26.10.2021 | Svátek má Erik


Diskuse k článku

105 PLUS: Vajíčka

Vajíčka, jak je vaříš, naměkko, nebo natvrdo? Toť otázka.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Zemanová 1.7.2021 20:35

Děkuji vám přečtení a milé komentáře. Inu, už pan mlynář říkával, že proti gustu žádný dišputát. Aneb co hu..ústa, to jiná chuť. :-)

Vejce jsou fajn. Potvrzuju, že dobře zasytí. Když je snídám (a stačí jedno), prodloužím si dobu bez hladu tak o dvě hodiny. A to už se počítá! :)

Mám tu mrňouse, tomu nejmenšímu ještě hodně asistuju při mytí, tak musím běžet. Hezký večer všem.

Z. Jenny 1.7.2021 20:30

Ráno mi"TO" spuclo příspěvek ,ve kterém jsem pěla ódu na slepice, co dokáží jen tak, sem zob tam zob, vyrobit. Přesto se k nim mnozí nechovají hezky,což by si zasloužily.V Vejce je zdravé, hodnotné,výživné a není drahé. Mám ráda vejce na všechny způsoby, jen jich nesmí být moc, pak nastoupí případně febichol,či cholagol. :-) Takový ranní čerstvý chlebík s vajíčkem a černá káva, to je jak píše ráda Vave, nejvíc! Alenko díky za dnešní 105+,bezva se to četlo a už si šetřím chuť na ráno. :-)

Z. Hanča 1.7.2021 20:28

S výjimkou ztracených a takových těch rozcouraných vajec v polívce mám ráda vejce na všechny způsoby. Dosud nepřekonatelná jsou vejce do skla, které dělávala maminka - nám dětem bez pepře, zato sypaná pažitkou a kostičkami opečené slaniny. :-P

M. Crossette 1.7.2021 20:49

Jé Hančo na "rozcourané" vejce v plévce jsem zcela zapomněla. A při tom mi to chutnalo. Tak se podávalo v německých rest. - horký masový vývar (někdy s tenkými nudlemi) a těsně podáním do něj klepli vajíčko. A bylo to na hostu, zda si ho rozmíchá na ty bílo-žluté cancourky, nebo vajíčko nechá mírně ztuhnout. Mne bavilo oboje - vaječné nitky mi chutnaly, stejně jako mírně uvařené vajíčko. Když nás z US přiletěli navštívit tchánovic s nejmladší švagrovou, právě takhle jsme v jedné rest. dostali polévku. A manžel jen tak z legrace své sestře povídá "hele, někdo na tebe kouká". Bohužel jí tím polévku nějak znechutil, ona talíř odšoupla a už se jí nedotkla (už si nevzpomenu, jestli jsme jí někdo dojedl za ní). Ale já někdy právě takhle pak vajíčka take klepla do vývarů.

A nevíte jak se říkalo (či stale říká) vajíčku do horké vody ? Maminka ho klepla do menší sběračky a tu na chvilku ponořila do horké vody (nebo možná polévky na plotně). Vajíčko se celé rychle "zatáhlo" (zbělelo), ale uvnitř na talíři se po rozkrojení žloutek krásně roztekl (máčeli jsme do toho veku).

Z. Lika 1.7.2021 21:23

Maričko, to bude ztracené vejce, to v té sběračce a horké vodě.

A já taky měla a mám ráda vejce ve všech podobách. A před slepicemi smeknu, a ráda si připlatím za vejce z výběhového chovu.

M. Crossette 2.7.2021 18:44

Liko přesně - ztracená vejce :-) Ach ta moje čím dál děravější paměť :-(

M. Crossette 1.7.2021 19:15

Vave, moc hezké "vaječné povídání". Vajíčka mám ráda, jeden čas v jsem je v manželství dělávala k snídani na hniličko a po odseknutí "kloboučku (jsou na to dokonce extra kleštičky) jsme si dovnitř "po anglicku" máčeli proušky otopinkovaného bílého chleba (to jsem do té doby neznala, ale líbilo se mi to). Tady mám vajíček velikou spotřebu, ale hlavně do pečiva a různě při vaření (zrovna včera jsem klipla 4 navrch moussaky). Občas udělám CCD omoletu, volská oka, míchaná, ale ty na hniličko už jsem nedělala dlouhé roky - hmm mám na ně najednou chuť. Když vařím vajíčka na tvrdo (třeba do brsalátu, nebo krájená, když jíme studenou večeři), tak jich většinou uvařím rovnou celý tucet (zde se prodávají po tuctu) a zbylé mám v lednici jen tak na zakousnutí, když mám chuť - dokáží rychle zahnat hlad.

