2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Tématicky věnovaný CH3-CH2-OH

Dnes dává Jarka F. k dobru dva recepty, získané před čtvrt stoletím.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
T. Zana 8.8.2014 12:28

Re: Říkali jsme tomu

...šiš, bowle v konzervě, to jsou vzpomínky! Moje první prázdniny mimo dohled rodičů, byly jsme s kamarádkou samy na chatě. A koupily bowli a zbowlovaly se...

T. Zana 8.8.2014 12:25

Tak alkaholickej mlsotník :-)

Jsem postižena tím, že pocházím z téměř abstinentské rodiny. S výjimkou pár ročníků šípkového vína se u nás alkohol ani nevyráběl ani nepil.

Mým prvním pracovním působištěm byl jeden dnes už neexistující podnik zahraničního obchodu, což mělo ten kuriozní následek, že dřív než pivo nebo víno jsem začala pít whisky a koňak.

T. Zana 8.8.2014 12:19

Re: Se tady bavím :-)

Když jsem byla puberťák, tak naši dělali šípkový víno. To mi chutnalo (asi to byl pěknej tlamolep, pamatuju si hlavně, že bylo hustý).

T. Zana 8.8.2014 12:17

Re: Matně vzpomínám,

Rýžové činzáno :-))) No jo, to vyrábíval brácha, ale mně nechutnalo, takže jsem významnějších účinků byla ušetřena...

Z. Lika 8.8.2014 12:10

Můžeme to spojit s hádankou:

Kolik na váhu (případně objem) dělá droždí za 40 haléřů (pro nepamětníky je to 0,40 Kč) v cenách z roku 1989?

Z. Lika 8.8.2014 12:07

Re: Ako píše Kipling

Joj, Verenko, miluju historky z chemických badatelen. To byla samá "becherkovka", "jakamarus"... joj ach jo.

Z. Lika 8.8.2014 12:05

Re: Patřím k těm

Dede, pokud jsi někdy vyráběla třeba jen kefír (za pomoci tibetské houby), pak už máš nárok na zápis do klubu :-)

Nemluvě o limonádě z bezových květů, kterou určitě řada lidí vyzkoušela...

A. Bytová 8.8.2014 11:58

Re: hezký den

Původní úmysl byl bohulibý - Ni zrno (kulička rybízu) na zmar!

A. Bytová 8.8.2014 11:52

Jarko,

toť perla všech Mlsotníků!

A navíc - stručně, jasně, odborně.:)))

Z. Dalmi 8.8.2014 10:04

Re: Patřím k těm

Jojo, auto ze mě udělalo abstinenta, protože se z každého setkání nebo večírku musím dopravit domů :-)

Z. Dalmi 8.8.2014 10:02

Se tady bavím :-)

Já mám k alkoholu vztah vřelý, mám ho ráda. Ale nikdy jsem nic podobného nepila. Strejda dělával rybízové víno, ale bylo fuj. Ostatně mnoho let jsem víno nepila, protože bylo nedobré i to kupované, bolela mě z něho hlava. Nemám ráda sladké dámské pití, vaječňák je přede mnou naprosto bezpečný. Takže blahořečím tomu, že už se dá koupit víno dobré a vždycky kvalitní whisky nebo koňak. Jsem prostě rozmazlený fracek :-)

D. Ruščáková 8.8.2014 10:01

Re: Patřím k těm

Liko, to je ale krásný příklad bublaniny!:D

I můj děda nechával probublávat rybíz a vyráběl víno - prý dobré. Obávám se, že jsem ve zdejší společnosti kapku vyděděnec, ani normální alkohol, ani samohonky mě nějak nikdy neoslovovaly, tak jsem ani nezkoušela vyrábět nic odpovídajícího dnešnímu tématu:))

Později jsem se naučila si občas mlsnou různý alkohol, ale jen občas a navíc jsem dnes zmlsaná:)) No, svoje v tom hraje i to, že když neřídím, taky nejspíš ještě ten den budu:))

Z. Lika 8.8.2014 9:43

Re: rejžák...

"... a v nich to žilo..." ha ha há... úplně to vidím .-)

Z. Lika 8.8.2014 9:41

Patřím k těm

jejichž dětství provázelo tajuplné pobublávání a šumění z temných teplých koutů. Kolem se muselo našlapovat opatrně, žádné slonské dupání, jaj, to by byly efekty! Jak bublací, tak výchovné!

A pamatuji si, že to bývaly úplné obřady: obřad zakládání "vína" do demižónu, obřad "zavoskování", obřad stáčení... Jako malé mi strašně vrtalo hlavou, co to tam buble, když mezi hladinkou a špuntem s tím skleněným zakroutítkem přece nic není, he?

Jo, a takhle se u nás zužitkovával rybíz. Taky bublanina :-)

Z. Lika 8.8.2014 9:36

Re: No prosím,

Jsem moc ráda, že se Jarka staví k výzvám čelem. Protože jinak bychom přišli o tento navýsost zajímavý receptovník - především zdroj vzpomínek, řekla bych :-)

Z. Jarka_F. 8.8.2014 9:18

Re: No prosím,

Ygo, to enem že su takovej vobětavec - když nedávno Lika úpěla že má málo Mlsotníků, tak jsem se k tomu postavila čelem, imáge neimáge, víš?

Z. Matylda 8.8.2014 9:00

O.T.

