1.5.2024 | Svátek práce


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Tématicky věnovaný CH3-CH2-OH

Dnes dává Jarka F. k dobru dva recepty, získané před čtvrt stoletím.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
T. Zana 8.8.2014 12:30

Re: Ako píše Kipling

Už jsem to tu jednou psala - metaxa mi nechutná, ale podědili jsme po tchánovi dvě lahve. Byl z nich báječnej vaječňák :-)))

Z. Jjana 8.8.2014 13:05

Re: Ako píše Kipling

Verenko, to mi připomíná jednoho pana učitele, s kterým jsem se setkala, a on barvitě líčil výrobu tresťového likéru - on studoval chemii. Bylo to v podstatě velmi podobné: vezmi denaturovaný líh, oddenaturuj, přidej tam tresť, jakou zrovna máš, vodu dolívat netřeba. Tou dobou v botanické zahradě se chystala veliká událost - měla kvést agáve, vykvést, nechat se nafotit a zhynout. Jenže ti chemičtí experimentátoři mezitím filtrovali likér skrz ledviny a tekutinu odevzdávali pod tu agave. Druhého dne zuřili zahradníci, že to má agave nějaké pomotané - napřed přece musí vykvést, a pak teprve zhynout.

Z. Lika 8.8.2014 15:37

Re: Ako píše Kipling

Chudák agáve :-))) I když... třeba si ještě užila. A hlavně že nesvítila!

Z. Lika 8.8.2014 15:40

Re: Ako píše Kipling

Jo a zaujal mě ten osud modelky: vykvést, nechat se nafotit a zhynout :-)

Z. Jjana 8.8.2014 18:28

Re: Ako píše Kipling

No jo, Liko, nemá to agave jedna jednoduché. Ale narozdíl od té modelky zanechává i potomstvo... :)

A. Bytová 8.8.2014 18:44

Re: Ako píše Kipling

Éch Liko, velmi velmi vypovídající. :)))

Z. Jarka_F. 8.8.2014 17:20

Re: Ako píše Kipling

JJ, to je zajímavé - to asi mám na zahradě spoustu agáví, které to dotáhly k naprosté dokonalosti: díky psím ledvinám zhynou nikoliv po vykvetení, ani před vykvetením, anébrž ještě než vylezou ze země!

Z. Jjana 8.8.2014 18:32

Re: Ako píše Kipling

Aha, tak proto tu není recept na tequilu! :-)

Z. Yga 8.8.2014 8:34

No prosím,

jaká jest Jarka kuchařka - a to bylo řečí, že ona do mlsotníku nemůže přispívat!

Ach jo - jak smutná léta nedospělce jsem měla, když jsem chlastala pouze vinná vína a lihoviny z běžných materiálů (meruňky, trnky) ... sice doma vyráběných, chuti lahodné, ale žádný objevitelský trhák to nikdy nebyl ... nudná klasika, zděděná po předcích (:o))! Věříte, že jsem v životě neokoštovala třebas ono nezapomenutelné Šumavské bylinné, natož alpou vylepšené?

Z. Jarka_F. 8.8.2014 9:18

Re: No prosím,

Ygo, to enem že su takovej vobětavec - když nedávno Lika úpěla že má málo Mlsotníků, tak jsem se k tomu postavila čelem, imáge neimáge, víš?

Z. Lika 8.8.2014 9:36

Re: No prosím,

Jsem moc ráda, že se Jarka staví k výzvám čelem. Protože jinak bychom přišli o tento navýsost zajímavý receptovník - především zdroj vzpomínek, řekla bych :-)

Z. Xerxová 8.8.2014 8:16

hezký den

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :o) těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej. A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp

Kde je moje ranní psaníííí  ??? Já tu byla první  a ono nic  :o)

Poslední tlamolepík jsem pila na Cvrlikách. A musím obě autorky pochválit - na to, co to podle složení všechno obsahovalo... to dopadlo dobře. A těch vitamínů, co tam bylo určitě schovaných  :o)

A. Bytová 8.8.2014 11:58

Re: hezký den

Původní úmysl byl bohulibý - Ni zrno (kulička rybízu) na zmar!

Z. Matylda 8.8.2014 12:51

Re: hezký den

Tak doufám, že jste nevyslopali všechno a mysleli jste na mě- teda na aukci!