Když jsme v mém dětství přivezli z návštěvy hodného příbuzenstva spoustu vajec, maminka je nakládala do těch vělkých skledněných lahví - teď vlastně nevím co to bylo za "lák", asi nějaký octový, protože jsme tenkrát neměli lednici. V lahvi vydržela opravdu dlouho. Tahle nakládaná vajíčka pak ale používala jen na pečení a vaření, myslím, že třeba na hniličko nebyla dobrá.

M. Crossette 1.7.2021 19:21

A ještě. Ve zdejších rest., kde jsou vajíčka na celý den na jídelníčku, tak vám při objednávce servírka dá vybrat , jak tak "klepuntá vejce" chcete : "Soft Scumbled" (lehce míchaná), "Hard Scrambles" (pevněji míchaná), "Sunny Side Up" (naše volské oko), "Over Easy" (otočené, jen tenký film na povrchu žloutku), "Over Medium" (silnější film, žloutek ale stále teče), nebo "Over Hard" (otočit, žloutek pevný). A možná ještě nějak jinak, už si nevzpomenu. Když to na mně servírka poprvé takhle rychle za sebou "vybafla", jen jsem vykulila oči:-). Teď už rovnou hlásím, že chci "Sunny Sice Up", manžel střídá mezi "SSU" a "Over Easy" :-).

Liko, koukla jsem na japonské video. No nevím - zajímavé, velice pracné, přípravu je jistě třeba trénovat a mají na to dokonce extra pávničku. Ale musela bych ochutnat, jestli to stojí za tu námahu a chuť je opravdu tak jiná, než obyčejná (rychle hotová) míchaná vajíčka (do kterých si navíc mohu přidat jiné dobroty - třeba sýr). Žasnu, jak vládnou těmi hůlkami - já někdy ani neuspěji přepůlit omoletu na pánvičce (nebo rovnou na talíř) a oni s nimi otáčí celé měkké "vaječné prkno" 8-o

Z. Lika 1.7.2021 21:26

Maričko, tu japonskou "přidávanou" omeletu si často dělají k snídani. Mají to takříkajíc v paži - než se udělá miso polévka, rýže...

Děkuji za přehled amerických možných vajíček, to je naprostá paráda!!

Š. Matyášová 2.7.2021 10:12

vodní sklo nebo vápenná voda....

M. Crossette 2.7.2021 18:43

Ano, ano Šarko, do vodního skla se vajíčka nakládala. Na ten název jsem úplně zapomněla - díky moc.

Z. Matylda 1.7.2021 17:32

Vajíčka natvrdo ráda nemám. Radši nahniličko nebo polotekutá volská oka. Co se láduju vejci, která jsou pod přísným veterinárním dohledem, opustil mě strach ze salmonely a jím je opravdu radši tekutější.

Vajíčka natvrdo mám ráda třeba ke koprovce. Tu mi maso dokáže úplně zkazit...

T. Zana 1.7.2021 11:59

Alenko, my bychom byly príma dvojka. Ty bys jedla bílek, já žloutek a obě bychom si to pěkně užily ;-).

I ten vajíčkový salát bych ti bývala kdysi nechala, raději jsem měla hanácký.

A ach, přesýpací hodiny! Já je měla V, ne z Německa, ale z nějaké hry, kde se cosi muselo stihnout, než se písek přesypal. Taky jsem je milovala moc . Někam se poděly při našich četných stěhováních.

Trochu mi to vynahradila koule se sněžením (teda ona to byla polokoule, těžítko, takže těžká jak blázen, což jsem jen hekla, protože jsem to dostala jako pozornost při služební cestě ;-D.

