec to jídlo chutná jen mě a už se blížím 90 kg. Tak nevím, jestli bych neměla žalovat školní jídelny za následky. ;-) 

Lída 22.8.2007 15:08

Re: Nestačím žasnout nad tím žalováním.

Já jsem chodila do všech stupňů škol v Praze a žádné hrozné zážitky ze školních jídelen nemám. Často mám pocit, že nadávání na školní jídlo je trochu folklór.

Lída 22.8.2007 15:05

Re: Vdecne tema

To je teda zajímavé. Já jsem v právnické menze nikdy nebyla, ačkoli jsme ji měli z Malostranskéh náměstí blízko, protože tam byly obědy vždycky hned vyprodané. Měla totiž velice dobrou pověst. Mluvím o osmdesátých letech.

evam 22.8.2007 12:07

Re: Vdecne tema

  Musím se zastat Motola. Tedy nemocnicxe. Mají to tam kupodivu docela vychucené. Kuchař je asi umělec.

LFSH 22.8.2007 9:48

No,

školní jídelny a podobná zařízení (ve školce jsme měli kuchyň společnou se závodkou) vaří neuvěřitelně. Mě například naučili docela slučně vařit - než do školní jídelny, radši si něco udělám. ;-)

Fascinuje mě, jak se školní, nemocniční aj. jídelny vymlouvají na peníze. Největší problémy s tím nemají vůbec souvislost, právě naopak jejich odstraněním by se ušetřilo - jídla jsou v 99 % případů přesolená a rozvařená.

radanova 22.8.2007 9:36

Re: prosba o držení palečků

včera jsem si nevšimla, přidávám se teď a moc  Ti i rodině přeji zdárný průběh i výsledek,tohle jsou těžký chvíle,zvířetník je pomáhací síla,kéž je dobře Dede

Jakub S. 22.8.2007 9:09

Tak to teda čtu prvně - že se na kterékoliv vysoké, přímo v budově, prodával rum!!

A na právech. A komunistických. A za normalizace - Sodoma v komoře (moje odvěké rčení)!

Xerxová 22.8.2007 7:26

Re: No esli měl taky takovou něžnou děťulkovskou hravou neodolatelnou holku ve vývinu...

doma to snad najdu - myslím, že se ptal po svém oblíbeném psovi, který už byl dávno za Duhovým mostem. Asi už věděl, že se mají brzy potkat...

Alča 22.8.2007 6:45

Re: Re: prosba o držení palečků

Já asi úplně poslední, ale držím velmi usilovně!

Milá Dede i Vave, nezapomeňte vašim blízkým dát vědět, kolik palečků, ploutví, kopýtek, drápků, tlapek jim Zvířetníci drží! Ono to opravdu pomáhá...R^

Ap 22.8.2007 6:18

Re: prosba o držení palečků

Dede i Vave - palce, plapky, kopýtka!!R^R^R^Musí to zabratVV

Hana Williamson 21.8.2007 23:22

Re: No suterén - jaké místo, taková úroveň, že...

Jo, ta menza v Praze na  pravech byla v suterenu nebo necemu tomu podobnem -tmave, zapskle, hnusne.

Ale hec, bylo tam taky neco jako obcerstveni a to bylo fajn, protoze tam prodavali rozlivany tuzemsky rum. Neni nad to se pred zkouskou posilnit, ab y se ty myslenky kutalely spravnym smerem. Ale nekdy v polovine studii to zatrhli.

Myš 21.8.2007 23:16

Re: A pod těma stolama s nima lozíš taky?

Nelozím, já mám trpajzlíky vychované, ti vědí, jak se mají v jídelně chovat, to provozují záklaďáci :-/. Chceš snad naznačit, že se pod stůl nevejdu???

Jakub S. 21.8.2007 23:09

Dávno (včera!), dávno již tomu...

já sem myslel, že se to nemusí hlásit, že se tady jednomu věří - !

PetraK 21.8.2007 23:05

Re: prosba o držení palečků

Dede - mezi posledními, ale přece!!! Držím, držím moc!! Bude to v poho!R^R^R^R^R^

Jakub S. 21.8.2007 23:02

A pod těma stolama s nima lozíš taky?