A. Bytová 8.8.2014 14:29

Re: hezký den

Matyldo, pozor na skrytou reklamu. o:)

Z. Inka 8.8.2014 8:09

Šumavské bylinné

osvěžené jednou Alpou a plné kupé veselých studentů. Jezdívali jsme kdysi s klukama z AŽD ( alkohol ženy drogy říkávali kluci )jedním vlakem ze školy, my k nim přistupovali v Hradci a hoši už mívali jednu várku v sobě. Za malý peníz se dala získat poměrně veselá nálada, kupodivu ta směs v člověku vydržela.

Tatínek byl velký výrobce domácího alkoholu, nejen že jsme měli všude kvasné láhve, ale vlastnil i malý destilační přístroj a sám pálil. On to ale taky sám pil na rozdíl od maminčina tatínka, který vyráběl opravdu exkluzivní domácí víno a nikdy ho neochutnal

Z. Vave 8.8.2014 7:55

Matně vzpomínám,

že ten první recept ke mně doputoval pod názvem "rýžové činzáno". Bohužel netuším, zda to pití cinzáno vůbec nějak připomínalo, neb jsem se nikdy neodvážila pustit do přípravy.

Navíc mi to přišlo zbytečné, v Zelovoc měli spousty úžasných ovocných vím za ani ne desetikačku. Jablečné, rybízové a "kabinetní" Šumavské bylinné. Člověk si mohl snadno přivodit opičku s bolehlavem i bez praní rýže. ;o)

Přeju všem krásný den. <3

T. Zana 8.8.2014 12:17

Re: Matně vzpomínám,

Rýžové činzáno :-))) No jo, to vyrábíval brácha, ale mně nechutnalo, takže jsem významnějších účinků byla ušetřena...

Z. Lika 8.8.2014 15:44

Re: Matně vzpomínám,

Jak píšete činzáno... okamžitě mě napadlo, že by příťukek "čin čin" mohl odsud. Po porci činzána rýžového, kdy už jazyk není schopen delších výkonů :-)

T. Zana 8.8.2014 17:26

Re: Matně vzpomínám,

znám i výslovnost rýžové činžáno... to nejspíš vzniklo po požití :DD

Z. Matylda 8.8.2014 7:36

Říkali jsme tomu

rýžové víno a byl to fakt stěnolez. Stejně děsné účinky měla jednoho léta bowle v konzervě, kterou vyprodávali v Domě ovoce a zeleniny a v podstatě nic jiného tam neměli. "Zboulovat" se dalo z obojího stejně.

Z. Štětinka 8.8.2014 7:40

Re: Říkali jsme tomu

ještě Mixela byla hustá :D

Z. Matylda 8.8.2014 7:55

Re: Říkali jsme tomu

Vidíš, na Mixelu bych zapomněla- asi nejhorší byla v zelené variantě s příchutí kiwi :) Jo, to byly doby studií, kdy člověk experimentoval s tím, co všechno se dá vypít :)

T. Zana 8.8.2014 12:28

Re: Říkali jsme tomu

...šiš, bowle v konzervě, to jsou vzpomínky! Moje první prázdniny mimo dohled rodičů, byly jsme s kamarádkou samy na chatě. A koupily bowli a zbowlovaly se...

Z. Štětinka 8.8.2014 7:13

Nemám odvahu

tohle vyrábět. Babička dělala různý ovocný vína a měla na to takový ty udělátka, ty různě kroucený skleněný trubičky s mezibublinama zapíchlé do korkovejch špuntů a takový ty různý papírový pytlíčky s přípravkama... Mně to přišlo moc složitý. Kdysi můj někdejší přítel se snažil o rybízový, měli sme v koupelně snad 50l sud několik týdnů a v tom něco probíhalo, spoustu octomilek (milé..) a stejně se to pak nedalo pít.

Táta říkal, že na vojně takhle kvasili všechno, nejvíc prý chleba.

Páč chemie mi naprosto uniká, nemůže hrozit návštěva methylalkoholu?

Ale citrony na kolečka mi zvedly koutky nahoru! :))))

Š. Matyášová 8.8.2014 6:58

rejžák...

až jsem se orosila, tohle se dělávalo na Harcově  na studentských kolejích...prakticky ob pokoj stály na skříni lahve od znojemskejch okurek a v nich to žilo :-D  teda Jarko F, úplně si na patře vybavuju tu chuť...

Z. Lika 8.8.2014 9:43

Re: rejžák...

"... a v nich to žilo..." ha ha há... úplně to vidím .-)