Vzhledem k dohadům o počasí tu i onde koukněte, jak to teď vypadá na JJM- http://malcka.rajce.idnes.cz/2014_srpen

Z. Verenka 8.8.2014 8:58

Ako píše Kipling

sme jednej krvi.To mi prišlo prvé na mysel pr ičítaní Jarkiných receptov.všetko toto som pila v mladosti./neviem,aké stopy to na mne zanechalo/.

Na praxi v Polsku-v Gdansku sme repertoár vylepšili o kakaový likér-tam top nápoj medzi študentami:recept jednoduchý.Z chir. sa donesie denaturpvaný lieh,nechá sa filtrovať cez dva krajce chleba.V ďalšom kroku sa uvarí silná čiena káva a donesie z labaku destilovaná voda.Alkač a voda sa zmieša v pomere 1:3 + extrakt kávy.Bezvadne pitie.Slovo donesie vyššie použité je vpravde:ukradne.

Tiež sme doma pálili,zariadenie mal otec kvalitné,matka matematička prepočítavala-robili sme 52% alkohol a to skoro zo všetkého.Naskytá sa otazka:boli sme alkoholická rodina,či čo. A teraz mlsné huby.Finlandia,Johny Walker,metaxa-pokrok nezastaviš.

Z. Yga 8.8.2014 8:34

No prosím,

jaká jest Jarka kuchařka - a to bylo řečí, že ona do mlsotníku nemůže přispívat!

Ach jo - jak smutná léta nedospělce jsem měla, když jsem chlastala pouze vinná vína a lihoviny z běžných materiálů (meruňky, trnky) ... sice doma vyráběných, chuti lahodné, ale žádný objevitelský trhák to nikdy nebyl ... nudná klasika, zděděná po předcích (:o))! Věříte, že jsem v životě neokoštovala třebas ono nezapomenutelné Šumavské bylinné, natož alpou vylepšené?

Z. Xerxová 8.8.2014 8:16

hezký den

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :o) těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej. A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp

Kde je moje ranní psaníííí  ??? Já tu byla první  a ono nic  :o)

Poslední tlamolepík jsem pila na Cvrlikách. A musím obě autorky pochválit - na to, co to podle složení všechno obsahovalo... to dopadlo dobře. A těch vitamínů, co tam bylo určitě schovaných  :o)

Z. Inka 8.8.2014 8:09

Šumavské bylinné

osvěžené jednou Alpou a plné kupé veselých studentů. Jezdívali jsme kdysi s klukama z AŽD ( alkohol ženy drogy říkávali kluci )jedním vlakem ze školy, my k nim přistupovali v Hradci a hoši už mívali jednu várku v sobě. Za malý peníz se dala získat poměrně veselá nálada, kupodivu ta směs v člověku vydržela.

Tatínek byl velký výrobce domácího alkoholu, nejen že jsme měli všude kvasné láhve, ale vlastnil i malý destilační přístroj a sám pálil. On to ale taky sám pil na rozdíl od maminčina tatínka, který vyráběl opravdu exkluzivní domácí víno a nikdy ho neochutnal

Z. Matylda 8.8.2014 7:55

Re: Říkali jsme tomu

Vidíš, na Mixelu bych zapomněla- asi nejhorší byla v zelené variantě s příchutí kiwi :) Jo, to byly doby studií, kdy člověk experimentoval s tím, co všechno se dá vypít :)

Z. Vave 8.8.2014 7:55

Matně vzpomínám,

že ten první recept ke mně doputoval pod názvem "rýžové činzáno". Bohužel netuším, zda to pití cinzáno vůbec nějak připomínalo, neb jsem se nikdy neodvážila pustit do přípravy.

Navíc mi to přišlo zbytečné, v Zelovoc měli spousty úžasných ovocných vím za ani ne desetikačku. Jablečné, rybízové a "kabinetní" Šumavské bylinné. Člověk si mohl snadno přivodit opičku s bolehlavem i bez praní rýže. ;o)

Přeju všem krásný den. <3

Z. Štětinka 8.8.2014 7:40

Re: Říkali jsme tomu

ještě Mixela byla hustá :D

Z. Matylda 8.8.2014 7:36

Říkali jsme tomu

rýžové víno a byl to fakt stěnolez. Stejně děsné účinky měla jednoho léta bowle v konzervě, kterou vyprodávali v Domě ovoce a zeleniny a v podstatě nic jiného tam neměli. "Zboulovat" se dalo z obojího stejně.

Z. Štětinka 8.8.2014 7:13

Nemám odvahu

tohle vyrábět. Babička dělala různý ovocný vína a měla na to takový ty udělátka, ty různě kroucený skleněný trubičky s mezibublinama zapíchlé do korkovejch špuntů a takový ty různý papírový pytlíčky s přípravkama... Mně to přišlo moc složitý. Kdysi můj někdejší přítel se snažil o rybízový, měli sme v koupelně snad 50l sud několik týdnů a v tom něco probíhalo, spoustu octomilek (milé..) a stejně se to pak nedalo pít.

Táta říkal, že na vojně takhle kvasili všechno, nejvíc prý chleba.

Páč chemie mi naprosto uniká, nemůže hrozit návštěva methylalkoholu?

Ale citrony na kolečka mi zvedly koutky nahoru! :))))

Š. Matyášová 8.8.2014 6:58

rejžák...

až jsem se orosila, tohle se dělávalo na Harcově  na studentských kolejích...prakticky ob pokoj stály na skříni lahve od znojemskejch okurek a v nich to žilo :-D  teda Jarko F, úplně si na patře vybavuju tu chuť...