29.6.2024 | Svátek má Petr, Pavel


Diskuse k článku

EVROPA: Dvojí metr EU?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
I-Worm 19.9.2007 5:03

Možná, že jenom v Řecku

volili uvážlivěji svoje zástupce do Unie...

Netřeba 19.9.2007 6:18

Re: Možná, že jenom v Řecku

Jak chcete volit uvážlivě. Ti, co volili Pohanku nebo Melčáka, určitě nevolili ODS.  Kdo souhlasil se vstupem do EU, určitě nepočítal s koblihy v igelitu, gulášem v záchodu a autistou v Bruselu.

A tak to máte se vším.

míša mýval 19.9.2007 6:48

Re: Re: Možná, že jenom v Řecku

... a ti co volili Mnichov, nevolili druhou světovou, že. Já jsem nevolil (v referendu) EU. Protože jsem viděl socdem - tehdy aktuálně Špidlu a bylo mi jsné, že s takovou reprezentací se dostaneme leda do řiti. A jsme tam

Byl jednou jeden rek 19.9.2007 2:49

no...

To je tedy prispevek skutecne o ho\/ne

Mortimer 19.9.2007 1:12

Pověry

Že v Řecku je jiná představa o hygieně než u nás je celkem logické, ono je tomu tak obecně na jih od Bolzana (dle mého soudu někde tam končí civilizace).

Nicméně: Rum je terminus technicus - destilát z cukrové třtiny. U nás zámá náhražka z brambor, karamelu, tresti a vanilky s ním nemá nic společného. Protože se jedná o původní vynález vzniklý za C. a K. monarchie, dopadlo tohle nařízení i na Rakušany (jinde ve světě se už nevyrábí). Syrečky mají vyjímku jako všechny výrobky "lokálně specifické". Slivovice má taky vyjímku - u ní jde o to, že i když  je říznutá bramborovým lihem, tak se smí označovat jako destilát (přesto, že jím ve skutečnosti úplně není). Guláš od včerejška se musel vylívat vždycky, naše hygienické normy pro veřejné stravování vzniklé někdy v šedesátých letech byly mnohem tvrdší než současné normy EU. Na jejich dodržování se vždycky zvysoka... a je tomu i nadále. Pomazánkové máslo není máslo, protože máslo je živočišný tuk vyrobený z kravského mléka a aby se mohl označovat jako máslo, musí mít předepsané minimální procento tuku a nesmí obsahovat jiné přísady.

Pojmenovávání výrobků pravými jmény je správné. jak by se vám líbilo, Kdybyste si v obchodě koupil BMW a pak zjistil, že v kufru je drobným písmem uvedeno - složení: lisovaný plech, sedačky, vnitřní čalounění, motor (minimálně 25 kW). Vyrobeno v Evropě, výhradní dovozce pro ČR: Second Hand Auto, Tirana, Albania.

ToeN 19.9.2007 1:23

Re: Pověry

Co se rumu týká, tak ho sice nepiju, ale do některého pečiva prý patří - aspoň manželka to tvrdí. Tož občas mívám na lístečku napsáno rum, a vím co koupit. I pomazánkovému máslu budeme říkat stejně, nějak už to z té "evropštiny" přeložím.

BTW Jestli chceme tu Ameriku někdy dohnat, chtělo by to přestat vymýšlet podobné hovadiny.

Carpe Diem 19.9.2007 3:06

Re: Pověry

Ještě bych pro jistotu z češtiny vyloučil slova jako tělové mlíko, kokosové či sojové mlíko. Výraz mlíko bych pak nahradil pěti tečkami. Samozřejmě bych trestal za použití výrazu burský ořech, není to žádný ořech. No, a Braniborům bychom měli platit za používání ochranné známky "brambor"

ufik 19.9.2007 8:35

Re: Re: Pověry

A nejmenuji se nahodou uz delsi bdobu Burske orisky oficialne Podzemnice olejna?

Carpe Diem 19.9.2007 9:24

Re: Re: Re: Pověry

Zkuste si třeba v restauraci k vínu objednat podzemnici olejnou, co vám číšník řekne ;-)

Fafa 19.9.2007 5:18

Mortimere,

fajn, v Cechach je maslo vyrobek z mleka, v Rusku je maslo motorovy olej. Kdyby nahodou Rusko pristoupilo do EU, tak se bude prejmenovavat u nas nebo u nich?

Jo, mimochodem, co presne ocekavate v krabicce s napisem Mozartovy koule?

jiný franta 19.9.2007 7:00

Re: Mortimere,

R^R^R^

honzak 19.9.2007 7:09

Re: Mortimere,

to je příspěvek roku!!!!! Velmi trefně špičkující eurotrotly.

Doplním jen Cikánskou pečeni....

TOM 19.9.2007 9:11

zakázat!

ROMská pečeně!