Já si to teda, víte, u  t a k o v ý h l e  klidně dovedu představit. No... akorát... teda - dimenzování těch stolů a té osoby není tak - zcela - kompatibilní...

Jakub S. 21.8.2007 22:55

Církevní tajemníci - ježiš, další úúžasné téma: a neuvěřitelné. Poznal sem je zblízka.

Leč to je na delší povídání... O místním goebbelskovi, jemuž opravdu chybělo jenom to kulhání... no a po převratu nepodali se ženou svým dětem cyankali. Či co. Viděli ste, doufám, Der Untergang? Nejmrazivější scéna, kino nedýchá - paní Magda vraždí systematicky své potomky: V novém Německu nebude místo pro děti doktora Goebbelse...

Jakub S. 21.8.2007 22:47

No Áčkovsáčku -dík! Ty si jistota. Ano, byla, hned v tom prvním vpravo - ne?

A hned su bohatší aji zase o další termín: na hyenu! Kráása! V Brně sme to neříkali. A těch pár měsíců tehdy v Práglu sem žil vykolejeně (na kolejích...!) - bez peněz, bez přihlášení, rodina o mně nevěděla - mimo společnost, skutečnost, v podivném bezčasí, kdy mi vše bylo jedno: já nechal svět jít kolem. Potřeboval sem nějakou dobu najednou prostě  v n í m a t , sát svět. V centru dění.

Rpuť 21.8.2007 22:44

Re: Když už jsme u toho haše, nebo tý, toho? - To je jedno....

Dík za jazykový koutek - ale hlavně, když je to dobrý....;-)

Jakub S. 21.8.2007 22:42

Ne, hlavní nebylo nic z toho, pokud můžu - a můžu, jsa pamětník a zároveň i školený historik:

Hlavní bylo tzv. rozpracování na nižší úrovni. Kdo ví, co to je, netřeba vysvětlovat, ostatním teď nemám dost místa a času. Prostě každý ředitel školy, každý příslušný inspektor atd. se štychovali, kdo se víc a na víc místech zavděčí, kdo se projeví jako hlubší rektální alpinista (jak já takovéhle vyjadřování nesnáším - !) Soudruhů nahoře. A pozor: já sem asi měl na OSŠ dobrého ředitele, Rozehnala - v jídelně na Morysáku se to nijak příliš nepraktikovalo a donucovaní pracovna to nebyla. Ovšem buďme objektivní: spousta děcek byla a teprve dneska je rypáci - OTŽ!

Hanča 21.8.2007 22:37

Re: No suterén - jaké místo, taková úroveň, že...

Jasně že na Strahově byla menza a dokonce lidumilné kuchařky - dalo se tam chodit bez lístku takzvaně na hyenu, totiž na porci knedlíků s omáčkou bez masa.

Jakub S. 21.8.2007 22:35

No esli měl taky takovou něžnou děťulkovskou hravou neodolatelnou holku ve vývinu...

A co řekl (o) svém dogátku auf dem Todesbett der grosse Kanzler - ? - muss das wissen - jááá?

Jakub S. 21.8.2007 22:32

Chtěl sem napsat zrůdnost - ale prstíčky unavené a bolavé se samy vzepřely, že si přece nemám zapotřebí dělat všude nepřátele...

No a já su čím dál stejný, vidíte. Odvolávám co sem odvolal!

Jakub S. 21.8.2007 22:30

Re: Re: Když už jsme u toho haše, nebo tý, toho? - To je jedno....

Fallowo, nikoliv. Je to to hašé a femininní tvar je pražská zůdnost, která každého z nás odjinud práskla přes oči a uši při návštěvě prvního bufetu či (nahoře na Václaváku!) úžasné suterénní jídelny pod Masnou. Haše skutečně, ale skutečně  n e n í podle vzoru  k a š e . Omlouvám se, nezlob se!!

Jakub S. 21.8.2007 22:26

No suterén - jaké místo, taková úroveň, že...