A. Alimo 1.7.2021 11:58

Vajíčka mám ráda na všechny způsoby a vajíčkové chlebíčky - aaachV. Když dělám "jako kulajdu", dávám tam zastřená vajíčka, to je taková lahoda, když je lžicí rozkrojím a vyteče žloutek:-P

Z. Jenny 1.7.2021 20:32

Jééé, vajíčkové chlebíčky, to nikdy neodolám! R^V

Z. Lika 1.7.2021 21:28

Jojo, vajíčkové chlebíčky - sypané strouhaným vajíčkem, nebo s půlkou vařeného vejce politou majolkou, nebo se čtvrtkami vajíčka, nebo s vajíčkovým salátem... Páni.

Z. Janaba 1.7.2021 10:44

Čte se to hezky - o obyčejné věci, jako je vajíčko! Nad vajíčkama nijak moc nedumám, prostě jsou a já je jím. No, abych přiznala, nejradši je mám v dortech a koláčích.:-)

L. Blaza 1.7.2021 8:34

Vejce mám ráda vařená natvrdo, třeba v koprovce raději, než maso. Vajíčkovým chlebíčkem nepohrdnu nikdy a volské oko spíš víc prosmažené. :-)

J. Fialová 1.7.2021 8:05

Je tomu už hodně dávno - jeden kamarád doma týden hospodařil sám, když jeho rodiče odjeli na dovolenou. I ptal se: "Holky, jak vaříte vajíčka natvrdo? Já je mám po 10 minutách měkká." Kroutily jsme hlavami, přesvědčovaly ho že za 10 minut musí být tvrdá... Pak se dlouze zamyslel a vznesl dost zásadní dotaz: "Těch 10 minut počítáte až od té doby, kdy voda začne bublat?"

Z. Lika 1.7.2021 9:48

A tak to je pořád ještě kanón oproti jinému expertovi, co se o něm traduje, že ať vařil vejce dlouho, jak chtěl, pořád byla tvrdá...

T. Zana 1.7.2021 12:02

A no tak... můj nesmírně šikovný tatínek měl jedinou slabinu, a to bylo vaření. Kdysi byl nějaký čas na chalupě sám, tak dostal přesné instrukce, jak si počínat.

Dopadlo to dobře, jen rýže se mu nepovedla. Zapomněly jsme napsat, že se dusí ve vodě ;-).

Z. Lika 1.7.2021 14:02

Zano, to ti skoro nevěřím, a to jsem známá tím, že je mi možno nakukat leccos ;-D

T. Zana 1.7.2021 14:09

Fakt. Tatínek byl technickej typ. Dostal instrukce, tak jel podle nich. Napsaly jsme je blbě ;-D;-D.

J. Fialová 1.7.2021 16:49

Tak jak tedy tu rejži dusil, když ne ve vodě? Hodil na ni polštář, a čekal že se udusí??

Z. Lika 1.7.2021 18:11

Chytil každé zrnko pod krkem?

T. Zana 1.7.2021 22:05

Vše, co jsme napsali dál do trouby a pustil jí ;-D.

A nefungovalo to ;-O.

Z. Lika 1.7.2021 7:43

Vejce natvrdo s dobrou černou kávou (může být brazilská :-) a trochou pomerančového čerstvého džusu - to je můj spolehlivý držák na celé dopoledne, pokud musím mít svěží hlavu na práci.

Přeborníci na úpravu vajec jsou i Japonci https://www.youtube.com/watch?v=NTIcJ_tdEJM

a samozřejmě Julie Child - od ní jsem se naučila francouzskou omeletu https://www.youtube.com/watch?v=AySmkqTlrVA

Znám člověka, který má spíš opačný problém než Vave - nesnese strukturu uvařeného bílku, má pro něj spoustu barvitých výrazů a jíst ho nedokáže. ;-D

T. Zana 1.7.2021 12:03

Chápu ho. Sice bílek jím, ale kdyby mi ho někdo vyměnil za žloutek, tak to beru hned ;-).

Š. Matyášová 1.7.2021 6:47

miluju vejce na měkko a nejlépe 3 vejce do skla, pěkně s máslíčkem, troškou čerstvě namletého pepře a lžičkou hrubozrnné nebo kremžské hořčice..k tomu čerstvý rohlík nebo opečený suchý toast...a dobře vychlazené mléko... ;-)

Z. Lika 1.7.2021 7:43

Uvařit vejce naměkko je docela kumšt.