JE 19.9.2007 8:05

Re: Mortimere,

;-DR^

-pp-) 19.9.2007 11:02

Re: Mortimere,

Tuším, že jsme tímto způsobem dostali na frak s hezkým českým "marmeláda," jelikož to přece dá rozum,že by to zmátlo případného Angličana, takže se to tuším už nějaký čas nesmí říkat. :-P

Alogna 19.9.2007 16:24

Re: Mortimere,

For some reason you are more funny here, then as Zuzana somewhere else;-D

Fafa 19.9.2007 18:07

Mortimere,

???

Fafa 19.9.2007 18:18

Re: Re: Mortimere,

I just do not get it. What Zuzana?

Pavel 19.9.2007 7:35

Re: Pověry

Hm, to mi ale vysvětlete, jak to, že se pod názvem šunka může prodávat hmota se složením: živočisná bílkovina (30%), bramborový škrob, voda, emulgátor Enevímkolik, barvivo Enevímkolik, ... Tohle by se snad spíš mělo prodávat jako bramborový knedlík s uzenou příchutí.

A jak se může jako jogurt prodávat hmota ze syrovátky, bramborového škrobu a hovězí želatiny, atd., atd., atd.

Když už chcete nazývat vše správným jménem, tak opravdu vše, ne jenom rum a máslo.

servác 19.9.2007 7:55

Re: Pověry

A co peanut butter, burákové máslo, kolik to obsahuje kravského mléka? Promiňte, zapomněl jsem, to je americký vynález. Oni vynalézají a my stanovujeme normy.

Anděla 19.9.2007 8:41

Re: Re: Pověry

Možná vám to uniklo, ale USA dosud není v EU.

Tomik 19.9.2007 8:11

Re: Pověry

Nějak jste to nedotáhl do konce. Mnohem více mi vadí, když je na výrobku napsáno, že je to např. drůbeží paštika a když si přečtu složení, tak z toho vyjde, že kolem drůbeže to prošlo jen po špičkách.

Petr H 19.9.2007 0:46

Copak rum

ale nechtěla evropská komise chlapům zrušit žlábky,aby se ani v hospodě nemohlo močit na stojáka,ale pěkně všechno po žensku?To bych řekl,že je dvojímetr,při vědomí,že v Řecku házej papír vedle haj/zlu.V Turecko je to ještě malinko zajímavější,tam dělaj na stojáka obojí,až přistoupí,má EUkomise na co vydávat směrnice.:-))

ToeN 19.9.2007 1:13

Re: Co pak rum

Tak tady asi problém nebude. Stačí ve Francii zastavit na dálničním odpočívadle (hlavně na jihu), a můžete se tureckého vynálezu nabažit do sytosti. Teda nic moc :))

P.I.Tomec 19.9.2007 1:18

Žlábky?

Ty již v pražských hospodách skoro nenajdete. V poslední době jsem je použil jen v Dejvicích "Na Bubendě" a "U školy" ( oficiálně se tyto nálevny asi jmenují jinak ). Kdeže ty časy jsou, kdy jsme si třeba v Radotíně " Na starém ( hřišti )" ulevovali na nakloněný vlnitý plech. Mělo to svoji poetiku - Už je tu situace, jak tehdy v Nové Pace, - trhnutí u poklopce, moč prudce stříká z kopce...

Mard 19.9.2007 8:19

Re: Žlábky?

Ta hospoda proti menze ještě funguje? Tam jsem se ožíral asi tak před dvaceti lety :-) ;-D

vvs 19.9.2007 10:31

Re: Žlábky?

Žlábek je pořád v hospodě U Jany u čapajeváku a pořád nádherně smrdí čpavkem. To se, kdykoliv tam 4x do roka vydám, vracím do dob mládí, když jsme chodili každej čtvrtek k Jahelkům na čapajeváku. Tam to bylo nemlich stejný - žlábek a vyasfaltovaná počmáraná stěna, čpavek a ty nápisy, to už se dnes v době kachliček a nerezu nevidí...

Honza 19.9.2007 2:43

Re: Copak rum

Nejsou na jihu Francie ty turecky zachody spis kvuli muslimum?  Pokud vim, tak oni si na prkynko nesednou, protoze je "neciste". Maji s tim problem napr. v Afghanistanu, kde si mistni zamestnanci na zakladnach na prkynka stoupali a hrozne vsecky hajzly zaneradili.  Proto jim postavili oddelene zachody a byla z toho zase diskriminace. Taky na malou nechodi jako my, protoze kdyby si jej pritom drzeli, jejich ruce by byly po urcitou dobu "neciste", nezavisle na tom, jak dobre by si je umyli.

Gonzales 19.9.2007 7:56

Re: Re: Copak rum

Piktogramy na záchodech v pařížském metru jsou v tomto směru výmluvné 8-o

honzak 19.9.2007 7:49

Re: Copak rum

já to zažil na Elbě v kempu. Ale mělo to sprchu, navíc produkt po 80 km na kole ve 30 stupních tepla má tu nejvhodnější konzistenci.