Ale ne, to su jenom zbytečně vtipný. Byl sem tam jen párkrát v 67. Většinou sem ale chodil po ukončení výdajní doby a paní kuchařky vždycky něco bez jakéhokoliv ponižování či divení prostě daly. Na Hlávkově koleji, v té dívčí skoro naproti izraelské ambasádě, co jim ji zrovna tehdy ze msty za oslnivě vyhranou Sedmidenní válku komančové zavřeli a ze dveří zmizela tora, u které sem se vždycky nenápadně zastavil, na Albertově, v Jednotě... a nemůžu si vůbec vybavit, byla-li menza na strahovských -a to sem tam chodil za krásnou Rusínkou na dívčí blok, 11-12... ! V noci z něj byla v zimě (holé stromy) nepopsatelná vyhlídka dolů na město... čo bolo, to bolo -

Hanča 21.8.2007 22:22

Re: Když už jsme u toho haše, nebo tý, toho? - To je jedno....

Na Moravě se říká to hašé a je to slovo nesklonné :-).

Fallowa 21.8.2007 22:16

Re: Když už jsme u toho haše, nebo tý, toho? - To je jedno....

Rputi,je to TA haše a teď mi vytanula na mysli haše s bramborovou kaší,kterou jsem dostávala po prvním porodu v porodnici.Obojí bylo vodnaté - haše i kaše,navíc skoro nesolené,ale hlad udělal své,zblajzla jsem to všechno.

dalmatin 21.8.2007 22:11

Re: prosba o držení palečků

Puntíkaté palce jsou v pohotovosti R^

Hana Williamson 21.8.2007 21:57

Vdecne tema

Ja jsem byla priserny (ne)jedlik coby dite. Hodne veci mi nejelo a navic jsem s tim strasne parala. Takze jsem ve skolni jidelne trpela. Kolinka s rajskou mackou byl des. Jak dnes testoviny miluju, kolinka nepozru. Ale des ze vsech nejdesnejsi byl pajsl (plicka, slezina, atd) v tzv. smetanove omacce. jeste dnes se mi dela soufl jen z pomysleni.  a furt citim tu divnou  konsistenci plicek - je to mekke ale neda se to rozkousnout. A kdyz byly tresnove knedliky, tak jsme po sobe strileli peckama.Jestli se tam varilo obzvlastne spatne, uz si napamatuju - jidlo tehdy pro mne byla otrava.Ale co bylo hrozny, byla menza na pravech v Praze. Nejen to jidlo, ale cele prostredi. Brrr

Myš 21.8.2007 21:47

Re: Re: školní obědy

Vyřídím vše a nechám přivázat.

S tím randálem v jídelně je to u nás spíš jako na hřišti při důležitém fotbalovém utkání - to ty píšťalky a řev osazenstva, případný dusot a lezení pod stoly a podobné jiné akce :-(.

Hanča 21.8.2007 21:42

Školní jídelny a obdobná stravovací zařízení

je téma, zdá se, velmi vydatné. Patřím k těm, co chodili na oběd domů, protože vařila babička, což mělo jednu zásadní nevýhodu - že totiž babička přesně věděla, kdy končí škola, a při každém zdržení mě peskovala, že už oběd podruhé ohřívá a ohřívané to není ono atd. Každý rok babička odjížděla navštívit svoji dceru do Prahy a to jsme pak se sestrou chodily k druhé babičce. Jednou jedinkrát měly obě babičky výpadek ve stejnou dobu a my jsme asi 14 dnů musely chodit do školní jídelny. Snad hned první den byla příšerně řídká krupicová kaše zavánějící připáleninou. A pak "tlustý maso"! Fígle, jak nenápadně ukrýt nedojedené maso pod talíř s polévkou, jsem se naučila hodně rychle, a 14 dní jsem přežila. Je ale fakt, že jsem na jídlo cimprlich, není mi zatěžko z masa pečlivě vyseparovat i tu nejjemnější blanku a kyselá okurka hozená do bramborové kaše a tudíž tou kaší zapatlaná je pro mě nepoživatelná. Jo, takovej ten typ na zabití.

A co se týče omáčky UHO, setkala jsem se i s variantou UHOŘ (univerzální hnědá omáčka ředěná), patrně vylepšenou.